enzocars Posted September 4 Report Share Posted September 4 Witam, kupiłem nowego laptopa msi katana, podpiąłem dysk USB ustawiłem bootowanie na niego, odpalam ładuje się instalator win , klepie klucz wybieram instalacje niestandardową Windowsa i dochodzę do wyboru gdzie zainstalować Win... i mam dysk 0 nieprzydzielone miejsce ale nie mogę kliknąć formatuj ani nic innego. Działają tylko przyciski odśwież i załaduj. Jak sformatować dysk w takim wypadku ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zen888 Posted September 7 Report Share Posted September 7 Tu masz 2 sposoby na instalację Windowsa na dysku zewnętrznym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napromieniowany Posted September 7 Report Share Posted September 7 Wygląda na to, że instalator Windowsa nie rozpoznaje poprawnie dysku lub brakuje odpowiednich sterowników, co uniemożliwia formatowanie i dalszą instalację. Oto kroki, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu: 1. Sprawdź tryb SATA w BIOS-ie Czasem problem z instalacją może wynikać z nieodpowiedniego trybu pracy dysku w BIOS-ie. Upewnij się, że tryb SATA jest ustawiony na "AHCI". Oto jak to zrobić: Uruchom ponownie laptopa i wejdź do BIOS-u (zazwyczaj klawisz Delete lub F2). Znajdź sekcję dotyczącą trybu pracy dysku SATA i upewnij się, że ustawiono na "AHCI" (a nie "RAID" lub "IDE"). Zapisz ustawienia i uruchom ponownie instalator Windowsa. 2. Spróbuj załadować sterowniki dysku Jeśli zmiana trybu SATA nie pomoże, być może instalator Windowsa nie rozpoznaje dysku ze względu na brak sterowników. W kroku, gdzie masz opcję „Załaduj sterowniki”, możesz spróbować wgrać odpowiednie sterowniki: Pobierz sterowniki do kontrolera SATA/RAID (jeśli są wymagane) ze strony producenta laptopa (MSI) i zapisz je na USB. W trakcie instalacji, w momencie wyboru dysku, kliknij „Załaduj sterowniki” i wskaż miejsce, gdzie je zapisałeś. 3. Użyj narzędzi wbudowanych w instalator Windowsa Jeśli masz dostęp do wiersza poleceń podczas instalacji, spróbuj ręcznie sformatować dysk za pomocą narzędzia diskpart: Na ekranie instalacji naciśnij kombinację klawiszy Shift + F10, aby otworzyć wiersz poleceń. Wpisz kolejno poniższe komendy: diskpart (uruchomienie narzędzia do zarządzania dyskami), list disk (wyświetli listę dysków; znajdź swój dysk), select disk 0 (wybierz odpowiedni dysk, zakładając, że dysk 0 to twój główny dysk), clean (usunie wszystkie partycje i dane z wybranego dysku), create partition primary (utwórz nową partycję), format fs=ntfs quick (szybko sformatuj partycję w systemie plików NTFS), exit (wyjście z narzędzia diskpart). Po tych krokach powinieneś być w stanie wybrać dysk do instalacji Windowsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts