Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Mam problem z wyłączaniem się ekranu laptopa w określonym czasie bezczynności,np:ustawiłem wygaszacz na 5 min, a przełącz komputer w stan uśpienia: 30 min.

Mija pół godziny...godzina, nic się nie dzieje, ekran świeci nadal.Wyłączanie, lub właczanie hibernacji nic nie zmienia.

To się dzieje na 2 różnych laptopach i różnych wersjach Windows 11 od J.G. Te "objawy" występują po kilku dniach od zainstalowania systemu. Na  początku zawsze jest OK.

Może ktoś wie co robić?

Lenovo B51-80, Dell Vostro 15 3530

Posted

Nie wiem czy coś pomoże, ale może naprowadzi Cię na rozwiązanie:

Oto kilka kroków, które możesz wykonać, aby rozwiązać ten problem:

1. Sprawdź ustawienia planu zasilania

Czasami może dojść do nadpisania ustawień wygaszacza ekranu lub uśpienia przez inne profile zasilania.

• Otwórz ustawienia zasilania:

1. Naciśnij Windows + X i wybierz Opcje zasilania.
    2. W oknie „Ustawienia” kliknij Dodatkowe ustawienia zasilania po prawej stronie.
  • Wybierz plan zasilania:

1. Upewnij się, że używasz właściwego planu zasilania, np. „Zrównoważony” lub „Osobisty”.
    2. Kliknij Zmień ustawienia planu obok wybranego planu zasilania.
  • Sprawdź i ustaw opcje uśpienia i wygaszacza ekranu:

1. W sekcji „Wyłącz ekran” i „Uśpij komputer” ustaw odpowiednie czasy.
    2. Kliknij Zmień zaawansowane ustawienia zasilania, aby otworzyć dodatkowe opcje.
    3. Sprawdź ustawienia dotyczące Wygaszacza ekranu i Zarządzania energią procesora, upewniając się, że nie ma konfliktów.

2. Sprawdź ustawienia wygaszacza ekranu

Czasami ustawienia wygaszacza ekranu mogą się nie zapisać poprawnie.

• Otwórz ustawienia wygaszacza ekranu:

1. Kliknij prawym przyciskiem myszy na pulpicie i wybierz Personalizuj.
    2. Wybierz Ekran blokady z menu po lewej stronie.
    3. Kliknij Ustawienia wygaszacza ekranu na dole strony.
  • Wybierz i ustaw wygaszacz ekranu:

1. Upewnij się, że wybrany wygaszacz ekranu jest ustawiony na „5 minut” i kliknij Zastosuj.

3. Zaktualizuj sterowniki i system

Nieaktualne sterowniki, zwłaszcza sterowniki grafiki, mogą wpływać na zarządzanie energią.

• Zaktualizuj sterowniki:

1. Otwórz Menedżer urządzeń (kliknij prawym przyciskiem myszy na przycisk Start i wybierz Menedżer urządzeń).
    2. Znajdź Karty graficzne i kliknij prawym przyciskiem na swoją kartę graficzną, a następnie wybierz Aktualizuj sterownik.
    3. Wybierz Automatycznie wyszukaj zaktualizowane oprogramowanie sterownika.
  • Sprawdź aktualizacje systemowe:

1. Otwórz Ustawienia > Windows Update.
    2. Kliknij Sprawdź aktualizacje i zainstaluj dostępne aktualizacje.

4. Sprawdź programy działające w tle

Niektóre aplikacje mogą zapobiegać przejściu systemu w stan uśpienia.

• Wyłącz aplikacje działające w tle:
    1. Otwórz Ustawienia > Prywatność > Aplikacje działające w tle.
    2. Wyłącz aplikacje, które nie są potrzebne, lub sprawdź, czy któraś z nich nie blokuje uśpienia.

5. Wyłącz czasowe zasilanie urządzeń zewnętrznych

Niektóre urządzenia zewnętrzne mogą uniemożliwić przejście w tryb uśpienia.

• Sprawdź ustawienia zasilania dla urządzeń USB:
    1. Otwórz Menedżer urządzeń.
    2. Rozwiń Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej i kliknij prawym przyciskiem myszy na każdą pozycję USB Root Hub, wybierz Właściwości, a następnie zakładkę Zarządzanie energią.
    3. Odznacz opcję „Zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii”.

6. Użyj narzędzia do rozwiązywania problemów z zasilaniem

Windows 11 ma wbudowane narzędzie do rozwiązywania problemów, które może pomóc.

• Uruchom narzędzie do rozwiązywania problemów:
    1. Otwórz Ustawienia > Aktualizacja i zabezpieczenia > Rozwiązywanie problemów > Dodatkowe narzędzia do rozwiązywania problemów.
    2. Znajdź Zasilanie i kliknij Uruchom narzędzie do rozwiązywania problemów.

7. Sprawdź dzienniki zdarzeń systemowych

Dzienniki zdarzeń mogą dać wskazówki, dlaczego komputer nie przechodzi w stan uśpienia.

• Otwórz Podgląd zdarzeń:
    1. Naciśnij Windows + X i wybierz Podgląd zdarzeń.
    2. Przejdź do Dzienniki systemu Windows > System i Aplikacja.
    3. Sprawdź, czy są tam błędy lub ostrzeżenia związane z zasilaniem lub usypianiem.
kama1511 likes this
Posted

Witam ponownie.

Uczyniłem wszystko co było możliwe w/g wskazówek z  w powyższego postu, ale nic to nie pomogło.

Zaktualizowałem sterownik grafiki ,najnowszy prosto od Intela.Pozostałe sterowniki

nie chciały się zaktualizować bo są nowe.

Do testów używam znanego wszystkim wygaszacza mypics.scr, z którym nie było nigdy problemów.

U mnie nie ma dodatkowych ustawień zasilania,są tylko te podstawowe.

Z W.Update nie korzystam.

Ad 5,odznaczyłem wszystko.

Ad 7. W dziennikach systemu były 3 ostrzeżenia: IntelMEProv. ale to nie dotyczy zasilania

Aktualnie używam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników],J.G od SROM-otnika .

Dziękuję  serdecznie za chęć pomocy,ale problem nadal istnieje...

Posted

Być może problem leży w samym modzie? Niekorzystałem nigdy z tego moda więc tu moja pomoc się kończy. Być może jest osoba która korzysta jest wstanie więcej pomóc lub sam twórca.

Z jakiej wersji korzystasz? Lite czy Extreme?

Cytat

2. Wersja Extreme:

- wszystko jak wyżej w Lite;

- centrum synchronizacji;

- maszyna wirtualna MS - HyperV;

- Defender, SmartScreen;

- Windows Contacts;

- Windows Mail;
- pomoc;

- centrum powitalne;

- wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe;

- Wordpad;

- Windows Recovery;

- zdalne wsparcie;

- moduł tabletu (pozostała funkcjonalność klawiatury ekranowej);

- geolokacja;

- miejsca do magazynowania (stary panel sterowania);

- kopia zapasowa i przywracanie - windows 7 (stary panel sterowania);

- wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania oraz instalowanie poprawek przez Windows Update.

Posted

Sprawdź te wartości:
qzM3zk7.png

Dodawanie planów zasilania w systemie Windows pozwala na dostosowanie ustawień zarządzania energią do Twoich potrzeb. Oto jak można dodać nowy plan zasilania:

1. Otwórz Panel sterowania

• Naciśnij klawisz Windows, wpisz "Panel sterowania", i wybierz "Panel sterowania" z wyników.

2. Przejdź do opcji zasilania

• W Panelu sterowania wybierz "Sprzęt i dźwięk", a następnie "Opcje zasilania".

3. Dodaj nowy plan zasilania

• W oknie Opcje zasilania zobaczysz dostępne plany zasilania. Aby dodać nowy plan, po lewej stronie wybierz "Utwórz plan zasilania".
  • Wybierz bazowy plan, który chcesz dostosować (zazwyczaj możesz wybierać spośród Zrównoważony, Oszczędzanie energii, lub Wysoka wydajność).
  • Nazwij swój plan i kliknij Dalej.

4. Dostosuj ustawienia planu

• W tym kroku możesz dostosować ustawienia takie jak czas wyłączania ekranu, przejścia w tryb uśpienia, itp.

Po dokonaniu wyboru, kliknij Utwórz.

5.Odblokowanie planu zasilania "Najwyższa wydajność"

• Uruchom CMD jako administrator
  • Skopiuj i wklej
  • powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61

1. Pozostaje jeszcze zaobserwować przy której czynności "wygaszanie" przestaje działać np. po instalacji programu, sterownika itd. 

2. Napisać post pod modyfikacją twórcy systemu.

3. Zmienić system lub moda i zaobserować czy problem nadal występuję.

kama1511 likes this
Posted
8 godzin temu, Napromieniowany napisał(a):

Sprawdź te wartości:
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dodawanie planów zasilania w systemie Windows pozwala na dostosowanie ustawień zarządzania energią do Twoich potrzeb. Oto jak można dodać nowy plan zasilania:

1. Otwórz Panel sterowania

• Naciśnij klawisz Windows, wpisz "Panel sterowania", i wybierz "Panel sterowania" z wyników.

2. Przejdź do opcji zasilania

• W Panelu sterowania wybierz "Sprzęt i dźwięk", a następnie "Opcje zasilania".

3. Dodaj nowy plan zasilania

• W oknie Opcje zasilania zobaczysz dostępne plany zasilania. Aby dodać nowy plan, po lewej stronie wybierz "Utwórz plan zasilania".
  • Wybierz bazowy plan, który chcesz dostosować (zazwyczaj możesz wybierać spośród Zrównoważony, Oszczędzanie energii, lub Wysoka wydajność).
  • Nazwij swój plan i kliknij Dalej.

4. Dostosuj ustawienia planu

• W tym kroku możesz dostosować ustawienia takie jak czas wyłączania ekranu, przejścia w tryb uśpienia, itp.

Po dokonaniu wyboru, kliknij Utwórz.

5.Odblokowanie planu zasilania "Najwyższa wydajność"

• Uruchom CMD jako administrator
  • Skopiuj i wklej
  • powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61

1. Pozostaje jeszcze zaobserwować przy której czynności "wygaszanie" przestaje działać np. po instalacji programu, sterownika itd. 

2. Napisać post pod modyfikacją twórcy systemu.

3. Zmienić system lub moda i zaobserować czy problem nadal występuję.

Spoko, testuję te nowe ustawienia, jutro odpowiem...

Posted

Utworzenie nowego planu zasilania nie przyniosło oczekiwanych rezultatów.

Natomiast znalazłem inne rozwiązanie. Sprawdzałem to wielokrotnie  i działa.

Po przejściu na zasilanie bateryjne problem znika. Po przełączeniu z powrotem na zasilacz, to nadal działa.

I będzie działać , dopóki nie zamknę pokrywy laptopa i system przejdzie w stan uśpienia.

By temu zaradzić zmieniłem ustawienie skutku zamknięcia pokrywy z "uśpij" na "zamknij".

I teraz jest dobrze. Oczywiście system zamykam przez Menu Start, bo  wydaje mi się że zamykanie systemu 

pokrywą może być szkodliwe dla systemu jak i podzespołów laptopa.

Natomiast nadal pozostanie zagadką, dlaczego usypianie systemu pokrywą przestawia ustawienia zasilanie.

Serdecznie dziękuję Napromieniowanemu za chęć pomocy w problemie.

Wielki szacun co do jego posiadanej wiedzy informatycznej.

Uważam temat za zamknięty.

Napromieniowany likes this
Posted
21 minut temu, kama1511 napisał(a):

Utworzenie nowego planu zasilania nie przyniosło oczekiwanych rezultatów.

Natomiast znalazłem inne rozwiązanie. Sprawdzałem to wielokrotnie  i działa.

Po przejściu na zasilanie bateryjne problem znika. Po przełączeniu z powrotem na zasilacz, to nadal działa.

I będzie działać , dopóki nie zamknę pokrywy laptopa i system przejdzie w stan uśpienia.

By temu zaradzić zmieniłem ustawienie skutku zamknięcia pokrywy z "uśpij" na "zamknij".

I teraz jest dobrze. Oczywiście system zamykam przez Menu Start, bo  wydaje mi się że zamykanie systemu 

pokrywą może być szkodliwe dla systemu jak i podzespołów laptopa.

Natomiast nadal pozostanie zagadką, dlaczego usypianie systemu pokrywą przestawia ustawienia zasilanie.

Serdecznie dziękuję Napromieniowanemu za chęć pomocy w problemie.

Wielki szacun co do jego posiadanej wiedzy informatycznej.

Uważam temat za zamknięty.

Dziękuję za miłe słowa, ale również część podziękować należy się dla CHATGPT korzystam od czasu do czasu kiedy w internecie ciężko znaleźć odpowiednią szukaną fraze jest. A to co wiem to napiszę. Miłego dnia i pozdrawiam.