srom-otnik Posted September 2 Report Share Posted September 2 Win JG10 LTSC 21H2 x64 07.10.2024 I. Zintegrowano z systemem: Optymalizator Usług, funkcję Czyszczenie, tryb pracy na dyskach SSD, Dism++, WinaeroTweaker, wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, HashChek, Notepad2, zintegrowałem StartIsBack (trial), uaktywniono DirectPlay oraz stare FrameWorki . Wprowadziłem dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych, więcej - można, ale ogranicza to podstawową funkcjonalność systemu. II. Usunięto: 1. Wersja Full: - Edge; - część telemetrii; - "łatwy transfer"; - tryb pokazowy; - czytnik PDF; - język naturalny. 2. Wersja Extreme: - wszystko jak wyżej w Full; - Internet Explorer; - Defender, SmartScreen; - języki, większość układów klawiatur; - pomoc; - pakiet czcionek azjatyckich; - rejestr zdalny; - tablet (działa klawiatura ekranowa); - centrum powitalne, centrum zabezpieczeń; - obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe; - geolokacja; - Cortana (wyszukiwanie działa w 100%); - Windows Mail; - Windows Media Center; - diagnostyka; - Wordpad; - przeglądarka XPS; - systemowy zip; - index wydajności; - kopia zapasowa (działa przywracanie systemu); - zdalne wsparcie; - wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania. III. Instalacja: System nieaktywowany... Instalacja tylko w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. Do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS. UWAGA! Przy formatowaniu pendriva PROSZĘ pozostawić ODZNACZONE jak na poniższym obrazku WSZYSTKIE pola: Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem: "Czy system został zainstalowany na dysku SSD?" - przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień. Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie. IV. Użytkowanie: 1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!! Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, należy włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - tryb serwisowy z pełnym zestawem uruchomionych usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb. Jeśli chcesz spróbować zmienić ikony na czarne (znajdziesz w TUNING) to należy w wersji Full wykonać to przed zainstalowaniem poprawek z WU, ponieważ aktualizacja blokuje możliwość wymiany pliku imageres.dll odpowiedzialnego za wygląd ikon. Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji na wersji Extreme, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia, usunięte wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, wyłączone Centrum Akcji - u mnie na kompie stacjonarnym: 2. System można i należy aktualizować (tylko wersję Full) oraz pobierać aplikacje ze Sklepu . Proces wyszukiwania aktualizacji na tym systemie - oryginalnym i modyfikowanym, niestety przebiega dość długo, ale wato poczekać... Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. System można dodatkowo skompresować i zyskać kilka GB miejsca na dysku - w folderze TUNING są odpowiednie skrypty. Pamiętajcie, że jest to kosztem spadku wydajności o 1-2%, zwłaszcza na dyskach talerzowych. Na SSD jest zdecydowanie lepiej. 3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia. 4. Do wyłączania telemetrii należy korzystać z umieszczonej w TUNING aplikacji O&O ShutUP Rozmiar ISO: 3,35 GB SHA-1: aaea3a375c0aaefd473ce0c4657bb357a2331d6f [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli chcesz docenić moją pracę, to możesz przekazać mi wsparcie. Bank Pekao PL: 20 1240 4979 1111 0011 2667 1752 tytuł: DAROWIZNA Z góry BARDZO Ci DZIĘKUJĘ! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69, Stefcio52, JanKo66 and 24 others like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
teka83 Posted September 2 Report Share Posted September 2 juz zassysam, za 7 min bedzie juz u mnie i instalowany srom-otnik and swiniarobert69 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SBHubal Posted September 2 Report Share Posted September 2 Już pobieram. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sudione Posted September 2 Report Share Posted September 2 @srom-otnik Jaka jest dokładnie baza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted September 2 Author Report Share Posted September 2 10 minut temu, sudione napisał(a): @srom-otnik Jaka jest dokładnie baza? Najnowsza z latkami lipcowymi swiniarobert69, starcraft2fan, LaptopIpc and 1 other like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sudione Posted September 2 Report Share Posted September 2 19 minut temu, srom-otnik napisał(a): Najnowsza z latkami lipcowymi Chodzi mi o surowy numer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stens Posted September 3 Report Share Posted September 3 W Trybie awaryjnym z obsługą sieci exlorer nie może się uruchomić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryzenek Posted September 3 Report Share Posted September 3 10 godzin temu, sudione napisał(a): @srom-otnik Jaka jest dokładnie baza? 10 godzin temu, sudione napisał(a): Chodzi mi o surowy numer. potrzebuje, lookan and sudione like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinii Posted September 3 Report Share Posted September 3 To wersja full. Kobyła Czekam na extreme [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] teka83 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted September 3 Author Report Share Posted September 3 2 godziny temu, martinii napisał(a): To wersja full. Kobyła Czekam na extreme [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To poczekasz trochę... Xandir likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wib Posted September 3 Report Share Posted September 3 Czy można prosić o inny adres do pobrania - wyrzuca mnie z Mega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted September 3 Author Report Share Posted September 3 5 minut temu, wib napisał(a): Czy można prosić o inny adres do pobrania - wyrzuca mnie z Mega. Są przecież jeszcze dwa alternatywne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C9S Posted September 3 Report Share Posted September 3 3 godziny temu, martinii napisał(a): To wersja full. Kobyła Czekam na extreme [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ja mam w retro kompie więcej ramu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wib Posted September 3 Report Share Posted September 3 30 minut temu, srom-otnik napisał(a): Są przecież jeszcze dwa alternatywne No cóż, jeszcze jeden dowód na pomroczność jasną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted September 3 Author Report Share Posted September 3 7 godzin temu, stens napisał(a): W Trybie awaryjnym z obsługą sieci exlorer nie może się uruchomić. U mnie się uruchamia bez problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stens Posted September 3 Report Share Posted September 3 W zwykłym trybie awaryjnym też się uruchamia bez problemu, ale z obsługą sieci nie. Instalowałem na VHD i na ssd jest to samo. Nie wiem czy mogę uruchomić sfc /scannow, czy czegoś nie popsuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stens Posted September 3 Report Share Posted September 3 1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a): U mnie się uruchamia bez problemu Naprawiłem, ale w trybie awaryjny wklepałem komendy: • DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth • DISM.exe /online /cleanup-image /startcomponentcleanup • sfc /scannow teka83 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
teka83 Posted September 3 Report Share Posted September 3 8 godzin temu, srom-otnik napisał(a): To poczekasz trochę... przewidujesz tak mniej więcej na kiedy ? pozdrawiam, system ogień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted September 3 Author Report Share Posted September 3 7 minut temu, teka83 napisał(a): przewidujesz tak mniej więcej na kiedy ? pozdrawiam, system ogień Właśnie wycinam ostrożnie Extreme. Na razie solidnie testujcie co macie, żebym nie musiał robić ciągle kolejnych wersji poprawkowych, bo wróciłem do pracy i mam bardzo mało czasu na zabawę z systemami potrzebuje, teka83, starcraft2fan and 1 other like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lejos Posted September 3 Report Share Posted September 3 Ile system ma procesów na start? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Francuzik Posted September 3 Report Share Posted September 3 Proponuję w Extreme wyciąć: - WinRE - notatnik (do zastąpienia przez Notepad2) - wordpad -systemowy zip - ułatwienia dostepu -więcej telemetrii I przetestować: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted September 3 Author Report Share Posted September 3 11 minut temu, Francuzik napisał(a): Proponuję w Extreme wyciąć: - WinRE - notatnik (do zastąpienia przez Notepad2) - wordpad -systemowy zip - ułatwienia dostepu -więcej telemetrii I przetestować: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystko to już zrobiłem... JanKo66, starcraft2fan and potrzebuje like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
potrzebuje Posted September 3 Report Share Posted September 3 Panie @srom-otnikna spokojnie, lepiej robić przez kilka miesięcy perełkę extreme, niż wypuścić na szybko Jak nam znikniesz na kolejne kilka lat, to lepiej mieć takiego potworka dopracowanego Ja na pewno będę korzystał przez kolejnych kilka lat z tego LTSC teka83, srom-otnik and starcraft2fan like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
teka83 Posted September 3 Report Share Posted September 3 5 godzin temu, Lejos napisał(a): Ile system ma procesów na start? u mnie bylo 45 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinii Posted September 4 Report Share Posted September 4 Szukałem Windowsa o jak najmniejszej konsumpcji pamięci RAM i ten system jak na razie jest najlepszy. Chciałem Windowsa obciętego ze wszystkiego co możliwe byleby działał Office i RDP. Tu obie rzeczy działają i wygląda to u mnie (z zainstalowanym Officem 2019) jak na załączonych screenach. Jeżeli wersja extreme będzie wciągać jeszcze mniej RAMu będzie bosko! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] starcraft2fan likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swiniarobert69 Posted September 4 Report Share Posted September 4 ulatwienia dostępu, nie życze ci kolego abyś kiedyś musial z nich kożystać, są tu osoby niewidome zdzisiek24 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C9S Posted September 4 Report Share Posted September 4 30 minut temu, swiniarobert69 napisał(a): ulatwienia dostępu, nie życze ci kolego abyś kiedyś musial z nich kożystać, są tu osoby niewidome skoro potrzebujesz takich funkcji to postaw normalny system to jest mod Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosiara Posted September 4 Report Share Posted September 4 Zainstalowałem na wirtualce i mam kilka spraw. -Po zastosowaniu wszystkich odpowiedzi na NIE w optymalizatorze usług mam błąd gdy chcę się dostać do zakładki system z prawokliku na start. Powracając do fabrycznych ustawień w optymalizatorze, działa ok. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] -Po uruchomieniu optymalizatora usług i odpowiedzeniu NiE na kilka kwestii, zostają zresetowane pewne ustawienia z programu startisback. Np wielkość ikon na pasku zadań, przezroczystość paska, przezroczystość menu start itd. -Po wykonaniu czyszczenia z prawokliku również te same ustawienia programu startallback zostają zmienione. Poza tym system udało się aktywować aktywatorem massgrave, doinstalowałem również paczkę visual c++ aio i chodzi. srom-otnik and teka83 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balusiek Posted September 4 Report Share Posted September 4 Potwierdzam problemy ze startisback. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzisiek24 Posted September 4 Report Share Posted September 4 35 minut temu, C9S napisał(a): skoro potrzebujesz takich funkcji to postaw normalny system to jest mod Czyli dla mniej sprawnych ... mody to za wielki luksus? Wstydź się chłopie. Nawet jak tak myślisz, cnotą byloby to zachować dla siebie. lewandik and swiniarobert69 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts