srom-otnik Posted September 13, 2024 Author Report Posted September 13, 2024 Najnowsze wydanie wersji Full dostępne na pierwszej stronie - wprowadza poprawki wg Waszych ostatnich sugestii. patrikos23, JanKo66, lookan and 2 others like this Quote
patrikos23 Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 hej. jestem trochę zielony ale mimo wszystko wczoraj udało mi sie wgrać tą wersję. system jest jednak nieaktywowany-da się to jakoś obejść? Quote
wislak00 Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 8 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Właśnie, daje to to coś, czy zupełnie nic? Jak nic, to wykasuję... Pytam, bo jak wiecie - w nic nie gram Testowałem kiedyś, sprawdzając fps'y z włączonym i wyłączonym i nie było żadnej różnicy. Proponuję wykasować, ale oczywiście niech się jeszcze inni wypowiedzą. Jeszcze inny temat: Po instalacji i wybraniu pracy na SSD z pojawiającego się pytania, nadal folder Prefetch zbiera pliki, nie wiem czy ma tak być czy nie. Ja to zawsze wyłączam poprzez cmd i polecenie: sc config sysmain start=disabled i zmianę w rejestrze Prefetch i Superprefetch na 0. Ekspertem nie jestem, ale w różnych poradnikach zwykle proponuje się wyłączenie Prefetch i SuperPrefetch na dyskach SSD. teka83 likes this Quote
wbak1102 Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 @patrikos23 Uruchom > cmd < jako Administrator i wpisz te komendy: slmgr /skms kms8.msguides.com slmgr /ato i czekaj aż się pojawią okienka o aktywacji. joterwu, wo0okie and patrikos23 like this Quote
balusiek Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 Najnowsza wersja full. Po instalacji, usunięciu defendera i aktualizacji, przy próbie zamiany ikon na czarne, takie błędy... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
srom-otnik Posted September 14, 2024 Author Report Posted September 14, 2024 15 minut temu, balusiek napisał(a): Najnowsza wersja full. Po instalacji, usunięciu defendera i aktualizacji, przy próbie zamiany ikon na czarne, takie błędy... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A instrukcję Ty czytał? Jakaś masakra... cytat: Jeśli chcesz spróbować zmienić ikony na czarne (znajdziesz w TUNING) to należy w wersji Full wykonać to przed zainstalowaniem poprawek z WU, ponieważ aktualizacja blokuje możliwość wymiany pliku imageres.dll odpowiedzialnego za wygląd ikon. PawelChu, starcraft2fan, joterwu and 3 others like this Quote
balusiek Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 No tak, ale czasem aktualizacja przywraca oryginalne ikony (zdarzyło się parę razy) i co wtedy? Ja akurat nie mam z tym problemów, bo ręcznie zmieniam sobie plik imageres.dll.mun, ale z automatu byłoby wygodniej. Poza tym nie wszyscy sobie z tym "ręcznym" poradzą... Domyślam się, że po aktualizacji uprawnienia folderu SystemResources przejmuje system i sąd ten problem. Quote
patrikos23 Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 4 godziny temu, wbak1102 napisał(a): @patrikos23 Uruchom > cmd < jako Administrator i wpisz te komendy: slmgr /skms kms8.msguides.com slmgr /ato i czekaj aż się pojawią okienka o aktywacji. Dzięki działa Quote
Kosiara Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 Zainstalowałem wstępnie wersje full v3 na wirtualce i mogę potwierdzić działanie windows update, optymalizator usług i funkcja czyszczenia z prawokliku nie resetuje już ustawień startisback. Sklep też działa, aktywacja przy pomocy massgrave równie się powiodła. Ogólnie na razie działa wszystko bardzo dobrze Mam takie pytanie do was. Aktualnie używam windows 10 pro 22h2 od microsoftu. Mam procesor ryzen 7 5700x3d czyli stosunkowo nowe cpu, które wyszło na początku tego roku. Zastanawia mnie fakt, jak wygląda obsługa takiego cpu w takim LTSC który bazuje na 21h2? Chodzi dokładniej o to, czy system będzie umiał w pełni wykorzystać i obsłużyć mój procesor? Miałem swego czasu windows 11, ale ilość błędów i bugów mnie przytłaczała i powrót do 10 to był bardzo dobry pomysł, jednak jak wiemy wsparcie kończy się w październiku 2025 i rozmyślam nad tym LTSC. swiniarobert69 likes this Quote
FergusonISO Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 7 minut temu, Kosiara napisał(a): Zainstalowałem wstępnie wersje full v3 na wirtualce i mogę potwierdzić działanie windows update, optymalizator usług i funkcja czyszczenia z prawokliku nie resetuje już ustawień startisback. Sklep też działa, ogólnie na razie działa wszystko bardzo dobrze Mam takie pytanie do was. Aktualnie używam windows 10 pro 22h2 od microsoftu. Mam procesor ryzen 7 5700x3d czyli stosunkowo nowe cpu, które wyszło na początku tego roku. Zastanawia mnie fakt, jak wygląda obsługa takiego cpu w takim LTSC który bazuje na 21h2? Chodzi dokładniej o to, czy system będzie umiał w pełni wykorzystać i obsłużyć mój procesor? Miałem swego czasu windows 11, ale ilość błędów i bugów mnie przytłaczała i powrót do 10 to był bardzo dobry pomysł, jednak jak wiemy wsparcie kończy się w październiku 2025 i rozmyślam nad tym LTSC. Będzie umiał, a nawet będzie musiał. U mnie od początku roku na wszystkich komputerach domowych gości właśnie LTSC, ale na razie staram się testować wersję od sromotnika, bo ta od Microsoftu ma problemy z językiem polskim, gdzie pomimo jego zainstalowania z menu ustawień, dalej spotykałem teksty w języku angielskim co mnie niemiłosiernie denerwowało 18 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Właśnie, daje to to coś, czy zupełnie nic? Jak nic, to wykasuję... Pytam, bo jak wiecie - w nic nie gram Postaram się dzisiaj odpalić benchmarka w jednej z moich gier i dam znać, czy jest faktycznie jakaś poprawa jeśli chodzi o klatkarz. Quote
Kosiara Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 2 minuty temu, FergusonISO napisał(a): Będzie umiał, a nawet będzie musiał. U mnie od początku roku na wszystkich komputerach domowych gości właśnie LTSC, ale na razie staram się testować wersję od sromotnika, bo ta od Microsoftu ma problemy z językiem polskim, gdzie pomimo jego zainstalowania z menu ustawień, dalej spotykałem teksty w języku angielskim co mnie niemiłosiernie denerwowało Najbardziej mnie zastanawia, czy poprawnie będzie wykorzystywał tą jego pamięc 3d vcache. I jak ci się korzysta z tego LTSC? Lepiej? Grasz w jakieś gry na nim? Quote
FergusonISO Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 Godzinę temu, FergusonISO napisał(a): Postaram się dzisiaj odpalić benchmarka w jednej z moich gier i dam znać, czy jest faktycznie jakaś poprawa jeśli chodzi o klatkarz. Tryb dla gier: FPS: Avg=64.3, P1=35.7 Bez trybu dla gier: FPS: Avg=64.3, P1=41.0 Jak dla mnie ta funkcja jest całkowicie zbędna. PawelChu likes this Quote
srom-otnik Posted September 14, 2024 Author Report Posted September 14, 2024 49 minut temu, FergusonISO napisał(a): Tryb dla gier: FPS: Avg=64.3, P1=35.7 Bez trybu dla gier: FPS: Avg=64.3, P1=41.0 Jak dla mnie ta funkcja jest całkowicie zbędna. Już wczoraj ją skasowałem, wszystko co wydam będzie juz bez tego bubla wislak00 likes this Quote
wislak00 Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 Czy jest już w tym modzie najnowszy NetFramework 4.8.1? Pamiętam że kiedyś miałem problem z doinstalowaniem najnowszej wersji na którymś starszym LTSB czy LTSC. potrzebuje likes this Quote
Kosiara Posted September 14, 2024 Report Posted September 14, 2024 Czy da się jakoś powiększyć te ikonki w notepad2? W 4k są bardzo małe. Quote
srom-otnik Posted September 15, 2024 Author Report Posted September 15, 2024 9 godzin temu, Kosiara napisał(a): Czy da się jakoś powiększyć te ikonki w notepad2? W 4k są bardzo małe. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Też bym chciał... Quote
potrzebuje Posted September 15, 2024 Report Posted September 15, 2024 W dniu 11.09.2024 o 22:09, wib napisał(a): Udało mi się zainstalować Office 2007 - ale najpierw zrobiłem to na pełnej wersji zaraz po instalacji. W Extreme również zaraz po instalacji udało się zainstalować office. Czy może jakiś sterownik uniemożliwia normalną instalację? - nie wiem. Pozdrawiam Pamiętam, że właśnie w modach sromotnika LTSC miałem ten sam problem z czymś, na świeżo zainstalowanym systemie instalowało daną rzecz, potem był problem. Nie wiem czy to nie było przypadkiem problem z Net Framework. Jak to napisałeś, to akurat sobie o tym przypomniałem. Zawsze jak tego nie zainstalowałem na początku i zapominałem, to potem znów od nowa format(...) Z synape od ryzera też taki problem miałem. Teraz pytanie, co jest powodem tego, że na nowym, świeżo postawionym instaluje się, a potem są cyrki 11 godzin temu, wislak00 napisał(a): Czy jest już w tym modzie najnowszy NetFramework 4.8.1? Pamiętam że kiedyś miałem problem z doinstalowaniem najnowszej wersji na którymś starszym LTSB czy LTSC. Dało się zainstalować na początku, na surowym systemie. Teraz podejrzewam, że nadal jest ten problem, ktoś wyżej pisał o office 2007, udało mu się tylko na początku. Ciekawe jak to naprawić Quote
srom-otnik Posted September 15, 2024 Author Report Posted September 15, 2024 28 minut temu, potrzebuje napisał(a): Pamiętam, że właśnie w modach sromotnika LTSC miałem ten sam problem z czymś, na świeżo zainstalowanym systemie instalowało daną rzecz, potem był problem. Nie wiem czy to nie było przypadkiem problem z Net Framework. Jak to napisałeś, to akurat sobie o tym przypomniałem. Zawsze jak tego nie zainstalowałem na początku i zapominałem, to potem znów od nowa format(...) Z synape od ryzera też taki problem miałem. Teraz pytanie, co jest powodem tego, że na nowym, świeżo postawionym instaluje się, a potem są cyrki Dało się zainstalować na początku, na surowym systemie. Teraz podejrzewam, że nadal jest ten problem, ktoś wyżej pisał o office 2007, udało mu się tylko na początku. Ciekawe jak to naprawić Już nie ma tego problemu starcraft2fan, joterwu and potrzebuje like this Quote
Kosiara Posted September 15, 2024 Report Posted September 15, 2024 Godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Też bym chciał... A czy jest możliwość przywrócić oryginalny notatnik? joterwu likes this Quote
Hawokozja Posted September 15, 2024 Report Posted September 15, 2024 ktoś napisze dokładnie co oznacza wersja LTSC ?;) wujek google za bardzo mi nie wytłumaczył Quote
srom-otnik Posted September 15, 2024 Author Report Posted September 15, 2024 3 godziny temu, Kosiara napisał(a): A czy jest możliwość przywrócić oryginalny notatnik? Pobierz ze sklepu, a pozniej ten sklepowy odinstaluj, pozostanie klasyczny joterwu likes this Quote
Kosiara Posted September 15, 2024 Report Posted September 15, 2024 10 minut temu, srom-otnik napisał(a): Pobierz ze sklepu, a pozniej ten sklepowy odinstaluj, pozostanie klasyczny Niestety, ale sklep nie wynajduje notatnika od microsoftu w windows 10, taki numer z tego co wiem jest możliwy tylko w windows 11, bo tam jest ten nowoczesny notatnik już. joterwu likes this Quote
starcraft2fan Posted September 15, 2024 Report Posted September 15, 2024 Zainstalowałem na testowym laptopie, problemy z WU nie występują, skrypt powershellowy do instalowania programów po wgraniu wingeta nie wykazał żadnych błędów i wszystko śmiga. Dziękuję za system, będzie używany jeszcze kilka lat jak wyjdzie ostateczny build swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote
Tolu Posted September 15, 2024 Report Posted September 15, 2024 Dziękuję swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote
FergusonISO Posted September 15, 2024 Report Posted September 15, 2024 2 godziny temu, Hawokozja napisał(a): ktoś napisze dokładnie co oznacza wersja LTSC ?;) wujek google za bardzo mi nie wytłumaczył Long Term Service Channel, system będzie otrzymywał aktualizację nawet po oficjalnym zakończeniu wsparcia dla 10, czyli do 2027 roku srom-otnik and Hawokozja like this Quote
pawelek1980 Posted September 15, 2024 Report Posted September 15, 2024 2 godziny temu, Kosiara napisał(a): Niestety, ale sklep nie wynajduje notatnika od microsoftu w windows 10, taki numer z tego co wiem jest możliwy tylko w windows 11, bo tam jest ten nowoczesny notatnik już. Potwierdzam,to samo u mnie. Quote
Hawokozja Posted September 15, 2024 Report Posted September 15, 2024 19 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Już wczoraj ją skasowałem, wszystko co wydam będzie juz bez tego bubla czyli kiedy wersja v4 ? "ostateczna" Quote
srom-otnik Posted September 15, 2024 Author Report Posted September 15, 2024 3 godziny temu, Hawokozja napisał(a): czyli kiedy wersja v4 ? "ostateczna" Poczekam, aż coś wynajdziecie, choc mam nadzieję, że wszystkie bugi wspólnie już wylapalismy. To w zasadzie jest final. Teraz muszę wyciąć Extreme, które nie psuje czcionki w FF. Tylko, co jest za to odpowiedzialne, to nie mam pojęcia. Stawiam ,że wycięcie czcionek azjatyckich, ale co to ma wspólnego z FF? Pożyjemy, zobaczymy. Extreme pewnie będzie dojrzewać dłużej niż Fullik, ale warto... swiniarobert69, JanKo66, wbak1102 and 1 other like this Quote
Zwyczajny Posted September 15, 2024 Report Posted September 15, 2024 Niewiele ale poszło na konto, zabieram sie za pobieranie do testów, Dzięki! swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote
srom-otnik Posted September 15, 2024 Author Report Posted September 15, 2024 1 godzinę temu, Zwyczajny napisał(a): Niewiele ale poszło na konto, zabieram sie za pobieranie do testów, Dzięki! Dziękuję za wsparcie! Zwyczajny and swiniarobert69 like this Quote
Recommended Posts