srom-otnik Posted October 1, 2024 Author Report Posted October 1, 2024 Godzinę temu, Ziemor napisał(a): Witam. --- Trochę gubię się w ilości windowsów 10 od Sromotnika No nie wiem co wybrać do laptopa - może Ktoś opisać która 10tka do czego jest ??? --- Laptop ma być do obróbki dźwięku, dj traktor, youtube i chyba tyle Dzięki --- PS Win.XP od Sromotnika działa mi do dziś, internet na tym chodzi z aktualnej przeglądarki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sromotnik Twój XP jest nie do zabicia - szkoda że aktualnych programów nie robią na XP Jak by Ktoś szukał sprawdzonej działającej aktualnej przeglądarki do XP która dobrze działa z Win XP Sromotnika to tu jest: Stan aktualności 3 sierpnia 2024 --- 68.14.4.b --- [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] --- [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To miło Quote
interp2 Posted October 1, 2024 Report Posted October 1, 2024 Ja nie wiem jak ten system aktualizować wszystko fajnie działa ale nie mogę zrobić update i część sterowników mi nie działa Quote
srom-otnik Posted October 1, 2024 Author Report Posted October 1, 2024 46 minut temu, interp2 napisał(a): Ja nie wiem jak ten system aktualizować wszystko fajnie działa ale nie mogę zrobić update i część sterowników mi nie działa Extreme się nie aktualizuje, Full - trzeba użyć optymalizatora. Quote
srom-otnik Posted October 1, 2024 Author Report Posted October 1, 2024 W dniu 30.09.2024 o 17:34, wislak00 napisał(a): Zainstalowałem Extreme v4 na starym kompie i jakieś jaja się dzieją jak włożę starego pendrive usb2.0(nowy chodzi ok). Pen był sformatowany na drugim kompie i było tam kilka plików, po podłączeniu do tego gdzie postawiłem system od razu wywala, że trzeba go sformatować. Jak wybiorę format ntfs to zaraz po kliknięciu formatuj wyskakuje błąd, że system nie był w stanie dokończyć formatowania. Udało się sformatować w fat32, ale jakieś cuda się zadziały bo nagle w systemie pojawiły się 2 pendrive'y, ten drugi o pojemności kilka kilobajtów Pendrive stary, ponad 10 lat, ale dobry na 100% bo używam na co dzień do małych plików. Sary komp też ok bo jeszcze pół roku temu miałem na nim twój poprzedni LTSC z 2021r i wszystko działało ok, ten pendrive także. Sprawdzałem na ustawieniach serwisowych i moich, to samo. System przygotowałem Rufusem, formatowanie jak w opisie, zresztą wiele razy to robiłem a na pierwszym kompie mam twój ostatni LTSB i wszystko chodzi dobrze. Windows aktywowany, sterowniki zainstalowane... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czy opisane zachowanie komuś jeszcze się przydarzyło? Quote
Dany1337 Posted October 2, 2024 Report Posted October 2, 2024 4 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Czy opisane zachowanie komuś jeszcze się przydarzyło? Ja nie miałem takich problemów srom-otnik likes this Quote
srom-otnik Posted October 2, 2024 Author Report Posted October 2, 2024 A co z dzialaniem gier? - pytam bo jest usuniety WMP... Jeśli okaże się że działają WSZYSTKIE, to bedziemy zamykać etap testów. Quote
Dany1337 Posted October 2, 2024 Report Posted October 2, 2024 2 godziny temu, srom-otnik napisał(a): A co z dzialaniem gier? - pytam bo jest usuniety WMP... Jeśli okaże się że działają WSZYSTKIE, to bedziemy zamykać etap testów. Ja aktualnie ogrywam na modzie god of war ragnarok wszystko chodzi stabilnie żadnych problemów srom-otnik likes this Quote
kwasior500 Posted October 2, 2024 Report Posted October 2, 2024 3 godziny temu, srom-otnik napisał(a): A co z dzialaniem gier? - pytam bo jest usuniety WMP... Jeśli okaże się że działają WSZYSTKIE, to bedziemy zamykać etap testów. Cytat Pakiet Media Feature Pack dla wersji N i KN systemu Windows 10 umożliwia zainstalowanie odtwarzacza Media Player i technologii pokrewnych na komputerach, na których jest zainstalowana wersja Windows 10 N lub Windows 10 KN systemu operacyjnego. Media Feature Pack został, czy poleciał razem z WMP? Testowałem kiedyś "N" i szybko doinstalowywałem MFP, jakieś portale wideo nie chodzą, kojarzy mi się problem z grami, ale nie pamiętam teraz szczegółów. Quote
wislak00 Posted October 2, 2024 Report Posted October 2, 2024 10 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Czy opisane zachowanie komuś jeszcze się przydarzyło? Zainstalowałem dziś Extreme v1 i na niej ten pendrive działa normalnie, więc obstawiam, że winę ponosić może brak usługi - wsparcie dla kart inteligentnych i dyskietek. Z mało istotnych spraw to: nie idzie odinstalować Narzędzia wycinania i Podłączanie pulpitu zdalnego. A położenie paska zadań i "połącz przyciski paska zada" w ustawieniach paska po optymalizacji usług są wygaszone (na ustawieniach serwisowych jest ok) Co do gier to, przypomniało mi się, że w tym kompie siedzi karta graf. z którą dawno temu były problemy na innym kompie, więc w tej kwestii niech wypowiedzą się inni. Po czyszczeniu, optymalizacji, wyłączeniu zbędnych wpisów w Autoruns, sterach i wszystkich C++ wygląda to u mnie tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
srom-otnik Posted October 2, 2024 Author Report Posted October 2, 2024 3 minuty temu, wislak00 napisał(a): Zainstalowałem dziś Extreme v1 i na niej ten pendrive działa normalnie, więc obstawiam, że winę ponosić może brak usługi - wsparcie dla kart inteligentnych i dyskietek. Z mało istotnych spraw to: nie idzie odinstalować Narzędzia wycinania i Podłączanie pulpitu zdalnego. A położenie paska zadań i "połącz przyciski paska zada" w ustawieniach paska po optymalizacji usług są wygaszone (na ustawieniach serwisowych jest ok) Co do gier to, przypomniało mi się, że w tym kompie siedzi karta graf. z którą dawno temu były problemy na innym kompie, więc w tej kwestii niech wypowiedzą się inni. Po czyszczeniu, optymalizacji, wyłączeniu zbędnych wpisów w Autoruns, sterach i wszystkich C++ wygląda to u mnie tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki za info, ładne wyniki wislak00 likes this Quote
boniek Posted October 2, 2024 Report Posted October 2, 2024 Jestem trochę w plecy ze wszystkim. Ale załadowałem na della na szybko EXTREME v4 i wszystko co mi potrzeba (bez gier) śmiga bez problemu Quote
srom-otnik Posted October 2, 2024 Author Report Posted October 2, 2024 Na wszelki wypadek, chyba pozostawię WMP, bo za jakiś czas ktoś mi będzie wybrzydzał, że system bezużyteczny, bo jakaś gierka nie startuje. Wiele nie zajmuje miejsca, nie spowalnia systemu, nie przeszkadza, a może się przydać. Wycinam kolejną wersję z pozostawionym WMP, modułem rozpoznawania mowy i sterownikami kart inteligentnych. Może to będzie już finalna wersja?... starcraft2fan, wislak00, kwasior500 and 2 others like this Quote
Dany1337 Posted October 2, 2024 Report Posted October 2, 2024 Ja mam 1 problem nie wykrywa mi mikrofonu na discord nie wiem czego to może być wina , dałem pakiet serwisowy i działa W optymalizatorze musicie dać czy korzystasz z aplikacji ze sklepu na tak i wtedy wykrywa mikrofon normalnie Quote
srom-otnik Posted October 2, 2024 Author Report Posted October 2, 2024 Dziś wersja chyba-finalna Extreme. już się laduje na serwer Quote
srom-otnik Posted October 2, 2024 Author Report Posted October 2, 2024 Gotowe! lookan, sudione, teka83 and 2 others like this Quote
starcraft2fan Posted October 2, 2024 Report Posted October 2, 2024 2 godziny temu, Dany1337 napisał(a): Ja mam 1 problem nie wykrywa mi mikrofonu na discord nie wiem czego to może być wina , dałem pakiet serwisowy i działa W optymalizatorze musicie dać czy korzystasz z aplikacji ze sklepu na tak i wtedy wykrywa mikrofon normalnie Sprawdź ustawienia w folderze Telemetria (masz go w Tuning na polpicie) LAGUNA likes this Quote
-RKI- Posted October 2, 2024 Report Posted October 2, 2024 Pytanie: Czy do LTSC da się gdzieś "legalnie" (O ile to możliwe w ogóle) zakupić licencję czy konieczna jest zabawa aktywatorami itp. by aktywować ten system? Quote
starcraft2fan Posted October 3, 2024 Report Posted October 3, 2024 18 godzin temu, -RKI- napisał(a): Pytanie: Czy do LTSC da się gdzieś "legalnie" (O ile to możliwe w ogóle) zakupić licencję czy konieczna jest zabawa aktywatorami itp. by aktywować ten system? Można ale licencja kosztuje chyba ponad tysiąc złotych xD Quote
srom-otnik Posted October 3, 2024 Author Report Posted October 3, 2024 I jak tam najnowsze wydanie Extreme? Quote
Dany1337 Posted October 4, 2024 Report Posted October 4, 2024 17 godzin temu, srom-otnik napisał(a): I jak tam najnowsze wydanie Extreme? Ja jeszcze nie testowałem kwasior500 likes this Quote
Icogoo Posted October 4, 2024 Report Posted October 4, 2024 54 minuty temu, Dany1337 napisał(a): Ja jeszcze nie testowałem Jeszcze nie testowałeś to po co komentarz? Powinno się po teście napisać co i jak tak to zbędne ta wiadomość teka83, lookan and srom-otnik like this Quote
Flashbart88 Posted October 4, 2024 Report Posted October 4, 2024 Jest problem z bluetoothem ,nie znajduje nic dodam ze na pelnej wersji systemu(bez modyfikacji) ten problem nie wystepuje Quote
Kosiara Posted October 4, 2024 Report Posted October 4, 2024 16 minut temu, Flashbart88 napisał(a): Jest problem z bluetoothem ,nie znajduje nic dodam ze na pelnej wersji systemu(bez modyfikacji) ten problem nie wystepuje Jaka wersja moda? Mam zainstalowany full i bluetooth chodzi w porzadku. Tryb serwisowy masz na standardowe usługi? Oprócz tego taka ciekawostka, po użyciu aktywatora massgrave system z wersji windows 10 enterprise 2021 ltsc przekłada się na wersje windows 10 Iot enterprise ltsc która ma wsparcie do 2032 roku, zamiast do 2027 jak wersja bez Iot Quote
starcraft2fan Posted October 4, 2024 Report Posted October 4, 2024 W dniu 3.10.2024 o 17:30, srom-otnik napisał(a): I jak tam najnowsze wydanie Extreme? Wirtualka działa w porządku, ms store instaluje pakiety, apki których używam (w tym Adobe też). Czcionki w Foxie też ok. W najbliższym czasie zainstaluje na lapku fizycznie i zobaczę, czy sterowniki z WIFI, BT itd. działają prawidłowo Quote
Flashbart88 Posted October 4, 2024 Report Posted October 4, 2024 27 minutes ago, Kosiara said: Jaka wersja moda? Mam zainstalowany full i bluetooth chodzi w porzadku. Tryb serwisowy masz na standardowe usługi? Oprócz tego taka ciekawostka, po użyciu aktywatora massgrave system z wersji windows 10 enterprise 2021 ltsc przekłada się na wersje windows 10 Iot enterprise ltsc która ma wsparcie do 2032 roku, zamiast do 2027 jak wersja bez Iot Tryb serwisowy wylaczony sadzisz ze to to? Quote
Kosiara Posted October 4, 2024 Report Posted October 4, 2024 3 minuty temu, Flashbart88 napisał(a): Tryb serwisowy wylaczony sadzisz ze to to? Spróbuj, po to ten tryb jest. Włącza domyślne usługi itp. Quote
srom-otnik Posted October 4, 2024 Author Report Posted October 4, 2024 Godzinę temu, Flashbart88 napisał(a): Jest problem z bluetoothem ,nie znajduje nic dodam ze na pelnej wersji systemu(bez modyfikacji) ten problem nie wystepuje A masz bluetooth w stacjonarce czy to laptop? Quote
starcraft2fan Posted October 4, 2024 Report Posted October 4, 2024 35 minut temu, Flashbart88 napisał(a): Tryb serwisowy wylaczony sadzisz ze to to? Jedną z cech tych modów jest wyłączanie zbędnych usług, jeśli coś nie działa, najlepiej włączyć domyślne usługi (wyklikowujesz je z prawokliku). Dodatkowo warto się dobrze przyjrzeć opcjom przy włączaniu optymalizatora, gdyż jedna z nich wyłącza usługi odpowiedzialne za WIFI i BT srom-otnik likes this Quote
Kierzek Posted October 5, 2024 Report Posted October 5, 2024 Witam jestem świeżyw sprawie systemów które robi pan [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a widzę że pan robi mega robotę i jestem pod wrażeniem ma dwa stare lapki lenovo t430 i x270 jakie systeem wybrac srom-otnik likes this Quote
Recommended Posts