FILAGOL Posted August 29, 2024 Report Posted August 29, 2024 Dzień Dobry Forumowicze Poszukuje klawiatury do: Sony Vaio PCG-791M Laptop został znaleziony przez moją teściową na strychu Laptop oryginalnie miał zainstalowanego Windows XP Home okazało się iż zaginęła ładowarka do tego laptopa (Dokupiłem) następnie okazało się iż dysk 60GB ATA IDE jest padnięty wydaje dźwięki jakby miał się zaraz rozsypać (bad sectory) więc dokupiłem używany 80GB o zgrozo okazało się następnie iż napęd DVD nie odczytuje płyt (Dokupiłem) nie mając napędu zainstalowałem system Windows 7 Starter x32 PL za pomocą programu: AOMEI Partition Assistant i funkcji Windows To Go i przejściówce z IDE ATA na USB 2.0 udało mi się zainstalować system (niestety nie Windows XP) laptop się uruchomił System dokończył się instalować przystąpiłem do konfiguracji i się okazało iż 90% klawiatury nie działa podłączyłem zewnętrzną klawiaturę i skonfigurowałem Lapka postanowiłem iż poszukam klawiatury skoro go zreanimowałem wyczyściłem z pleśni rdzy zalań wymianie pasty termopadów i usunięciu tony kurzu (będzie pod stare gry do eksperymentów testowanie różnych modów Windows lub instalowania Windows które zakończyły swój żywot mam ich od groma od Windows 3.1 po Windows 8.1 takie hobby zbieranie Windowsów i Office) przyznaje się z ręką na serduchu zagotowało się we mnie gdyż nigdzie nie mogę znaleźć klawiatury do tego laptopa. Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam Quote
stens Posted August 29, 2024 Report Posted August 29, 2024 14 minut temu, FILAGOL napisał(a): skoro go zreanimowałem wyczyściłem z pleśni rdzy zalań wymianie pasty termopadów i usunięciu tony kurzu Może tylko źle zamontowana. Quote
FILAGOL Posted August 29, 2024 Author Report Posted August 29, 2024 Hej @stens sprawdziłem klawiatura jest po zalaniu do tego spleśniała i klawisze powyrywane istna demolka w planach mam wymienić baterię na nową aby laptop był całkowicie mobilny gdyż obecna bateria już nie wstanie (napuchnięta), ale to po tym jak mi wpadnie klawiatura w ręce szczerze przyznam iż aż mordka mi się najpierw uśmiechnęła i oczy zaświeciły gdy Teściowa wręczyła mi tego Sony a potem mina mi zrzedła gdy zobaczyłem jego stan stwierdziłem ze zrobię co tylko mogę aby go ożywić od ponad tygodnia nad nim pracuje i nie odpuszczam gdyż mam słabość do retro elektroniki stens likes this Quote
FILAGOL Posted August 29, 2024 Author Report Posted August 29, 2024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
stens Posted August 29, 2024 Report Posted August 29, 2024 1 godzinę temu, FILAGOL napisał(a): nie odpuszczam gdyż mam słabość do retro elektroniki Zapytaj na elektrodzie. Quote
Recommended Posts