valadar Posted August 20, 2024 Report Posted August 20, 2024 Na dwóch komputerach mam podobny problem po sklonowaniu dysku m2 z systemem na większy również ssd m2, w zdarzeniach dysku występuję informacja "device not migrated due to partial or ambiguous match". Powoduje to nie prawidłowe działanie systemu(dłuższe ładowanie danych czy wczytywanie listy partycji lub chwilowa zwiecha przy tworzeniu pliku. system win10, klonowałem programem Marcrium reflect i chyba drugi dysk Lazesoft Recovery Suite z hiren's boot cd , programy w zapewne nie najnowszej wersji. Próbowałem odinstalować sterownik dysku sterownik kontrolera i skanowanie z wiersza poleceń sfc /scannow, bez efektu. Czy ktoś ma może pomysł jak naprawić ten konflikt bez ponownej migracji (która nie koniecznie pomoże) lub oczywiście formatowania i czystej instalacji? i jaki może być powód czy dyski m2 nie można klonować ? lub powodem może być nie najnowsza wersja programu i nie pełne wsparcie do klonowania m2 ? Będę wdzięczny za pomoc i wszelkie pomysły. Quote
BartAcid Posted August 21, 2024 Report Posted August 21, 2024 Co to dokładnie za dyski? Modele podaj. Quote
valadar Posted August 21, 2024 Author Report Posted August 21, 2024 Np z Samsunga 970evo do kingstona KC3000. Zastanawiam się czy to może być kwestia przypadku czy jednak urządzeń i programu do klonowania. Quote
valadar Posted August 21, 2024 Author Report Posted August 21, 2024 Dzięki za odpowiedź. Hmm, nie przygotowywałem dysku do docelowego do klonowania, zakładałem, że backupper przed formatowaniem ustawi poprawnie styl partycji. Kilka dysków wcześniej klonowałem i nie było problemu ale możliwe ze to raczej było klonowanie z hdd na ssd chociaż może nie tylko ale tego już nie jestem pewny. Może faktycznie pewniejsze jest wcześniejsze przygotowanie dysku. AOMEI Backupper Professional ma możliwość przygotowania bootowalnego usb? Quote
Widzior Posted August 21, 2024 Report Posted August 21, 2024 23 godziny temu, valadar napisał(a): nie przygotowywałem dysku do docelowego do klonowania Bo nie trzeba tego robić przy klonowaniu, a i przy przywracaniu backupu na innym, nowym dysku na ogół też nie, jeśli się używa porządnego programu tylko Acronis, gdzie można sobie zaznaczyć, żeby skopiował sektor rozruchowy i ustawił partycję jako Aktywną. A gościa powyżej polecam ignorować, bo to najnowszy forumowy troll, który myśli, że pozjadał wszystkie rozumy. "Kumasz sprawę"? brygada69 likes this Quote
brygada69 Posted August 21, 2024 Report Posted August 21, 2024 Pobierz Win PE Strelca Jest tam masa programów do klonowania w tym Acronis Quote
valadar Posted August 21, 2024 Author Report Posted August 21, 2024 dzięki za cenne rady [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] OK dzięki potestuje ten dysk ratunkowy. Czyli diagnoza, że raczej kwestia odpowiedniego programu który sobie poradzi z dyskami m2 ? Zastanawiam się, czy jest szansa, że reinstall z zachowaniem plików pomoże w takiej sytuacji jako leczenie ale mam wątpliwości. Quote
Widzior Posted August 22, 2024 Report Posted August 22, 2024 22 godziny temu, valadar napisał(a): Czyli diagnoza, że raczej kwestia odpowiedniego programu który sobie poradzi z dyskami m2 ? Sam nie wiem z czym ugryźć ten problem u ciebie, ale możliwe, że do nowych dysków M.2 NVMe potrzebny jest w miarę nowy program. Na dyskach SATA z partycjami MBR nigdy problemu nie miałem (i ciągle takie używam na system), a ty masz dysk NVMe zapewne z partycją GPT, więc ci tu wiele nie pomogę. Quote
brygada69 Posted August 22, 2024 Report Posted August 22, 2024 Klonowałem dysk NVME Acronisem i nie było żadnych problemów BartAcid likes this Quote
valadar Posted August 22, 2024 Author Report Posted August 22, 2024 Ok dziękuje za pomoc, jak znajdę trochę czasu to potestuje i zobaczymy, najgorsze, że temat trochę odsunąłem i już tamte wersje są nie aktualne no ale formaty też są dla ludzi. pozdrawiam. Quote
Recommended Posts