kebab Posted August 19, 2024 Report Posted August 19, 2024 Witam. Poszukuje lekkiego systemu opartego na Win 10 Home, taki żeby działały podstawowe funkcje, ale i też nie było zbędnych usług, dobrze by było żeby działał sklep, ale nie musi, ale żeby nie był wywalony Defender i żeby działały aktualizacje, taki system żeby miał poniżej 100 procesów, ale wszystko co się instaluje żeby działało i żeby też był na najnowszych aktualizacjach, kiedyś widziałem tu coś takiego, tyle że nie bardzo sklep działał, ale już nie mogę znaleźć tego systemu, chyba że ktoś by chciał zrobić taki system, to chętnie bym przetestował... Quote
stens Posted August 19, 2024 Report Posted August 19, 2024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
kebab Posted August 19, 2024 Author Report Posted August 19, 2024 1 minutę temu, stens napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] No właśnie zależy mi na tym żeby był defender... Quote
kebab Posted August 19, 2024 Author Report Posted August 19, 2024 Postawiłem na Atlas OS i było by wszystko tak jak chciałem, tylko irytuje mnie przy włączaniu że tam zatrzymywanie usług i jeszcze coś wyskakuje, to mam wrażenie że przez to się dłużej włącza do pulpitu... Quote
profilm34 Posted August 20, 2024 Report Posted August 20, 2024 5 godzin temu, Masarz napisał(a): Słuchaj mnie uważnie ! Na tym forum nikt nie zaproponuje Ci co innego jak modyfikacje za stajni JG SROMOTNIK (Wojan217 ma zakaz wstępu) i może to dobrze, gdyż sam używam moda Win JG 10 Z tego co widać po jednej propozycji dla Ciebie sam widzisz co jest grane. "Lubimy tylko swoje" Gdy wrócę z pracy, mogę Ci zaproponować bardzo dobrą modyfikacje Windowsa 10, która spełni twoje oczekiwania, a teraz nie mam czasu aby ja opisać. Nie wiem dlaczego szukasz HOME, bo zaraz mi to przypomina "stare" Windows'y Na marginesie: Ja proponuję Ci Win JG 10 LTSB ale wersję z 2018 roku Będziesz zadowolony. Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (hasło: ********) - chyba kumasz to haslo, każdy wie co to 8 gwiazdek Link do drugiej 10 dam póżniej... PS. Mam zajefajną dzisiątke w wersji Pro (ale lekka - Pro wersja 1909), która "chodzi" wszędzie i jest szybsza od wszystkich polskich wersji modów Win 10. Póżniej wkleję linka do ściągnięcia. Jest ona zachodnia ale język polski można dodać i działa w PL w 100% cały system! Wiedz o jednym! Za czasów PRL ludzie w Polsce jeżdzili autami, które uważali za super, (Syrenka, Warszawa, Polonez) gdyż nie mieli możliwości po za elitami i kasiastymi kupić auto z Zachodu aby zobacyć jak ono się sprawuje! Jak już im się udało nabyć zobaczyli dopiero jaka jest różnica! Tak samo jest z modyfikacjami. Jest chyba trzech twórców polskich modów ale te mody niestety odbiegają jakośćią wykonania i dodatkami (Extras) modom zachodnim. Wszystko co jest super do użytku codziennego przyszło z Zachodu. Co wymyślili Polacy? Motocykl WFM, samochód Warszawa, parawaniki na plażach i dni świątecznych więcej w innych krajach. hasło na 8 gwiazdek.... ja nie zgadłem..... 12345678 nie..... 87654321 nie..... hmmmm Podeślij tego króla 1909..... Quote
kebab Posted August 20, 2024 Author Report Posted August 20, 2024 10 godzin temu, Masarz napisał(a): Słuchaj mnie uważnie ! Na tym forum nikt nie zaproponuje Ci co innego jak modyfikacje za stajni JG SROMOTNIK (Wojan217 ma zakaz wstępu) i może to dobrze, gdyż sam używam moda Win JG 10 Z tego co widać po jednej propozycji dla Ciebie sam widzisz co jest grane. "Lubimy tylko swoje" Gdy wrócę z pracy, mogę Ci zaproponować bardzo dobrą modyfikacje Windowsa 10, która spełni twoje oczekiwania, a teraz nie mam czasu aby ja opisać. Nie wiem dlaczego szukasz HOME, bo zaraz mi to przypomina "stare" Windows'y Na marginesie: Ja proponuję Ci Win JG 10 LTSB ale wersję z 2018 roku Będziesz zadowolony. Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (hasło: ********) - chyba kumasz to haslo, każdy wie co to 8 gwiazdek Link do drugiej 10 dam póżniej... PS. Mam zajefajną dzisiątke w wersji Pro (ale lekka - Pro wersja 1909), która "chodzi" wszędzie i jest szybsza od wszystkich polskich wersji modów Win 10. Póżniej wkleję linka do ściągnięcia. Jest ona zachodnia ale język polski można dodać i działa w PL w 100% cały system! Wiedz o jednym! Za czasów PRL ludzie w Polsce jeżdzili autami, które uważali za super, (Syrenka, Warszawa, Polonez) gdyż nie mieli możliwości po za elitami i kasiastymi kupić auto z Zachodu aby zobacyć jak ono się sprawuje! Jak już im się udało nabyć zobaczyli dopiero jaka jest różnica! Tak samo jest z modyfikacjami. Jest chyba trzech twórców polskich modów ale te mody niestety odbiegają jakośćią wykonania i dodatkami (Extras) modom zachodnim. Wszystko co jest super do użytku codziennego przyszło z Zachodu. Co wymyślili Polacy? Motocykl WFM, samochód Warszawa, parawaniki na plażach i dni świątecznych więcej w innych krajach. Zawszę szukam wersji home, dlatego żeby bez problemu przeszła aktywacja, bo zazwyczaj sprzęty jakie robię to mają właśnie taką licencję, jak dla mnie to idealny system jest Flakora, ale no tylko tego defender brakuje... Quote
Grzegory Posted October 21, 2024 Report Posted October 21, 2024 On 8/19/2024 at 5:55 PM, kebab said: Witam. Poszukuje lekkiego systemu opartego na Win 10 Home, taki żeby działały podstawowe funkcje, ale i też nie było zbędnych usług, dobrze by było żeby działał sklep, ale nie musi, ale żeby nie był wywalony Defender i żeby działały aktualizacje, taki system żeby miał poniżej 100 procesów, ale wszystko co się instaluje żeby działało i żeby też był na najnowszych aktualizacjach, kiedyś widziałem tu coś takiego, tyle że nie bardzo sklep działał, ale już nie mogę znaleźć tego systemu, chyba że ktoś by chciał zrobić taki system, to chętnie bym przetestował... Bardziej stabilnej i bezpiecznej przeróbki nie znajdziesz, jest defender: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Twórca X-Lite uchodzi za jednego z najzdolniejszych na rynku, a osoby które choć trochę się znają jego chwalą najbardziej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
KebabowyPablo Posted October 27, 2024 Report Posted October 27, 2024 W dniu 21.10.2024 o 13:47, Grzegory napisał(a): Bardziej stabilnej i bezpiecznej przeróbki nie znajdziesz, jest defender: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Twórca X-Lite uchodzi za jednego z najzdolniejszych na rynku, a osoby które choć trochę się znają jego chwalą najbardziej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Niby 58 procesow po zainstalowaniu sterownikow. a komputer chodzi glosno jakby mielil niewiadomo co mielił cały czas. dziwne Quote
Grzegory Posted October 27, 2024 Report Posted October 27, 2024 13 hours ago, KebabowyPablo said: Niby 58 procesow po zainstalowaniu sterownikow. a komputer chodzi glosno jakby mielil niewiadomo co mielił cały czas. dziwne Zmieniłem zdanie, nie polecam już żadnego customa. w x-lite np. wiele funkcji vscode czy cursor ai nie działa, w ogóle ich nie ma np. automatyczne tworzenie env z conda czy venv (brakuje tych opcji gdy uruchamiam vscode w x-lite). Poza tym też zauważyłem że x-lite coś tam mieli, nie wiem może masa błędów których nie widzimy, być może zapisują się do logów, albo by się zapisywały gdyby usługa była włączona. Nie wiadomo co tam wgrał, może koparka kryptowalut? Polecam wersję IoT LTSC, obraz przygotowany w programie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (moduł MicroWin) Coś jak NTLite, WinReducer, z tymże: "Contributors: 188", wszystko open source, tworzone przez 188 osób. Wyłączane lub usuwane są elementy które można edytować, nie jak w customowych systemach. Z customowych jedyne co wyciągam to skórki, ikony, tapety. I bym zapomniał w tych systemach jest wysoka kompresja plików, jak Sromotnik pisał wydajność leci przez to w dół. Quote
KebabowyPablo Posted October 28, 2024 Report Posted October 28, 2024 22 godziny temu, Grzegory napisał(a): Zmieniłem zdanie, nie polecam już żadnego customa. w x-lite np. wiele funkcji vscode czy cursor ai nie działa, w ogóle ich nie ma np. automatyczne tworzenie env z conda czy venv (brakuje tych opcji gdy uruchamiam vscode w x-lite). Poza tym też zauważyłem że x-lite coś tam mieli, nie wiem może masa błędów których nie widzimy, być może zapisują się do logów, albo by się zapisywały gdyby usługa była włączona. Nie wiadomo co tam wgrał, może koparka kryptowalut? Polecam wersję IoT LTSC, obraz przygotowany w programie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (moduł MicroWin) Coś jak NTLite, WinReducer, z tymże: "Contributors: 188", wszystko open source, tworzone przez 188 osób. Wyłączane lub usuwane są elementy które można edytować, nie jak w customowych systemach. Z customowych jedyne co wyciągam to skórki, ikony, tapety. I bym zapomniał w tych systemach jest wysoka kompresja plików, jak Sromotnik pisał wydajność leci przez to w dół. Nie do końca wiedziałbym jak tego użyć chyba . W sensie trzeba ściągnąć Windows sobie oryginalne iso ten program i obcinać a później zainstalować? Quote
Grzegory Posted November 6, 2024 Report Posted November 6, 2024 On 10/28/2024 at 3:04 PM, KebabowyPablo said: Nie do końca wiedziałbym jak tego użyć chyba . W sensie trzeba ściągnąć Windows sobie oryginalne iso ten program i obcinać a później zainstalować? W pierwszej kolejności pracujesz z iso przy pomocy MicroWin, tworzy się nowy plik .iso, instalujesz nim system na którym będzie ikona tego winutil, kliknij w nią, przechodzisz do zakładki Tweaks, zaznaczasz Standard, klikasz przycisk run tweaks i tyle. Na youtube jest też kilka poradników. edit: co do windows x-lite i aplikacji cursor.com to automatyczne tworzenie env nie działa na każdym systemie (to fork vscode, a na vscode działa wszystko), coś sknocili, ponoć robią to łebki po max 20 lat, dostali duże dofinansowanie ale więcej psują niż naprawiają... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] fork vscode więc kodu którego nie rozumieją jest od groma, niepotrzebnie go ruszają zamiast trzymać się jedynie swojego czatu który jest wbudowanym dodatkiem w vscode KebabowyPablo likes this Quote
Recommended Posts