kevin2103 Posted August 16, 2024 Report Posted August 16, 2024 Cześć! Mój komputer normalnie się uruchamia (wentylatory, karta graficzna itp), ale nie pokazuje obrazu na monitorze. Zmieniłem kartę graficzną i nadal jest to samo. Moja specyfikacja: Ryzen 5 1600 GTX 970 4gh Ram 16gb ddr4 8x2 aegis 3200mhz Asrock a320m dvs r4.0 Zasilacz Gigabyte P550B 550W 80 plus bronze Proszę o szybką pomoc ! Z góry dzięki Quote
Tominjo87 Posted August 16, 2024 Report Posted August 16, 2024 Brak obrazu to może być wiele różnych opcji. Zaczynając od kabla od monitora, monitora, grafiki, ramu, procesora czy płyty głównej. Metodą prób i błędów oraz podmianą części można ustalić co padło. Wyjmij ram i włóż tak na szybko co można zrobić. Quote
brygada69 Posted August 16, 2024 Report Posted August 16, 2024 W pierwszej kolejności reset biosu do ustawień fabrycznych Quote
FILAGOL Posted August 16, 2024 Report Posted August 16, 2024 Sprawdzenie kości pamięci ram i wymiana na inne w celu weryfikacji (sprawdzenie banków pamięci ram mogą być zabrudzone przez to nie łączą z płytą główną) Quote
kevin2103 Posted August 16, 2024 Author Report Posted August 16, 2024 50 minut temu, Tominjo87 napisał(a): Brak obrazu to może być wiele różnych opcji. Zaczynając od kabla od monitora, monitora, grafiki, ramu, procesora czy płyty głównej. Metodą prób i błędów oraz podmianą części można ustalić co padło. Wyjmij ram i włóż tak na szybko co można zrobić. Zmieniałem i nadal nic 47 minut temu, brygada69 napisał(a): W pierwszej kolejności reset biosu do ustawień fabrycznych Nie pomogło Gdy był włączony to się wyłączył i teraz jak próbuje go włączyć to po sekundzie się wyłącza i włącza Quote
Tominjo87 Posted August 16, 2024 Report Posted August 16, 2024 Wyjmij ram, grafike, nawet procesor jak umiesz i zobacz czy nadal się sam restartuje. Możesz próbować też po kolei. Nawet jak nic nie będzie podłączone nie może się sam restartować. Quote
kevin2103 Posted August 16, 2024 Author Report Posted August 16, 2024 Godzinę temu, Tominjo87 napisał(a): Wyjmij ram, grafike, nawet procesor jak umiesz i zobacz czy nadal się sam restartuje. Możesz próbować też po kolei. Nawet jak nic nie będzie podłączone nie może się sam restartować. Bez ramu robi to samo Bez karty robi to samo Bez procesora wogóle się nie włącza Quote
LAGUNA Posted August 16, 2024 Report Posted August 16, 2024 Sprawdź czystość. Najczęstsze powody to przegrzewanie się procesora lub karty graficznej, spowodowane problemami z działaniem chłodzenia lub niedostateczną liczbą wiatraków w obudowie komputera. Gdy komputer sam się wyłącza, warto sprawdzić także działanie pamięci RAM oraz czy podzespoły nie są zakurzone. Quote
kevin2103 Posted August 16, 2024 Author Report Posted August 16, 2024 3 minuty temu, LAGUNA napisał(a): Sprawdź czystość. Najczęstsze powody to przegrzewanie się procesora lub karty graficznej, spowodowane problemami z działaniem chłodzenia lub niedostateczną liczbą wiatraków w obudowie komputera. Gdy komputer sam się wyłącza, warto sprawdzić także działanie pamięci RAM oraz czy podzespoły nie są zakurzone. W obudowie jest chłodno 4 wentylatory 120mm i chlodzenie na procesorze stockowe. Ram działa prawidłowo a wszystko wyczyściłem Quote
LAGUNA Posted August 16, 2024 Report Posted August 16, 2024 Daj wzmiankę w jakich okolicznościach to się zaczęło dziać: komputer dopiero składany komputer czyszczony coś wymieniane zmieniałeś pastę. Kiedy to się zaczęło dziać? a dysk ma na imię jak? Quote
Dziadek13 Posted August 16, 2024 Report Posted August 16, 2024 Czy coś się wyświetla na monitorze po jego włączeniu jakiś np monit o braku sygnału. Jak nie to stawiam na zgon monitora lub jego podświetlenia. To o czym pisze powinno być podane w opisie problemu. Quote
kevin2103 Posted August 16, 2024 Author Report Posted August 16, 2024 2 godziny temu, LAGUNA napisał(a): Daj wzmiankę w jakich okolicznościach to się zaczęło dziać: komputer dopiero składany komputer czyszczony coś wymieniane zmieniałeś pastę. Kiedy to się zaczęło dziać? a dysk ma na imię jak? Gdy zmieniałem obudowę to wtedy już był brak sygnału na monitorze. Pasta zmieniana była przed wkładaniem wszystkiego do nowej obudowy. Mam 2 dyski SSD 128 GB i 256gb obydwa od 2-Pawer 1 godzinę temu, Dziadek13 napisał(a): Czy coś się wyświetla na monitorze po jego włączeniu jakiś np monit o braku sygnału. Jak nie to stawiam na zgon monitora lub jego podświetlenia. To o czym pisze powinno być podane w opisie problemu. Na początku brak sygnału na monitorze ale przed zmianą obudowy normalnie był obraz Po zmienię obudowy i podłączeniu do monitora wyskakuje brak sygnału, testowałem wszystkie opcje reset biosu, bez karty, później bez ramu a następnie bez dysków. Zasilacz był niedługo temu kupowany Gigabyte P550B 550W Quote
LAGUNA Posted August 16, 2024 Report Posted August 16, 2024 Teraz, kevin2103 napisał(a): Po zmienię obudowy i podłączeniu do monitora wyskakuje brak sygnału obudowa raczej nie powinna być powodem braku obrazu. Sprawdź to sobie na podpiętym dysku tylko systemowym i z jedną kością ram (zamieniaj je) ewentualnie jeszcze kabel sygnałowy możesz sprawdzić (mam na myśli karta -monitor) Quote
kevin2103 Posted August 16, 2024 Author Report Posted August 16, 2024 16 minut temu, LAGUNA napisał(a): obudowa raczej nie powinna być powodem braku obrazu. Sprawdź to sobie na podpiętym dysku tylko systemowym i z jedną kością ram (zamieniaj je) ewentualnie jeszcze kabel sygnałowy możesz sprawdzić (mam na myśli karta -monitor) Spróbuję już jutro Quote
Widzior Posted August 16, 2024 Report Posted August 16, 2024 A na koniec i tak się okaże, że to niepodpięty kabel zasilający PEG do grafiki brygada69 likes this Quote
LAGUNA Posted August 17, 2024 Report Posted August 17, 2024 15 minut temu, Napromieniowany napisał(a): Co myślisz o możliwości zwarcia? Też może być,nawet przy samym montażu płyty głównej mogło nastąpić jakieś przepięcie. Powodów może być wiele . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Kosa7 Posted August 17, 2024 Report Posted August 17, 2024 No to w końcu co tam się stało ram płyta czy karta? Quote
kevin2103 Posted August 17, 2024 Author Report Posted August 17, 2024 11 godzin temu, Widzior napisał(a): A na koniec i tak się okaże, że to niepodpięty kabel zasilający PEG do grafiki Aż takim debilem to nie jestem 3 godziny temu, Napromieniowany napisał(a): 3 godziny temu, Napromieniowany napisał(a): Co myślisz o możliwości zwarcia? Miałem źle przykręcony dysk NVMe, i komputer włączał się, ale od razu wyłączał, po czym za drugim razem uruchamiał się już normalnie. Być może płyta główna gdzieś zwiera, mocowanie lub śrubka powoduje zwarcie, albo coś innego koliduje. To też trzeba mieć na uwadze. Sam autor wspomniał, że po zmianie obudowy komputer już nie wstawał, więc może warto spróbować uruchomić go bez obudowy, na sucho? Wyjąłem wszystko dałem tylko kartę, procek i ram i nadal się włącza i wyłącza Godzinę temu, Kosa7 napisał(a): No to w końcu co tam się stało ram płyta czy karta? Ram i karta działają ale nie mam jak sprawdzić płyty więc zamówiłem pc speaker i zobaczymy Quote
balusiek Posted August 17, 2024 Report Posted August 17, 2024 Pasty na procesorze nie żałowałeś? Quote
kevin2103 Posted August 17, 2024 Author Report Posted August 17, 2024 21 minut temu, balusiek napisał(a): Pasty na procesorze nie żałowałeś? Jest pasta Quote
LAGUNA Posted August 17, 2024 Report Posted August 17, 2024 A tak na pierwszy rzut oka płyta nie wydaje się Tobie jakaś gdzieś uderzona, no coś w tym stylu. Wiadomo to wszystko trzeba na spokojnie sprawdzać, nie będziesz odpowiadał w momencie każdego posta. Natomiast ja bym jeśli masz gdzieś jakiś sklepik komputerowy spytał czy jest możliwość zdjagnozowania samej płyty. Quote
kevin2103 Posted August 17, 2024 Author Report Posted August 17, 2024 Godzinę temu, LAGUNA napisał(a): A tak na pierwszy rzut oka płyta nie wydaje się Tobie jakaś gdzieś uderzona, no coś w tym stylu. Wiadomo to wszystko trzeba na spokojnie sprawdzać, nie będziesz odpowiadał w momencie każdego posta. Natomiast ja bym jeśli masz gdzieś jakiś sklepik komputerowy spytał czy jest możliwość zdjagnozowania samej płyty. Nigdzie nie jest właśnie uderzona i nie ma spuchniętych rzeczy na płycie Zamieniłem również zasilacze i nadal to samo więc zasilacz sprawny Quote
BartAcid Posted August 17, 2024 Report Posted August 17, 2024 Masz na płycie głośniczek? Nie widziałem by ktoś tu napisał by odpalić kompa bez RAM-u czy płyta lub proc żyją. Nie wiem jak na Ryzenach, ale bez GPU też powinno być pikanie. Masz laptopa do podpięcia monitora by wykluczyć jego ewentualną awarię? Można pożyczyć od sąsiadki nawet. Jak możesz wytargaj wszystko na biurko i odpal na pająka. Czy przypadkiem gdzieś nie idzie jakieś zwarcie przez obudowę bo coś gdzieś dotyka. Albo wsadziłeś łapy w kompa bez uziemienia sie i uwaliłeś płytę. stens likes this Quote
Dziadek13 Posted August 17, 2024 Report Posted August 17, 2024 Można też przez kabel hdmi i do tv. Quote
TheStraight Posted August 17, 2024 Report Posted August 17, 2024 Po tym jak przeczytałem 90% tematu. Nie masz innej opcji jak wywalić wszystko i sprawdzać pojedynczo w innej platformie jeśli masz do takiej dostęp wtedy najszybciej i najpewniej ustalisz co się stało. Quote
LAGUNA Posted August 17, 2024 Report Posted August 17, 2024 Mogło też być zwarcie między podłogą obudowy a płytą główną. Quote
Tominjo87 Posted August 17, 2024 Report Posted August 17, 2024 Wyjmij płytę z obudowy i spróbuj na blacie. Quote
kevin2103 Posted August 17, 2024 Author Report Posted August 17, 2024 58 minut temu, Tominjo87 napisał(a): Wyjmij płytę z obudowy i spróbuj na blacie. Próbowałem Quote
kevin2103 Posted August 17, 2024 Author Report Posted August 17, 2024 4 godziny temu, TheStraight napisał(a): Po tym jak przeczytałem 90% tematu. Nie masz innej opcji jak wywalić wszystko i sprawdzać pojedynczo w innej platformie jeśli masz do takiej dostęp wtedy najszybciej i najpewniej ustalisz co się stało. Właśnie w tym problem że nie mam innych podzespołów 4 godziny temu, LAGUNA napisał(a): Mogło też być zwarcie między podłogą obudowy a płytą główną. Spróbuję jeszcze z tym pc speaker ale nie wiem czy za działa jak komputer się włącza i wyłącza Quote
Widzior Posted August 17, 2024 Report Posted August 17, 2024 Jeśli komputer się momentalnie wyłącza, w sensie odcina zasilanie, to nic nie sprawdzisz beeperem, bo na 99% jest gdzieś zwarcie. LAGUNA likes this Quote
Recommended Posts