Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć!

Mój komputer normalnie się uruchamia (wentylatory, karta graficzna itp), ale nie pokazuje obrazu na monitorze. Zmieniłem kartę graficzną i nadal jest to samo. Moja specyfikacja: 

Ryzen 5 1600

GTX 970 4gh

Ram 16gb ddr4 8x2 aegis 3200mhz

Asrock a320m dvs r4.0

Zasilacz Gigabyte P550B 550W 80 plus bronze 

Proszę o szybką pomoc !

Z góry dzięki 😘

Posted

Brak obrazu to może być wiele różnych opcji. Zaczynając od kabla od monitora,  monitora,  grafiki, ramu, procesora czy płyty głównej. Metodą prób i błędów oraz podmianą części można ustalić co padło. Wyjmij ram  i włóż tak na szybko co można zrobić.

Posted

Sprawdzenie kości pamięci ram i wymiana na inne w celu weryfikacji🙂

(sprawdzenie banków pamięci ram mogą być zabrudzone przez to nie łączą z płytą główną)

Posted
50 minut temu, Tominjo87 napisał(a):

Brak obrazu to może być wiele różnych opcji. Zaczynając od kabla od monitora,  monitora,  grafiki, ramu, procesora czy płyty głównej. Metodą prób i błędów oraz podmianą części można ustalić co padło. Wyjmij ram  i włóż tak na szybko co można zrobić.

Zmieniałem i nadal nic

47 minut temu, brygada69 napisał(a):

W pierwszej kolejności reset biosu do ustawień fabrycznych

Nie pomogło 

Gdy był włączony to się wyłączył i teraz jak próbuje go włączyć to po sekundzie się wyłącza i włącza 

Posted

Wyjmij ram, grafike, nawet procesor jak umiesz i zobacz czy nadal się sam restartuje. Możesz próbować też po kolei. Nawet jak nic nie będzie podłączone nie może się sam restartować. 

Posted
Godzinę temu, Tominjo87 napisał(a):

Wyjmij ram, grafike, nawet procesor jak umiesz i zobacz czy nadal się sam restartuje. Możesz próbować też po kolei. Nawet jak nic nie będzie podłączone nie może się sam restartować. 

Bez ramu robi to samo

Bez karty robi to samo

Bez procesora wogóle się nie włącza 

Posted

Sprawdź czystość.

Najczęstsze powody to przegrzewanie się procesora lub karty graficznej, spowodowane problemami z działaniem chłodzenia lub niedostateczną liczbą wiatraków w obudowie komputera. Gdy komputer sam się wyłącza, warto sprawdzić także działanie pamięci RAM oraz czy podzespoły nie są zakurzone.

Posted
3 minuty temu, LAGUNA napisał(a):

Sprawdź czystość.

Najczęstsze powody to przegrzewanie się procesora lub karty graficznej, spowodowane problemami z działaniem chłodzenia lub niedostateczną liczbą wiatraków w obudowie komputera. Gdy komputer sam się wyłącza, warto sprawdzić także działanie pamięci RAM oraz czy podzespoły nie są zakurzone.

W obudowie jest chłodno 4 wentylatory 120mm i chlodzenie na procesorze stockowe. Ram działa prawidłowo a wszystko wyczyściłem 

Posted

Daj wzmiankę w jakich okolicznościach to się zaczęło dziać:

komputer  dopiero składany

komputer czyszczony

coś wymieniane

zmieniałeś pastę.

Kiedy to się zaczęło dziać?

a dysk ma na imię jak?

Posted

Czy coś się wyświetla na monitorze po jego włączeniu jakiś np monit o braku sygnału.

Jak nie to stawiam na zgon monitora lub jego podświetlenia.

To o czym pisze powinno być podane w opisie problemu.

Posted
2 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

Daj wzmiankę w jakich okolicznościach to się zaczęło dziać:

komputer  dopiero składany

komputer czyszczony

coś wymieniane

zmieniałeś pastę.

Kiedy to się zaczęło dziać?

a dysk ma na imię jak?

Gdy zmieniałem obudowę to wtedy już był brak sygnału na monitorze. Pasta zmieniana była przed wkładaniem wszystkiego do nowej obudowy. Mam 2 dyski SSD 128 GB i 256gb obydwa od 2-Pawer

1 godzinę temu, Dziadek13 napisał(a):

Czy coś się wyświetla na monitorze po jego włączeniu jakiś np monit o braku sygnału.

Jak nie to stawiam na zgon monitora lub jego podświetlenia.

To o czym pisze powinno być podane w opisie problemu.

Na początku brak sygnału na monitorze ale przed zmianą obudowy normalnie był obraz 

Po zmienię obudowy i podłączeniu do monitora wyskakuje brak sygnału, testowałem wszystkie opcje reset biosu, bez karty, później bez ramu a następnie bez dysków. Zasilacz był niedługo temu kupowany Gigabyte P550B 550W

Posted
Teraz, kevin2103 napisał(a):

Po zmienię obudowy i podłączeniu do monitora wyskakuje brak sygnału

obudowa raczej nie powinna być powodem braku obrazu.

Sprawdź to sobie na podpiętym dysku tylko systemowym i z jedną kością ram (zamieniaj je)

ewentualnie jeszcze kabel sygnałowy możesz sprawdzić (mam na myśli karta -monitor)

Posted
16 minut temu, LAGUNA napisał(a):

obudowa raczej nie powinna być powodem braku obrazu.

Sprawdź to sobie na podpiętym dysku tylko systemowym i z jedną kością ram (zamieniaj je)

ewentualnie jeszcze kabel sygnałowy możesz sprawdzić (mam na myśli karta -monitor)

Spróbuję już jutro 

Posted
15 minut temu, Napromieniowany napisał(a):

Co myślisz o możliwości zwarcia?

Też może być,nawet przy samym montażu płyty głównej mogło nastąpić jakieś przepięcie. Powodów może być wiele .

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Posted
11 godzin temu, Widzior napisał(a):

A na koniec i tak się okaże, że to niepodpięty kabel zasilający PEG do grafiki :22

Aż takim debilem to nie jestem 

3 godziny temu, Napromieniowany napisał(a):
3 godziny temu, Napromieniowany napisał(a):

Co myślisz o możliwości zwarcia? Miałem źle przykręcony dysk NVMe, i komputer włączał się, ale od razu wyłączał, po czym za drugim razem uruchamiał się już normalnie. Być może płyta główna gdzieś zwiera, mocowanie lub śrubka powoduje zwarcie, albo coś innego koliduje. To też trzeba mieć na uwadze. Sam autor wspomniał, że po zmianie obudowy komputer już nie wstawał, więc może warto spróbować uruchomić go bez obudowy, na sucho?

Wyjąłem wszystko dałem tylko kartę, procek i ram i nadal się włącza i wyłącza 

Godzinę temu, Kosa7 napisał(a):

No to w końcu co tam się stało ram płyta czy karta?:trollface:

Ram i karta działają ale nie mam jak sprawdzić płyty więc zamówiłem pc speaker i zobaczymy 

Posted

A tak na pierwszy rzut oka płyta nie wydaje się Tobie jakaś gdzieś uderzona, no coś w tym stylu.

Wiadomo to wszystko trzeba na spokojnie sprawdzać, nie będziesz odpowiadał w momencie każdego posta.

Natomiast ja bym jeśli masz gdzieś jakiś sklepik komputerowy spytał czy jest możliwość zdjagnozowania samej płyty.

Posted
Godzinę temu, LAGUNA napisał(a):

A tak na pierwszy rzut oka płyta nie wydaje się Tobie jakaś gdzieś uderzona, no coś w tym stylu.

Wiadomo to wszystko trzeba na spokojnie sprawdzać, nie będziesz odpowiadał w momencie każdego posta.

Natomiast ja bym jeśli masz gdzieś jakiś sklepik komputerowy spytał czy jest możliwość zdjagnozowania samej płyty.

Nigdzie nie jest właśnie uderzona i nie ma spuchniętych rzeczy na płycie

Zamieniłem również zasilacze i nadal to samo więc zasilacz sprawny

Posted

Masz na płycie głośniczek? Nie widziałem by ktoś tu napisał by odpalić kompa bez RAM-u czy płyta lub proc żyją. Nie wiem jak na Ryzenach, ale bez GPU też powinno być pikanie.

Masz laptopa do podpięcia monitora by wykluczyć jego ewentualną awarię? Można pożyczyć od sąsiadki nawet.

Jak możesz wytargaj wszystko na biurko i odpal na pająka. Czy przypadkiem gdzieś nie idzie jakieś zwarcie przez obudowę bo coś gdzieś dotyka.

Albo wsadziłeś łapy w kompa bez uziemienia sie i uwaliłeś płytę.

stens likes this
Posted

Po tym jak przeczytałem 90% tematu. 
Nie masz innej opcji jak wywalić wszystko i sprawdzać pojedynczo w innej platformie jeśli masz do takiej dostęp wtedy najszybciej i najpewniej ustalisz co się stało.

Posted
4 godziny temu, TheStraight napisał(a):

Po tym jak przeczytałem 90% tematu. 
Nie masz innej opcji jak wywalić wszystko i sprawdzać pojedynczo w innej platformie jeśli masz do takiej dostęp wtedy najszybciej i najpewniej ustalisz co się stało.

Właśnie w tym problem że nie mam innych podzespołów 

4 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

Mogło też być zwarcie między podłogą obudowy a płytą główną.

Spróbuję jeszcze z tym pc speaker ale nie wiem czy za działa jak komputer się włącza i wyłącza