Widzior Posted May 6 Report Posted May 6 Poczytałem w necie i w większości przypadków zamulanie odpalania WordPada było związane z drukarkami, na ogół sieciowymi. Nie wnikałem w szczegóły, bardziej mnie interesowało rozwiązanie. Większości pomagało po prostu wyłączenie karty sieciowej na czas uruchamiania WordPada. Oczywiście takie rozwiązanie jest tymczasowe, ale jak nic innego nie zadziała, to i to dobre. U mnie sytuacja wygląda tak, że nie mam podpiętej żadnej drukarki, nic od drukarek nie instalowałem, a wyłączanie sieciówki nic nie daje Sprawdziłem dziennik zdarzeń i rzeczywiście u mnie też po odpaleniu WordPada, po chwili wyskakują dwa błędy związane z drukowaniem. Nie mam pojęcia jak to naprawić, wrzucam screen, może jakaś mądra głowa pomoże. EDIT: Póki co sam znalazłem połowiczne rozwiązanie problemu - wyłączyłem Bufor Wydruku (Spooler) w Usługach Lokalnych i WordPad odpala od kopa. Dziwny konflikt. EDIT2: Kolega z Discorda na maszynie wirtualnej sprawdził ten obraz, bez jakichkolwiek zmian, zaraz po zainstalowaniu, i ma tak samo. Obraz ma jakiś błąd związany z drukowaniem. Dziwne, że nikt tego nie zgłaszał do tej pory. Nagrał mi nawet film jako dowód - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] EDIT3: Źródłem problemu jest wirtualna drukarka Microsoft Print to PDF (jako domyślna), dlatego wyłączenie buforu wydruku pomagało. Brawo MS, jak zwykle daliście d00py Jak ktoś zainstaluje swoją drukarkę, to nawet o problemie się nie dowie. Jak ktoś nie ma żadnej, a chce mieć opcję Podgląd wydruku w edytorach tekstu, to musi zainstalować ręcznie jakąś inną drukarkę. Ja sobie wrzuciłem PDF Scribe Virtual Printer i sprawa rozwiązana. Quote
Nieobecny Posted May 7 Report Posted May 7 Istnieją jeszcze inne opcje: - odinstalowanie WordPad - na co komu skoro ma Notatnik i pakiet Office - wyłączenie we funkcjach Microsoft Print to PDF Quote
Widzior Posted May 7 Report Posted May 7 5 minut temu, Nieobecny napisał(a): - odinstalowanie WordPad - na co komu skoro ma Notatnik i pakiet Office Nie mam żadnego pakietu Office i nie zamierzam instalować. WordPad jest idealnie tym, czego potrzebuję. 5 minut temu, Nieobecny napisał(a): - wyłączenie we funkcjach Microsoft Print to PDF Równie dobrze można tę drukarkę odinstalować i jest ten sam efekt. Ale w obu przypadkach nie ma wtedy podglądu wydruku, co jest dla mnie przydatne. Quote
Mr.T Posted May 7 Author Report Posted May 7 W dniu 6.05.2025 o 03:35, Widzior napisał(a): Źródłem problemu jest wirtualna drukarka Microsoft Print to PDF, dlatego wyłączenie buforu wydruku pomagało ja nic nie robiłem i odpala od kopa Quote
Widzior Posted May 7 Report Posted May 7 10 minut temu, Mr.T napisał(a): ja nic nie robiłem i odpala od kopa Ale pewnie masz drukarkę swoją jakąś zainstalowaną? WordPad tak zamula tylko wtedy, kiedy Microsoft Print to PDF jest jako domyślna. Quote
Widzior Posted May 7 Report Posted May 7 1 godzinę temu, Mr.T napisał(a): no mam No to przecież o tym pisałem już wyżej. W każdym razie wiadomo już od czego ten błąd. W dniu 6.05.2025 o 03:35, Widzior napisał(a): Źródłem problemu jest wirtualna drukarka Microsoft Print to PDF (jako domyślna). Jak ktoś zainstaluje swoją drukarkę, to nawet o problemie się nie dowie. Jak ktoś nie ma żadnej, a chce mieć opcję Podgląd wydruku w edytorach tekstu, to musi zainstalować ręcznie jakąś inną drukarkę. Ja sobie wrzuciłem PDF Scribe Virtual Printer i sprawa rozwiązana. Quote
Mr.T Posted May 7 Author Report Posted May 7 Godzinę temu, Widzior napisał(a): No to przecież o tym pisałem już wyżej. nie doczytalem sorki Quote
Recommended Posts