Jump to content

Recommended Posts

Posted

Poczytałem w necie i w większości przypadków zamulanie odpalania WordPada było związane z drukarkami, na ogół sieciowymi. Nie wnikałem w szczegóły, bardziej mnie interesowało rozwiązanie. Większości pomagało po prostu wyłączenie karty sieciowej na czas uruchamiania WordPada. Oczywiście takie rozwiązanie jest tymczasowe, ale jak nic innego nie zadziała, to i to dobre. U mnie sytuacja wygląda tak, że nie mam podpiętej żadnej drukarki, nic od drukarek nie instalowałem, a wyłączanie sieciówki nic nie daje :OI Sprawdziłem dziennik zdarzeń i rzeczywiście u mnie też po odpaleniu WordPada, po chwili wyskakują dwa błędy związane z drukowaniem. Nie mam pojęcia jak to naprawić, wrzucam screen, może jakaś mądra głowa pomoże.

V2B8ElQ.png

EDIT: Póki co sam znalazłem połowiczne rozwiązanie problemu - wyłączyłem Bufor Wydruku (Spooler) w Usługach Lokalnych i WordPad odpala od kopa. Dziwny konflikt.

EDIT2: Kolega z Discorda na maszynie wirtualnej sprawdził ten obraz, bez jakichkolwiek zmian, zaraz po zainstalowaniu, i ma tak samo. Obraz ma jakiś błąd związany z drukowaniem. Dziwne, że nikt tego nie zgłaszał do tej pory. Nagrał mi nawet film jako dowód - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

EDIT3: Źródłem problemu jest wirtualna drukarka Microsoft Print to PDF (jako domyślna), dlatego wyłączenie buforu wydruku pomagało. Brawo MS, jak zwykle daliście d00py :22  Jak ktoś zainstaluje swoją drukarkę, to nawet o problemie się nie dowie. Jak ktoś nie ma żadnej, a chce mieć opcję Podgląd wydruku w edytorach tekstu, to musi zainstalować ręcznie jakąś inną drukarkę. Ja sobie wrzuciłem PDF Scribe Virtual Printer i sprawa rozwiązana.

Posted
5 minut temu, Nieobecny napisał(a):

- odinstalowanie WordPad - na co komu skoro ma Notatnik i pakiet Office

Nie mam żadnego pakietu Office i nie zamierzam instalować. WordPad jest idealnie tym, czego potrzebuję.

5 minut temu, Nieobecny napisał(a):

- wyłączenie we funkcjach Microsoft Print to PDF

Równie dobrze można tę drukarkę odinstalować i jest ten sam efekt. Ale w obu przypadkach nie ma wtedy podglądu wydruku, co jest dla mnie przydatne.

Posted
W dniu 6.05.2025 o 03:35, Widzior napisał(a):

Źródłem problemu jest wirtualna drukarka Microsoft Print to PDF, dlatego wyłączenie buforu wydruku pomagało

ja nic nie robiłem i odpala od kopa

Posted
10 minut temu, Mr.T napisał(a):

ja nic nie robiłem i odpala od kopa

Ale pewnie masz drukarkę swoją jakąś zainstalowaną? WordPad tak zamula tylko wtedy, kiedy Microsoft Print to PDF jest jako domyślna.

Posted
1 godzinę temu, Mr.T napisał(a):

no mam

No to przecież o tym pisałem już wyżej. W każdym razie wiadomo już od czego ten błąd.

W dniu 6.05.2025 o 03:35, Widzior napisał(a):

Źródłem problemu jest wirtualna drukarka Microsoft Print to PDF (jako domyślna). Jak ktoś zainstaluje swoją drukarkę, to nawet o problemie się nie dowie. Jak ktoś nie ma żadnej, a chce mieć opcję Podgląd wydruku w edytorach tekstu, to musi zainstalować ręcznie jakąś inną drukarkę. Ja sobie wrzuciłem PDF Scribe Virtual Printer i sprawa rozwiązana.