Jump to content

Windows 10 PRO problem z synchronizacja avatara z konta Microsoft.

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam problem z synchronizacją avatara z konta Microsoft. Kiedyś kupiłem Windowsa 10 Home, później skorzystałem z darmowego update'u do Windows 11 Home, a następnie zrobiłem upgrade to Windows 11 PRO. W Windows 11 PRO dodałem avatar który się skopiował do konta Microsoft. Następnie zrobiłem format i zainstalowałem Windows 10 PRO 21H1 October 2021. Wszytko działa tak jak chcę, ale avatar z konta Microsoft skopiował się do głównej zakładki ustyawień, a na zakładce konto już go nie ma tak samo jak podczas logowania. Jak chcę ręcznie w ustawieniach konta nadać nowy to się pojawia komunikat błędu:

image.png.633eba71ac1da38319dfb0d8c6d8b77e.png

Nie jest to dla mnie jakiś błąd, ale jak by się łatwo udało to zmienić to byłbym zadowolony.

Nie mogłem niczego konkretnego znaleźć w google, jakieś pobieżne informacje wskazujące na błąd synchronizacji. Czy można to naprawić czy trzeba robić update to nowszej wersji żeby zaczęła działać synchronizacja?

Dzięki za pomoc.

Posted

Dzięki za odpowiedź. No więc sprawdzałem nowsze wersje i gry włączyłem aktualizacje, Windows się zaktualizował do wersji 22H2 to rzeczywiście problem zniknął. Jednak nie podobała mi się ta wersja ze względu na dodatki które się zainstalowały oraz brak możliwościowi wyłączenia na stałe usługi Windows Update. Dlatego wróciłem do wersji 21H1 October 2021. Aktualizację wyłączyłem w GPO, usługa Windows Update jest wyłączona na stałe. Nie chcę żadnych aktualizacji, mam wszytko co trzeba. System działa bardzo dobrze, nie jest obciążony różnego rodzaju pierdołami. Jedynie avatar się nie synchronizuję ale nie jest to problem, pozostanę przy tej wersji bo wszystko co trzeba działa mi bardzo szybko. Miałem też najnowsze wersje Windowsa i mi się nie podobały ze względu brak możliwości wyłączenia aktualizacji, telemetrii oraz kupę rzeczy które nie były mi potrzebne. Nawet irytujące jest instalowanie najnowszego Windows'a, gdzie bez zalogowania się do WiFi oraz swojego konta na Microsoft nie można przejść dalej. Najnowsze Windows'y przypominają jakieś centrum rozrywki a nie stabilny system do pracy, dlatego pozostanę przy 21H1. Podejrzewam, że jakaś małą aktualizacja po drodze w 21H1 naprawia problem synchronizacji avatara, ale nie chce mi się jej szukać i bawić się w instalowanie systemu. Dzięki za pomoc.