KramsyTEN Posted July 28, 2024 Report Posted July 28, 2024 Cześć, Mam taki problem z wydajnością systemu Windows. System jest zainstalowany na SSD, po za SSD mam podłączony dysk HDD. system włącza się bardzo długo, zrobiłem test i odłączyłem dysk HDD i nagle system zaczął załączać się bardzo szybko, z czego to może wynikać ? Poza tym kiedy HDD jest podłączony i gram w cokolwiek to użycie dysku HDD oscyluje wokół 100% mimo że gra jest zainstalowana na SSD. Pomóżcie mi to jakoś rozwiązać bo sam już nie wiem co robić Quote
zen888 Posted July 29, 2024 Report Posted July 29, 2024 Podejrzewam, że dysk HDD kończy swój żywot na tym ziemskim padole. Jeśli masz tam jakieś ważne dane to je zgraj i zacznij rozglądać się za nowym dyskiem. Mógłbyś jeszcze przetestować HDD jakimiś programami ale nie spodziewałbym się niczego dobrego. Quote
MICKER Posted July 29, 2024 Report Posted July 29, 2024 Dysk HDD dość często długo bootuje w uefi, stąd też dłuższy start systemu. Sprawdź czy nie masz załączonego pliku stronnicowania na dysku HDD, bo może on powodować wolniejszy rozruch, i obciążenie HDD podczas pracy/gry... Quote
Nieobecny Posted July 29, 2024 Report Posted July 29, 2024 W dniu 28.07.2024 o 17:07, KramsyTEN napisał(a): System jest zainstalowany na SSD, po za SSD mam podłączony dysk HDD. system włącza się bardzo długo, zrobiłem test i odłączyłem dysk HDD i nagle system zaczął załączać się bardzo szybko, z czego to może wynikać ? Uszkodzony HDD, kabel sygnałowy lub kontroler SATA. Znane zjawisko. Na 90% jednak dysk w pierwszej kolejności. Quote
Recommended Posts