Jump to content

Recommended Posts

Posted

Win JG10 LTSB x64 (RS1 - 1607)

I. Zintegrowano z systemem:

Optymalizator Usług, funkcję Czyszczenie, AeroGlassTryb dla gier oraz tryb pracy na dyskach SSD, Dism++, WinaeroTweaker

wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, HashChek, Notepad2, zintegrowałem StartIsBack (trial), uaktywniono DirectPlay oraz stare FrameWorki .

Wprowadziłem dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych, więcej - można, ale ogranicza to podstawową funkcjonalność systemu.

II. Usunięto:

1. Wersja Lte:

- część telemetrii;

- "łatwy transfer";

- tryb pokazowy;

- czytnik PDF;

- przeglądarka XPS;

- język naturalny;

- Cortana;

- index wydajności WinSAT.

2. Wersja Extreme:

- wszystko jak wyżej w Lite;

- Defender, SmartScreen;

- Windows Media Player;

- moduł obsługi mowy (mogą być rozmazane czcionki w FireFoxie);

- języki, większość układów klawiatur;

- pomoc;

- tablet;

- centrum powitalne;

- obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe;

- geolokacja;

- Windows Mail;

- Windows Media Center;

- diagnostyka;

- wszystkie opcje ułatwień,

- Wordpad;

- kopia zapasowa i przywracanie systemu;

- zdalne wsparcie;

- wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania.

całości.

III. Instalacja:

System nieaktywowany...

Instalacja tylko w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. Do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS.

UWAGA!

Przy formatowaniu pendriva PROSZĘ pozostawić ODZNACZONE jak na poniższym obrazku WSZYSTKIE pola:

Zeq5QcY.jpeg

Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem:
"Czy system został zainstalowany na dysku SSD?"
- przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień.

Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie.

IV. Użytkowanie:

1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!!
Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, należy włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - tryb serwisowy z pełnym zestawem uruchomionych usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb.

Jeśli chcesz spróbować zmienić ikony na czarne (znajdziesz w TUNING) to należy w wersji Full wykonać to przed zainstalowaniem poprawek z WU,

ponieważ aktualizacja blokuje możliwość wymiany pliku imageres.dll odpowiedzialnego za wygląd ikon.

Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji na wersji Extreme, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia, 

usunięte wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, wyłączone Centrum Akcji - u mnie na kompie stacjonarnym:

kNx6t59.jpeg

2. System można i należy aktualizować oraz pobierać aplikacje ze Sklepu (tylko wersję Lite). Proces wyszukiwania aktualizacji na tym systemie - oryginalnym i modyfikowanym, niestety przebiega dość długo, ale wato poczekać... Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. System można dodatkowo skompresować i zyskać kilka GB miejsca na dysku - w folderze TUNING są odpowiednie skrypty. Pamiętajcie, że jest to kosztem spadku wydajności o 1-2%, zwłaszcza na dyskach talerzowych. Na SSD jest zdecydowanie lepiej.

3. Za problem ze znalezieniem udostępnionego dysku sieciowego odpowiada stary protokół SMB1, należy aktywować w PowerShell'u nowsze wersje wg poradnika: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

4. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane.
Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia.

5. Do wyłączania telemetrii należy korzystać z umieszczonej w TUNING aplikacji O&O ShutUP

Icogoo, Chopek, magg and 22 others like this
Posted
14 minut temu, wbak1102 napisał(a):

Aero Glass nie chce się zainstalować.

U mnie się zainstalowało 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

System można i należy aktualizować (tylko wersję Full) oraz pobierać aplikacje ze Sklepu. Ale sklepu przecież nie ma

Posted
57 minut temu, pawelek1980 napisał(a):

Witam, czy trzeba go aktualizować czy pozostawić go takiego jaki jest zaraz po instalacji systemu? Co daje aktualizacja tego systemu oprócz innych cyferek w nazwie systemu?

Nie trzeba, ma ws,ystkie łatki 

28 minut temu, pawelek1980 napisał(a):

U mnie się zainstalowało 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

System można i należy aktualizować (tylko wersję Full) oraz pobierać aplikacje ze Sklepu. Ale sklepu przecież nie ma

Serio, nie ma sklepu? A patrzyłeś do folderu instalki?

Posted
3 minuty temu, pawelek1980 napisał(a):

Przepraszam, nie zauważyłem, jest sklep

Sklep się i tak nie instaluje

1 minutę temu, wbak1102 napisał(a):

Ale u mnie nie chce się zainstalować,próbowałem kilka razy i nic.

Optymalizator usług masz ustawione na domyślne?

Posted

Wszystko pięknie ,ładnie hula ale IObit Driver Booster nie instaluje wszystkich sterowników. Laptop Asus  ExpertBook Ryzen3. Na innych modach instalował wszystko, w tym na LTSB core z 2019 roku. Jakby dało się to ogarnąć to by było idealnie. Po optymalizacji doszedłem do 28 procesów. Może w wersji extreme uda się zainstalować sterowniki? Dzięki srom-otnik za włożoną pracę. Pozdrawiam.

Posted
17 minut temu, darude66 napisał(a):

Wszystko pięknie ,ładnie hula ale IObit Driver Booster nie instaluje wszystkich sterowników. Laptop Asus  ExpertBook Ryzen3. Na innych modach instalował wszystko, w tym na LTSB core z 2019 roku. Jakby dało się to ogarnąć to by było idealnie. Po optymalizacji doszedłem do 28 procesów. Może w wersji extreme uda się zainstalować sterowniki? Dzięki srom-otnik za włożoną pracę. Pozdrawiam.

Iso jest nieobcinane, ma wszystkie łatki, więc nie powinno być trudności w instalacji sterowników. 

Ja korzystam z tego programu do ściągania sterów w wersji portable i mam wszystkie zainstalowane.

Posted
16 minut temu, balusiek napisał(a):

A nie pomyślałeś sobie, że to może być osoba niedowidząca na przykład? Po co utrudniać?

Widać twoim zdaniem nikomu nie pomagać co ty facet tu robisz.Może się przydać komuś innemu i nie pomyślałeś.:thumbdown:

Posted
3 godziny temu, balusiek napisał(a):

A co ty pomogłeś? Sromotnik wysłał na PW i koniec tematu...

A ty jesteś moderator czy co,co się tak interesujesz,a po drugie nie będę karmił Trolla.

Do pobierania sterów można też użyć Driver Easy,trochę wolno pobiera ale jest dobry. >>[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

swiniarobert69 likes this
Posted

Witam. 

Niestety mam problem, po instalacji na laptopie system nie widzi karty sieciowej i nie mogę połączyć wifii.

Jest tylko tryb samolotowy. 

Po kablu nie mam możliwości połączenia. 

Ktoś ma pomysł co z tym zrobić?