Guest Posted July 26, 2024 Report Posted July 26, 2024 Siema, kupiłem niedawno laptopa DELL Alienware M11xR3 Po moich modernizacjach ma taką specyfikację CPU: I5-2467M RAM: 8GB 1333MHz (2x4GB 1600MHz ale skalowane w dół do 1333MHz) SSD: OCZ-VERTEX3 90GB Wi-Fi: Realtek 8822CE 802.11ac GPU: HD 3000+GT 540M Mam z nim następuje problem Taktowanie procesora dobije tylko do max 0.80GHz a laptop się nie przegrzewa, jest to połowa szybkości podstawowej a Turbo nie wspominając, mimo że laptop nie ma baterii to udało mi się zaktualizować BIOS i max taktowanie wzrostu z 0.79GHz do 0.80GHz Wie ktoś może jak naprawić taktowanie? Quote
s3ba__ Posted July 26, 2024 Report Posted July 26, 2024 Wejdź do biosu i zobacz czy zasilacz jest prawidłowo tam rozpoznawany(chodzi o moc w Watach) Jeśli nie to możliwe przyczyny: -uszkodzone gniazdo -za słaba moc zasilacza -uszkodzony zasilacz Jak masz możliwość to sprawdź na innym zasilaczu do Dell, z HP nie zadziała pomimo podobnego gniazda. Quote
Guest Posted July 26, 2024 Report Posted July 26, 2024 Uszkodzone gwiazdko ale czego procesora? zasilania? 2 godziny temu, s3ba__ napisał(a): Wejdź do biosu i zobacz czy zasilacz jest prawidłowo tam rozpoznawany(chodzi o moc w Watach) Jeśli nie to możliwe przyczyny: -uszkodzone gniazdo -za słaba moc zasilacza -uszkodzony zasilacz Jak masz możliwość to sprawdź na innym zasilaczu do Dell, z HP nie zadziała pomimo podobnego gniazda Niestety w tym modelu nie ma możliwości zobaczenia mocy zasilacza w BIOSie, od spodu laptopa pisze 19.5V 3.34A/4.62A. Testowałem na zamiennikach o następujących parametrach 19 V 3.42A, 19.5V 4.62A oraz 19V 4.74A, na każdym z nim to w najlepszym przypadku 0.80GHz. Quote
starcraft2fan Posted July 27, 2024 Report Posted July 27, 2024 7 godzin temu, Depsones napisał(a): Siema, kupiłem niedawno laptopa DELL Alienware M11xR3 Po moich modernizacjach ma taką specyfikację CPU: I5-2467M RAM: 8GB 1333MHz (2x4GB 1600MHz ale skalowane w dół do 1333MHz) SSD: OCZ-VERTEX3 90GB Wi-Fi: Realtek 8822CE 802.11ac GPU: HD 3000+GT 540M Mam z nim następuje problem Taktowanie procesora dobije tylko do max 0.80GHz a laptop się nie przegrzewa, jest to połowa szybkości podstawowej a Turbo nie wspominając, mimo że laptop nie ma baterii to udało mi się zaktualizować BIOS i max taktowanie wzrostu z 0.79GHz do 0.80GHz Wie ktoś może jak naprawić taktowanie? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted July 27, 2024 Report Posted July 27, 2024 1. Zasilacz. 2. Bateria. 3. Intel Management Engine Interface zainstalowałeś? - bez tego nie działa tryb turbo. 4. Pozostałe sterowniki zainstalowałeś? Optimus działa? Quote
s3ba__ Posted July 27, 2024 Report Posted July 27, 2024 Chodziło mi o gniazdo zasilania. W Dellach jest tak, że jeśli bios nie wykryje prawidłowo zasilacza to obniża taktowanie do 800Mhz, więc trzeba przyjrzeć się temu w pierwszej kolejności. Delle są niestety upierdliwe i nie zawsze działają poprawnie na zamiennikach. Jest małe prawdopodobieństwo że może to też być bateria, jak wspomnieli koledzy przede mną, więc sprawdź jeszcze bez podpiętej baterii. Quote
C9S Posted July 27, 2024 Report Posted July 27, 2024 mi jak w acerze zmieniałem cpu pomogła zmiana biosu na bios z bliźniaczego modelu intel menagement engine interface instaluje się z wu ale można postawić starszą wersje od win 8.1 Quote
Guest Posted July 27, 2024 Report Posted July 27, 2024 Przetestowałem ma oryginalnym od Della 19.5V 3.34A. Dalej jest max 800MHz, laptop rozpoznał już że że jest to 65W zasilacz Della. Czy w takiej sytuacji kupienie używanego ale oryginalnego 19.5V 4.62A by naprawiło to taktowanie? Quote
s3ba__ Posted July 27, 2024 Report Posted July 27, 2024 16 godzin temu, Depsones napisał(a): od spodu laptopa pisze 19.5V 3.34A/4.62A. To oznacza, że laptop musi pracować normalnie na zasilaczu 3.34A czyli 65W. Podłączenie mocniejszego zasilacza nie powinno nic zmienić. Piszesz , że podłączony 65W zasilacz jest rozpoznawany, więc powinno działać. Jeśli masz w okolicy jakiś sklep komputerowy, to możesz podejść do nich, może mają zamiennik lub oryginał 90W i mogliby Ci sprawdzić jak lap się na nim zachowuje, ale kupowanie w ciemno zasilacza raczej mija się raczej z celem. Nie napisałeś jakie ulepszenia tego lapka robiłeś. Jeśli przed tym działał normalnie, to pozostaje metodą podmieniania z powrotem części i sprawdzić która z nich powoduje problematyczne działanie. Quote
Guest Posted July 27, 2024 Report Posted July 27, 2024 14 minut temu, s3ba__ napisał(a): To oznacza, że laptop musi pracować normalnie na zasilaczu 3.34A czyli 65W. Podłączenie mocniejszego zasilacza nie powinno nic zmienić. Piszesz , że podłączony 65W zasilacz jest rozpoznawany, więc powinno działać. Jeśli masz w okolicy jakiś sklep komputerowy, to możesz podejść do nich, może mają zamiennik lub oryginał 90W i mogliby Ci sprawdzić jak lap się na nim zachowuje, ale kupowanie w ciemno zasilacza raczej mija się raczej z celem. Nie napisałeś jakie ulepszenia tego lapka robiłeś. Jeśli przed tym działał normalnie, to pozostaje metodą podmieniania z powrotem części i sprawdzić która z nich powoduje problematyczne działanie. Zmieniłem RAM i kartę sieciową. Po podłączeniu 65W zasilacza rozpoznaje go i prosi o 90W zasilacz. Quote
Nieobecny Posted July 27, 2024 Report Posted July 27, 2024 Jeśli masz sprawną baterię, to łatwo rozpoznać wadę zasilacza. Przy naładowanej baterii i odłączonym zasilaczu, taktowanie powinno być prawidłowe. Podłączenie wadliwego zasilacza powoduje spadek taktowania do 800MHz. Niestety Dell jest wrażliwy na zamienniki baterii. Quote
s3ba__ Posted July 27, 2024 Report Posted July 27, 2024 Jeśli masz podobny komunikat, to wtedy zgodzę się że powinieneś kupić mocniejszy zasilacz. Dziwi mnie tylko błędne oznaczenie na tabliczce, które sugeruje, że 65W powinien wystarczyć. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to poszukaj w biosie opcji "AC Adapter Warning" lub podobnie brzmiącego, ustaw na włączony i po restarcie, jesli jest problem z zasilaczem, bios powinien wyświetlić podobny komunikat "o co mu dokładnie chodzi" Quote
Nieobecny Posted July 27, 2024 Report Posted July 27, 2024 65W przy dedykowanej karcie GT540M - dziwne - raczej powinien być 90W. Po drugie uszkodzony zasilacz może nie dawać odpowiedniej mocy. Tak jak napisałem wyżej, test z baterią da 100% odpowiedź w kwestii sprawności i mocy zasilacza. Tylko bateria musi być sprawna. Quote
Guest Posted July 28, 2024 Report Posted July 28, 2024 Zamówiłem już używany 90W oryginalny zasilacz Della, na 65W zasilaczu pisze mi coś w stylu że podłączenie 90W da lepsza wydajność, jeśli nie zapomnę do dam zdać, czy to naprawiło problem. Miałem ASUSa X550CC i GT 720M i tam był 65W zasilacz. To nie jest pierwszy Dell z którym mam do czynienia, ale pozostały nie odwalały czegoś takiego z taktowaniem. W końcu dotarł oryginalny 90W zasilacz. Zmieniłem dysk na BIOSTARa 120GB. Zainstalowałem od nowa system. Zdecydowana różnica w taktowaniu. Laptop jest bez baterii jak coś. Ciekawostka: Po wymianie karty sieciowej, co dziwne miałem w menedżerze urządzeń dwa moduły Bluetooth w tym 1 nie działający, ten nie działający można wyłączyć w BIOS,ie wtedy dalej będzię włączony tylko ten działający. Dziękuje za pomoc Quote
Recommended Posts