Guest Posted July 14, 2024 Report Posted July 14, 2024 Witam serdecznie, posiadam 2 laptopy 1 Gamingowy 17" i drugi słabszy 12". Instalowałem sobie programy i gry i w pewnym momencie zauważyłem, że niektóre ikony na tym małym zniknęły i pojawiły się puste kartki chociaż owe programy działają tylko nieładnie to wygląda i na tym dużym się wyświetlają. Robiłem na obu to samo w tej samej kolejności. Próbowałem ponownie zrestartować Explorator Windows, ale to nic nie pomogło. Dołączam screeny 2 ekranów, aby było bardziej jasne w czym tkwi problem. Czy ktoś z Was tutaj będzie wiedział co się stało i jak to naprawić? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Achon Posted July 14, 2024 Report Posted July 14, 2024 Użyj tego programu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie wiesz jak to działa, to obejrzyj film: Quote
Guest Posted July 14, 2024 Report Posted July 14, 2024 Nie wiem o co chodzi w tym filmiku tu jakaś Gra tu jakiś Linux nie wiem jak mam użyć tego programu skoro nie widzę pliku wykonywalnego. Jeśli można prosiłbym o jaśniejsze wyjaśnienie rozwiązania problemu ikon pustych kartek. Quote
Achon Posted July 15, 2024 Report Posted July 15, 2024 Ten program nie naprawi białych kartek, ale ładnie Ci zaaranżuje ikonki na pulpicie. Quote
Guest Posted July 15, 2024 Report Posted July 15, 2024 Achon, to jest forum, na którym ludzie sobie nawzajem pomagają, więc jak nie masz nic mądrego do powiedzenia i wypisujesz głupoty to idź sobie na memy tam możesz sobie dowcipkować. Twoje wypowiedzi nie rozwiązują mojego problemu z ikonami. Quote
Achon Posted July 15, 2024 Report Posted July 15, 2024 Ale od tego masz Google. Proszę pierwszy link - 5 sekund szukania: Quote
ampa Posted July 15, 2024 Report Posted July 15, 2024 Próbowałeś prawokliku/właściwości/zmień ikonę wskazując i wybierając ikonę z lokalizacji danego programu lub gry. Czy to zrobiłeś i dalej gubi ikony. Czasami tak się dzieje jak się samemu przez przeciągnięcie robi skrót. Quote
Guest Posted July 15, 2024 Report Posted July 15, 2024 No widzisz Achon i trzeba było tak od razu. Błądziłem przez Google ale być może nie umiałem sprecyzować, bo trafiłem, że była mowa o restarcie Exploratora Windows ale nie było wzmianki o usunięciu pliku IconCache. Teraz ikonki wróciły. Śliczne dzięki. Quote
zen888 Posted July 19, 2024 Report Posted July 19, 2024 Tu masz gotowy skrypt, zapisz go z dowolną nazwą i rozszerzeniem bat i uruchom jako Administrator: :: Created by: Shawn Brink :: Created on: April 27th 2015 :: Updated on: August 30, 2023 :: Tutorial: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] @echo off set iconcache=%localappdata%\IconCache.db set iconcache_x=%localappdata%\Microsoft\Windows\Explorer\iconcache* echo. echo The explorer process must be temporarily killed before deleting the IconCache.db file. echo. echo Please SAVE ALL OPEN WORK before continuing. echo. pause echo. If exist "%iconcache%" goto delete echo. echo The %localappdata%\IconCache.db file has already been deleted. echo. If exist "%iconcache_x%" goto delete echo. echo The %localappdata%\Microsoft\Windows\Explorer\IconCache_*.db files have already been deleted. echo. exit /B :delete echo. echo Attempting to delete IconCache.db files... echo. ie4uinit.exe -show taskkill /IM explorer.exe /F If exist del /A /F /Q "%iconcache%" If exist del /A /F /Q "%iconcache_x%" del /F /S /Q "%localappdata%\Packages\Microsoft.Windows.Search_cw5n1h2txyewy\localstate\AppIconCache\*.*" start explorer.exe echo. echo IconCache database files have been successfully deleted. goto restart :restart echo. echo. echo You will need to restart the PC to finish rebuilding your icon cache. echo. CHOICE /C:YN /M "Do you want to restart the PC now?" IF ERRORLEVEL 2 goto no IF ERRORLEVEL 1 goto yes :yes shutdown /r /f /t 00 :no exit /B Quote
Recommended Posts