Jump to content

Nietypowy problem z ikonami

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie, posiadam 2 laptopy 1 Gamingowy 17" i drugi słabszy 12". Instalowałem sobie programy i gry i w pewnym momencie zauważyłem, że niektóre ikony na tym małym zniknęły i pojawiły się puste kartki chociaż owe programy działają tylko nieładnie to wygląda i na tym dużym się wyświetlają. Robiłem na obu to samo w tej samej kolejności. Próbowałem ponownie zrestartować Explorator Windows, ale to nic nie pomogło. Dołączam screeny 2 ekranów, aby było bardziej jasne w czym tkwi problem. Czy ktoś z Was tutaj będzie wiedział co się stało i jak to naprawić?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Nie wiem o co chodzi w tym filmiku tu jakaś Gra tu jakiś Linux nie wiem jak mam użyć tego programu skoro nie widzę pliku wykonywalnego. Jeśli można prosiłbym o jaśniejsze wyjaśnienie rozwiązania problemu ikon pustych kartek.

Posted

Achon, to jest forum, na którym ludzie sobie nawzajem pomagają, więc jak nie masz nic mądrego do powiedzenia i wypisujesz głupoty to idź sobie na memy tam możesz sobie dowcipkować. Twoje wypowiedzi nie rozwiązują mojego problemu z ikonami.

Posted

Próbowałeś prawokliku/właściwości/zmień ikonę wskazując i wybierając ikonę z lokalizacji danego programu lub gry. Czy to zrobiłeś i dalej gubi ikony. Czasami tak się dzieje jak się samemu przez przeciągnięcie robi skrót.

Posted

No widzisz Achon i trzeba było tak od razu. Błądziłem przez Google ale być może nie umiałem sprecyzować, bo trafiłem, że była mowa o restarcie Exploratora Windows ale nie było wzmianki o usunięciu pliku IconCache.  Teraz ikonki wróciły. Śliczne dzięki.

Posted

Tu masz gotowy skrypt, zapisz go z dowolną nazwą i rozszerzeniem bat i uruchom jako Administrator:

:: Created by: Shawn Brink
:: Created on: April 27th 2015
:: Updated on: August 30, 2023
:: Tutorial: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

@echo off
set iconcache=%localappdata%\IconCache.db
set iconcache_x=%localappdata%\Microsoft\Windows\Explorer\iconcache*

echo.
echo The explorer process must be temporarily killed before deleting the IconCache.db file. 
echo.
echo Please SAVE ALL OPEN WORK before continuing.
echo.
pause
echo.
If exist "%iconcache%" goto delete
echo.
echo The %localappdata%\IconCache.db file has already been deleted.
echo. 
If exist "%iconcache_x%" goto delete
echo.
echo The %localappdata%\Microsoft\Windows\Explorer\IconCache_*.db files have already been deleted.
echo.
exit /B

:delete
echo.
echo Attempting to delete IconCache.db files...
echo.
ie4uinit.exe -show
taskkill /IM explorer.exe /F 
If exist del /A /F /Q "%iconcache%"
If exist del /A /F /Q "%iconcache_x%"
del /F /S /Q "%localappdata%\Packages\Microsoft.Windows.Search_cw5n1h2txyewy\localstate\AppIconCache\*.*"
start explorer.exe
echo.
echo IconCache database files have been successfully deleted.
goto restart

:restart
echo.
echo.
echo You will need to restart the PC to finish rebuilding your icon cache.
echo.
CHOICE /C:YN /M "Do you want to restart the PC now?"
IF ERRORLEVEL 2 goto no
IF ERRORLEVEL 1 goto yes

:yes
shutdown /r /f /t 00

:no
exit /B