szymibtw Posted July 13 Report Posted July 13 2 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Lada dzień werjsa chyba-finalna. Drogi Kolego, wiem, szkoda cokolwiek mówić. A za jakiś czas będzie zrzędzenie że coś nie działa. Ale mam na to sposób. Jak nikt nie zglosi do 2 tygodni jakiegoś bledu to uznaję to co wydam lada dzień to final. Później niech się ktoś nawet nie oddzywa... No i gitara! Ja jedyny problem jaki miałem to udostępnianie w sieci póki co, no i testujemy dalej. swiniarobert69 likes this Quote
TheStraight Posted July 13 Report Posted July 13 Godzinę temu, jabirex napisał(a): A wiesz co to Acronis ? pogoogluj i nie musisz formatować Jakbyście wiedzieli co to VHD to dopiero by wam mózgi zniszczyło LAGUNA, stens and Fury6389 like this Quote
boniek Posted July 14 Report Posted July 14 U mnie ostatnio cienko było z czasem aby dokładnie zagłębić się w testy, ale nic rażącego nie utrudniło pracy czy to na lite czy na extreme. Tylko czy ten drugi jest aż tak bardzo potrzebny? Jeszcze jakby dał się zainstalować naprawdę na jakiś starszych prockach, na których normalna 11stka "wchodzi", to by miało sens i rację bytu moim zdaniem. Na dellu i v. extreme fabryczne sterowniki dźwiękówki nie chciały się zainstalować, taka mała uwaga, ale to akurat żaden problem. Poza tym wszystko śmiga. Czysty iot już inaczej funkcjonuje, a co dopiero po przepuszczeniu przez ręce @srom-otnika za**bISTA ROBOTA, jak zawsze! srom-otnik and Lejos like this Quote
srom-otnik Posted July 14 Author Report Posted July 14 4 godziny temu, boniek napisał(a): U mnie ostatnio cienko było z czasem aby dokładnie zagłębić się w testy, ale nic rażącego nie utrudniło pracy czy to na lite czy na extreme. Tylko czy ten drugi jest aż tak bardzo potrzebny? Jeszcze jakby dał się zainstalować naprawdę na jakiś starszych prockach, na których normalna 11stka "wchodzi", to by miało sens i rację bytu moim zdaniem. Na dellu i v. extreme fabryczne sterowniki dźwiękówki nie chciały się zainstalować, taka mała uwaga, ale to akurat żaden problem. Poza tym wszystko śmiga. Czysty iot już inaczej funkcjonuje, a co dopiero po przepuszczeniu przez ręce @srom-otnika za**bISTA ROBOTA, jak zawsze! Też zastanawiam się nad sensem wersji Extreme, która oprócz małego rozmiaru - tak, rozmiar ma znaczenie... zupelnie nic nie ma żadnej wartości. Zaraz link do nowej wersji. jest niespodzianka w Optymalizatorze Usług (tylko w Lite)- długo wyczekiwana funkcjonalność, z której jestem DUMNY! LaptopIpc, Icogoo, Lejos and 2 others like this Quote
srom-otnik Posted July 14 Author Report Posted July 14 42 minuty temu, Lejos napisał(a): Jakie to nowości? Po wybraniu ustawień domyślnych pojawia się jeszcze jedno okno dialogowe pytające, Czy Windows Update ma pobierać sterowniki? - jesli tak, to wiadomo, jesli nie to pobierze tyłko łatki jabirex, magg, Icogoo and 3 others like this Quote
Achon Posted July 14 Report Posted July 14 W wersji 2 znika z Explorera po zastosowaniu optymalizacji Ikona Onedrive, Foldery oraz "Widok główny" wraz z "Galerią". I bardzo dobrze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] srom-otnik likes this Quote
srom-otnik Posted July 14 Author Report Posted July 14 10 minut temu, Achon napisał(a): W wersji 2 znika z Explorera po zastosowaniu optymalizacji Ikona Onedrive, Foldery oraz "Widok główny" wraz z "Galerią". I bardzo dobrze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak, bo mnie to wkurzało Icogoo, swiniarobert69, Lejos and 2 others like this Quote
stens Posted July 14 Report Posted July 14 @[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W Win JG11 IoT Lite przy instalacji sterów audio Realtek zamiast instalować "mixer stereo" to instaluje "wtyczka do wewnętrznego złącz AUX. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 likes this Quote
piotrk123 Posted July 14 Report Posted July 14 @srom-otnik Oprócz tego że różni się baza to jakie są różnice pomiędzy lite a iot lite ? Quote
srom-otnik Posted July 14 Author Report Posted July 14 15 minut temu, piotrk123 napisał(a): @srom-otnik Oprócz tego że różni się baza to jakie są różnice pomiędzy lite a iot lite ? Dla Użytkownika to w zasadzie niczym. Dla mnie było sporo pracy, bo IoT ma drobne, ale na tyle istotne różnice, że nie mogłem pozwolić sobie na zastosowanie moich skryptów z Lite Pro/Home bez kilku zmian. Efekt końcowy – jak już mówiłem – dla użytkownika różnice na oko żadne. swiniarobert69 likes this Quote
jabirex Posted July 14 Report Posted July 14 Dla zainteresowanych : dla mnie najlepszy program do sterowników :[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] on pobiera stery z Microsoftu i wszystkie mają certyfikat. niestety prędkości są takie jakie są, ale warto. stabilność "windy" gwarantowana PS: Grafikę lepiej pobrać bezpośrednio z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
promario Posted July 14 Report Posted July 14 55 minut temu, srom-otnik napisał(a): Dla Użytkownika to w zasadzie niczym. Dla mnie było sporo pracy, bo IoT ma drobne, ale na tyle istotne różnice, że nie mogłem pozwolić sobie na zastosowanie moich skryptów z Lite Pro/Home bez kilku zmian. Efekt końcowy – jak już mówiłem – dla użytkownika różnice na oko żadne. No powiem szczerze, że jak dla mnie to jest różnica na plus np. w eksploratorze plików. Używam tego fabrycznego z kartami i działa dużo lepiej niż ten z wersji nie-IoT. Dzisiaj przeczuciłem się z Win10 LTSC 2021 na tę, ale jeszcze w 1-szej wersji (rano instalowałem) i póki co śmiga ładnie... A zależało mi właśnie na LTSC 24h2. Na tę chwilę za mało jej jeszcze używam, żeby dokładniej sprawdzić ją w boju. Poinstalowałem sterowniki, office'a i wszystko hula, laptop ze starszym prockiem i3320m. Polatam na niej i najwyżej jeszcze coś napiszę za ok. 2 tygodnie, bo jeszcze mam sporo softu do postawenia i posprawdzania. Ale wrażenie niezłe. Mogę teraz napisać jeszcze, że na np. na porcie Firewire mam sporo mniejsze opoźnienia niż na Win10 LTSC, sterownik nieźle siedzi. Używam karty dźwiękowej właśnie na firewire i zależy mi na stabilności. Pozdro! Polszabox and srom-otnik like this Quote
pawelek1980 Posted July 14 Report Posted July 14 5 godzin temu, Achon napisał(a): W wersji 2 znika z Explorera po zastosowaniu optymalizacji Ikona Onedrive, Foldery oraz "Widok główny" wraz z "Galerią". I bardzo dobrze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A ja pobrałem dziś przed chwilą, i wersja lite i nadal mam tą galerię i te resztę rzeczy które u ciebie znikły a u mnie są Quote
srom-otnik Posted July 14 Author Report Posted July 14 18 minut temu, pawelek1980 napisał(a): A ja pobrałem dziś przed chwilą, i wersja lite i nadal mam tą galerię i te resztę rzeczy które u ciebie znikły a u mnie są Daj w optymalizatorze NIE-domyślne Quote
pawelek1980 Posted July 14 Report Posted July 14 16 minut temu, srom-otnik napisał(a): Daj w optymalizatorze NIE-domyślne Dziękuję, faktycznie, pomogło, kilka słów o tym systemie, niesamowity, szybki, wszystko otwiera się błyskawicznie, nawet ekplorator plików gdzie w poprzednich systemach otwierał się ociężale, jestem bardzo zadowolony z tego systemu, zostanie już na stałe, dla zainteresowanych, doinstalowałem sklep żeby zainstalować aplikację i wszystko działa, sklep się zaktualizował, potem odinstalowałem sklep a aplikacja działa bez problemu nawet przy wyłączonych usługach, żałuję tylko że nie mogę go zainstalować na laptopie przez ten nieszczęsny procesor. Polecam ten system z całego serca. srom-otnik, swiniarobert69 and boniek like this Quote
Lejos Posted July 14 Report Posted July 14 U mnie też już siedzi IoT, wszystko śmiga. Rzeczywiście blokada instalacji sterowników robi robotę, większa kontrola nad tym co się chce mieć w systemie. Czy różni się czymś od zwykłego Pro Lite? Nie zauważyłem Może tylko dopisek 24h2 swiniarobert69 likes this Quote
piotrk123 Posted July 14 Report Posted July 14 Zainstalowane na VM i vmware tools. Defender pokazał coś takiego. Quote
srom-otnik Posted July 14 Author Report Posted July 14 30 minut temu, piotrk123 napisał(a): Zainstalowane na VM i vmware tools. Defender pokazał coś takiego. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] cfg.exe to składnik mojej infrastruktury instalacyjnej. Jest to archiwum samorozpakowujące się obecne od czasów Win JG 7. To jest po prostu natura archiwów SFX - część antywirów ich nie lubi. NIC tam nie ma, tylko skrypty Optymalizatora Usług - .vbs .cmd i tweaki .reg To jest właśnie defender, którego zawsze kasuję u siebie, bo niszczy mi w kompie co nie powinien. Tu skan z Virustotal.com [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W kolejnych wersjach będę musiał zmienić to rozwiązanie, żeby nie było żadnych wątpliwości. Przeskanuj sobie system wszystkim czym się da po instalacji systemu i znajdź choć jeden odrobinę podejrzany plik, skrypt. boniek, Polszabox and magg like this Quote
-RKI- Posted July 14 Report Posted July 14 10 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Po wybraniu ustawień domyślnych pojawia się jeszcze jedno okno dialogowe pytające, Czy Windows Update ma pobierać sterowniki? - jesli tak, to wiadomo, jesli nie to pobierze tyłko łatki Idealnie by było jak byś zaktualizowany z tym ficzerem Optymalizator Usług wypuścił w formie jakiejś oddzielnej pigułki którą można by było zaaplikować już do postawionych JG 11, Lite, Extreme. Myślę że nie jeden użytkownik mocno by to docenił. Taka moja mała propozycja. boniek likes this Quote
srom-otnik Posted July 14 Author Report Posted July 14 9 minut temu, -RKI- napisał(a): Idealnie by było jak byś zaktualizowany z tym ficzerem Optymalizator Usług wypuścił w formie jakiejś oddzielnej pigułki którą można by było zaaplikować już do postawionych JG 11, Lite, Extreme. Myślę że nie jeden użytkownik mocno by to docenił. Taka moja mała propozycja. Pomysł fajny, ale obiecałem sobie, że nie będę już nic poprawiał w 23H2, natomiast w 24H2 Pro/Home i każdym innym nowym modzie będę to stosował. PZDR! swiniarobert69 likes this Quote
hawrisor Posted July 14 Report Posted July 14 @srom-otnik Jesteś w stanie pomoc? Zapewne jakies uslugi lub cos podobnego sa wylaczone/usuniete Mowa o bledzie "aplikacja nie zostala wlasciwie uruchomiona 0xc01500004" podczas odpalania programu I zapewnie na niektorych tez tak bedzie Poinstalowalem wszystkie dllki wtyczki. Reinstalowalem pare razy Sterowniki wszysktie poinstalowane najnowsze Pomoz Quote
-RKI- Posted July 14 Report Posted July 14 48 minut temu, srom-otnik napisał(a): Pomysł fajny, ale obiecałem sobie, że nie będę już nic poprawiał w 23H2, natomiast w 24H2 Pro/Home i każdym innym nowym modzie będę to stosował. PZDR! Sęk w tym że tu nie chodzi o poprawianie całych ISO, na tę chwilę imo to by było bez sensu. Bardziej chodziło mi o jakiś, taki mały pliczek który można by było pobrać, odpalić i on by zaktualizował co potrzeba. Można by było przemyśleć taką kwestie bo jeżeli za każdym nowym ficzrem musisz aktualizować całe obrazy to też jest z deka bez sensu i w dłuższej perspektywie może niepotrzebnie męczyć. Quote
srom-otnik Posted July 15 Author Report Posted July 15 3 godziny temu, hawrisor napisał(a): @srom-otnik Jesteś w stanie pomoc? Zapewne jakies uslugi lub cos podobnego sa wylaczone/usuniete Mowa o bledzie "aplikacja nie zostala wlasciwie uruchomiona 0xc01500004" podczas odpalania programu I zapewnie na niektorych tez tak bedzie Poinstalowalem wszystkie dllki wtyczki. Reinstalowalem pare razy Sterowniki wszysktie poinstalowane najnowszep Pomoz Podaj nazwę i wersję dokładną programu, bo niestety wróżbitą nie jestem, a zdecydowanie łatwiej będzie mi znaleźć źródło Twojego problemu swiniarobert69 likes this Quote
boniek Posted July 15 Report Posted July 15 @srom-otnik a gdzie zapodział się "stuningowany" notatnik? Czyżby przez pomyłkę opalony "sfc" przywrócił mi standardowy? Ale nawet jeszcze do sieci nie podłączyłem się, więc skąd by się wziął? swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted July 15 Author Report Posted July 15 41 minut temu, boniek napisał(a): @srom-otnik a gdzie zapodział się "stuningowany" notatnik? Czyżby przez pomyłkę opalony "sfc" przywrócił mi standardowy? Ale nawet jeszcze do sieci nie podłączyłem się, więc skąd by się wziął? Niestety w IoT Windows Update jest bezlitosna i kosi obce podstawione elementy. Blokuje imageres.dll, przywraca notatnik itd. swiniarobert69 likes this Quote
Icogoo Posted July 15 Report Posted July 15 modów nigdy się nie aktualizuje bo potem psuje całą robotę, usuwa zmienia pliki itp ja nigdy nie aktualizowałem od razu ręcznie wywalam WU. swiniarobert69 and damian5142 like this Quote
magg Posted July 15 Report Posted July 15 22 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Po wybraniu ustawień domyślnych pojawia się jeszcze jedno okno dialogowe pytające, Czy Windows Update ma pobierać sterowniki? - jesli tak, to wiadomo, jesli nie to pobierze tyłko łatki O ja cię! swiniarobert69 likes this Quote
djrys Posted July 15 Report Posted July 15 Link ode mnie @srom-otnik pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 and moszter like this Quote
Recommended Posts