Jump to content

Recommended Posts

Posted

Win JG11 24H2 IoT LTSC

16.07.2024

I. Zintegrowano z systemem:

Optymalizator Usług, funkcję Czyszczenie, Tryb dla gier oraz tryb pracy na dyskach SSD, Dism++, WinaeroTweaker,

wsparcie dla obcych kompozycji graficznych,  ExplorerBlurMica, HashChek, zintegrowałem StartAllBack (trial - 100 dni),
uaktywniono DirectPlay oraz stare FrameWorki . 

Wprowadziłem dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych, więcej - można, ale ogranicza to podstawową funkcjonalność systemu.

W folderze TUNING na pulpicie sporo nowości!

II. Usunięto:

1. Wersja Lite:

- "łatwy transfer";

- część telemetrii;

- Edge;

- SmartScreen;

- język naturalny

2. Wersja Extreme:

- wszystko jak wyżej w Lite;

- centrum synchronizacji;

- maszyna wirtualna MS - HyperV;

- Defender, SmartScreen;

- Windows Contacts;

- Windows Mail;
- pomoc;

- centrum powitalne;

- wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe;

- Wordpad;

- Windows Recovery;

- zdalne wsparcie;

- moduł tabletu (pozostała funkcjonalność klawiatury ekranowej);

- geolokacja;

- miejsca do magazynowania (stary panel sterowania);

- kopia zapasowa i przywracanie - windows 7 (stary panel sterowania);

- wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania oraz instalowanie poprawek przez Windows Update.

III. Instalacja:

System nieaktywowany - należy podać swój klucz.

Instalacja tylko w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. Do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS.

UWAGA!

Przy formatowaniu pendriva PROSZĘ pozostawić ODZNACZONE jak na poniższym obrazku WSZYSTKIE pola.

euY4k1G.gif

Jeśli po zbootowaniu nośnika nie ukazuje się w okienku żaden obraz instalacyjny, należy dodać do folderu SOURCES na pendrive plik z linku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem:
"Czy system został zainstalowany na dysku SSD?"
- przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień.

Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie.

IV. Użytkowanie:

1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!!
Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, bezpiecznie jest włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb.

Jeśli chcesz spróbować zmienić ikony na czarne (znajdziesz w TUNING) - należy wykonać to przed zainstalowaniem poprawek z WU,

ponieważ aktualizacja blokuje możliwość wymiany pliku imageres.dll odpowiedzialnego za wygląd ikon.

Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia, włączony Tryb dla gier,

usunięty Defender oraz wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, u mnie na kompie:

0cC73p0.jpeg

2. System można i należy aktualizować - tylko wersja Lite, a także pobierać aplikacje ze Sklepu. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. System można dodatkowo skompresować i zyskać kilka GB miejsca na dysku - w folderze TUNING są odpowiednie skrypty. Pamiętajcie, że jest to kosztem spadku wydajności o 1-2%, zwłaszcza na dyskach talerzowych. Na SSD jest zdecydowanie lepiej.

3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane.
Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia.

Do wyłączania telemetrii należy korzystać z umieszczonej w TUNING aplikacji O&O ShutUP

Rozmiar ISO:  2,97 GB

SHA-1: 97809350093eaa37abe3bc32896c4a031e2f128a

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]     

Jeśli chcesz docenić moją pracę, to możesz przekazać mi wsparcie.

Bank Pekao PL:

20 1240 4979 1111 0011 2667 1752

tytuł: DAROWIZNA

Z góry BARDZO Ci DZIĘKUJĘ!

Posted

Ja mam takie nieodparte wrażenie, że wielu ludzi,

tak naprawdę nie zdają sobie sprawy,

czym jest  Win JG11  24H2 IoT i dlaczego w konkretnych sytuacjach,

jest najlepszą opcją. 

Większość jest przyzwyczajona do nazw "Home", "Pro".

Nagle pojawia się nazwa "IoT" i jest "Grubo", 

czyli dysonans poznawczy daje się we znaki,

a jak wiadomo Przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. 😀

No i wynik jest taki, że nie doceniamy dostatecznie wersji:

Win JG11  24H2 IoT Lite

Moim zdaniem naprawdę warto i chwała Srom-otnikowi,

za wkład w rozwój cywilizacji! 👏 👏 👏

Kosiara, abc2112 and jabirex like this
Posted
19 minut temu, kwolo napisał(a):

Ja mam takie nieodparte wrażenie, że wielu ludzi,

tak naprawdę nie zdają sobie sprawy,

czym jest  Win JG11  24H2 IoT i dlaczego w konkretnych sytuacjach,

jest najlepszą opcją. 

Większość jest przyzwyczajona do nazw "Home", "Pro".

Nagle pojawia się nazwa "IoT" i jest "Grubo", 

czyli dysonans poznawczy daje się we znaki,

a jak wiadomo Przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. 😀

No i wynik jest taki, że nie doceniamy dostatecznie wersji:

Win JG11  24H2 IoT Lite

Moim zdaniem naprawdę warto i chwała Srom-otnikowi,

za wkład w rozwój cywilizacji! 👏 👏 👏

Jakie są konkretnie różnice między takim zwykłym win 11 pro lub home? Chętnie się dowiem.

swiniarobert69 likes this
Posted
12 minut temu, darekkoper napisał(a):

przy próbie instalacji brak dostępnych obrazów 

Czy Wy w ogóle czytacie co ja piszę w instrukcjach?

Jeśli po zbootowaniu nośnika nie ukazuje się w okienku żaden obraz instalacyjny, należy dodać do folderu SOURCES na pendrive plik [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] z linku

Ręce opadają...

Posted

@srom-otnik może przez ten upał co niektórym styki się przegrzewają :D 

Sprawdzajcie jak system radzi sobie ze skryptem wgrania Sklepu, jeśli ktoś sobie życzy go mieć na tej wersji windowsa. Chyba stąd sobie go instalowałem, jak testowałem czysty iot: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

JanKo66 likes this
Posted
5 minut temu, boniek napisał(a):

@srom-otnik może przez ten upał co niektórym styki się przegrzewają :D 

Sprawdzajcie jak system radzi sobie ze skryptem wgrania Sklepu, jeśli ktoś sobie życzy go mieć na tej wersji windowsa. Chyba stąd sobie go instalowałem, jak testowałem czysty iot: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Skrypt dziala i jak napisalem w instrukcji na pulpicie, proces trwa kilka minut.

Warunek, w Optymalizatorze domyślne  lub Sklep na TAK

Posted

A to super 👍 nie zajrzałem do instrukcji :D 

Ja niestety póki co wstrzymuję testy. Upał naprawdę daje się we znaki nie tylko nam, bo chyba pada mi pendrive 😕 oby nie 😬 Po paru restartach wywala mi bluescreen przy bootowaniu: inaccessible boot device. Może uda mi się dziś wieczorem przetestować, ale już jako normalna instalka.

Posted

A co nie działa, jakie błędy zauważyliście?

Ja wyłapałem brak możliwości skojarzenia plików graficznych z przeglądarką systemową zdjęć.

Już naprawiłem, będzie w kolejnym iso.

Poza tym chyba ma problem z hibernacją - po zamknięciu systemu ekran gaśnie błyskawicznie, ale dioda na obudowie kompa długo miga.

Po czym komputer można wybudzić dowolnym klawiszem klawiatury - czyli się usypia, a nie zamyka hibernując.

Ustawienia skryptów jak do Pro/Home i takie jajca...

starcraft2fan likes this
Posted
30 minut temu, srom-otnik napisał(a):

A co nie działa, jakie błędy zauważyliście?

Ja wyłapałem brak możliwości skojarzenia plików graficznych z przeglądarką systemową zdjęć.

Już naprawiłem, będzie w kolejnym iso.

Poza tym chyba ma problem z hibernacją - po zamknięciu systemu ekran gaśnie błyskawicznie, ale dioda na obudowie kompa długo miga.

Po czym komputer można wybudzić dowolnym klawiszem klawiatury - czyli się usypia, a nie zamyka hibernując.

Ustawienia skryptów jak do Pro/Home i takie jajca...

Witam. Podobnie u mnie jest po instalacji winrar, programów typu allplayer, programów pdf oraz programów graficznych typu Photoshop, Ilustrator itp. Przy wszystkich tych programach muszę ustawić ręcznie aby korzystał z danego programu co do danego pliku. Chyba że to tylko w moim przypadku. Ogólnie JEST kosa :) Dzięki

swiniarobert69 likes this
Posted

Teraz po tych 11 znowu do 10 JG EXTREME z maja 2021... 1.66 iso ....to jest mistrzostwo. Po jeszcze wycięciu procesor i7 14700k chodzi na 2-3 Waty i 4080 super suprime 8-12 wat ( tak wyświetla aida64extreme ) Porcek w biosie obcięty na 105 wat limit, i cinebench R23 pokazuje 30.752 punkty a przy otwaciu na 250W R23 pokazuje 36.648 pkt..... cinebench 2024 na 255w mam 2082 a przy limicie 105Wat 1834....tak z ciekawości u syna na 13700k przy 255W cinebench R23 robi 28754 pkt i 1786 w R2024

System 10 extreme to kozak wydajności i stabilności...... 11 extreme to nie pewny statek - strach wypływać. Ciekaw ja ten lot lite ? a może coś extreme będzie z lotów....hi hi

Fajnie jak byś zajrzał do tego extreme 10 z maja 1.66 gb i zastosował nowe skrypty i go odpalił na 2024 bo to legenda system. Wszystko na nim śmiga. 

Pozdrawiam ....pomyśl na tą 10extreme dla lubiących pewny system bez wodotryskow i sklepów.

swiniarobert69 and lookan like this
Posted

Czy jest szansa na wersję 11 23H2 IoT Lite? Jeśli nie to trudno😩, zostanę na wersji Home Lite z której jestem bardzo zadowolony!

Posted
1 godzinę temu, Masarz napisał(a):

@profilm34 pisze to o myśli i spraktykował. Ma 100% rację!

Miałem Win JG Extreme, Nano i powiem krótko, komu one potrzebne? Szkoda było tylko pracy i lepiej siię było @srom-otnik skupić nad Win11 JG  Lite. Może [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]poprawi  zdanie o modach Win11 spod ręki @srom-otnik (czasy wspaniałych Win 10 JG nigdy nie wrócą )ale zapytam?

Poco kumu takie rzeczy w systemie, który i tak jest piracki jak:

Defender, sklep, aktualizacje (psują tylko wyjściową wersje moda tuż po instalacji i skonfigurowaniu.?

Sklep - bo (przy skasowanej równocześnie możliwości aktualizacji systemu przez WU) bez niego nie można pobrać panelu nVidia itp. waznych dodatków. 

Posted

Panel NVIDIA oddzielny, działa zawsze bez sklepu czy internetu, od gtx7050 aż po RTX 4090.... pobierasz i masz - może komuś się przyda. Sromotnik w folderze na pulpicie możesz go dodawać.......

Zawsze 100% działa

Na 1 stronie lot lite i extreme maja ten sam link do pobrania i wyskakuje zawsze tylko pobranie 2.8 gb lot lit

a extreme sie nie dapobrać !

Posted

Coś pięknego, czekam na finalną wersję i pobieram Lite. Jednak fajnie mieć możliwość aktualizacji systemu, mam nadzieję, że w przyszłości żadna aktualizacja nie rozdupcy skryptów sromotnika.

srom-otnik likes this