tojapiotrekk Posted July 8, 2024 Report Posted July 8, 2024 Witam, Czy taki przebieg dysku mieści się w jakichkolwiek normach nowego, nieużywanego sprzętu? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
zdzisiek24 Posted July 8, 2024 Report Posted July 8, 2024 Jaki kuń, każdy widzi. Słowo "nowy" to wyraz niejednoznaczny. Dla jednego oznacza, że jeszcze mu się nie znudził a dla innego, że jeszcze na gwarancji. Pisz, może dośle Ci jakiegoś bonusa. Quote
tojapiotrekk Posted July 8, 2024 Author Report Posted July 8, 2024 Nie będzie za długo leżakowany? Bateria póki co trzyma rewelacyjnie: 2-3h pracy i nadal 100% [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
C9S Posted July 8, 2024 Report Posted July 8, 2024 na allegro zestawy z i7 2 gen są jako nowe nawet Quote
Jaro070 Posted July 8, 2024 Report Posted July 8, 2024 Czy w opisie było napisane, że dysk jest nowy oraz nieużywany? Quote
tojapiotrekk Posted July 8, 2024 Author Report Posted July 8, 2024 W opisie wyraźnie napisane było że cały komputer jest nowy, więc nie wyobrażam sobie że ktoś mógłby wkładać tam jakiś używany podzespół, bądź pożyczył sobie na chwilę dysk i później go oddał. Jedyną uwagą w ofercie było "pudełko z rozciętą plombą". Quote
rrroberto Posted July 8, 2024 Report Posted July 8, 2024 Nie podałeś kompletnych danych laptopa, ale jeśli to jest np. taki laptop : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to znaczy, że kupiłeś "leżaka magazynowego", albo "po zwrocie". Quote
tojapiotrekk Posted July 8, 2024 Author Report Posted July 8, 2024 No jest info w trzecim poście, tak to ten. Nie przeszkadza mi leżak. A jeśli miałby być, to dlaczego aż tyle danych zapisanych na nim? Średnio wychodzi 100GB/h pracy. Głównie nad baterią zastanawiam się. Póki co trzyma rewalacyjnie, bo po 3h pracy w trybie oszczędnym nadal 100% naładowania. Pytanie czy jej wydajność nie zacznie drastycznie zjeżdzać. Jakim programem można sprawdzić kondycję baterii? Quote
roman59 Posted July 8, 2024 Report Posted July 8, 2024 Do sprawdzenia kondycji baterii BatteryMon : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
TheStraight Posted July 8, 2024 Report Posted July 8, 2024 3 godziny temu, tojapiotrekk napisał(a): No jest info w trzecim poście, tak to ten. Nie przeszkadza mi leżak. A jeśli miałby być, to dlaczego aż tyle danych zapisanych na nim? Średnio wychodzi 100GB/h pracy. Głównie nad baterią zastanawiam się. Póki co trzyma rewalacyjnie, bo po 3h pracy w trybie oszczędnym nadal 100% naładowania. Pytanie czy jej wydajność nie zacznie drastycznie zjeżdzać. Jakim programem można sprawdzić kondycję baterii? 2-3H pracy i nadal 100%? Naprawdę wierzysz że to jest realne? A po drugie po co zamazywać s/n dysku czy jego model skoro to i tak nie ma znaczenia. Kupiłeś jako nówkę to oddaj i kup prawdziwą nówkę a jak ci nie przeszkadza to zostaw. Quote
C9S Posted July 9, 2024 Report Posted July 9, 2024 11 godzin temu, TheStraight napisał(a): 2-3H pracy i nadal 100%? Naprawdę wierzysz że to jest realne? A po drugie po co zamazywać s/n dysku czy jego model skoro to i tak nie ma znaczenia. Kupiłeś jako nówkę to oddaj i kup prawdziwą nówkę a jak ci nie przeszkadza to zostaw. wszystko zależy od ceny jak dał tyle co za nówkę to niech oddaje Quote
TheStraight Posted July 9, 2024 Report Posted July 9, 2024 5 godzin temu, C9S napisał(a): wszystko zależy od ceny jak dał tyle co za nówkę to niech oddaje Nie wiem jak dla mnie z tematu wynika że jest kupiony jako nówka. Dla mnie bez różnicy czy dam 200zł czy 2000. Jeśli kupuję coś jako nowe to chce mieć to nowe... Quote
tojapiotrekk Posted July 9, 2024 Author Report Posted July 9, 2024 Sprawdzam stan techniczny i jak będzie zadowalający to zostawiam. Choć nie zmienia to faktu że sprzedawca oszukał mnie, i liczyć będę na jakąś rekompensatę z tego tytułu. Podobno z ważnych parametrów w CristalDisk to "01" i "0E" i sugerują one w tym przypadku praktycznie zerowe zużycie dysku, więc wygląda jak nowy. Potwierdzicie to? Zainstalowałem również ten BatteryMon, ale nie wiem co ja mam tam sprawdzić. Jakieś konkretne dane w info o baterii czy mam odpalić po prostu ten wykres i ma to chodzić cały czas? Póki co mam jedną idealnie poziomą ciągłą linię na aktualnym poziomie naładaowania baterii i pokrywa się z jakąś drugą poziomą przerywaną . Czy oprócz ssd i baterii powinienem/da się jeszcze coś sprawdzić? Stan wizualny idealny, na rozkręcany tez nie wygląda . Quote
Widzior Posted July 9, 2024 Report Posted July 9, 2024 5 godzin temu, tojapiotrekk napisał(a): zerowe zużycie dysku, więc wygląda jak nowy Bzdura, Od tego masz parametr 05, który sugeruje, że dysk ma już -6% życia i nawalone 4,5TB zapisu. Jakby dysk miał np. instalowany system powtórnie, czy robione jakieś updaty, to miałby zapisu max kilkaset GB, a nie 4,5TB, szczególnie przy tak małym czasie pracy 47h. Na moje ten dysk robił za jakiś backup i był podmieniony w tym laptopie. Quote
Recommended Posts