srom-otnik Posted July 2 Report Share Posted July 2 Win JG11 23H2 Extreme - v.2 Home & Pro 04.07.2024 I. Zintegrowano z systemem: Optymalizator Usług - uwaga nowości, funkcję Czyszczenie, Tryb dla gier oraz tryb pracy na dyskach SSD, Dism++, WinaeroTweaker, wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, ExplorerBlurMica, HashChek, klasyczny Kalkulator, Notatnik i Paint , zintegrowałem StartAllBack (trial - 100 dni), uaktywniono DirectPlay oraz stare FrameWorki . Wersja Home ma dodany GPEDIT.msc Wprowadziłem dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych, więcej - można, ale ogranicza to podstawową funkcjonalność systemu. W folderze TUNING na pulpicie sporo nowości! II. Usunięto: - blokady instalacji na starszych, niewspieranych komputerach; - aplikacje UWP (pozostała apka do screenów pulpitu i Sklep); - OneDrive; - czytnik PDF; - tryb pokazowy; - "łatwy transfer"; - część telemetrii; - język naturalny, języki (pozostał en-US), większość układów klawiatur (pozostały do języka angielskiego, niemieckiego, francuskiego, włoskiego i hiszpańskiego). - centrum synchronizacji; - maszyna wirtualna MS - HyperV; - Defender, SmartScreen; - Windows Contacts; - Windows Mail; - pomoc; - centrum powitalne; - wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe; - Wordpad; - Windows Recovery; - zdalne wsparcie; - moduł mowy; - moduł tabletu; - geolokację; - miejsca do magazynowania (stary panel sterowania); - część diagnostyki (stary panel sterowania); - wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania oraz instalowanie poprawek przez Windows Update. III. Instalacja: System nieaktywowany - należy podać swój klucz. Instalacja tylko w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. Do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS. UWAGA! Przy formatowaniu pendriva PROSZĘ pozostawić ODZNACZONE jak na poniższym obrazku WSZYSTKIE pola. Po zbootowaniu nośnika, do wyboru jest: - Home, - Pro, Jeśli nie ukazuje się ich pełna lista, należy dodać do folderu SOURCES na pendrive plik ei.cfg z linku ei.cfg z linku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem: "Czy system został zainstalowany na dysku SSD?" - przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień. Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie. IV. Użytkowanie: 1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!! Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, pakietu MS Office, bezpiecznie jest włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb. Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia, włączony Tryb dla gier, usunięte wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns - u mnie na kompie stacjonarnym : 2. Systemu NIE można aktualizować, ale można pobierać aplikacje ze Sklepu. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. System można dodatkowo skompresować i zyskać kilka GB miejsca na dysku - w folderze TUNING są odpowiednie skrypty. Pamiętajcie, że jest to kosztem spadku wydajności o 1-2%, zwłaszcza na dyskach talerzowych. Na SSD jest zdecydowanie lepiej. Kompresji nie stosuję domyślnie, ponieważ na starszych komputerach, zwłaszcza ze słabym procesorem, można odczuć spadki wydajności. 3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia. Do wyłączania telemetrii należy korzystać z umieszczonej w TUNING aplikacji O&O ShutUP Rozmiar ISO: 1,78 GB SHA-1: 81d64a3b6e3c31a3a30355a58e1b26658cb2d59b [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli chcesz docenić moją pracę, to możesz przekazać mi wsparcie. Bank Pekao PL: 20 1240 4979 1111 0011 2667 1752 tytuł: DAROWIZNA Z góry BARDZO Ci DZIĘKUJĘ! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Robert M, Chopek, m.mariusz137 and 22 others like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warzywo9 Posted July 2 Report Share Posted July 2 no to start testu. swiniarobert69 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.T Posted July 2 Report Share Posted July 2 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kolejny prezent JanKo66, srom-otnik, detection and 5 others like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gienek18955 Posted July 2 Report Share Posted July 2 Dziękuję Sromotnik. srom-otnik likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Groszek1962 Posted July 2 Report Share Posted July 2 Witam Wszystkich Wyczekujących i Oczekujących na to Cacuszko. No i proszę jak powiedział tak zrobił. Czas brać się za poważną robótkę. Dzięki Mistrzu. jak Zawsze Słowny i Pewniak Jeszcze raz Wielki SZACUN za TWOJA ROBOTĘ i DZIĘKI POZDRAWIAM i ŻYCZĘ KOLEJNYCH FANTASTYCZNYCH POMYSŁÓW Pozdrawiam srom-otnik likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Julian5 Posted July 3 Report Share Posted July 3 Wielkie Dzieki!!!. srom-otnik and swiniarobert69 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek1980 Posted July 3 Report Share Posted July 3 Z folderu tuning nie można zainstalować directx, nie wiem po co on jest dodawany, w poprzedniej wersji moda win11 lite też jest ten błąd. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Fullxda likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted July 3 Author Report Share Posted July 3 Moi Drodzy, obecna wstawka jest jak chyba zauważyliście testowa - czekam więc na merytoryczne opinie, a nie zawodzenie, że czegoś tam jeszcze nie wyciąłem, a mogłem. To iso jest odpowiedzią na wszystkie Wasze oczekiwania dotyczące tego co ma zostać. Pozostała więc obsługa: tabletu (jest też klawiatura ekranowa); modułu mowy i wszystkich z tego wynikających drobnych funkcjonalności; jest sklep i pełna możliwość korzystania z map oraz holografii, został WMP tylko w celu możliwości uruchamiania niektórych gier. Pocieszę maruderów w wersji Nano wyleci cały tablet, mowa, mapy i geolokacja, holografia i kilka innych du*ereli. Pozostanie sklep i WMP. ALE UWAGA!!! Musimy zdecydować jaką formułę przyjmiemy na kolejne wydania na nowszych podstawach od M$: - chcę wydawać tylko 2, słownie DWA iso - Extreme w kształcie jaki wybierzemy w najbliższym czasie oraz Full lub Lite, bądź coś pośredniego. Wydam 4 iso tylko po to, by wysondować, które ma najlepsze recenzje i więcej takiego koncertu życzeń Wam i sobie nie zafunduję - to stanowczo jak na moje możliwości czasowe za dużo. 27 minut temu, pawelek1980 napisał(a): Z folderu tuning nie można zainstalować directx, nie wiem po co on jest dodawany, w poprzedniej wersji moda win11 lite też jest ten błąd. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki, dobrze wiedzieć. Widocznie cięcie to uwala. kac222, LAGUNA and Banisca like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lejos Posted July 3 Report Share Posted July 3 Opłaca się zmieniać lite na extreme? Fury6389 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Layon Posted July 3 Report Share Posted July 3 Mistrzu @srom-otnik mam małą prośbę, (fakt że trochę za późno piszę) o zostawienie w nowej modyfikacji/ach języka ukraińskiego jego układ klawiatury, jeśli nie jest to duży problem? Było by bardzo miło, Dziękuję. srom-otnik likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosiara Posted July 3 Report Share Posted July 3 Godzinę temu, pawelek1980 napisał(a): Z folderu tuning nie można zainstalować directx, nie wiem po co on jest dodawany, w poprzedniej wersji moda win11 lite też jest ten błąd. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] U mnie na lite V3 normalnie się instaluje bez problemów. Oczywiście robiłem to przy domyślnych ustawieniach optymalizatora usług, może w tym jest problem. swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwolo Posted July 3 Report Share Posted July 3 1 hour ago, srom-otnik said: ALE UWAGA!!! Musimy zdecydować jaką formułę przyjmiemy na kolejne wydania na nowszych podstawach od M$: - chcę wydawać tylko 2, słownie DWA iso - Extreme w kształcie jaki wybierzemy w najbliższym czasie oraz Full lub Lite, bądź coś pośredniego. Witaj i gratulacje za pracę. Czy będzie taka możliwość aby zrobić prawdziwy odlot, na podstawie: Windows 11 IoT Enterprise LTSC [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ta wersja Windy jest już "fabrycznie" ogolona z balastu i idzie jak przecinak. Gdy Ty włożysz w to odrobinę pracy, jest szansa, że będzie to najlepsza wersja na Ziemi. Pozdrawiam SeeJay91 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted July 3 Author Report Share Posted July 3 4 minuty temu, kwolo napisał(a): Witaj i gratulacje za pracę. Czy będzie taka możliwość aby zrobić prawdziwy odlot, na podstawie: Windows 11 IoT Enterprise LTSC [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ta wersja Windy jest już "fabrycznie" ogolona z balastu i idzie jak przecinak. Gdy Ty włożysz w to odrobinę pracy, jest szansa, że będzie to najlepsza wersja na Ziemi. Pozdrawiam Koniecznie, ale najpierw robię Home/Pro Extreme Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwolo Posted July 3 Report Share Posted July 3 10 minutes ago, srom-otnik said: Koniecznie, ale najpierw robię Home/Pro Extreme Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę! Będę śledził temat i dopingował! BTW Ostatnio z "braku laku" zainstalowałem starszą wersję - "fabrycznego kastrata" Windows 8.1 Embedded Enterprise (Build - 9600.17415) To co działo się, na moim starym "niskoenergetycznym" kompie, przeszło wszelkie oczekiwania, nagle pojawił się demon prędkości. Tak więc w wersji: Windows 11 IoT Enterprise LTSC pewnie również, ukryty jest największy potencjał. SeeJay91 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted July 3 Author Report Share Posted July 3 Wersja nazwijmy roboczo Nano [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bez pliku wymiany i po kompresji, na czysto, bez sterów. Nie najgorzej... Grzegorz83, swiniarobert69, Layon and 1 other like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek1980 Posted July 3 Report Share Posted July 3 51 minut temu, Kosiara napisał(a): U mnie na lite V3 normalnie się instaluje bez problemów. Oczywiście robiłem to przy domyślnych ustawieniach optymalizatora usług, może w tym jest problem. w extreme mam wszystko ustawione domyślnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwolo Posted July 3 Report Share Posted July 3 7 minutes ago, srom-otnik said: Wersja nazwijmy roboczo Nano [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bez pliku wymiany i po kompresji, na czysto, bez sterów. Nie najgorzej... Bardzo ładny Screen, żeby to tylko, samo z siebie nie "puchło" podczas użytkowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C9S Posted July 3 Report Share Posted July 3 23 minuty temu, srom-otnik napisał(a): Wersja nazwijmy roboczo Nano [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bez pliku wymiany i po kompresji, na czysto, bez sterów. Nie najgorzej... będzie do fanatyków na forum dla normalnych lite proponuje te 2 wersje tylko zostawić taka mała ciekawostka do działania gier nie jest potrzebny cały wmp tylko kilka plików dll sprawdzałem kiedyś na windowsie z literką n wkleiłem pliki o które się gra pluła i gta v chodziło bez problemu srom-otnik and swiniarobert69 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted July 3 Author Report Share Posted July 3 Podaj jego/ich nazwy swiniarobert69 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C9S Posted July 3 Report Share Posted July 3 Teraz, srom-otnik napisał(a): Podaj jego/ich nazwy cieżko ja to z 5 lat temu robiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted July 3 Author Report Share Posted July 3 9 minut temu, C9S napisał(a): cieżko ja to z 5 lat temu robiłem ok, więc WMP finalnie pozostaje w obu wersjach swiniarobert69 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Groszek1962 Posted July 3 Report Share Posted July 3 I tak Trzymaj Witam jak pisałem wyżej pobrałem do rana nieznaczne ale wystarczające testy, z tym że dodam mój sposób na New to najpierw na TO GO ! ! ! Jeśli chodzi to przechodzimy dalej. No jest OK Teraz wchodzę na Leciwego ale Poczciwego Samsunga. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C9S Posted July 3 Report Share Posted July 3 wmvcore.dll wmploc.dll mfplat.dll prawdopodobnie te 3 chociaż na innej stronie pisze vbscript.dll jscript.dll wmp.dll musiał bym u siebie postawić i sprawdzić dokładnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosiara Posted July 3 Report Share Posted July 3 1 godzinę temu, pawelek1980 napisał(a): w extreme mam wszystko ustawione domyślnie Wiesz też pisałeś o lite, że ten sam błąd więc napisałem jak to u mnie wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profilm34 Posted July 3 Report Share Posted July 3 1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Wersja nazwijmy roboczo Nano [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bez pliku wymiany i po kompresji, na czysto, bez sterów. Nie najgorzej... aż się oblizałem z radości....wspaniale..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeJay91 Posted July 3 Report Share Posted July 3 2 godziny temu, kwolo napisał(a): Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę! Będę śledził temat i dopingował! BTW Ostatnio z "braku laku" zainstalowałem starszą wersję - "fabrycznego kastrata" Windows 8.1 Embedded Enterprise (Build - 9600.17415) To co działo się, na moim starym "niskoenergetycznym" kompie, przeszło wszelkie oczekiwania, nagle pojawił się demon prędkości. Tak więc w wersji: Windows 11 IoT Enterprise LTSC pewnie również, ukryty jest największy potencjał. A już myślałem, że to tylko moje błędne wspomnienia, że kiedy wrzucałem na stary laptop rodzicielki stockową ósemkę w wersji "enterprajs" to zaczynał on o niebo lepiej działać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted July 3 Author Report Share Posted July 3 Gotowe, Nano do pobrania KaciPL, Layon, jespe and 3 others like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian5142 Posted July 3 Report Share Posted July 3 22 minuty temu, srom-otnik napisał(a): Gotowe, Nano do pobrania Dziękuje serdecznie mistrzu od razu pobieram i testuje. Tutaj taki mały prezencik - mam nadzieję, że w żaden sposób nie łamie regulaminu forum... Proszę link do wersji Nano [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] srom-otnik likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krikus Posted July 3 Report Share Posted July 3 Czy w wersji extreme jest możliwość wyboru defender on/off tak jak było w w10? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
max699 Posted July 3 Report Share Posted July 3 Cześć. ktoś podpowie jak uruchomić pakiet adobe ? Wyskakuje błąd 717. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts