asman88 Posted May 31, 2024 Report Posted May 31, 2024 Ja latami musiałem administrowa Serverami MS, najlepsze jest to że update był tylko raz na tydzień (Arch co 20min) we wtorek i trzeba było to przetestowa, często po update restore. A ciągłe resety i szukanie sterowników.. i antyviry jak cały linux, Żenada, Ja lubię WinPE, ale używam bez Netu. Na FB pokazałem 2 lata temu Win11pro, mod ok 2GB, który zainstalowalem w VM bez TPM i z MBR. Jeszcze 2 sprawy, MS obsługuje FAT,exFAT,NTFS i stare EXT i Maca ale chyba RO, No a Linux ZFS,BTRFS, specjalny dla ssd i nvme f2fs i z 25 , UFS . Dla zainteresowanych to w audycie są ważne informacje, np. session najbezpieczniejszy komunikator, a przeglądarka to SeaWolf ale w linuxie jest totalnie zmodyfikowana, Ma specj. odzielne menu Secure.. Najważniejsze że Linux piszą najlepsi koderzy i jest ich milion (fanatyków) a w MS leniwi jak w VirtualBoxie, Ostatni mega konkret - Mamy pelna kontrole nad systemem, i olbrzymi wachlarz wyboru kerneli (ok 20), srodowisk, - ponad 15 Ja teraz uzywam za**bistego archa z niemiec - ma programy kompilowane pod sprzet i dzieki temu jest o 20% szybszy.. ma mozliwosc kompilacji jadra z wlasnymi ust. a Windows jest super dla 3 literowych agencji, moga robic co chca, a w linuxie odwrotnie. Maly test, wystarczy z darknetem, porazka, najwieksza zagadka po co microsoft tworzy virt. net.card, i co ukrywa ze wszystkie procesy sieciowe maja te sama nazwee , coz wystarczy zobaczyc otwarte porty 138,139, 445 - to SMB, I nic nie poradzisz, bo szkoda czasu , jak zaczniesz grzebac, to cie uziemia, Strelec najlepszy Pe, bo z Mist i obsluga linux boot,ale kiedys sprawdzilem co wyprawia w sieci, taki ruch ze wenty wyją, Jak zrobię Pe to zapodam, A wogole fajne robi mody ghost, chyba, winpe startuje i zestawem app, fajne animacje , i ten ghost box textowy skrypt, do instalacji. Zrobilem filmik, a te wietnamskie PE to podejżane, MCBOOT,KTV - no qurde dziwny gosciu, pewnie robioa netboty..POZDRAWia PS. Az 5 lat zjelo mi testowanie linuxow, i tylko dystrybucje aktywne , ok. 300,w tym 4M,sparky,mabox i qbase - polskie. Dostaję newsy, ciekawe:łną Ochrona prywatności Microsoft po cichu zmienił program Outlook w maszynę do masowej inwigilacji. Odkryliśmy jak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] z 801 stronami trzecimi. Dobra wiadomość: mamy zupełnie nową aplikację komputerową Proton Mail and Calendar, która oszczędza Ci włamań. Quote
TheStraight Posted May 31, 2024 Report Posted May 31, 2024 Szczerze to zmęczyłem się czytaniem tego. Może i nie do końca rozumiem ale jak dla mnie to kompletne bzdury. Audyt wojskowy? Archa z niemiec kompilowanego pod sprzęt? Co to znaczy "Kompilowanego pod sprzęt"?. O ile mnie pamięć nie myli możesz sam odpalić kompilowanie pod dane architektury używając flag czy też standardów jak SSE4, AVX etc. W takim wypadku Gentoo jest jakieś 1000x szybszy bo jest kompilowany od zera z wykorzystaniem wyżej wymienionych. G77 and robert190880 like this Quote
dzikiws Posted June 1, 2024 Report Posted June 1, 2024 Witam. Potwierdzam, iż dziwny jest sposób pisania oraz sposobu wypowiedzi, Arch - a cóż w nim takiego wspaniałego, kolega wcześniej napisał Gentoo kompiluje pod instalowany sprzęt podczas instalacji, więc będzie najbardziej dopasowany, a przez to i najszybszy, "linuks" zawsze był szybszy od windowsów, zawsze zajmował dużo mniej pamięci itd. Na distrowatch odmiana Archa jest na trzecim miejscu, EndeavourOS. Ale najważniejsze na jakim sprzęcie instalujesz, zachwalasz tego Archa? G77 likes this Quote
samson4x Posted June 1, 2024 Report Posted June 1, 2024 Na Linuksie jestem od ponad 14 lat a od 10 lat Arch jest moim głównym systemem, to jest zdecydowanie jedna z najlepszych dystrybucji Linuksa tylko trzeba mieć trochę wiedzy na ten temat. Jest bardzo szybki, responsywny, minimalistyczny, mega konfigurowalny, ogromna baza pakietów (również AUR), w przeciwieństwie do Windows to użytkownik kontroluje system a nie system użytkownika. Aktualizuje go co 7-10 dni i to wystarczy, system jest na czasie i jest bardzo stabilny. Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym audytem wojskowym, jak coś to chętnie poczytam ale Arch jest naprawdę wspaniałą dystrybucją i ma prawdopodobnie najlepsze wiki. G77 likes this Quote
G77 Posted June 2, 2024 Report Posted June 2, 2024 ja tam od 15 lat tez na linux , mint xfce wiekszosc czasu ,testowalem tez bardzo wiele roznych distro przez ten czas i do teraz sobie testuje live z usb ,jakis czas mialem linux lite a od chyba roku peppermint na 2 laptopach z czystym debianie i smiga az milo xD Quote
SirGon Posted June 2, 2024 Report Posted June 2, 2024 @G77 to zdradziłeś strego, poczciwego Linuxa Minta G77 likes this Quote
G77 Posted June 3, 2024 Report Posted June 3, 2024 W dniu 2.06.2024 o 13:47, SirGon napisał(a): @G77 to zdradziłeś strego, poczciwego Linuxa Minta linuxa niegdy nie zdradze , poprostu czysty debian smga lepiej od wszystkich ubuntu Quote
Recommended Posts