Popular Post srom-otnik Posted May 25 Popular Post Report Posted May 25 Witam Was po długich 3 latach. Mam nadzieję, że nie wypadłem z formy Win JG11 23H2 AiO Home & Pro 05.07.2024 I. Zintegrowano z systemem: Optymalizator Usług, funkcję Czyszczenie, Tryb dla gier oraz tryb pracy na dyskach SSD, Dism++, WinaeroTweaker, wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, ExplorerBlurMica, HashChek, klasyczny Kalkulator, Notatnik i Paint , zintegrowałem StartAllBack (trial - 100 dni), uaktywniono DirectPlay oraz stare FrameWorki . Wersja Home ma dodany GPEDIT.msc Wprowadziłem dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych, więcej - można, ale ogranicza to podstawową funkcjonalność systemu. W folderze TUNING na pulpicie sporo nowości! II. Usunięto: 1. Wersja Full: - blokady instalacji na starszych, niewspieranych komputerach; - "łatwy transfer"; - część telemetrii. 2. Wersja Lite: - wszystko jak wyżej w Full; - aplikacje UWP (pozostała apka do screenów pulpitu i Sklep); - czytnik PDF; - tryb pokazowy; - SmartScreen; - język naturalny, języki (pozostał en-US), większość układów klawiatur (pozostały do języka angielskiego, niemieckiego, francuskiego, włoskiego i hiszpańskiego). 3. Wersja Extreme: - wszystko jak wyżej w Lite; - OneDrive; - centrum synchronizacji; - maszyna wirtualna MS - HyperV; - Defender, SmartScreen; - Windows Contacts; - Windows Mail; - pomoc; - ułatwienia dostępu (lupa, klawiatura ekranowa itp.); - centrum powitalne; - wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe; - Wordpad; - Windows Recovery; - zdalne wsparcie; - moduł mowy; - moduł tabletu; - geolokacja; - miejsca do magazynowania (stary panel sterowania); - część diagnostyki (stary panel sterowania); - wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania oraz instalowanie poprawek przez Windows Update. III. Instalacja: System nieaktywowany - należy podać swój klucz. Instalacja tylko w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. Do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS. UWAGA! Przy formatowaniu pendriva PROSZĘ pozostawić ODZNACZONE jak na poniższym obrazku WSZYSTKIE pola. Po zbootowaniu nośnika, do wyboru jest SZEŚCIOPAK: - Home Full, Home Lite, Home Extreme; - Pro Full, Pro Lite, Pro Extreme. Jeśli nie ukazuje się ich pełna lista, należy dodać do folderu SOURCES na pendrive plik [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] z linku Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem: "Czy system został zainstalowany na dysku SSD?" - przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień. Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie. IV. Użytkowanie: 1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!! Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, bezpiecznie jest włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb. Jeśli chcesz spróbować zmienić ikony na czarne (znajdziesz w TUNING) to należy w wersji Full i Lite wykonać to przed zainstalowaniem poprawek z WU, ponieważ aktualizacja blokuje możliwość wymiany pliku imageres.dll odpowiedzialnego za wygląd ikon. Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia, O&O ShutUp na max, włączony Tryb dla gier, usunięte wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, u mnie na kompie stacjonarnym: Wersja Defender Off ma tylko 42 procesy... 2. System można i należy aktualizować (tylko wersję Full i Lite) oraz pobierać aplikacje ze Sklepu. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. System można dodatkowo skompresować i zyskać kilka GB miejsca na dysku - w folderze TUNING są odpowiednie skrypty. Pamiętajcie, że jest to kosztem spadku wydajności o 1-2%, zwłaszcza na dyskach talerzowych. Na SSD jest zdecydowanie lepiej. 3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia. Do wyłączania telemetrii należy korzystać z umieszczonej w TUNING aplikacji O&O ShutUP Rozmiar ISO: 4,26 GB SHA-1: 192b5170784711a00652ccc673e36aa823ee8c29 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli chcesz docenić moją pracę, to możesz przekazać mi wsparcie. Bank Pekao PL: 20 1240 4979 1111 0011 2667 1752 tytuł: DAROWIZNA Z góry BARDZO Ci DZIĘKUJĘ! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] cursor, Dystopia, Вишенечка and 55 others like this Quote
damian5142 Posted May 25 Report Posted May 25 @srom-otnik Będzie co testować Z tego widzę zrobiłeś opcje z defenderem lub bez jesteś Pro - Dzięki jeszcze raz! PatrzKomuUfaszGb and srom-otnik like this Quote
-RKI- Posted May 25 Report Posted May 25 Nie sądziłem że doczekam w końcu chwili wydania JG11. Dzięki mistrzu! PatrzKomuUfaszGb, jabirex and srom-otnik like this Quote
christopher732 Posted May 25 Report Posted May 25 nadeszła wiekopomna chwila testy czas zacząć jabirex and srom-otnik like this Quote
Icogoo Posted May 25 Report Posted May 25 Idę ściągać i zabieramy się do roboty!!!! srom-otnik likes this Quote
Achon Posted May 25 Report Posted May 25 No nie sądziłem, że po tylu latach znowu zobaczę grzybki. Mniam, mniam... srom-otnik, hosse6668, starcraft2fan and 5 others like this Quote
srom-otnik Posted May 25 Author Report Posted May 25 A ja siedzę z Wami przy kompie i pije wódę za powodzenie. Mam nadzieję, że sprostałem Waszym oczekiwaniom. Icogoo, starcraft2fan, potrzebuje and 13 others like this Quote
Icogoo Posted May 26 Report Posted May 26 srom tniku zaje fajny system ! wszystko hula proste narzedzie nie narabane chu wie czego , no miazga ! miazdzysz wszystko wszystkich. SYSTEM POLECAM KAZDEMU! srom-otnik likes this Quote
srom-otnik Posted May 26 Author Report Posted May 26 Godzinę temu, Icogoo napisał(a): srom tniku zaje fajny system ! wszystko hula proste narzedzie nie narabane chu wie czego , no miazga ! miazdzysz wszystko wszystkich. SYSTEM POLECAM KAZDEMU! To mogę iść spokojnie spać, dziękuję! Вишенечка, Icogoo, alfabit and 2 others like this Quote
C9S Posted May 26 Report Posted May 26 W końcu prawdziwy JG wrócił na forum a nie podrabiańcy. Widzę nawet że trochę sprzęt lepszy z core 2 quad na i5 9 gen. srom-otnik and kwasior500 like this Quote
starcraft2fan Posted May 26 Report Posted May 26 yay, forum doczekało się powrotu Króla. zasysam i idę robić testy srom-otnik, alfabit and Awariaman like this Quote
pawelek1980 Posted May 26 Report Posted May 26 Stworzyłem pendrive w gpt i takie coś się pokazuje. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
redbull89 Posted May 26 Report Posted May 26 Wyłącz w biosie bezpieczny rozruch (secure boot). LAGUNA likes this Quote
pawelek1980 Posted May 26 Report Posted May 26 22 minuty temu, redbull89 napisał(a): Wyłącz w biosie bezpieczny rozruch (secure boot). Dziękuję, pomogło. Ryzenek likes this Quote
pawelek1980 Posted May 26 Report Posted May 26 Jak zmienić zdjęcie awatara?? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
pawelek1980 Posted May 26 Report Posted May 26 Znalazłem błąd, nie wiem czy tylko u mnie, zalogowałem się do konta Microsoft, nie ustawiłem żadnego hasła ani pinu a mimo to po restarcie komputera nie działa przycisk zaloguj, po naciśnięciu nic się nie dzieje, muszę od nowa instalować Windowsa, dziwny błąd [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
C9S Posted May 26 Report Posted May 26 Jak skompresowałeś iso do takiego rozmiaru jak ja sobie kompresuje swoje to mi wychodzi 5,59gb? Quote
swiniarobert69 Posted May 26 Report Posted May 26 Dobra pobrane ultraiso robi pena i jadymy, na i5 2gen, wersja home defender off Quote
redbull89 Posted May 26 Report Posted May 26 Godzinę temu, pawelek1980 napisał(a): Jak zmienić zdjęcie awatara?? Wyłączona usług profili użytkownika? Włącz usługę lub przywróć ustawienia domyślne w optymalizatorze i sprawdź czy działa. alfabit likes this Quote
swiniarobert69 Posted May 26 Report Posted May 26 HH pochwalcie się na jakich configach instalujecie i jaką wersje pochwalcie się na jakich configach instalujecie i jaką wersje Quote
pawelek1980 Posted May 26 Report Posted May 26 23 minuty temu, redbull89 napisał(a): Wyłączona usług profili użytkownika? Włącz usługę lub przywróć ustawienia domyślne w optymalizatorze i sprawdź czy działa. Optymalizacji usług nie ruszałem, zaraz po świeżej instalacji potwierdziłem że Windows zainstalował się na dysku ssd no i potem takie błędy były. No nic, wracam do FBConana. Quote
srom-otnik Posted May 26 Author Report Posted May 26 Godzinę temu, pawelek1980 napisał(a): Optymalizacji usług nie ruszałem, zaraz po świeżej instalacji potwierdziłem że Windows zainstalował się na dysku ssd no i potem takie błędy były. No nic, wracam do FBConana. Słowo kluczowe >>>>WYMAGA<<<<< Bez pinu u mnie system zachowuje się tak samo jak u Ciebie. Hehe, zainstalowałem dla porównania oryginalny system, nietknięty i to samo zachowanie, musi być pin do konta ms, bo inaczej nie zalogujesz się po restarcie bez pinu. Więc to nie błąd mojej edycji. alfabit likes this Quote
swiniarobert69 Posted May 26 Report Posted May 26 home full wymaga połączenia podczas instalacji Quote
srom-otnik Posted May 26 Author Report Posted May 26 1 minutę temu, swiniarobert69 napisał(a): home full wymaga połączenia podczas instalacji Instalowalem dziesiątki razy Home na stacjonarce i nigdy nie wymagał polaczenia z netem, ani z kontem online Quote
swiniarobert69 Posted May 26 Report Posted May 26 no widzisz u mnie wymagała, ale użyłem tego trika przez shift f10 i poszlo, jedynie wywalaa błąd przy włączeniu przywracania systemu, w zakladce ochorna systemu wersja fulll Quote
srom-otnik Posted May 26 Author Report Posted May 26 40 minut temu, swiniarobert69 napisał(a): no widzisz u mnie wymagała, ale użyłem tego trika przez shift f10 i poszlo, jedynie wywalaa błąd przy włączeniu przywracania systemu, w zakladce ochorna systemu wersja fulll Utworzyłem punkt pezywracania i pomyślnie odzyskałem system. Może system nie zainstalował Ci się poprawnie. Jest na pendrivie plik AutoUnattend? Czy formatowles pena wg mojej instrukcji? Quote
joon Posted May 26 Report Posted May 26 Zainstalowałem " ten z tak wielkim oczekiwaniem modzik " cytując : " Witam Was po długich 3 latach. Mam nadzieję, że nie wypadłem z formy " i co widzę ! 121 procesy : ale co się dziwić jak podstawowych czynności w tym kierunku nic nie jest zrobione a gdzie te 46 procesy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] z jakiego to WIN skopiowałeś bo nie widać że z 22631.2861 ( pomijając już że zrobiłeś starocie bo już jest numerek 22631.3668 ale to akurat mało ważne ! ). Zajętość dysku przez system po instalacji : a wystarczyło zmienić w rejestrze przed modyfikacją jedną cyferkę ( wył.. hibernacjii ) i już by było : a to system bez sterowników ,oprogramowania ,bibliotek itd.... Nawet takiej pierdoły jak przywrócenie możliwości kożystania ze " starej " przeglądarki nie włączyłeś ( też kosmetyczna zmiana w rejestrze ). [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Piszesz że plan zasilana cytuje : " Dodałem plan zasilania "Najwyższa wydajność"." gdzie to widać !? Telemetria nie jest wogóle " ruszona " ? : a wystarczyło dodać skrypt ( gotowy jest tego pełno w necie ) do instalacji nienadzorowanej i było by dobrze na poziomie podstawowym. Zapory to już wogóle nie dotykałeś jest tam nawalone tak jak M.S nawalił i źre zasoby w takim tempe jak Kusocinski w biegach !. itd.. ,itd... Duuuuużo jeszcze temu " modzikowi " brakuje i mam nadzieję że to poprawisz oby Ci nie zajeło tego następne trzy lata !. Ryzenek and Fury6389 like this Quote
starcraft2fan Posted May 26 Report Posted May 26 wrzućcie proszę link na gdrive, mega znów ustawia limity, a gdrajva zasysa bezproblemowo mój potraktowany witaminką idm jakby ktoś miał problemy z mega.nz , polecam: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 and LAGUNA like this Quote
C9S Posted May 26 Report Posted May 26 @[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] przecież 11 nawet wycięta tyle zajmuje na dysku a tu jest pełny system z tą telemetrią też pi..dolisz głupoty każdy os szpieguje i wyłączenie tego nie wiele da hosse6668 likes this Quote
srom-otnik Posted May 26 Author Report Posted May 26 11 minut temu, joon napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale co się dziwić jak podstawowych czynności w tym kierunku nic nie jest zrobione a gdzigdzie46 procesów itd.. ,itd... Duuuuużo jeszcze temu " modzikowi " brakuje i mam nadzieję że to poprawisz oby Ci nie zajeło tego następne trzy lata !. Szkoda słów, na dyletanctwo nic nie poradzę zdzisiek24, Icogoo, starcraft2fan and 9 others like this Quote
Recommended Posts