Jump to content

Recommended Posts

Posted
37 minut temu, C9S napisał(a):

tu macie całą liste serwerów [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

a reszta ze strony ms [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

przykład: 

slmgr /ipk W269N-WFGWX-YVC9B-4J6C9-T83GX

slmgr /skms kms.digiboy.ir

slmgr /ato

To sposób stary jak świat, znany od 8-ki, ale to nie jest aktywacja na stałe, tylko na określony czas, lecz na pewno w 100% bezpieczny 👍 jeśli na tej samej zasadzie działa ten wcześniej omawiany skrypt uruchamiany w powershellu, to też nie będzie permanent.

Posted

są jeszcze inne sposoby co aktywują na stałe ale wtedy ma się przypisaną aktywacje do płyty głównej 

Posted
3 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

A jak wyłączysz usługę

usługa koordynatora aktualizacji

@papcio chmiel

Klucz nie zadziała dla systemu Windows 11 Pro z literą N.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Cholera! Na nowo zainstalowałem OS i znów update sterowników, których nie chce. Nosz.......... Jak to paskudztwo wyłączyć?

Posted
57 minut temu, magg napisał(a):

Cholera! Na nowo zainstalowałem OS i znów update sterowników, których nie chce. Nosz.......... Jak to paskudztwo wyłączyć?

rega musisz mieć jak mi się będzie chciało to poszukam 

Posted
Godzinę temu, magg napisał(a):

tu masz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
58 minut temu, stens napisał(a):

A nie możesz ? w "Prywatność i zabezpieczenia >Automatyczne pobieranie plików.

Niestety nie mogę tej opcji zmienić. Jest na wyszarzona - zezwalaj. 

Posted
46 minut temu, C9S napisał(a):

tu masz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Niestety nie działa. Sterowniki aktualizuje w tle. Jest to irytujące bo ściąga stare z 2015 roku.

Po przestawieniu optymalizatora na def. Firefox oraz office 2016 plus po przeszło godzinie instaluje się. Reszta przeglądarek instaluje się normalnie.

Panowie, to nie system na takiego trupa. Jakiś w10 polecany ale nie od sromotnika? Czy są różnice w wydajności między wersjami w10?

Posted

10 minut temu, magg napisał(a):

Niestety nie działa. Sterowniki aktualizuje w tle. Jest to irytujące bo ściąga stare z 2015 roku.

ukradłem gotowca z atlas os

Posted

Jeśli ten model atlasowy nie zadziała

@magg  ewentualnie zerknij w to

Godzinę temu, lovelas28 napisał(a):

Czy mozna uzywac do wylaczenia telemetrii programu WPD panel prywatnosci Win 11?

W piśmie jest napisane pkt.3 nie używać.

Posted
12 minut temu, C9S napisał(a):

ukradłem gotowca z atlas os

Hej. Skądś już ściągałem Atlasa i miałem z nim problem. Wojanii W10 nie ma wersji home a te które są wywalają błędy. W11 wojanii to samo więc odpuściłem. W8 nie chce instalować, bo nie ma wsparcia i kuj Komorowski wie co się na dysk ściągnie po uruchomieniu Wi-Fi. W7 pewnie jeszcze gorzej. Nie chce zapychać wątku tematem pobocznym.

Zdaje się, że wiktorynek wspominał, że są różnice wydajnościowe między wersjami w10. Generalnie sys z wątku działa ok ale na testowego grupka to o wiele za dużo. Protestowałem, posprawdzałem apki i podzieliłem się uwagami.

8 minut temu, LAGUNA napisał(a):

Jeśli ten model atlasowy nie zadziała

@magg  ewentualnie zerknij w to

Ok, ostatnia próba. Format i stawiam na nowo z zastosowaniem poradnika.

Posted

Hej @srom-otnik zainstalowałem, sprawdziłem - dobra robota.  Wszystko działa tak jak na niemodowanej 11 tyle że odrobinę responsywniej. Widać że zostało jeszcze trochę do optymalizacji, bo po instalacji i użyciu optymalizatora  nawet z poziomu ustawień systemu można jeszcze wyłączyć kilka bzdetów. Po ustawieniu wszystkiego pod siebie system nie jest aż tak wydajny jak X-Lite Optimum ale to całkowicie zrozumiałe - twoj system w wersji lite na pewno nadgoni a może i przegoni zagraniczne mody tak jak dawniej.

Sprawdziłem wszystkie launchery: EA, Epic, Uplay, Steam, GOG oraz appke XBOX - wszytko instaluje się i działa.

Pasek nawigacji Explorer ładuje się w tak samo irytujący sposób (widoczne opóźnienie) jak w normalnej 11 ale to akurat wada samego systemu.

U mnie system po instalacji i użyciu optymalizatora (bez instalacji czegokolwiek) pokazuje 62 procesy. W windowsie 10 było to 51.

Zużycie ramu oscyluje w okolicach 1400-1500mb a dla referencyjnej modowanej 10 było to 950-1100mb

jak na 11 jest dobrze aczkolwiek z dwojga złego daje lepiej spisuje się modowana 10.

Mimo wszytko puki co zostaje na 11 w oczekiwaniu na 24h2 żeby zobaczyć jakie nowości szykuje Microsoft...

Posted
15 minut temu, magg napisał(a):

Hej. Skądś już ściągałem Atlasa i miałem z nim problem. Wojanii W10 nie ma wersji home a te które są wywalają błędy. W11 wojanii to samo więc odpuściłem. W8 nie chce instalować, bo nie ma wsparcia i kuj Komorowski wie co się na dysk ściągnie po uruchomieniu Wi-Fi. W7 pewnie jeszcze gorzej. Nie chce zapychać wątku tematem pobocznym.

Zdaje się, że wiktorynek wspominał, że są różnice wydajnościowe między wersjami w10. Generalnie sys z wątku działa ok ale na testowego grupka to o wiele za dużo. Protestowałem, posprawdzałem apki i podzieliłem się uwagami.

Ok, ostatnia próba. Format i stawiam na nowo z zastosowaniem poradnika.

chodzi o te regi do rejestru żeby sterowników ci wu nie instalowało to masz w paczce 

LAGUNA likes this
Posted

Mistrzu! Bez urazy.....:)

Zacząłęm wczoraj a dzisiaj kończę.: 

Wersja Win11 na którą mam jako 2 system jest Win11 Enterprise w wersji LIGHT, który śmiga jak żyleta ale chciałem  bynajmniej posiedzieć kilka dni (lub już na stałe) na Win JG11 23H2 x64v2, jako przedłużenie użytkowania wszystkich Windowsów Made in Sromotnik i tak zrobiłem dzisiaj....ale niestety :(, poczekam aż mistrz JG SROMOTNIK stworzy coś nowego i lepszego i lżejszego od tego potwora jakim jest Win JG11 23H2 x64v2!

Ten Win jest jak samolot olbrzym, który kiedyś wylądował w Rzeszowie, czyli An-225 Mrija, którego widziałem na własne oczy!

On po instalce waży prawie 19 GB! Po co to komu? Po za tym za długa procedura instalacji tego potwora.

Jest coś lekkiego a waży o wiele mniej a robi tą samą robotę a może robi ją szybciej. Nazywa się: WIN 11 22621.2070_pl_Enterprise.UltraLight, który z zainstalowanymi wszystkimi programami użytkowymi waży tyle co "goły"  Win JG11 23H2 x64v2 tuż po instalacji a używam wiele programów...

Jestem fanem JG SROMOTNIKA ale powiem szczerze (z pełnym szacunem dla Mistrza), to nie jest dla mnie, choć mam dobry sprzęt a zarazem nie jestem "giercmanem", gdyż to jest inna półka z użytkownikami PC, którzy tylko patrzą na speed systemu a reszta im zwisa, bo dla nich się tylko dobrze śmigające gry liczą.

Mistrzu! Poczekam na Win JG11 Super Light! Na razie i tak zostaję na 10 Enterprise 2016 LTSB, bo jak do tej pory, gdy XP poszedł do lamusa nic lepszego odnośnie modyfikacji (nie tylko) z firmy JG SROMOTNIK nie wyszło odnośnie Windows 10!

Posted

▲ Urzekła mnie Twoja historia. Dwa chaotyczne wpisy nie wiadomo o czym, poza wychwalaniem jakiejś 10 LGBT i wielkiego samolotu.

Jedyny konkret to wg. Ciebie szokująca wielkość instalowanego windowsa. Jeśli to ma być dyskwalifikująca wada modyfikacji to wybacz ... szkoda czasu na dyskusję.

Minęły już czasy gdy każdy szczypał się na dyskach i rami-e. Dziś większość użytkowników skupia się na responsywności, stabilności i bezpieczeństwie. Wydajność i cyferki to domena sprzętu a nie gimbusów i niereformowalnych info-emerytów.

Żeby nie było ... odnoszę się tylko do zarzutu względem tego moda. Nie instalowałem i nie mam zamiaru.

Posted
2 godziny temu, Fotosing napisał(a):

Mistrzu! Bez urazy.....:)

Zacząłęm wczoraj a dzisiaj kończę.: 

Mistrzu! Poczekam na Win JG11 Super Light! Na razie i tak zostaję na 10 Enterprise 2016 LTSB, bo jak do tej pory, gdy XP poszedł do lamusa nic lepszego odnośnie modyfikacji (nie tylko) z firmy JG SROMOTNIK nie wyszło odnośnie Windows 10!

Hihi, ja też tego monstrum nie mam zamiaru używać tylko Lite lub Extreme.

PZDR!

Posted

tam za dużo nie ma co usunąć nie wiem co oni robią że im te mody zagraniczne zajmują ja wyrzuciłem edge uwp oprócz sklepu tapety wygaszacze z visty a rozmiar prawie taki jak u ciebie pełna wersja 

srom-otnik likes this
Posted

Kolega [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] napisał to, o czym każdy myśli, ale żaden nie napisze, by nie urazić naszego mistrza.

Prawda jest taka, że ten system zrobiony został na szybko, na odpierdziel.

"A wezmę skrypt z windowsa 10 wsadzę do 11 i gotowe" :)

To samo co tu wyszło, to uzyskamy skryptem Atlas czy jakimś podobnym. Czyli orginalny windows z wyłączonymi usługami i dodanymi paroma tweakami do rejestru.

Nie będę się rozpisywał o takich detalach jak niby pozbawiony defendera obraz gdzie:

- została działająca usługa SmartScreen (w systemie windows 11 nie da się jej tak po prostu wyłączyć w rejestrze,  jak to było w win 8 i 10, trzeba to permanentnie usunąć)

- w ogóle nie ruszone (nie wyłączone usługi webthreatdefusersvc oraz webthreatdefsvc)

no i jak ktoś pisał, miał co chwilę komunikaty w dzienniku zdarzeń o próbie uruchomienia ochrony oprogramowania.?

Nie będę pytał dlaczego windows z grudnia 2023,  nie z kwietnia-maja 2024?

(Na dzień dobry jest ściągana aktualizacja windows11.0-kb5037771 o rozmiarze 747 mb. Czysta radość, jak ktoś ma internet na jakiejś taryfie komórkowej.)

Ale. Napiszę tak.

Od modera wymaga się coś więcej niż wyłączenie usług, zwłaszcza, że win11 to jest naprawdę system napakowany śmieciami na potęgę. Nawet jak system ma być lekko okrojony, to chyba należałoby:

- podstawowe usunięcie niepotrzebnych języków i klawiatur

- usunięcie aplikacji szpiegujących oraz zadań  (CEIP, Asimov itd.)

- usuniecie aplikacji modern, które i tak pobierają/aktualizują się z Sklepu

- dodanie sterowników do nośników nVme (Intel RST) , których orginalny windows nie zawiera

Ja rozumiem, że to taki test "Czy to w ogóle zadziała ?" No i czekam na wersję Lite. Taką, co nie tylko dorówna ale powali na kolana "Windows Optimum" FBConana.

srom-otnik likes this
Posted
44 minuty temu, Achon napisał(a):

1. "A wezmę skrypt z windowsa 10 wsadzę do 11 i gotowe" :)

2.  została działająca usługa SmartScreen (w systemie windows 11 nie da się jej tak po prostu wyłączyć w rejestrze,  jak to było w win 8 i 10, trzeba to permanentnie usunąć)

3. w ogóle nie ruszone (nie wyłączone usługi webthreatdefusersvc oraz webthreatdefsvc)

Ad 1. Tak, wziąłem skrypty z mojej W10 i każdą jedną pozycję studiowałem, czy ma odniesienie do W11 i ma faktycznie jakiś wydajnościowy/funkcjonalny sens, więc każdy jeden skrypt/tweak jest na nowo przemyślany i zmodernizowany. To samo zamierzam zrobić ze skryptami do Lite i Extreme - będę bazował na tym co sprawdzone i dobre.

Ad 2 i 3 - zamierzone działanie

Co do uszczypliwej reszty nie chce mi się nawet klepać w klawisze....