Jump to content

Recommended Posts

Posted
1 godzinę temu, Kosiara napisał(a):

@srom-otnik Zainstalowałem dziś na głównym PC wersje PRO bez defendera i rzuciła mi się jedna rzecz w oczy. Mianowicie po uruchomieniu optymalizatora usług, zrobieniu optymalizacji w podglądzie zdarzeń co kilka sekund pojawia się błąd o treści" Nie można zaplanować restartu usługi ochrony oprogramowania o 2124-05-02T20:54:04Z. Kod błędu: 0x80041315."  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie wpływa, to na pracę komputera. Ale drażni, bo czasem patrzę w dziennik zdarzeń coś sprawdzić i jest mega spam o tym błędzie. Pewnie odwołuje się do jakieś usługi która jest wyłączona i stąd ten błąd? Poza tym system śmiga szybciej niż stockowa 11 23h2 i na tą chwilę jestem zadowolony. Działa eset smart security, libre office, drukarka po wifi, steam i wiele, wiele więcej. Dziękuje, że robisz dla nas takie systemy.

Optymalizator wyłącza bardzo dużo usług, stąd takie komunikaty w dziennik zdarzeń. 

Ja też tam zaglądam i przywykłem, że po optymalizacji robi się czerwono od alertów. 

Normalne...

3 godziny temu, swiniarobert69 napisał(a):

o to super bo zainstalowałem penem zrobionym przez rufusa i nadal to samo wszystkie check boxy miałem odznaczone, jutro jak sie pojawi kolejne iso pobieram i testuje,życzę miłego wieczoru.

Bug w jednej usłudze - timebrokersvc, ma być ustawiona caly czas w trybie recznym, nie można jej wyłączać. W win 10 nazywala sie krócej- timebroker i mozna ja bylo wyłączać bez konsekwencji o jakiej piszesz. Najwazniejsze, że znalazłem, ale niewiem czy uda mi się jutro zmontować iso od nowa, bo mam sporo innych załatwień. Spróbuję...

Posted

Hejka, można śmiało pobierać? Prześledziłem cały temat i  czy maksymalnie do tygodnia wyjdzie zaktualizowana wersja z jakimiś poprawkami czy na ten moment można wrzucić i potestować co jest 5?

Sporo czasu siedziałem na 8.1 potem na 10 i nigdy nie narzekałem, teraz też się nie zawiodę? Co prawda mam mocną maszynę aktualnie ale grzech nie spróbować . 😁

Posted

Jak by kogoś interesowało 
instalowane Rufusem i Ventoyem

zaraz po zainstalowaniu na dysku SSD 12,3 GB
PLIK tUNING (mnie osobiście interesowała opera) ale sprawdziłem wszstko się instaluje.

zaraz po zainstalowaniu wymusiłem instalację aktualizacji. (wszystko sprawnie)

Microsoft Defender Antivirus — KB2267602 

2024-05 Aktualizacja zbiorcza programu .NET Framework 3.5 i 4.8.1 w systemie Windows 11, version 23H2 dla systemów opartych na procesorach x64 (KB5037591)

2024-05 Aktualizacja zbiorcza dla systemu Windows 11 Version 23H2 dla systemów opartych na architekturze x64 (KB5037771)

Aktualizacja platformy ochrony przez złośliwym kodem Windows Security platform — KB5007651 (wersja 1.0.2402.27001)

Po zainstalowaniu oczywiście wersja skoczyła na 22631.3593

Oczyszczanie sprawdziłem działa(tylko się nie wystraszcie jak wam tych linijek wyskoczy)

Monopolowy działa -pobiera .

Jak na razie wszystko sprawnie w moim przypadku.😀

Posted

@srom-otnik Czy usunięcie edge z instalki to byłby jakiś większy problem?  Przeglądarka ta, wraz z dodatkami zajmuje na dysku systemowym ponad 2GB . Ponoć u nas w UE, nie jest już ona konieczna. Każdy chętny może sobie ją doinstalować. Natomiast deinstalacja na dzisiaj, to ruletka.

Posted
23 minuty temu, balusiek napisał(a):

@srom-otnik Czy usunięcie edge z instalki to byłby jakiś większy problem?  Przeglądarka ta, wraz z dodatkami zajmuje na dysku systemowym ponad 2GB . Ponoć u nas w UE, nie jest już ona konieczna. Każdy chętny może sobie ją doinstalować. Natomiast deinstalacja na dzisiaj, to ruletka.

Na pewno wytne w wersji Lite.

A prace nad nią zacznę jak tylko uznacie, że wersja obecnie dostępna spelnia Wasze i moje oczekiwania.

Na razie znaleźliście jeden błąd,  który poprawiłem i dzis podmienię iso

balusiek likes this
Posted
4 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

Na pewno wytne w wersji Lite.

A prace nad nią zacznę jak tylko uznacie, że wersja obecnie dostępna spelnia Wasze i moje oczekiwania.

Na razie znaleźliście jeden błąd,  który poprawiłem i dzis podmienię iso

a powiedz mi tego czyszczenia co się robi przez disma, nie da się w inny sposób rozwiązać, niestety ta apka nie jest dostępna z czytnikiem ekranu 

Posted
59 minut temu, swiniarobert69 napisał(a):

a powiedz mi tego czyszczenia co się robi przez disma, nie da się w inny sposób rozwiązać, niestety ta apka nie jest dostępna z czytnikiem ekranu 

Znaczną większość tego co robi Dism++ sprzątając system, oferuje mój  skrypt "Czyszczenie", więc spokojnie mozesz tylko przy tym rozwiązaniu pozostać 

Posted

System postawiony testowo na marketowym laptopie z 2011 za pomocą Ventoya, zero problemów z instalacją, mimo braku UEFI.

Jestem zaskoczony, bo szybkością winda dorównuje 8.1, jest zdecydowanie szybszy od dyszki i subiektywnie siódemki, które kiedyś tu stawiałem. Wręcz można powiedzieć, że laptop potrafi odpalać w tle torrenta, spotify i przeglądarkę i nadal jest responsywny, co jak na tą klasę (a właściwie jej brak :D) tego sprzetu jest wynikiem rewelacyjnym. Wywaliłem apki uwp poza storem i kalkulatorem, edga i po doinstalowaniu painta i menadzera zadan z dychy to wlasciwie tyle z wlasnych usprawnień. Widać dużo małych 'smaczków' quality of life, których próżno szukać w modach konkurencji.

Po czyszczeniu, i optymalizatorach uzyskuję 0.8gb ramu zajęte i 52 procesy po starcie systemu, rewelacja . . .

Czekam na kastraty, będzie instalowane na maina :D

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

srom-otnik and LAGUNA like this
Posted
13 minut temu, swiniarobert69 napisał(a):

Zastanawiam się nad jedną rzeczą czy jak wyjdzie już oficjalnie 24h2 czy tą wersje full da sie do niej podnieś 

Myślę,  że może się uda zaktualizować. Pożyjemy, zobaczymy...

Posted

w wersji lite apki uwp możesz zastąpić 

+ narzędzie wycinania stare

swiniarobert69 likes this
Posted
26 minut temu, C9S napisał(a):

w wersji lite apki uwp możesz zastąpić 

+ narzędzie wycinania stare

Wiem, znam temat i na pewno tak zrobię. Dzięki za wszelkie podpowiedzi!

Pzdr!

starcraft2fan likes this
Posted
24 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

Poczekajcie, dziś nowa wersja, chyba finalna, drobne udoskonalenia w rejestrze i optymalizatorze

Mistrzu, czekaliśmy trzy lata, parę godzin nas nie zbawi :D niech dobrze będzie zrobione bez niepotrzebnego pośpiechu! :D pozdro i jeszcze raz dzięki za tak dobry system!

Posted
Godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Poczekajcie, dziś nowa wersja, chyba finalna, drobne udoskonalenia w rejestrze i optymalizatorze

Czyli czekać ?

Dzisiaj kupiłem córce laptopa bez systemu i ten miał iść na lenovo...zeby nie robic formata co chwil na nowym sprzęcie.

srom-otnik likes this