Alex121 Posted May 25, 2024 Report Posted May 25, 2024 Witam. Od razu przepraszam jak napisałem nie w tym miejscu co trzeba. Mam okazje kupić monitor w dobrej cenie AOC 27 cali z IPS i 165Hz. Czy Monitor jest w stanie pracować na 60Hz czy 75Hz. Czy sprzęt musi być tak dobrany żeby było 165 hz. Na razie mam słaby sprzęt GTX 1050 ti , ale zamierzam to zmienić. Pytanko czy teraz będzie działać tak dobry monitor na takiej karcie i czy będzie można ten monitor ręcznie spowolnić do tych 75hz. Pozdrawiam i dziękuję. Dokładnie o ten model chodzi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted May 25, 2024 Report Posted May 25, 2024 Oczywiście, że możesz ustawić niższą częstotliwość odświeżania, i nie ma problemu ze słabą kartą graficzną. Poza tym zawsze możesz w panelu NV ustawić stały limit FPS, ja tak robię, i wtedy nie ma rwania grafiki w grach (lepsza opcja niż synchronizacja pionowa, która na monitorach o wysokich MHz i tak nie ma sensu). Quote
TheStraight Posted May 25, 2024 Report Posted May 25, 2024 Po co coś ograniczać? Podpinasz monitor pod kartę przez DisplayPort wchodzisz w panel NV i tam zaznaczasz włącz GSYNC dla niewspieranego monitora i tyle. Bez żadnego ograniczania ani nic i wyjdzie ci to jeszcze lepiej bo masz płynną zmianę odświeżania w zależności od klatkarzu 45+ FPS A co do monitora to celuj w coś z jasnością 300/350 ten AOC ma 250 co nie jest już takim dobrym wyborem chyba że grasz w ciemności. Po drugie jak zmieniasz kartę to może lepiej przyszłościowo dopłacić do 1440P Quote
Ryzenek Posted May 26, 2024 Report Posted May 26, 2024 17 godzin temu, Alex121 napisał(a): Mam okazje kupić monitor w dobrej cenie AOC 27 cali z IPS i 165Hz. Na razie mam słaby sprzęt GTX 1050 ti Dokładnie o ten model chodzi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ten monitor działa tylko z AMD FreeSync Premium, mam rtx4070 i nie mam opcji ustawienia g-sync w panelu ustawień Nvidia Quote
TheStraight Posted May 26, 2024 Report Posted May 26, 2024 36 minut temu, Ryzenek napisał(a): Ten monitor działa tylko z AMD FreeSync Premium, mam rtx4070 i nie mam opcji ustawienia g-sync w panelu ustawień Nvidia Od dawna Nvidia wspołpracuję z monitorami które mają FreeSync tylko wystarczy zaznaczyć opcję widoczną na screenie. Sprawdź wersję sterów i to czy podłączyłeś się po DisplayPort a to ważne bo HDMI nie obsługuje tej opcji albo wcale albo tylko na 2.1 ale tutaj pewny nie jestem. No i sprawdź czy masz włączony FreeSync w panelu monitora. Quote
Ryzenek Posted May 26, 2024 Report Posted May 26, 2024 44 minuty temu, TheStraight napisał(a): Od dawna Nvidia wspołpracuję z monitorami które mają FreeSync tylko wystarczy zaznaczyć opcję widoczną na screenie. Sprawdź wersję sterów i to czy podłączyłeś się po DisplayPort a to ważne bo HDMI nie obsługuje tej opcji albo wcale albo tylko na 2.1 ale tutaj pewny nie jestem. No i sprawdź czy masz włączony FreeSync w panelu monitora. Podłączyłem kablem DP 1.2 o dziwo zatrybiło G-sync i mam włączony F-sync, mam włączone w panelu monitora i to włączyłem ustawienia dla wybranego modelu monitora to jak będzie w grze? Dodam jako że odświeżanie ekranu jest ustawione na 144hz Quote
TheStraight Posted May 26, 2024 Report Posted May 26, 2024 Godzinę temu, Ryzenek napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Podłączyłem kablem DP 1.2 o dziwo zatrybiło G-sync i mam włączony F-sync, mam włączone w panelu monitora i to włączyłem ustawienia dla wybranego modelu monitora to jak będzie w grze? Dodam jako że odświeżanie ekranu jest ustawione na 144hz No będziesz miał aktywny FreeSync w standardzie jest to zmienna od 48Hz do 144hz w twoim przypadku czyli dobrze. Może się różnić w zależności od panelu Quote
Ryzenek Posted May 26, 2024 Report Posted May 26, 2024 @TheStraight Dzięki... Faktycznie okno przewijania chodzi szybciej i płynniej a w grze jeszcze sprawdzam. Quote
Alex121 Posted May 30, 2024 Author Report Posted May 30, 2024 Dziękuje Panowie za pomoc. Wiedziałem, że zawsze można na was liczyć. Monitor kupiony, wszystko działa tak jak powinno. Na to chwilę nie było kasy na lepszy monitor , ale uważam, że warty tej kasy i tak działa jak chciałem. Podłączony przez DP oczywiście. G-Sync działa tak jak wyżej pokazane. Serdecznie Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. TheStraight and Ryzenek like this Quote
Recommended Posts