Jump to content

legalny Win 10 najtańszym sposobem?

Recommended Posts

Posted

Ta najlepiej aktywowac DAZem 7 i robic upgrade do 10 :E.... Co za łby...

W sumie jak sie upgradeuje z ORYGINALNEJ 7/8 to dostajesz nową Eula, to co ta stara wygasa? Pokręcone to jest strasznie, a te zapisy w Eula są nie jasne. Skonczy sie na tym, ze MS bedzie kazda kopie aktywowal, jak bylo z 2000/XP, bo i tak to im bedziesie bardziej oplacalo niz egzekwowanie i zwalczanie piratow

Posted

Co do OEM to oczywiście masz rację. Zawsze mozna poszukać uzywanego Win 8 OEM który jako jedyny ma w licencji mozliwość przenoszenia na inny komp. Chcesz być pewnien tego ESD na 100%? - kup i zadzwoń do MS z prośbą o sprawdzenie. ;)

To kto się poświęci :D

Posted

Ta najlepiej aktywowac DAZem 7 i robic upgrade do 10  :E.... Co za łby...
W sumie jak sie upgradeuje z ORYGINALNEJ 7/8 to dostajesz nową Eula, to co ta stara wygasa? Pokręcone to jest strasznie, a te zapisy w Eula są nie jasne. Skonczy sie na tym, ze MS bedzie kazda kopie aktywowal, jak bylo z 2000/XP, bo i tak to im bedziesie bardziej oplacalo niz egzekwowanie i zwalczanie piratow

W sumie to miałem nadzieję, że po upgrade dostaniemy unikalny klucz do Windows 10 a tu nici. Mamy kilka typów kluczy, zależnie od wersji posiadanego Windowsa, i podczas kolejnych aktywacji skrypt sprawdza czy w bazie danych Microsoft widnieje ID naszej płyty głównej - tak to przynajmniej rozumiem. Jeśli moje rozumowanie jest zgodne z rzeczywistością to wszystko ładnie, pięknie ale po roku zostaniemy z ręką w nocniku. Po wymianie płyty głównej jedyną opcją będzie zakup nowej licencji bądź pobranie wersji "trial". :mellow: No cóż...mam nadzieje, że nie będzie aż tak źle i dadzą możliwość przeniesienia klucza dla użytkowników, którym taka opcja przysługiwała na poprzednim systemie.

Posted

Super że częśc osób zeszła na loadery i innego rodzaje aktywatory a temacie gdzie w tytule widnieje LEGALNY.

Sprawa wygląda tak. Postaram się napisać dlaczego klucze są takie tanie.

Klucze albo sa nowe (te droższe 450zł) albo z zestawów które trfiły na recykling (tańsze ~250zł). Zostały zutylizowane. To że obecnie OEM działa na trochę innych zasadach (jest już tak od 8)

111.png

To od was zależy czy kupicie jeden czy drugi.

Dalej mamy instalację Win 10. Microsoft wyraźnie powiedział że daje DARMOWA AKTUALIZACJĘ to tez pierwsza instalacja Win 10 musi odbyc się na starym Windowsie. Zalecam narzędzie MediaCreationToolx64 -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]przy jego pomocy dokonacie aktualizacji CZYSTEJ. tzn wszystkie pliki ze starego systemu zostaną usuniete. To zaoszczędzi wam czas aktualizacji 7/8 później usuwania systemu i raz jeszcze instalacji 10-tki.

Osoba z tego sklepu przesyła fakturę, ceryfikat i naklejke (jeśłi kupisz wersje z naklejką).

Na zakończenie opcja spiskowców:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Data wpisu do rejestru ewidencji: 2009-06-01 Data rozpoczęcia działalności: 2009-06-01

To nie sklep który powstał wczoraj i chce się nachapać na lewym oprogramowaniu!

Dziękuje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] za wskazanei sklepu, a reszcie życzę udanych zakupów.

Posted

Rozważania na temat tego sprzedawcy mają na celu uzmysłowienie i wyczulenie naszej ostrożności. Jest kilka kwestii dyskusyjnych co do tego sprzedawcy i co do poruszanych tu aspektów. Postanowienia licencyjne proponuje czytać tylko z oryginalnego źródła MS. Wg tego źródła tylko i wyłącznie Win 8 OEM można przenosić na inny komputer. Win 8.1 już nie, tak jak wcześniejsze systemy. Systemu OEM(z wyjątkiem Win 8) nie można przenosić z zezłomowanego sprzętu(jest tu co prawda wyrok Trybunału Europejskiego wskazujący że w UE mozna to robić, ale to są odwieczne tarcia USA - UE).

Co do naszego Cyber sprzedawcy, to zastanawia mnie kilka kwestii:

- skoro ma tak dużo tych systemów i tak tanio, to dlaczego nie wystawia ich też na Allegro?

- na koncie Allegro ma tylko 138 sprzedazy przez 6 lat, jak na sklep to bardzo, bardzo mało

- przejrzałem ich ofertę i tu pewna dziwna sytuacja - sprzedają Win 7 również w wersji DVD, ale dostarczają nośnik zastepczy - kopię i biora za nią 10 pln!!! - to już jest poważne pogwałcenie licencji i legalności [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- sprzedają wersje OEM a na obrazku napis Retail - wprowadzanie w błąd

- dlaczego wersja OEM jest droższa od Retail skoro i tak nie dysponują nośnikiem? - w przypadku Win 8.1 jest dokładnie odwrotnie czyli prawidłowo

Być może i ten sprzedawca jest najuczciwszy na świecie, ale zawsze warto mieć pewną dozę ostrożności i zdrowego myślenia. :)

Posted

Super że częśc osób zeszła na loadery i innego rodzaje aktywatory a temacie gdzie w tytule widnieje LEGALNY.

Sprawa wygląda tak. Postaram się napisać dlaczego klucze są takie tanie.

Klucze albo sa nowe (te droższe 450zł) albo z zestawów które trfiły na recykling (tańsze ~250zł). Zostały zutylizowane. To że obecnie OEM działa na trochę innych zasadach (jest już tak od 8)

111.png

To od was zależy czy kupicie jeden czy drugi.

Dalej mamy instalację Win 10. Microsoft wyraźnie powiedział że daje DARMOWA AKTUALIZACJĘ to tez pierwsza instalacja Win 10 musi odbyc się na starym Windowsie. Zalecam narzędzie MediaCreationToolx64 -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]przy jego pomocy dokonacie aktualizacji CZYSTEJ. tzn wszystkie pliki ze starego systemu zostaną usuniete. To zaoszczędzi wam czas aktualizacji 7/8 później usuwania systemu i raz jeszcze instalacji 10-tki.

Osoba z tego sklepu przesyła fakturę, ceryfikat i naklejke (jeśłi kupisz wersje z naklejką).

Na zakończenie opcja spiskowców:

Data wpisu do rejestru ewidencji: 2009-06-01 Data rozpoczęcia działalności: 2009-06-01

To nie sklep który powstał wczoraj i chce się nachapać na lewym oprogramowaniu!

Dziękuje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] za wskazanei sklepu, a reszcie życzę udanych zakupów.

Czyli że jeżeli przeszedłem z WIN8.1 x64 na WIN10 x64 i poprawnie się aktywował po instalacji, to teraz mogę równie dobrze wrzucić wersje Win10 x86?

Posted

Kolejny sklep z przystepnymi cenami

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ' class='bbc_url' title='Zewnętrzny odnośnik' rel='nofollow external'> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie sprawdzany ale w KRS nie widnieje za bardzo. Może ktoś coś więcej znajdzie. Ja nie mam czasu za bardzo

Wysłane z mojego HUAWEI MT7-L09 przy użyciu Tapatalka

Posted

Kolejny sklep z przystepnymi cenami

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ' class='bbc_url' title='Zewnętrzny odnośnik' rel='nofollow external'> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie sprawdzany ale w KRS nie widnieje za bardzo. Może ktoś coś więcej znajdzie. Ja nie mam czasu za bardzo

Wysłane z mojego HUAWEI MT7-L09 przy użyciu Tapatalka

Posted

Stan magazynowy każdego systemu 50 000 szt? - za przeproszeniem, ale ktoś tu coś pierdzieli. No i oczywiście w wersji OEM brak oryginalnej płyty, a przypominam, że systemy OEM rozprowadzane są tylko i wyłącznie w zaplombowanych pudełkach(2 rodzaje opakowań) - zaplombowany jest nośnik jak i naklejka w ten sposób, że nie da sie odczytać klucza.

P.S. Tak na marginesie, to zgdonie z literą licencji systemy OEM w ogóle nie powinny być sprzedawane inaczej jak tylko z nowym komputerem i zainstalowane przez producenta komputera. ;)

Ale MS przymyka na to oko.

Posted

Rozważania na temat tego sprzedawcy mają na celu uzmysłowienie i wyczulenie naszej ostrożności. Jest kilka kwestii dyskusyjnych co do tego sprzedawcy i co do poruszanych tu aspektów. Postanowienia licencyjne proponuje czytać tylko z oryginalnego źródła MS. Wg tego źródła tylko i wyłącznie Win 8 OEM można przenosić na inny komputer. Win 8.1 już nie, tak jak wcześniejsze systemy. Systemu OEM(z wyjątkiem Win 8) nie można przenosić z zezłomowanego sprzętu(jest tu co prawda wyrok Trybunału Europejskiego wskazujący że w UE mozna to robić, ale to są odwieczne tarcia USA - UE).

Co do naszego Cyber sprzedawcy, to zastanawia mnie kilka kwestii:

- skoro ma tak dużo tych systemów i tak tanio, to dlaczego nie wystawia ich też na Allegro?

- na koncie Allegro ma tylko 138 sprzedazy przez 6 lat, jak na sklep to bardzo, bardzo mało

- przejrzałem ich ofertę i tu pewna dziwna sytuacja - sprzedają Win 7 również w wersji DVD, ale dostarczają nośnik zastepczy - kopię i biora za nią 10 pln!!! - to już jest poważne pogwałcenie licencji i legalności [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- sprzedają wersje OEM a na obrazku napis Retail - wprowadzanie w błąd

- dlaczego wersja OEM jest droższa od Retail skoro i tak nie dysponują nośnikiem? - w przypadku Win 8.1 jest dokładnie odwrotnie czyli prawidłowo

Być może i ten sprzedawca jest najuczciwszy na świecie, ale zawsze warto mieć pewną dozę ostrożności i zdrowego myślenia. :)

Korzystam z systemu fApple OSX i mimo tego że ich EULA zabrania instalowania systemu na PC to nasze Unijne pokazuje im środkowy palec!

I co mam płakać czy zachować się "godnie" i przepłacić za bezużytecznego Maca? Tylko po co skoro mam większa moc przerobową za mniejsze pieniądze.

Allegro to nie portal nonprofit. Tam płaci się za każde wystawienie i sprzedany przedmiot.

Dlaczego sprzedawcy wola sprzedać coś poza Allegro?

Woli wydać na pozycjonowanie gdzie wynik w wyszukiwarce wskazuje jego sklep już na pierwszej stronie.

Część osób nie ma pojęcia nic o ecommerce. Dlatego dziadowskie Allegro zabija tą gałąź na naszym rynku - jak widać wyżej. Jeśli nie jest na Allegro to frajer i ciamajda.

Jak już pisałem, część osób lubi doszukiwać się dziury w całym. Nie pasuje nie kupuj.

A najlepiej pokaz klasę i naślij na niego inspekcję - oooo taaaak to idealny pomysł, nie zapomnij pochwalić się wynikiem ;)

wiktorynek, co do stanów magazynów. Puściłbym to bokiem. Sądzę że tyle tysięcy nie maja ale zawsze to wygląda lepiej niż 3 sztuki czy 17 sztuk.

Wygląda lepiej i staje się bardziej wiarygodne.

Panowie, naprawdę. Jest tyle alternatyw. Nie pasuje nie kupuj.

Oto doskonały przykład:

itd.

Zobaczcie ile mamy złodziei i oszustów. Pewnie sprzedają kradzione albo niedziałające!

Nie ma co lepiej tam nie kupować a brać bezpośrednio u źródła. Salon firmowy!

Dziwny cyrk się zrobił.

Posted

Tylko o to mi chodziło. Ja nie jestem filantropem, też patrzę gdzie taniej i cieszy mnie jeśli komuś się bardziej poszczęści. Wolę jednak przedstawić wszystkie strony medalu, żeby ktoś potem nie miał pretensji.

Posted

Postanowiłem zadzwonić na infolinię Microsoft Polska i dowiedzieć się jak wygląda sprawa z autentycznością systemów ESD, których jest ostatnio prawdziwy wysyp, a ceny konkurencyjne. Skąd nagle system w wersji elektronicznej kosztuje 5 x mniej niż w wersji pudełkowej? Otóż systemy te na 90% pochodzą z tak zwanego odzysku/złomowania komputerów, na których był zainstalowany taki system. Klucz retail upoważnia do przenoszenia systemu na inny komputer jednak mozliwe jest jednoczesne korzystanie tylko i wyłącznie na jednym komputerze. Jeśli klucz do takiego systemu został sprzedany więcej niż 1 osobie lub system nie został zdeinstalowany z komputera na którym był wcześniej zainstalowany, to taki system jest nielegalny a klucze są po pewnym czasie blokowane. Co do wersji OEM, to są dystrybuowane tylko i wyłącznie z nośnikiem w zaplombowanym pudełku uniemożliwijącym odczytanie klucza z naklejki. Po zainstalowaniu systemu i aktywowaniu naklejka musi  zostać naklejona na komputer. Prawo używania systemów OEM mają tylko producenci komputerów - muszą oni również preinstalowac system na dysku. Wszelkie aukcje z samymi naklejkami, zastępczymi płytami itp są nielegalne - takie systemy są już co najmniej raz wykorzystane lub kradzione. Tyle w kwestii oficjalnej. Polska jest jak te systemy - eksplozją nielegalności i maksymalnego naginania prawa. MS przymyka na to oko i nie dochodzi swoich praw - przynajmniej do czasu ... ;)

Posted

Czyli konsultant w sumie nic nowego nie powiedział. Jeżeli ceny są tak niskie to możemy być pewni, że klucze pochodzą z odzysku. Pytanie tylko czy to coś złego skoro "oprogramowanie oryginalne na licencji ESD sprzedawane jest na terenie Unii Europejskiej i zgodnie z prawem obowiązującym na terenie UE, a także zgodnie z Wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 03.07.2012r. który to orzekł, że na terenie UE można legalnie odsprzedawać używane programy, oryginalne licencje odsprzedaży dokonać mogą zarówno osoby fizyczne jak i firmy. Wyrok jest wykładnia prawa tj.dyrektywy 2001/29/WE (art. 4 ust. 2). Mówi ona wprost - prawo producenta do wyłącznego rozpowszechniania wygasa wraz z chwilą sprzedaży oprogramowania licencji po raz pierwszy - wszelkie próby zablokowania odsprzedaży przez producenta są po prostu nielegalne." Żaden sprzedawca posiadający NIP, Microsoft Partnership ID(dalej nie wiemy czy prawdziwe) i poświadczający legalność certyfikatem nie będzie ryzykował sprzedaży tego samego klucza dwóm osobom(zawszę można wejść na drogę sądową z takim delikwentem). Skoro będziemy jedynym właścicielem tego klucza, to nie wiem za bardzo co mogłoby nam grozić. Wiem tylko tyle, że jeżeli ktoś boi się takich stron - wydatek jest przecież nie mały - to na pewno lepiej byłoby dozbierać trochę pieniędzy i kupić wersję pudełkową. Możemy wtedy spać spokojnie. Nie wiem czy jest teraz sens przepłacać, bo mając poświadczenia i faktury zawsze możemy się obronić w razie ewentualnej kontroli. Zawsze będziemy w lepszym świetle niż ktoś kto używa witaminek do aktywowania systemu.

Po wypłacie planuję zakupić klucz do Windows 7 Professional w wersji retail. Sam, jak już wcześniej pisałem, mam wersję pudełkową, ale tym razem potrzebowałbym klucz dla kogoś bliskiego. O ile dokonam zakupu to postaram się napisać jak transakcja wyglądała w moim przypadku.

Posted

2 sprawy:

1. MS ignoruje te postanowienia Trybunału UE ponieważ zastrzega sobie w licencji na wstępie, że nie mają zastosowania dla ich produktów  :blink: (wspomniana wcześniej wojna USA - UE) - oczywiście sprawa odsprzedaży nie dotyczy systemów BOX/Retail

2. Certyfikat autentyczności/legalności nie ma żadnej mocy - nie jest wymagany przez MS - warunki licencji spełnia i podlega: naklejka, nośnik, klucz, dowód zakupu - wystarczą 2 z nich(klucz, dowód zakupu), aby system był legalny w przypadku wersji elektronicznej Retail - oczywiście z zastrzeżeniem instalacji tylko na jednym komputerze w tym samym czasie.

P.S. Tak sobie możemy rozważać bez końca - kupić, zainstalować, aktywować, zaktualizować do Win 10 - nikt głowy nie urwie - najwyżej zablokują klucz/system i 180 pln do kosza. ;) :L :E

Posted

Ad. 1 Jak firma może ignorować tak wysoką instancję? Nieważne ile pieniędzy posiada na koncie, prawo jest prawem i tyczy się każdego. Nie ma własnego widzimisię. Na terenie UE Microsoft nie dyktuje prawa, chyba że coś się zmieniło od wczoraj w tym zakresie - w takim razie przepraszam.

Ad. 2 W wersji retail mamy klucz i dowód zakupu(fakturę) także wszystko by się zgadzało. Certyfikat to dodatkowe poświadczenie, które nie ma mocy prawnej ale zapewne mogłoby być użytecznym narzędziem na ewentualnej drodze sądowej. Nigdy nie zawadzi mieć coś takiego na papierze w razie czego; lepsze to niż "gołe" klucze z Allegro.

Nie jestem prawnikiem, nie mam odpowiednich kompetencji do rozmowy o prawie, także piszę tylko to co mój chłopski rozum mi podpowiada. Jeżeli jest potrzeba to oczywiście lepiej jest wydać 600 zł na system i mieć z głowy wszelkie problemy. Ja osobiście uważam, że lepiej jest mieć legalny klucz z odzysku niż jechać na witaminkach. Szansa, że taki klucz będzie zablokowany jest minimalna(nie słyszałem o takiej sytuacji od nikogo znajomego); skoro M$ nie radzi sobie z piractwem to coś ciężko jest mi uwierzyć, że będzie karał tych, którzy chcą legalnie korzystać z systemu.

Posted

jak ostatnio kupiłem samą naklejkę win7 bez dedykacji na allegro (z utylizowanych komputerów) zainstalowałem, zaktualizowałem i działa bez problemu, cała operacja 110zł z wysyłką

Posted

Na tej samej zasadzie mogłeś użyć Loadera by Daz - za darmo - też działa aktualizacja do Win 10. ;) W jednym i drugim przypadku system nielegalny.

Wszystko się rozbija o ewentualne zamiary MS - gdyby tylko chcieli, to w jednej sekundzie odcinają od sieci wszystkie lewe klucze i systemy aktywowane inaczej. :D

Na 99% tego nigdy nie zrobią.

Posted

Na 99% tego nigdy nie zrobią.

Dlaczego nie ? Może to ich plan - odciąć się od korzeni - XP , wyrwać chwasty - nielegalne Win7 ,8 reszta pracuje dalej na Win10

Posted

Ja zawsze(bardziej w formie żartu) powtarzam: kasa musi sie zgadzać. MS z Win 10 wiąże duże nadzieje i jesli zobaczą po jakimś(z góry założonym) czasie, że nie ma spodziewanych zysków a ludzie dalej namiętnie korzystają z ich znienawidzonych systemów XP i Win 7, to kto wie ... - tonący brzytwy się chwyta. :lol:

Posted

W takim razie ciekawe jak powiedzmy policja kontroluje komp.To czym oni się kierują sprawdzając legalność prawem microsoftu czy uni europejskiej ?

Posted

Wszystko się rozbija o ewentualne zamiary MS - gdyby tylko chcieli, to w jednej sekundzie odcinają od sieci wszystkie lewe klucze i systemy aktywowane inaczej. :D

Niekoniecznie wszystkie tak łatwo. Przykładowo zmodowany BIOS z SLIC. Zablokować tego nie można łatwo, jak ktoś wie jak to działa to wie dlaczego jest z tym problem. No ale to dotyczyło tylko Win 7.

Posted

Policja ma klapki na oczach ze tak powiem nie interesuje ich system a konkretny program plik o jaki cie podejrzewają przynajmniej w mojej sytuacji było. Zakupiłem kable od gościa na allegro gość sprzedawał programy i karty do przerabiania cyfry+ i o to byłem podejrzany nie interesował ich windows Corel Office (to było lewego pochodzenia i inne podobne programy) walkowali mojego kompa ponad miesiąc zanim oddali i stwierdzili ze nie posiadam poszukiwanego przez nich oprogramowania. Zajmowałem się wtedy naprawami przeróbkami telefonów (simlock język polski itp) to ich nie interesowało a i połowa tych programów była nielegalnie nabyta.

Wysłane z mojego P8 przy użyciu Tapatalka

Posted

Policja ciśnie nie za Windows a za programy użytkowe.

Za to są największe kary.

//edit
Pisząc post nawet nie raczyłem przeczytać co napisał przedmówca, ale [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ma 100% rację.

Znajomy beknął za starego delphi. Życzliwy konfident doniósł że jego tandeta nie sprzedaje się, a jest konkurent, który robi lepiej szybciej i taniej.

Po tym całym zamieszaniu, wspomina tylko jedno - jako przestrogę. Szyfruj dysk.

Posted

Najgorsze to kwoty jakie dają. 3-krotność wartości oprogramowania. Głupi windows 10 pro + photoshop + office i jest 15 tys zł do zapłacenia.

Posted

A ja polecam swój temat i proszę o sprawdzenie odważnych jak im się chce.

Dajcie znać jak wam poszło w temacie 

Posted

Niekoniecznie wszystkie tak łatwo. Przykładowo zmodowany BIOS z SLIC. Zablokować tego nie można łatwo, jak ktoś wie jak to działa to wie dlaczego jest z tym problem. No ale to dotyczyło tylko Win 7.

Nie tylko z Win7. To sie zaczelo juz z XP....

SLP 1.0 byl w XP (eng. text-string w biosie)

SLP 2.0 Vista i Server 2008

SLP 2.1 Win7, Server 2008 R2

Sam zaczynalem zabawe z aktywowaniem XP jako OEM lata wstecz, robiac Multi OEM dysk XP, tak samo jak teraz sie robi z Win7 :)

Posted

A jak udam się do sklepu i zakupię Microsoft Windows 10 Home 64-Bit OEM-Version - to on będzie mój już na wieki nawet jak zmienię płytę - procek cały komputer i po 10 latach będę mógł go sprzedać bo będę jego pierwszym właścicielem.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information