Jump to content

Recommended Posts

Posted

Laptop Lenovo  kupiony dekadę temu w sklepie oficjalnie z kluczem i preinstalowanym systemem.

W zeszłym roku jak dobrze pamiętam był zainstalowany jakiś modyfikowany win 10 lub 11  i zdaje się automatycznie aktywowany.
Teraz przy próbie instalacji:
- pełnej wersji 8.1 pobranej z winiso, na pierwszych ekranach instalacji pyta o klucz.. po wpisaniu "ostatniego" jak i pierwotnego klucza otrzymanego w momencie zakupu, system zgłasza, że jest nie prawidłowy (klucze są przepisane na luźnych kartkach)

- JG8 Sromotnika w pełnej wersji i po wszystkich aktualizacjach również nie aktywuje się

Paradoksalnie drugi identyczny laptop łyknął  JG8 i się automatycznie aktywował.

Podobne wątki:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ale zbyt stare :)

Ktoś coś ?

Proszę nie drążyć tematu dlaczego win 8.1 i taki nie inny sprzęt.

Posted

Już sobie odpowiedziałeś ...

Nie wiem , jak sobie zmieniłeś systemy - trzeba krok po kroku przeanalizować .

Może zmiana na Win 8.1 jest tu winna albo nie  ...

Krok po kroku ...

Posted
4 minuty temu, franekfranek napisał(a):

z oryginalnego klucza (sprzęt w firmie)

Zainstaluj na tym kluczu, a po instalacji może oryginał "łyknie"

Posted

Hmm wolałbym nie puszczać nieoficjalnego klucza z firmowej sieci w świat.

Na tą chwilę udało mi się wg instrukcji:

usunąć klucz z systemu. Próbowałem wpisać na nowo oryginalny, ale pojawiają się komunikaty:

0xC004E016

lub

klucz nieprawidłowy

Posted

Mnie przychodzi na myśl taka rzecz Windows 8.1 Pro może być wersja konsumencka (retail) oraz biznesowa (vl) i jedna przyjmie dla niej odpowiedni klucz druga już nie. Zalecałbym to sprawdzić.

Posted
Godzinę temu, franekfranek napisał(a):

nieoficjalnego klucza

To jest oficjalny Microsoftu na testową wersję.

Ściągnij sobie programik i sprawdź do jakiej wersji jest Twój klucz.

franekfranek likes this
Posted
W dniu 7.05.2024 o 10:13, franekfranek napisał(a):

Laptop Lenovo  kupiony dekadę temu w sklepie oficjalnie z kluczem i preinstalowanym systemem.

1. Z jakim systemem? - dokładnie (8 a 8.1 to nie jest to samo).

2. Preinstalowanym jak? - klucz OEM w biosie czy system został osobno zakupiony, zainstalowany, a klucz został przekazany kupującemu razem z dowodem zakupu, płytą itp (licencja mogła być OEM lub Retail).

3. Zmiany sprzętowe zostały wprowadzone? - od września 2023 zmieniła sie polityka MS i licencje cyfrowe zostają anulowane podczas próby ponownej aktywacji jeśli wprowadzono zmiany sprzętowe (płyta, procesor na pewno potwierdzone - dysk na pewnie nie, pamięć trudno na obecną chwilę powiedzieć, bo zmian może być wiele).

franekfranek likes this
Posted

dzięki Koledzy ! Już wracam.

Czesio Stens,

jak poniżej, ani słowa retail / vl :(

o dziwo jakiś klucz OEM wykrywa, jest na pewno inny niż ten, który posiadam i poniekąd był oryginalny.

Ktoś wspominał w innym wątku, że klucze mogą się zmieniać w  trakcie przechodzenia na licencje cyfrową i aktualizacji do kolejnych wersji systemu, jak u mnie z win 8 do 11.

image.png.c1de6f0867e483237a2afb355cfe8d86.png

Wiktor,

1 jak w temacie..

2 nie wiem, data zakupu 2014-2015 zatem może wtedy było to jakoś  unormowane ?

3 aktualizacja do 11ki mogła mieć miejsce w sierpniu/wrześniu 2023... ale zmian sprzętowych nie było

Posted

Klepnąłem komunikat jest:

"Key not supported by this OS"

jak to zrozumieć ?

1 showkeyplus  nie potrafi rozkodować klucza ?

2 klucz nie pasuje do zainstalowanego systemu ? (może sprawdzić na pełnej wersji windows, ale jak pisałem nie mogę rozpocząć jej instalacji bez podania klucza)

Posted
5 godzin temu, franekfranek napisał(a):

1 jak w temacie..

2 nie wiem, data zakupu 2014-2015 zatem może wtedy było to jakoś  unormowane ?

3 aktualizacja do 11ki mogła mieć miejsce w sierpniu/wrześniu 2023... ale zmian sprzętowych nie było

Na nic nie odpowiedziałeś. Nadal nie wiadomo jaki był system pierwotny, ani czy był w biosie czy kupiony osobno.

Jedno jest tylko pewne - jeśli klucz był w biosie i system został zaktualizowany do Win 10, potwierdzony aktywacją cyfrową, a na dodatek nie dokonano żadnej zmiany sprzętowej (płyta, procesor), to w tej chwili bez problemu po instalacji Win 10 lub Win 11 (oczywiście zgodnej edycji czyli Home lub Pro) system aktywuje się online na podstawie licencji cyfrowej. Pewne jak po tym, że po nocy nastąpi dzień.

Jeśli nie możesz aktywować Win 8.1 online, to znaczy, że instalujesz niezgodną edycję z kluczem w biosie lub nie ma klucza w biosie.

Posiadany klucz możesz sprawdzić dzwoniąc do Microsoftu - oczywiscie żadnych szczegółów Tobie nie podadzą tylko sprawdzą czy klucz nie jest na czarnej liście i aktywują system lub nie.

Jak można mieć we firmie bałagan licencyjny? Kto nad tym tam czuwa i bierze za to pieniądze? Jaka firma zezwala na wykorzystywanie nieaktualnych i modyfikowanych systemów online? - żadna! Za to wyprowadzają w kajdankach albo wcześniej wyrzucają na bruk.

Posted

Pierwotnie system  win 8.1 pro - przecie napisałem reaktywacja.

Podejrzałem klucz w drugim identycznym laptopie, który aktywował się bez ceregieli i dla win8 jest inny niż był w momencie zakupu.

Posted
7 godzin temu, franekfranek napisał(a):

Pierwotnie system  win 8.1 pro

Tyle postów i nadal beton. Klucz w biosie czy system osobno zakupiony?

Program typu WinKeyFinder lub metoda MS: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

pokaże klucz zapisany w biosie jeśli takowy istnieje. Klucze po aktywacji systemu zmieniają się i nie nadają do niczego.

7 godzin temu, franekfranek napisał(a):

Podejrzałem klucz w drugim identycznym laptopie, który aktywował się bez ceregieli i dla win8 jest inny niż był w momencie zakupu.

Identyczny z Win 8, a powyżej z Win 8.1?

Instalując Win 8.1 w sprzęcie z kluczem od Win 8 w biosie nie zawsze aktywuje się online. To nie jest ten sam mechanizm co licencja cyfrowa znana z Win 10 lub 11.

Trzeba zainstalować Win 8.1 nie podając klucza podczas instalacji i jeśli nie aktywuje się online, to wtedy trzeba wpisać klucz i aktywować. Jeśli nadal nie powiedzie się, to zostaje metoda slmgr, a na końcu telefon do MS. Przyczyn może być wiele. Jeśli klucz jest w biosie, to na pewno konsultant MS aktywuje system podając identyfikator aktywacji. Klucz z systemu kupionego osobno mógł znaleźć się na czarnej liście z wielu powodów.

Posted

A może pierwotnie zainstalowany był Win 8 with Bing? Do niego jest inny instalator i inne klucze. Może dlatego nie pasuje. 

Możesz też sprawdzić klucz na płycie programem WOLF. Nie trzeba instalować. Zakładka SOFTWARE, potem BIOS i na dole po lewej będzie przycisk do odsłonięcia klucza z płyty. Nie wiem, jak odczytują inne programy. Po prostu ten jeszcze mnie nie zawiódł.