Biblioteka Posted April 15, 2024 Report Posted April 15, 2024 Witam. Pewnie zaraz mnie ochrzanicie z to pytanie. Ale nurtuje mnie ono już od dłuższego czasu. Dlaczego ludzie wybierają jeszcze Windows 10 zamiast 11? Przecież 11 jest o dużo lepsza od 10 pod każdym względem. Quote
bunio1 Posted April 15, 2024 Report Posted April 15, 2024 Bo 11 ma wymagania a większość ludzi a szczególnie firmy nie będą zmieniać sprzętu tylko po to by je spełnić a w ich omijanie się nie bawią. Dodatkowo moj teść zakutalizował 10 do 11 i wrócił bo się okazało że 11 nie ma sterowników do jego drukarki starcraft2fan and Biblioteka like this Quote
zdzisiek24 Posted April 15, 2024 Report Posted April 15, 2024 1 godzinę temu, Biblioteka napisał(a): Przecież 11 jest o dużo lepsza od 10 pod każdym względem. Z systemami podobnie jak z kobietami. Część facetów woli młodsze ale głupie, ze wsparciem rodziców a cześć stawia na starsze, za to doświadczone, samodzielne i już ustawione. Z wiekiem sam się przekonasz, że młode nawet piękne ... nie zawsze znaczy lepsze. Ps Chyba naprawdę się już starzeje skoro mam takie filozoficzne ciągoty. Biblioteka, Xandir, LAGUNA and 4 others like this Quote
Guest Posted April 15, 2024 Report Posted April 15, 2024 Witaj, dużo lepsza pod każdym względem powiadasz... do Internetu, nauki czy nowych gier może i tak, ale... ja używam systemu do specyficznych aplikacji i spróbuj uruchomić np. "Ulead GIF Animator" i wczytać przykładowy gif z menu plik otwórz lub wybrać zapisz jako... na Windows 11 bez crashy (na Windows 10 działa bezproblemowo) i takich programów jest więcej i nie, nie ma do nich tak samo dobrych i prostych zamienników, a teraz gif-y są na topie, kiedy upadł Flash na stronach, żeby nie zablokować reklamy wystarczy ją zrobić właśnie w formacie GIF. Quote
SirGon Posted April 15, 2024 Report Posted April 15, 2024 Windows 11 jest OKej ale po przystosowaniu pod własny gust. Menu kontekstowe do kasacji oraz menu start Biblioteka likes this Quote
redbull89 Posted April 15, 2024 Report Posted April 15, 2024 Nie zgadzam się że stwierdzeniem że 11 jest lepsza. Stockowa 11 bez tweków zaraz po instalacji faktycznie sprawie wrażenie lepiej zoptymalizowanej niż 10 przynajmniej w kwestii zarządzenia pamięcią. Po ustawieniu wszystkiego pod siebie 11 nie ma żadnej przewagi nad 10. Różnice w wydajności są na poziomie błędu statystycznego. Osobiście w 11 irytuje mnie widoczne dogrywanie się paska explorera przez chwilę po włączeniu i inne drobne "smaczki". Skoro na 10 wszystko działa tak samo dobrze to na tym etapie nie widzę potrzeby przechodzenia na 11. Biblioteka, Dystopia and LAGUNA like this Quote
LAGUNA Posted April 15, 2024 Report Posted April 15, 2024 Odpowiedzi za i przeciw będzie tyle ilu użytkowników,każdy musi dopasować do siebie> Jak by był taki zły to by niemiał prawa istnieć na tym forum. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] redbull89 and Biblioteka like this Quote
Guest Posted April 15, 2024 Report Posted April 15, 2024 Miałem przyjemność testować systemy od Windows98 do Windows11 i nie wstydzę się powiedzieć że wg. mnie najlepszy to był Windows XP z klasycznym wyglądem (tym z Window98) najlepsze dla oczu bo teraz to wszystko albo białe, albo pół białe pół czarne. Gdyby M$ wydawał kolejne service packi i modernizował, wspierał ten XP byłoby moim zdaniem najrozsądniejszą decyzją. Wiem, że byłoby to możliwe bo przecież wyszedł do testów jako eksperyment Windows XP 64 bitowy, tylko nie byłoby co sprzedawać (licencje) ale nie będzie tak jakby użytkownicy chcieli. Windows 11 to CRAP instalujący sam co chce i kiedy chce, jeszcze trochę będzie Windows który uruchamia z biosu launcher i po zalogowaniu można będzie korzystać ze wszystkiego co jest w chmurze, a nie na dysku. Kończy się Win32 na rzecz MetroUI (czy jak kto woli tryb S), bo trzeba od nowa sprzedawać aplikacje, które w Win32 były darmowe, albo zasypywać użytkownika reklamami pod pretekstem, że bateria wytrzyma w tym trybie 8 czy ponad 8 godzin pracy. Do neta to jeszcze Linux Mint, bo ten jest jeszcze w miarę normalny, chociaż tutaj już też zaczynają się trzymać ludziom głupoty - te nowe typy instalek jedne hybrydowe (.deb) inne AppImage jeszcze inne już nie pamiętam nazwy (instalowane przez skrypt .sh po nadaniu uprawnień) w pakiecie oprogramowania można znaleźć i mieć zainstalowane 3 takie same aplikacje jednocześnie. W wielkim skrócie to świat dąży do zagłady, a najtrwalszym nośnikiem danych jest PAPIER. Quote
redbull89 Posted April 15, 2024 Report Posted April 15, 2024 Z całą pewnością windows XP był bardziej transparentny. Nie posiadał tyłu zależności i doszytej telemetrii. Gdyby nie archaiczne GDI+ i brak pełnego wsparcia dla SSD to można by rozwijać system dalej. Longhorn miał być co do zasady takim unowocześnionym XPkiem ale finalnie dostaliśmy Vistę... Biblioteka, LAGUNA and brygada69 like this Quote
Guest Posted April 15, 2024 Report Posted April 15, 2024 Widzę, że jest tu jeszcze ktoś pamiętający stare czasy. Fakt, otrzymaliśmy Vistę, ale ona jeszcze też nie wspierała SSD, bo nie obsługiwała TRIM który rozpoczął się od Windows 7 no chyba, że Vista z najnowszym SP, bo inaczej można sobie było szybciutko zużyć dysk, skończyła się też defragmentacja. A obiło mi się o uszy, że Windows zaczął się staczać odkąd Bill Gates odszedł na emeryturę. Nie wiem czy to prawda jeśli nie to mnie poprawcie. Swoją drogą też w pewnym czasie zaczęła się moda na dotykowy interface i można MS wybaczyć, że nie zdążył na czas zrobić dobrego produktu (Windows 8 ) i Sklepu chcąc konkurować z Google i Androidem, czego o Viście w tym czasie przy słabych sprzętach powiedzieć nie można. Quote
podlos Posted April 15, 2024 Report Posted April 15, 2024 Pierwsze z brzegu co ma 10 czego nie ma 11: brak możliwości przeniesienia paska zadań na bok czy górę ekranu więc lepsza pod każdym względem obalone. Dopiero od 23H2 powiedziałbym że jest to system całościowo lepszy od 10. Przy pierwszej wersji 11 21H2 lepsza była 10. Przy 22H2 tu już bym się zastanawiał. Biblioteka and redbull89 like this Quote
LAGUNA Posted April 16, 2024 Report Posted April 16, 2024 11 godzin temu, czesioanonim1 napisał(a): Windows zaczął się staczać odkąd Bill Gates odszedł Prawda ale powodów było więcej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tylko taka wzmianka nie mająca wpływu na systemy. Quote
Biblioteka Posted April 16, 2024 Author Report Posted April 16, 2024 Szkoda, że w Windows 10 nie ma zmiany widoku kompaktowego. Tzn. nie można zmieniać odległości między obiektami czy plikami. W Windows 11 są większe odległości i jest czytelniej. A może i ładniej. W 10 tego nie ma. Szkoda. Quote
pysiak855 Posted July 6, 2024 Report Posted July 6, 2024 Ja dopiero w czerwcu tego roku przeszedłem z W7 na W10 (koniecznie musiałem zmienić ikony, dźwięki i pasek na dole, aby był jak w W7 - bez tego byłoby ciężko)... - normalnie przeszedłbym od razu na W11 (również z koniecznością zmian, jakie dokonałem w W10), ale jeden program 32 bitowy mi na nim nie chodzi poprawnie, a jest mi absolutnie konieczny i nie ma zbytnio zamiennika. Biblioteka likes this Quote
adamkon Posted July 6, 2024 Report Posted July 6, 2024 70 % użytkowników Win 11 przeniosło się na Win 10 ... Biblioteka likes this Quote
zdzisiek24 Posted July 6, 2024 Report Posted July 6, 2024 ▲ Może nie aż tylu ale wielu wraca do dziesiąteczki. Ja też w dualu posiadam takową choć właściwie odpalam ją tylko do aktualizacji. Jest stabilniejsza, ciut szybsza ale wg mnie ma jedną wadę w stosunku do 11-tki ... jest brzydsza i nie wiem dlaczego ale przypomina mi windowsa 2000. Dlatego siedzę na eleven bo jak już dorwę ładniejszą to jak cukrzyk -insulina ale potem chociaż ciasteczko. Biblioteka likes this Quote
Widzior Posted July 6, 2024 Report Posted July 6, 2024 A ja nadal na Win7 na sprzęcie ze stopki i za cholerę nie mam ochoty przechodzić na Win10/11. Wiem, że w końcu do tego zostanę zmuszony, ale dopóki mi działa, co ma działać, to olewam. Teraz w lato to już na pewno nic mnie nie zmusi do takiej katorgi. Może na jesień w końcu zainstaluję Win10 LTSC, ale rok temu był taki sam plan i skończyło się, jak się skończyło - nadal na Win7 P.S. Win7 mam od kwietnia 2017 nadal ten sam, zainstalowany z 1szym ryzenem 1500x, i do dziś chodzi jak złoto. Instalowane ręcznie tylko poprawki security M$. brygada69 and starcraft2fan like this Quote
starcraft2fan Posted July 6, 2024 Report Posted July 6, 2024 4 godziny temu, Widzior napisał(a): A ja nadal na Win7 na sprzęcie ze stopki i za cholerę nie mam ochoty przechodzić na Win10/11. Wiem, że w końcu do tego zostanę zmuszony, ale dopóki mi działa, co ma działać, to olewam. Teraz w lato to już na pewno nic mnie nie zmusi do takiej katorgi. Może na jesień w końcu zainstaluję Win10 LTSC, ale rok temu był taki sam plan i skończyło się, jak się skończyło - nadal na Win7 P.S. Win7 mam od kwietnia 2017 nadal ten sam, zainstalowany z 1szym ryzenem 1500x, i do dziś chodzi jak złoto. Instalowane ręcznie tylko poprawki security M$. Właściwie z Redfoxem czy innym Thorium i pod stare gierki, filmy, muzykę, to w7 jest jeszcze funkcjonalny i szybszy o wiele od w10 lub w11 Quote
TheStraight Posted July 6, 2024 Report Posted July 6, 2024 37 minut temu, starcraft2fan napisał(a): Właściwie z Redfoxem czy innym Thorium i pod stare gierki, filmy, muzykę, to w7 jest jeszcze funkcjonalny i szybszy o wiele od w10 lub w11 Jakie gierki nie działają na W10 czy W11 a dziają z W7? Pytam bo jeszcze nie spotkałem takich nawet super stare. Wszystko da się odpalić tylko trzeba trochę wiedzy. Tak samo gierki z lat 90 będą miały problem na 7 jak i na 10. Quote
starcraft2fan Posted July 7, 2024 Report Posted July 7, 2024 6 godzin temu, TheStraight napisał(a): Jakie gierki nie działają na W10 czy W11 a dziają z W7? Pytam bo jeszcze nie spotkałem takich nawet super stare. Wszystko da się odpalić tylko trzeba trochę wiedzy. Tak samo gierki z lat 90 będą miały problem na 7 jak i na 10. Nie odpowiem Ci dokładnie, ale W7 odpala lepiej stare gierki bez kombinacji w porównaniu do nowszych okienek nie korzystam, więc się nie wypowiem, bo do retro gierek mam stanowisko z w7 i monitorem CRT trinitron Quote
TheStraight Posted July 7, 2024 Report Posted July 7, 2024 8 godzin temu, starcraft2fan napisał(a): Nie odpowiem Ci dokładnie, ale W7 odpala lepiej stare gierki bez kombinacji w porównaniu do nowszych okienek nie korzystam, więc się nie wypowiem, bo do retro gierek mam stanowisko z w7 i monitorem CRT trinitron Aha czyli nie używałeś ale uważasz że W7 odpala je lepiej na podstawie danych z .....? Nie mam więcej pytań Quote
podlos Posted July 7, 2024 Report Posted July 7, 2024 22 godziny temu, Widzior napisał(a): A ja nadal na Win7 na sprzęcie ze stopki i za cholerę nie mam ochoty przechodzić na Win10/11. Wiem, że w końcu do tego zostanę zmuszony, ale dopóki mi działa, co ma działać, to olewam. Teraz w lato to już na pewno nic mnie nie zmusi do takiej katorgi. Może na jesień w końcu zainstaluję Win10 LTSC, ale rok temu był taki sam plan i skończyło się, jak się skończyło - nadal na Win7 P.S. Win7 mam od kwietnia 2017 nadal ten sam, zainstalowany z 1szym ryzenem 1500x, i do dziś chodzi jak złoto. Instalowane ręcznie tylko poprawki security M$. Zmuszonym i katorga to używanie win7 a nie odwrotnie. Pozostaje życzyć widziorowi żeby w końcu uwolnił się od 7. Quote
starcraft2fan Posted July 8, 2024 Report Posted July 8, 2024 22 godziny temu, TheStraight napisał(a): Aha czyli nie używałeś ale uważasz że W7 odpala je lepiej na podstawie danych z .....? Nie mam więcej pytań Nie, po prostu kurva nie pamiętam, czytaj ze zrozumieniem xD miało to związek ze zmianą dwm i sposobu renderowania okien, które w w7 było jeszcze dużo bardziej kompatybilne w porównaniu do zmian, jakie zaszły w w8 (dlatego zrezygnowali z aero), ale mówię, nie chce mi się sprawdzać xD gog, z któego kupuje gierki zwykle dostosuje do dyszki, ale gry ze steama bez community patcha często nie odpalą, a oczywiście wydajesz na nie realny hajs xD Quote
TheStraight Posted July 8, 2024 Report Posted July 8, 2024 4 godziny temu, starcraft2fan napisał(a): Nie, po prostu kurva nie pamiętam, czytaj ze zrozumieniem xD miało to związek ze zmianą dwm i sposobu renderowania okien, które w w7 było jeszcze dużo bardziej kompatybilne w porównaniu do zmian, jakie zaszły w w8 (dlatego zrezygnowali z aero), ale mówię, nie chce mi się sprawdzać xD gog, z któego kupuje gierki zwykle dostosuje do dyszki, ale gry ze steama bez community patcha często nie odpalą, a oczywiście wydajesz na nie realny hajs xD No dobra ale żadna platforma nie ma obowiązku patchowania gier przed wprowadzeniem jej na swoje serwery. Wgranie patcha to nie jest jakaś wielka tajemnica i nie istnieje to od teraz tylko od kiedy gry były tworzone, teraz jedynie jest to prostsze. I chętnie poczytam o tej kompatybilności albo jej braku jak mi podeślesz jakieś źródła na ten temat.. Quote
starcraft2fan Posted July 9, 2024 Report Posted July 9, 2024 10 godzin temu, TheStraight napisał(a): No dobra ale żadna platforma nie ma obowiązku patchowania gier przed wprowadzeniem jej na swoje serwery. Wgranie patcha to nie jest jakaś wielka tajemnica i nie istnieje to od teraz tylko od kiedy gry były tworzone, teraz jedynie jest to prostsze. I chętnie poczytam o tej kompatybilności albo jej braku jak mi podeślesz jakieś źródła na ten temat.. Mówisz że istnienie dosboxa nie jest obowiązkowe, żeby odpalać gierki dosowe pod w10? xD dobra, kończę temat. miłego dnia i spoko kot na avatarze Quote
Guest Posted July 9, 2024 Report Posted July 9, 2024 Muszę wrócić do windowsa 10. Na 11 nie mogę grać faceit w cs2 ponieważ nie mam możliwość włączenia secure boot (bezpiecznego rozruchu) w uefi. Jest to wymagane by grać na windows 11. Quote
CompetitionFAN Posted July 28, 2024 Report Posted July 28, 2024 W dniu 15.04.2024 o 20:48, czesioanonim1 napisał(a): Miałem przyjemność testować systemy od Windows98 do Windows11 i nie wstydzę się powiedzieć że wg. mnie najlepszy to był Windows XP z klasycznym wyglądem (tym z Window98) najlepsze dla oczu bo teraz to wszystko albo białe, albo pół białe pół czarne. Gdyby M$ wydawał kolejne service packi i modernizował, wspierał ten XP byłoby moim zdaniem najrozsądniejszą decyzją. Wiem, że byłoby to możliwe bo przecież wyszedł do testów jako eksperyment Windows XP 64 bitowy, tylko nie byłoby co sprzedawać (licencje) ale nie będzie tak jakby użytkownicy chcieli. Windows 11 to CRAP instalujący sam co chce i kiedy chce, jeszcze trochę będzie Windows który uruchamia z biosu launcher i po zalogowaniu można będzie korzystać ze wszystkiego co jest w chmurze, a nie na dysku. Kończy się Win32 na rzecz MetroUI (czy jak kto woli tryb S), bo trzeba od nowa sprzedawać aplikacje, które w Win32 były darmowe, albo zasypywać użytkownika reklamami pod pretekstem, że bateria wytrzyma w tym trybie 8 czy ponad 8 godzin pracy. Do neta to jeszcze Linux Mint, bo ten jest jeszcze w miarę normalny, chociaż tutaj już też zaczynają się trzymać ludziom głupoty - te nowe typy instalek jedne hybrydowe (.deb) inne AppImage jeszcze inne już nie pamiętam nazwy (instalowane przez skrypt .sh po nadaniu uprawnień) w pakiecie oprogramowania można znaleźć i mieć zainstalowane 3 takie same aplikacje jednocześnie. W wielkim skrócie to świat dąży do zagłady, a najtrwalszym nośnikiem danych jest PAPIER. A czemu nie piszesz o Win95... a czemu nie wspominasz Win 3.11?? a czemu nic o DOS'ie..?? Widocznie nie wiesz o wszystkich systemach MS. A coś takiego jak Wind 98se wiesz co to było..?? A XP na początku jak wyszedł stwarzał tyle problemów, ze wielu wracało do systemu W2000 Więc... Quote
Nieobecny Posted July 28, 2024 Report Posted July 28, 2024 W dniu 7.07.2024 o 16:12, podlos napisał(a): katorga to używanie win7 W dniu 16.04.2024 o 01:42, podlos napisał(a): Pierwsze z brzegu co ma 10 czego nie ma 11: brak możliwości przeniesienia paska zadań na bok czy górę ekranu więc lepsza pod każdym względem obalone. Patrz, sam sobie zaprzeczasz. Pokazałeś w czym lepszy jest Win 10 od Win 11, to może idąc tym samym tokiem myślenia, napisz w czym lepszy jest Win 7 od Win 10. Kilka przykładów: - bezproblemowa obsługa niepodpisanych sterowników - szybszy start systemu - lepsza responsywność systemu - lepsza obsługa "problematycznych" plików np. ze zbyt długimi nazwami (kopiowanie, usuwanie itp.) - łatwiejsza podmiana chronionych plików systemowych - większa kontrola nad systemem - większa prywatność - łatwiejsza modyfikacja systemu - łatwiejsza i swobodniejsza konfiguracja menu głównego i podręcznego - brak problemów ze starszymi drukarkami i skanerami - całkowity brak problemów z wifi (tutaj im nowszy system powyżej Win 7 tym gorzej) - pomijam już kwestie subiektywne typu lepszy wygląd systemu i eksploratora Tak, więc pojęcie "lepszy" jest mało precyzyjne i mocno subiektywne. Idealny przykład: W dniu 16.04.2024 o 12:20, Biblioteka napisał(a): W Windows 11 są większe odległości i jest czytelniej. A może i ładniej. W 10 tego nie ma. Jak dla mnie te duże odległości w Win 11 to katastrofa w pełnej rozciągłości, a dla innych super sprawa. Dlatego wg mnie "lepszość" można rozpatrywać ewentualnie tylko w kwestiach technicznych. Tu na pewno nowsze systemy mają przewagę nad starszymi, choć Win 11 póki co nie ma przewagi na Win 10, ale to tylko kwestia czasu, zanim zaczną uśmiercać Win 10. Biblioteka and brygada69 like this Quote
podlos Posted July 28, 2024 Report Posted July 28, 2024 Na windows 7 to obecnie przeglądarki normalnie nie zainstalujesz. Tam są kombinacje na każdym kroku żeby ten system działał normalnie jak windows 10 czy 11. Nawet te plusy na korzyść 7 co rozpisałeś nie pomogą. Dlatego porównujemy dziś tylko 10 i 11. Quote
Recommended Posts