FILAGOL Posted March 28, 2024 Report Posted March 28, 2024 Dzień Dobry Forumowicze Urządzenie: ASUSTOR AS6302T: Specyfikacja: Procesor Intel Celeron J3355 Dual-Core 2,0 GHz Pamięć RAM 2 GB SO-DIMM DDR3L (1GB x 2, maksymalnie do 8 GB) Mam 2x4 GB 1600MHz Micron Ilość dysków (produkt dostarczany jest bez dysków twardych) 2 x HDD 2.5”/3.5”, SATA II/III lub SSD Maksymalna pojemność 20 TB (2 x 10 TB HDD, pojemność może zależeć od poziomu RAID) Mam 2x16TB SEAGATE Model: ST16000NM001G Interfejs sieciowy 2 x Gigabit Ethernet Złącza dodatkowe 4 x USB 3.0 (3 x Type A, 1 x Type C) Wyjścia 1 x HDMI 2.0, 1 x S/PDIF Wentylator systemowy 1 x 70 mm Zasilacz/adapter 1 x 65 W Moc wejściowa od 100V do 240V AC System operacyjny ADM (aktualne wydanie: 4.2.7RRD1) Maksymalna ilość obsługiwanych kamer IP (Surveillance Center) 25 (4 bezpłatne licencje) SMB zapis/odczyt do 218/218 MB/sek. OS: Windows 11 Pro: Wersja Windows 11 Pro Wersja 23H2 Zainstalowano dnia 21.01.2024 Kompilacja systemu operacyjnego 22631.3374 Możliwości Windows Feature Experience Pack 1000.22688.1000.0 mam trzy pytania które mnie nurtują: 1. czy jest możliwość aby system serwera domyślnie zainstalował się na dysku M2 podłączonym do portu USB-C z tyłu serwera zamiast na dysku talerzowym (co tak myślę żeby przyspieszyło jego pracę i jakiej pojemności by to musiał być taki dysk aby system się na nim zmieścił) ? 2. czy jest możliwość aby w/w serwer można było podłączyć przewodem USB 3.0 2x męski do PC (Gdyż dosyć często mam problemy z internetem (przerwy awarie modernizacja itd) a bez dostępu do internetu nie mam dostępu do serwera i jego zawartości i jak to zrobić ? 3. czy jest możliwość zmiany softu na alternatywny (aby serwer szybciej działał i miał dłuższe wsparcie gdy producent porzuci w końcu ten NAS) jeżeli tak to skąd go pobrać ? Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam Quote
BartAcid Posted March 28, 2024 Report Posted March 28, 2024 Ad.1 - nie mam pojęcia. Co system to ma nieco inne wymagania w tej kwestii. Chyba tylko TruNAS i OMV (przynajmniej kiedyś) miały opcję wybrania dysku dla systemu. Aby się zabezpieczyć, trzeba samemu zrobić RAID dla systemu lub backupy. Synology oraz QNAP są na wszystkich wewnętrznych dyskach ze względu na bezpieczeństwo. Ad 2. - a to ten serwer masz w innej lokalizacji, że bez internetu się nie łączysz? Masz swój router czy lecisz ja czymś od dostawcy albo pieron wie czym? Najtaniej to karta sieciowa do kompa i połączenie bezpośrednie z ręcznie ustawioną adresacją. Ewentualnie switch i też ręczna adresacja, wtedy problemy z routerem nie mają wpływu na połączenie z NAS. Te gniazda USB są raczej do szybkich zrzutów na dyski zewnętrzne lub zrzucenie z dysków USB do wskazanej lokalizacji w NAS aby zabezpieczyć dane z pamięci przenośnej. Szukaj dokładnych informacji w specyfikacji lub instrukcji. NAS nie bez kozery zwie się NETWORK Area Storage, na USB to są raczej zwykłe popierdołki od WD. Ad 3. Soft alternatywny? Hulaj dusza piekła nie ma, Patrz Ad .1, dla synology polecam zapoznać się z projektem Xpenology. Teraz loader tworzy nawet orangutan. Albo inne, pełno tego w necie teraz na YT jest. Ja lecę na Xpenology od bardzo dawna. Jak zależy ci na lickach do kamer to xpenology też to ogarnie. Inne systemy też mają różne opcje. Czy będzie szybciej? A co ty tam chcesz szybciej robić? To jest NAS i to bez szału na Celeronie. Szybkość kopiowania? No tak podają ponad 200, a ty biedaku masz 100 z kawałkiem? Agregacja portów się kłania ,a i to też nie da pełnego efektu w Windowsie. Jedno Auto nie może jechać na raz dwoma pasami. FILAGOL likes this Quote
FILAGOL Posted March 29, 2024 Author Report Posted March 29, 2024 Dzień Dobry @BartAcid Pierwsze co to bardzo Ci dziękuje za to ze Poświęciłeś mi swój czas i Odpowiedziałeś na moje pytania teraz ja odpowiem na Twoje pytania tak więc: 15 godzin temu, BartAcid napisał(a): Ad 2. - a to ten serwer masz w innej lokalizacji, że bez internetu się nie łączysz? Serwer jest w tej samej sieci internetowej jest w domu 16 godzin temu, BartAcid napisał(a): Masz swój router czy lecisz ja czymś od dostawcy albo pieron wie czym? Posiadam: MODEM ARRIS TG2482B dostarczony przez dostawcę internetowego 16 godzin temu, BartAcid napisał(a): Najtaniej to karta sieciowa do kompa i połączenie bezpośrednie z ręcznie ustawioną adresacją. Mam w komputerze dwie karty sieciowe: - Intel I211 Gigabit Network Connection (integrowana w płycie głównej) - Intel Gigabit CT Desktop Adapter (wpięta w płytę główną PCIExpress Dostawca powiedział żebym kupił te kartę gdyż jest ona lepsza od integrowanej) 16 godzin temu, BartAcid napisał(a): Te gniazda USB są raczej do szybkich zrzutów na dyski zewnętrzne lub zrzucenie z dysków USB do wskazanej lokalizacji w NAS aby zabezpieczyć dane z pamięci przenośnej. Dziękuje za informację 16 godzin temu, BartAcid napisał(a): A co ty tam chcesz szybciej robić? To jest NAS i to bez szału na Celeronie. Serwer jest wykorzystywany jako magazyn danych (Filmy, Seriale, Save z gier, Kopie gier które mam na nośnikach) i żeby Żona mogła sobie oglądać filmy które mamy na tym serwerze bez potrzeby podłączania za każdym razem pendrive do TV lub dysku zewnętrznego (Tego jeszcze nie ustawiłem) więc praca podstawowa bez żadnego szalenia 16 godzin temu, BartAcid napisał(a): Szybkość kopiowania? No tak podają ponad 200, a ty biedaku masz 100 z kawałkiem? Masz rację prędkość kopiowania na Serwer i z serwera nie przekracza 110MB/s nie jest źle acz mogłoby być szybciej to prawda 16 godzin temu, BartAcid napisał(a): Agregacja portów się kłania ,a i to też nie da pełnego efektu w Windowsie Nie wiem co to jest "Agregacja portów to mój pierwszy serwer NAS muszę się uczyć a w internecie można wpisać cokolwiek i skąd mam wiedzieć czy to co jest podane jest poprawne i nie uszkodzę sprzętu lub nie udostępnię komuś dostępu do NAS ? Bardzo dziękuje za pomoc będę się uczył może w końcu będzie tak abym miał tak jak potrzebuje Pozdrawiam Quote
BartAcid Posted March 29, 2024 Report Posted March 29, 2024 Serwer jest w tej samej sieci internetowej jest w domu No to jak ci tak router ciągle operator resetuje to kup sobie swój i po kłopocie. Jakie dodatkowe zalety dla własnego routera są to już nie piszę. Mam w komputerze dwie karty sieciowe: - Intel I211 Gigabit Network Connection (integrowana w płycie głównej) - Intel Gigabit CT Desktop Adapter (wpięta w płytę główną PCIExpress Dostawca powiedział żebym kupił te kartę gdyż jest ona lepsza od integrowanej) Możesz się podłączyć tym Intelem spokojnie do NASa dodatkowo, Przegrywanie ciut szybciej jak nie masz wysyconego poleci. Dla mnie żadnej różnicy między tymi kartami nie ma. Serwer jest wykorzystywany jako magazyn danych (Filmy, Seriale, Save z gier, Kopie gier które mam na nośnikach) i żeby Żona mogła sobie oglądać filmy które mamy na tym serwerze bez potrzeby podłączania za każdym razem pendrive do TV lub dysku zewnętrznego (Tego jeszcze nie ustawiłem) więc praca podstawowa bez żadnego szalenia Wszystko zależy jak ty chcesz ten TV podłączyć, jeden czy drugi. Polecam instrukcje, albo jakieś testy jak poniższe. Dowiesz się nieco więcej o swoim sprzęcie. Na 4k może być słabo, ale FHD wygląda, że leci spoko jak piszą. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Masz rację prędkość kopiowania na Serwer i z serwera nie przekracza 110MB/s nie jest źle acz mogłoby być szybciej to prawda Router z agregacją portów, albo szybsze sieciówki i router, lub switch. Sam to teraz przerabiam. Nie wiem co to jest "Agregacja portów to mój pierwszy serwer NAS muszę się uczyć a w internecie można wpisać cokolwiek i skąd mam wiedzieć czy to co jest podane jest poprawne i nie uszkodzę sprzętu lub nie udostępnię komuś dostępu do NAS ? Pewnie jakiś YT go bardziej sprawdzić to masz na ekranie. Albo polecam zapoznać się z instrukcją obsługi. FILAGOL likes this Quote
FILAGOL Posted March 30, 2024 Author Report Posted March 30, 2024 Cześć @BartAcid Czy to Masz na myśli pisząc o agregacją portów: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 17 godzin temu, BartAcid napisał(a): Wszystko zależy jak ty chcesz ten TV podłączyć, jeden czy drugi. Polecam instrukcje, albo jakieś testy jak poniższe. Dowiesz się nieco więcej o swoim sprzęcie. Na 4k może być słabo, ale FHD wygląda, że leci spoko jak piszą. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]salonie na TV będą odtwarzane filmy w FHD 17 godzin temu, BartAcid napisał(a): szybsze sieciówki i router, lub switch. Sam to teraz przerabiam. jakie karty sieciowe Polecasz ? Pozdrawiam Wesołych Świąt Wielkanocnych i Pomyślności dla Ciebie i Twojej Rodziny Quote
BartAcid Posted March 30, 2024 Report Posted March 30, 2024 Tak, to jest agregacja portów, co wkleiłeś z Asusa. Jak router i NAS to obsługują to tak jak jest tam napisane. U ciebie możesz się tak nie bawić i siebie podpiąć bezpośrednio na innej adresacji IP (musisz adresy nadać ręcznie dla sieciówki w PC i odpowiedniej sieciówki w NAS), a reszta domowników będzie na drugim łączu. Też będzie to coś jak agregacja ale tylko dla ciebie. Zawsze będziesz miał 1Gbits do NASa, a internet będziesz miał przez drugi kabel co leci do routera. Nie pytam gdzie te telewizory, tylko jak chcesz na nich oglądać filmy. Pewnie się da postawić plexa na tym NASie, lub jakoś inaczej, może ma jakieś swoje oprogramowanie do tego. Jak masz smart TV to na nim odpowiednią apke instalujesz,. Zapewne jest obsługa DLNA i możesz od tego zacząć. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Karty sieciowe 2,5Gb/s, ale musisz mieć router z takimi portami, ewentualnie switch. Ja będę takie coś kupował lada chwila. W routerze mam niestety tylko jedno gniazdo 2,5 wiec jakiś switch lub połączę mój PC bezpośrednio z NAS. Tak jak u ciebie proponuje ci zrobić. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] FILAGOL likes this Quote
FILAGOL Posted March 30, 2024 Author Report Posted March 30, 2024 29 minut temu, BartAcid napisał(a): Nie pytam gdzie te telewizory, tylko jak chcesz na nich oglądać filmy. Pewnie się da postawić plexa na tym NASie, lub jakoś inaczej, może ma jakieś swoje oprogramowanie do tego. Jak masz smart TV to na nim odpowiednią apke instalujesz,. Zapewne jest obsługa DLNA i możesz od tego zacząć. tak mam zainstalowaną aplikację Plec na Nas i w TV Zapytam czy mój dostawca ma w swej ofercie Modem z portami 2,5 jeżeli nie to kupie sobie swój i mam go w nosie Quote
FILAGOL Posted March 30, 2024 Author Report Posted March 30, 2024 Google podpowiedziało mi kartę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
BartAcid Posted March 31, 2024 Report Posted March 31, 2024 Raczej ciężko o router z więcej jak jednym portem 2,5Gb/s, i pewnie krzykną ci nie wiadomo ile a i tak dostaniesz badziew. Generalnie nie masz się co przypalać bo w NAS dodatkowej karty nie wepniesz więc nie masz opcji wykorzystać 2,5Gb/s. Podłącz się bezpośrednio i po sprawie. A dla 2,5Gb/s sieci lepiej jak urządzenia mają takie karty zakupić switch Przykładowo coś takiego, z opcją na nawet szybsze połączenia kiedyś. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale tak jak pisze, nie masz w NAS 2,5Gp/s karty więc totalnie bez sensu u ciebie taka zabawa. Ewentualny zakup routera z agregacją portów jeszcze ma jakiś sens, ogólnie największy zysk dla wszystkich. Najmniejszy koszt i zysk tylko dla ciebie to podpiąć się dodatkowo bezpośrednio pod NAS. FILAGOL likes this Quote
Recommended Posts