Jump to content

Windows 10 Problem z długim logowaniem do systemu

Recommended Posts

Posted

Witam,

od pewnego czasu (mam wrażenie ze od co najmniej kilku miesięcy) mam problem z logowaniem się do systemu na moim Desktopie.

Problem w tym iż od uruchomienia komputera do pojawienia się POST mija kilka sekund (co jest od początku) potem ładuje się system i trwa to dosłownie 3-10 sekund no i pojawia się okno logowania (nie mam hasła). I logowanie trwa i trwa. Czasami jest tak, że pojawia się wpierw tło z okna logowania mija z 10 sekund i dopiero pojawia się okno logowania - Konto i zapraszamy.
Samo logowanie trwa z minute albo dwie, czasami może dłużej (nie jest to stała wartość). Mam wrażenie ze ten problem się powoli nasila. Kilka miesięcy temu trwało to jakiś czas, ale odnoszę wrażenie ze jest to coraz dłużej.

Jak już się pojawi pulpit to aplikacje które działają w tle  i pojawiają się w tray ładują sie dosłownie w 10 sekund, sam system działa błyskawicznie, żadnych zacięć, przymuleń itp.
Dysk SSD M2 NVME z 1 Partycją jest w połowie zapełniony (475 GB wolnego). Co ciekawe w trybie awaryjnym (bez obsługi sieci) też dość długo się loguje. Nie bardzo wiem jak sprawdzić co powoduje ta długie logowanie.

Macie jakiś pomysł?

Posted

Utworzyłem drugie konto lokalne z takimi samymi uprawnieniami. Logowanie trwa 2-5 sekund, a nie ponad minute.

Pytanie jak wyeliminować problem na głównym koncie 😕

Posted
31 minut temu, BullByk napisał(a):

Pytanie jak wyeliminować problem na głównym koncie

Usunąć to konto. 😆

Najlepiej utwórz sobie lokalne konto admina i konto użytkownika (lokalne lub konto MS jeśli posiadasz i korzystasz). Stare konta usuń i posprzątaj system.

Posted

No to troche jak leczenie Covida Grypą.

Dla mnie to nie jest rozwiązanie tylko jak stawianie kompa od nowa. Cała konfiguracja profilu od nowa to szewskiej pasji prędzej dostane. Łatwiej by Formata było zrobić.

Posted
Teraz, BullByk napisał(a):

troche jak leczenie Covida Grypą.

To sobie szukaj i czyść swoje konto, bo nikt tego za Ciebie nie zrobi.

1 minutę temu, BullByk napisał(a):

Cała konfiguracja profilu od nowa to szewskiej pasji prędzej dostane. Łatwiej by Formata było zrobić.

Po formacie musisz zrobić to samo + zainstalować aktualizacje, sterowniki, programy, a w przypadku nowego konta tylko ustawienia.

Posted
17 minut temu, wiktorynek napisał(a):

To sobie szukaj i czyść swoje konto, bo nikt tego za Ciebie nie zrobi.

Po formacie musisz zrobić to samo + zainstalować aktualizacje, sterowniki, programy, a w przypadku nowego konta tylko ustawienia.

Wlasnie to zrobilem, zabralo mi to 5 minut.

Mimo wszystko naprowadziłeś mnie minimalnie na rozwiązanie.

Wystarczyło wyczyscic Temp Profilu, a w zasadzie z drugiego konta zmieniłem dla bezpieczeństwa jego nazwe z "Temp" na "Temp2" i stworzylem drugi folder juz z nazwa "Temp"

C:\Users\{Nazwa_konta}\AppData\Local\Temp

Tyle wystarczyło. Profil ładuje się kilka sekund.

Pozdrawiam.

Posted

najpierw bcuninstaller - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

później autoruns - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

a tk na przyszłość: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
9 minut temu, Qrdziel napisał(a):

najpierw bcuninstaller - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

później autoruns - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

a tk na przyszłość: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dzięki przyda się na przyszłość, brakowało mi właśnie czegoś takiego jak autoruns ale bcuinstaller też nie jest zły :)