Jump to content

Oprogramowanie do pendrive Kingston 8gb

Recommended Posts

Posted

Witajcie, poszukuje oprogramowania do pendrive Kingston Data Traveler 8gb.

Zacznijmy od początku, dostałem tego pendriva od znajomego z racji tego, że nie dało się go sformatować w żaden sposób.

(Normalnie był wykrywalny, tylko nie dało się sformatować) Podczas formatowania wyskakiwał komunikat: "System nie mógł dokończyć formatowania"

Ale jak to mówią darowanemu koniowi nigdy się w tyłek nie zagląda :D

Próbowałem formatować tego pendrive na różne możliwe sposoby, różnymi programami itp. Ale to nic nie dało.

Potem włożyłem go do laptopa i włączyłem instalację Windows XP. Wiadomo wykryło go jako dysk. I tam normalnie udało się go sformatować, (ale tylko jako NTFS) a więc przerwałem instalację, włożyłem do kompa i od tego czasu był wykrywalny.

Formatowałem go w Windows 8.1 jako NTFS i normalnie formatował, a jak próbuje na FAT 32 to wyskakuje że dysk jest chroniony przed zapisem.

Były jeszcze różnego typu problemy, że nawet nic na niego zrzucić się nie dało bo cały czas wyskakiwało "Dysk jest chroniony przed zapisem"

Sformatowałem go kilkakrotnie tym windowsowym programem i też przy użyciu HP FORMAT TOOL. (Ale tylko na szybkim formatowaniu bo na normalnym wyskakiwało "System nie mógł dokończyć formatowania").

I niby działał. Potem mogłem normalnie na niego wrzucać pliki itp.

Czasem ten pendrive ma takie akcje, że jak coś wrzucam na niego to prędkość wrzucania spada do 0 i stoi w miejscu. Lub po prostu nie da się nic na niego wrzucić, bo wyskakuje "Dysk jest chroniony przed zapisem"

(Z tego co wyczytałem to coś musi być nie tak z oprogramowaniem)

Znalazłem na "ruskiej" stronie oprogramowanie do pendrive, tylko nie wiem, które i jak wgrać.

Oto ta "ruska" strona: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A oto wszystkie informacje o pendrive: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

pobierz program gparted . Wypal na płycie. Uruchom go z podpiętym penem i z poziomu programu wywal partycje. Ja miałem podobnie kiedyś ten program mi uratował pendrive.

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]masz EN ale można zrobić tylko partycje na tyle ile ma fizycznie miejsca

czyli:
1) sciagasz program chipgenius i sprawdzasz pid i vid twojej karty (oba 4znakowe)
2) wchodzisz na rosyjska strone z firmware do kart - wersja z translate google moze ci troche ulatwic, no bo po rosyjsku zapewne nie umiesz - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Wpisujesz tam PID I VID i wciskasz przycisk obok.. Jak ci znajdzie Twoja kartę, to sciagasz firmware i program (Utility) którego nalezy użyć do wgrania nowego frimware.

Na przykład:
dla PQI i221 4 Gb 1307 0163 USBEST należy użyć Super Stick Recovery Tool V1.0.2.19 (UT161, UT163, UT165)
3) jak uzyc danego oprogramowania to juz musisz poczytac na google, readme lub tutoriala - kazdy inaczej sie obsluguje.. Jak juz wgrasz wlasciwy soft, robisz normalnego windowsowego formata i testujesz czy wszystko dziala jak nalezy...
cala filozofia

Posted

alatomnieboli: Gparted nie widzi tego pendrive.

provectus: Co do tego co napisałeś, to ja przecież o tym wiem, opisałem to nawet. Tylko właśnie nie wiem, które oprogramowanie wgrać, bo po wpisaniu PID I VID mnóstwo tego wyskakuje a poza tym nie wiem co w tym ich programie robić.

Guest znaffca
Posted

z elektrody link, mam tego samego pena,

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

alatomnieboli: Gparted nie widzi tego pendrive.

provectus: Co do tego co napisałeś, to ja przecież o tym wiem, opisałem to nawet. Tylko właśnie nie wiem, które oprogramowanie wgrać, bo po wpisaniu PID I VID mnóstwo tego wyskakuje a poza tym nie wiem co w tym ich programie robić.

musisz sprawdzić

Guest znaffca
Posted

a masz caly link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ale nie ma sensu wgrywac, pewnie pen "sie konczy"

Posted

a masz caly link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ale nie ma sensu wgrywac, pewnie pen "sie konczy"

To już czytałem, tak się składa, że ten program nie widzi pendrive (a w windowsie normalnie jest)

Miałem wcześniej też inny program (nie pamiętam nazwy) i w nim go widziało ale jako "Unknown Device"

Posted

probowales dokladego formatowania, a nie szybkiego ?

Pierwszy post: "Sformatowałem go kilkakrotnie tym windowsowym programem i też przy użyciu HP FORMAT TOOL. (Ale tylko na szybkim formatowaniu bo na normalnym wyskakiwało "System nie mógł dokończyć formatowania")."

Posted

Gparted wykrył go tym razem.
Zrobiłem tak:
-usunąłem partycję i kliknąłem Apply (zmieniła się na unallocated)
-kliknąłem NEW, wybrałem system plików NTFS i nacinąłem ADD
Coś się tam robiło, robiło i w końcu się zatrzymało i wyskoczył błąd:
An error occurred while applying the operations (zatrzymało się na tworzeniu systemu plików ntfs)

Posted

Nowa tablica partycji utworzona w GParted?

Zrobiłem to co napisałem, a co to nie wiem :D Bo używam tego programu po raz pierwszy :)

Posted

sie udalo zrobic 2 partycje?

Jak na razie po tym co zrobiłeś w Team Viewerze to nie wykrywa go wcale w Windowsie. Gparted go widzi. Teraz próbuje go sformatować przez te formatowanie z płytki Windows Xp.

Guest znaffca
Posted

reformatuj mbr na usb hdd, bo masz fdd

wtedy win go zobaczy

Posted

reformatuj mbr na usb hdd, bo masz fdd

wtedy win go zobaczy

Po prostu "litera dysku mu zniknęła" w zarządzaniu komputerem dodałem literę dysku i go teraz widzi.

Utworzyłem partycję 7gb (a reszty nie przydzieliłem) Ale to też nic nie dało, bo jak się coś na niego wrzuca to "prędkość wrzucania spada" i się zatrzymuje.

Według mnie najlepszym wyjściem jest wgranie tego oprogramowania, tylko które to i jak je wgrać? Oto jest pytanie.

Guest znaffca
Posted

mniejsza, 2-3gb, gdzies w polowei ci urywa

masz uszkodzone komorki, nie podmienilo ich, mozesz pena tylko ciac

Posted

mniejsza, 2-3gb, gdzies w polowei ci urywa

masz uszkodzone komorki, nie podmienilo ich, mozesz pena tylko ciac

Ilość partycji nic nie znaczy, stworzyłem 4 partycje po około 2gb i nadal to samo.

Poza tym skąd Ty wiesz, że "w połowie mi urwa" raz normalnie plik się wrzuci nawet 5gb a raz przy pliku 100mb przerwie w trakcie. Więc nie ma na to reguły.

A czasem jest też tak jak pisałem wcześniej, że wyskakuje "dysk jest chroniony przed zapisem"

Więc to wina oprogramowania. Dlatego oprogramowanie muszę wgrać jako pierwsze... tylko jakie?

Posted

jakiś felerny pendrak :P . Mi sie trafił 32 GB no name . Dwa razy włozyłem i zdechł :P kroiło sie go . Próbowało odratowac dane i dupa .. Odpuściłem sobie ..

Mam obecnie pendrive ADATA 16 GB i polecam go :) bez awaryjny jest :)

Posted

no nie, by masz 8G  ale fake flash... pojemności jest inna zapewne 4Gb wiec poszukaj ID kontrolera z pojemnością 4gb ale upewnij sie h2test, pokaże co ile jest faktycznie

To nie jest żaden "Fake Flash" tylko normalny pendrive z firmy Kingstone Data Traveler 8gb (nawet jest wszystko na nim napisane, jest logo itp.)

H2Test nic nie pokaże bo teraz z pendrivem jest tak, że pokazuje "dysk jest chroniony przed zapisem" Czyli to po prostu wina oprogramowania. Jakbym wiedział jakie wgrać, to już dawno by było po problemie.

Posted

To nie jest żaden "Fake Flash" tylko normalny pendrive z firmy Kingstone Data Traveler 8gb (nawet jest wszystko na nim napisane, jest logo itp.)

H2Test nic nie pokaże bo teraz z pendrivem jest tak, że pokazuje "dysk jest chroniony przed zapisem" Czyli to po prostu wina oprogramowania. Jakbym wiedział jakie wgrać, to już dawno by było po problemie.

no to przypadłość właśnie fake flash

Posted

To nie jest fake flash, pytałem znajomego i ten pendrive był kupiony w sklepie komputerowym w oryginalnym opakowaniu z kingstone itp.

Oto całe parametry tego pendrive:

Protocal Version: USB 2.00
Current Speed: High Speed
Max Current: 200mA

USB Device ID: VID = 0951 PID = 1607
Serial Number: 001372997D4BA991E62900C1

Device Vendor: Kingston
Device Name: DataTraveler 2.0
Device Revision: 0200

Manufacturer: Kingston
Product Model: DataTraveler 2.0
Product Revision: 1.00

Controller Vendor: Skymedi
Controller Part-Number: SK6211BA
Flash ID code:      89D7943E - Intel JS29F64G08CAMD2 - 2CE/Single Channel [MLC-4K] -> Total Capacity = 8GB

Posted

wgraj ten

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] SK6211BA 0951 1607 Skymedi INTEL JS29F64G08CAMD2   8

Wiem, że to trzeba wgrać, bo już to sam znalazłem. Tylko gdzie i jak to pobrać? Na stronie nigdzie przycisku "Download" ani niczego takiego nie znalazłem.

Bo także w zakładce "UTILS" nie ma żadnego programu ani niczego takiego. (tylko w miejscu w którym powinno coś być, to jest pusta kratka)

Posted

Miałem kiedyś podobny model pendrive, miał faktycznie 8 GB , ten soft pomógł wskrzesić.

Spróbuj oprogramowaniem z tych linków: