Jump to content

Rzadki problem! Każda wersja Windowsa ZAMIENIA kanały audio w aplikacjach 3D

Recommended Posts

Posted

Cześć ! 

Przechodząc od razu do sedna:

Każda instalacja Windowsa zamienia kanały audio L/R na R/L TYLKO w aplikacjach 3D (gry).

Wydaje mi się, że jest to 100% problem Windowsa/softu z uwagi na to, że podczas testu w panelu sterowania jak i stereo testu na youtube np. - kanały są poprawne tj. L/R bez żadnego swapa.

W momencie odpalenia jakiejkolwiek gry - mam od razu zamienione kanały audio.

Fakty:

1. Problem występuje w dowolnej konfiguracji sprzętowej, którą posiadałem przez lata - różne płyty główne, różne procesory, różne karty graficzne, różne headsety

2.  Problem występuje zarówno używając zintegrowanej w mobo karty dźwiękowej jak i na dedykowanej karcie PCIe lub USB.

3. Problem występuje przy każdej wersji sterownika (stare, nowe, polecane) dla urządzeń z punktu 2

4. Problem występuje dla każdej wersji Windows od 7 do 11.

Na ten moment spróbowałem praktycznie wszystkiego, co standardowo może ktokolwiek wymyśleć dla tej sytuacji. Poniżej podstawowe działania żeby wykluczyć błahe odpowiedzi:

1. troubleshoot sprawdzony

2. sfc scannow lub chkdsk

3. reinstall OS

4.  Różne wersje sterowników dźwięku, chipsety itp.

5. Różne headsety

6. Każda możliwa opcja w ustawieniach dźwięku z panelu sterowania i nie tylko.

Nie mam większych nadziei na rozwiązanie tematu, ale być może jest gdzieś jakiś kozak, który pozwoli to rozłożyć na czynniki pierwsze i udrożnić?

Dzięki!

Aktualna konfiguracja

W10 Home

Z590 Dark

11700kf

DDR4

RTX3060 Ti

nvme

Posted

Za**biscie napisany temat. Jaki zasilacz ? Jak podajesz specyfikacje to podaj ją całą ! Jesli cały czas przełącza Tobie kanały to jest to problem z zasilaniem a nie z softem , być może też opcje w biosie powodują takie a nie inne objawy.

Posted
4 minuty temu, zdzisiek24 napisał(a):

▲    No faktycznie ... zasilacz w kwestii opisanego problemu to podstawowa sprawa.  :OI

Chyba faktycznie miałeś takie problemy skoro wiesz lepiej . A już w szególności na płytach od EVGA 😂

Posted
1 hour ago, MrTooth said:

Za**biscie napisany temat. Jaki zasilacz ? Jak podajesz specyfikacje to podaj ją całą ! Jesli cały czas przełącza Tobie kanały to jest to problem z zasilaniem a nie z softem , być może też opcje w biosie powodują takie a nie inne objawy.

Obstawiam, że nie ma tu korelacji no ale napisać można było.

Zasilacze były różne, raczej w miarę top performance. Problem nie dotyczy stricte mobo od EVGA bo występował na MSI/ASUS/INTEL również.

rm 650

rm 850x

HX1000

HX1500i

Konfigurację podłączałem również pod różne "wspomagacze" sieciowe. 

Były zwykłe UPSy, UPS z podwójną konwersją, kondycjonery sieciowe typu furman ac-210 lub dedykowane pod hifi kable zasilające.

Posted

Hmm 🤔 Żąglowałeś dyskami twardymi ? Tzn próbowałeś instalować OSa na nowym dysku twardym ? Z kanałami to ja miałem do czynienia na płycie głównej Evga x299 Dark i ustawienia bios powodowały praktycznie takie same jaja jak u Ciebie. Tyle że u mnie tylko L kanał działał a prawy zdechł.

Posted
4 minutes ago, MrTooth said:

Hmm 🤔 Żąglowałeś dyskami twardymi ? Tzn próbowałeś instalować OSa na nowym dysku twardym ?

Tak, próbowałem różnych schematów.

Instalowałem na SSD, nvme, HDD.

Próbowałem z typem GPT/MBR zarówno z USB z microsoftu jak i bootable przygotowanym za pomocą rufusa.

Instalowałem na stockowym biosie żeby wykluczyć korupcję plików po OC.

Wszystko bez skutku! Problem ciągnie się latami, w międzyczasie zmieniłem nawet lokum o kilkanaście km...

EDIT: 

Problem zdecydowanie jest rzadki i niestety przez lata nie udało mi się znaleźć logicznej przyczyny. Zwracałem się do microsoftu ale olali totalnie.

Posted
4 minuty temu, mietaz napisał(a):

Tak, próbowałem różnych schematów.

Instalowałem na SSD, nvme, HDD.

Próbowałem z typem GPT/MBR zarówno z USB z microsoftu jak i bootable przygotowanym za pomocą rufusa.

Instalowałem na stockowym biosie żeby wykluczyć korupcję plików po OC.

Wszystko bez skutku! Problem ciągnie się latami, w międzyczasie zmieniłem nawet lokum o kilkanaście km...

Masz możliwość zainstalowania linuxa ? I przetestowania pod tym systemem ? Mi pomogło przeflashowanie biosa spod linuxa ale przed tym zmieniłem zasilacz z 850 na 1200 . Po tym zabiegu nie było już problemów z dzwiękiem w grach czy też aplikacjach. Spr w logach systemu czy nie wywala błedów "Podgląd zdarzeń"

Posted

Jeśli zmiana sprzętu

9 godzin temu, mietaz napisał(a):

Problem występuje w dowolnej konfiguracji sprzętowej, którą posiadałem przez lata

i zmiana wersji Windowsów

Problem występuje dla każdej wersji Windows od 7 do 11

i sterowników

Problem występuje przy każdej wersji sterownika

to pozostaje tylko zmiana Użytkownika 😀

A tak serio: gołe Windowsy ze sterownikami robią Ci takie problemy czy instalujesz jakieś programy?

Posted
12 hours ago, rrroberto said:

Jeśli zmiana sprzętu

i zmiana wersji Windowsów

i sterowników

to pozostaje tylko zmiana Użytkownika 😀

A tak serio: gołe Windowsy ze sterownikami robią Ci takie problemy czy instalujesz jakieś programy?

Goły Windows, zaraz po instalacji już wykazuje ten problem.

Też myślałem, że jest to jakiś dziwny user error, no ale nie ma opcji - instalowałem na wszystkie możliwe sposoby.

Co więcej, pierwszym kompem na jakim miałem ten problem był pre-built z xkom w 2017 r.

3 hours ago, stens said:

A czy Ty masz prawidłowo je podłączone? XD

Co masz na myśli? Filizofii tu chyba nie ma :), podłączasz albo do mobo z tylnego panelu, albo używasz przedniego jacka.

Ewentualnie wpinasz do portu karty PCIe lub do USB DAC.

Posted
6 minutes ago, stens said:

Może TY masz pomieszane P/L.

Mogło by tak być, gdyby nie to, że youtube/panel sterowania dźwięku przy testach ma poprawne kanały 

Akcja zaczyna się dopiero wtedy, gdy odpalana jest jakaś gierka tj. wchodzi udział GPU - wtedy kanały instant są pomieszane.

Posted
On 3/19/2024 at 5:18 PM, MrTooth said:

Hmm 🤔 Żąglowałeś dyskami twardymi ? Tzn próbowałeś instalować OSa na nowym dysku twardym ? Z kanałami to ja miałem do czynienia na płycie głównej Evga x299 Dark i ustawienia bios powodowały praktycznie takie same jaja jak u Ciebie. Tyle że u mnie tylko L kanał działał a prawy zdechł.

Pamiętasz, które ustawienia w BIOS mogły mieć na to wpływ?