Jump to content

Win JG10 x64 22H2 [ PSHINC REMIX ] -

Recommended Posts

Posted

Win JG10 x64 22H2 [ PSHINC REMIX ]

Home (lite, defender off)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Bazą modyfikacji jest system Sromotnika Win JG10 x64 21H1 w wersji Full  (defender off) który został zaktualizowany do 22H2 i ponownie okrojony  do stanu zbliżonego do wersji Lite.

System zawiera wszystkie usprawnienia znane z oryginału  oraz dodatkowe tweaki (głownie pod dyski SSD) m.in. wyłączono większość logów systemowych i  zredukowano do minimum  działanie procesora w stanie bezczynności .

Na pulpicie znajduje się fix do optymalizatora usług (należy uruchomić jako  Administrator), który  nadpisuje ustawienia powodujące problemy z instalacja niektórych programów w oryginalnym systemie.

Defender jest wyłączony a nie usunięty więc  powinno dać się przywrócić pełną funkcjonalność (jeszcze nie testowane)

Windows Update  pomimo okrojenia systemu zdaje się działać (domyślnie wyłączona automatyczna aktualizacja).

System w pełni wspiera aplikacje modern (standardowo usunięte wszystko z wyjątkiem sklepu, pozostawiłem tez narzędzie wycinania).

Stara aplikacja Xbox przestała być wspierana więc została usunięta ale  pozostawiono komponenty umożlwiające normalne ściągnięcie aplikacji ze sklepu.

Ponownie wyczyszczono WinSxS po aktualizacji.

Wyczyszczono rejestr systemowy (po instalacji można  go jeszcze skompresować!)

Pełne wsparcie dla starszych gier (włączone Direct Play) oraz tych nowszych (testowane).

Uwagi:

- Podczas instalacji najlepiej nie łączyć się z siecią wifi i odłączyć ethernet jeśli masz połączenie kablowe.

- Dla osób planujących korzystać z Aplikacji XBOX polecam w pierwszej kolejności poczekać aż edgeupdate ściągnie webview2 (wymagany przez aplikację XBOX) a dopiero później korzystać ze skryptów optymalizujących usługi. W przeciwnym wypadku Windows może nie pobrać wymaganej biblioteki... (Może ktoś chce się pobawić i poszukać które usługi i ustawienia odpowiadają za pobieranie webview2???)

- System jest skrojony na moje potrzeby i zawiera kilka tweaków stosujących zasady grupy co oznacza iż zmiana niektórych ustawień  (defender i kilka ustawień w edge) wymaga edycji rejestru 

- Jeśli chcesz zaktualizować edge lub zainstalować adblocka to musisz uruchomić edgeupdate

Plany na przyszłość

- integracja webview2 w okrojonej formie

- odchodzenie plików exe, dll oraz usunięcie zbędnych grafik BMP, JPG,PNG.

- przerobienie bootwim i usunięcie listy wyboru systemu i tak został  tylko 1)

- naprawienie błędów które mogą ujawnić się podczas testów  przez większą ilość testerów...

- kompresja rejestru  na gotowo w install.wim

- większa ingerencja w WinSxS (kosztem utraty możliwości aktualizacji)

Linki w załączniku

-------------------

Dla tych którzy liczą na coś więcej changelog z dalszych prac nad kolejną wersją... extreme ale z obsługą sklepu i aplikacji Xbox!.

14-03

- Drastyczna redukcja rozmiaru ISO i docelowego rozmiaru systemu poprzez prawie całkowite usunięcie winSxS  (kosztem windows update - 2h22 nie dostanie już dużych aktualizacji funkcji więc w sumi dla wersji extreme jest to zmiana wskazana)

-całkowite usunięcie defendera

- poprawki dla dysków HDD ( przy obecnej wstawce odpuściłem temat dysków HDD przez co na starych rupieciach system nie chodzi tak jakbym tego oczekiwał - teraz jest ok)

- bardziej radykalna kompresja rejestru 

- usunięcie części grafik z plików dll (zostało jeszcze trochę do wycięcia)

- usunięcie narzędzi wycinania

-usuniecie recovery winre.wim

This is the hidden content, please
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  • or
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Jeśli nie będzie żadnych błędów i będzie zainteresowanie to możliwe że tak.  Na wszystkich sprzętach mam licencje home a projekt  początku był robiony na własne potrzeby dlatego tylko w takiej wersji.

swiniarobert69 likes this
Posted

Po potwierdzeniu, że system został zainstalowany na SSD wyskakuje "Przygotowanie systemu" i stoi nie idzie dalej, czekałem 15" min i się nie rusza, musiałem zrobić "twardy reset"

W przeglądarkach (Chrome, FireFox, Brawe ) nie mogę wejść na stronę lokalnej rozgłośni (na innym systemie bez problemu) blokuje RODO(www.weekendfm.pl)

Posted
38 minut temu, stens napisał(a):

Po potwierdzeniu, że system został zainstalowany na SSD...

Instalacja z USB Rufusem bez zaznaczania dodatkowych funkcji?

Sprawdzałem na 3 komputerach oraz na wirtualce i nie miałem takich problemów. Polecam też nie łączyć się z siecią podczas instalacji, bo możliwe że windows od razu zaczął coś pobierać podczas oobe i stąd problem. 

(Jeśli ktoś ma już zainstalowany system to proszę o info czy też miał problem po odpaleniu skryptu optymalizacji ssd)

Podaj link do strony która ma problem - jutro sprawdzę co może być powodem takiego działania.

Posted
9 minut temu, Robasso15 napisał(a):

A jak nie mam, mogę ręcznie pobrać z internetu i zainstalować? 

Niestety tu jest pewnie haczyk bo aplikacja windows wymaga starszej wersji webview2 podczas gdy ściągnąć można jedynie najnowszą....

Szukam rozwiązania na wymuszenie pobierania webview2. Z moich obserwacji wynika że na pewno trzeb odpalić edge.  Wchodzę też w aplikacje Xbox i próbuje przeklinać logowanie, pojawia się komunikat o braku webview2. Klikam instaluj, pojawia się komunikat błędu ale po kilku minutach webview2 jest zainstalowany.

Ten sam problem występuje na czystym ISO że strony Microsoftu 😕 od czasu aktualizacji aplikacji Xbox 😕

przypominam tylko żeby nie potwierdzać drugiego skryptu od sromotnika. Należy zamknąć optymalizator przy drugim uruchomieniu - inaczej wyłączysz usługi odpowiedzialne za pobieranie webview2. Później można normalnie stosować optymalizator 

PS: jeśli ktoś znajdzie jakiś błąd i od razu sam sobie z nim poradzić to proszę o info - będę poprawiał w kolejnym obrazie.

PS2: weekend mam trochę zapracowany więc możliwe że nie będę na bieżąco odpowiadał 😕

Robasso15 likes this
Posted
3 minuty temu, stens napisał(a):

www.weekendfm.pl

Jeśli ktoś inny ma już zainstalowany system to proszę żeby sprawdził czy jest to jednostkowy problem czy wystepuje u wszystkich - dziękuję.

Posted
30 minut temu, redbull89 napisał(a):

Jeśli ktoś inny ma już zainstalowany system to proszę żeby sprawdził czy jest to jednostkowy problem czy wystepuje u wszystkich - dziękuję.

Zaraz postawie na wirtualce i sprawdzę :)

redbull89 likes this
Posted
14 minut temu, Kosiara napisał(a):

Zaraz postawie na wirtualce i sprawdzę

Zainstalowałem SlimJet i działa w porządku. To musiało być u nich, bo zgłosiłem i teraz na wszystkich działa.

redbull89 likes this
Posted
10 minut temu, stens napisał(a):

Zainstalowałem SlimJet i działa w porządku. To musiało być u nich, bo zgłosiłem i teraz na wszystkich działa.

Ufff... Już się bałem że przeoczyłem takiego babola... I tak martwi mnie ten problem po zastosowaniu skryptu. Niby detal bo można wymusić wyłączenie i wszystko dalej działa ale jednak lepiej kiedy wszystko jest dopięte.

stens likes this
Posted
Godzinę temu, stens napisał(a):

Po potwierdzeniu, że system został zainstalowany na SSD wyskakuje "Przygotowanie systemu" i stoi nie idzie dalej, czekałem 15" min i się nie rusza, musiałem zrobić "twardy reset"

W przeglądarkach (Chrome, FireFox, Brawe ) nie mogę wejść na stronę lokalnej rozgłośni (na innym systemie bez problemu) blokuje RODO(www.weekendfm.pl)

Na wirtualce przy zapytaniu o zainstalowany system na ssd klikam tak i nic się nie wiesza. System uruchamia się ponownie i git. Co do tej twojej strony, sprawdziłem na edge, firefox, chrome, brave. Na wszystkich udało mi się zamknąć te okno rodo i normalnie strona działa :)

stens and redbull89 like this
Posted
26 minut temu, Kosiara napisał(a):

Na wirtualce przy zapytaniu o zainstalowany system na ssd klikam tak i nic się nie wiesza. System uruchamia się ponownie i git. Co do tej twojej strony, sprawdziłem na edge, firefox, chrome, brave. Na wszystkich udało mi się zamknąć te okno rodo i normalnie strona działa :)

Super, dzięki za info.

Kosiara and stens like this
Posted
36 minut temu, valaj napisał(a):

Przy ustawieniach sieci wywala takie coś.

W którym dokładnie monecie? Po kliknięciu w które ustawienie? Zweryfikuje jutro czy to tylko kwestia wyłączenia usługi czy coś więcej.

Druga sprawa - czy oprócz komunikatu cras"Jestem Idiotą"e aplikacje ustawienia czy przechodzi dalej?

Sam komunikat jest jest oznaką że aplikacja chce odwołać się do czegoś co jest usunięte lub wyłączone. Ten sam komunikat występował w oryginalnym systemie sromotnika przy zarządzaniu miejscem do magazynowania.

Posted

Przy domyślnych ustawieniach usług wychodzi od razu do pulpitu bez tego komunikatu.

Mam połączone przez wifi i internet śmiga.  Tylko jak klikam na ustawienia sieci to wyskakuje mi to.

To samo ppm z paska zadań. Miałem wcześniej zainstalowany [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i było OK.

Po za tym system jest szybki chodź nie mam dysku SSD.

redbull89 likes this
Posted

Dziś nie sprawdzę ale wydaje mi się że wystarczy włączyć usługe "zużycie danych" ( mogłem pomylić nazwę) 

Cieszę się szybko chodzi na HDD. 

Mam jednego mega starego notebook na którym nawet jg 21h1 nie dawał rady i niestety w mojej aktualizacji do 21h2 i nic się nie zmienilo - dysk robi straszy bootleneck dla całego systemu.  Nie ukrywam że byłem zawiedziony że nie udało się nic poprawic w działaniu na tym trupie... Zacząłem dalej grzebać i usprawniać pracę na hdd - efekty będą widoczne w wersji extreme o ile w tej edycji nie natrafię na jakiś nierozwiązywalny problem...

Dzięki za feedback. Czekam na dalsze zgłoszenia problemów o ile takowe występują.

PS: Sprawdziłem,  U mnie na domyślnych ustawieniach cras"Jestem Idiotą"e  po wejściu w ustawienia sieci a na zoptymalizowanych dopiero po wejściu w "Stan". przełączenie usługi "zużycie danych" na automatyczne rozwiązuje problem.

wtkruta likes this
Posted

Fbconan w którymś video na swoim kanale YT w komentarzy podał kilka alternatyw które jego zdaniem są lepsze niż defender. Osobiście polecam zdrowy rozsądek a do testowania crackowanych programów z ruskich strony - aplikacje typu piaskownica.

Posted

Na wstępie należą się podziękowania dla @redbull89 za odświeżenie modyfikacji, której twórcą jest NAJLEPSZY Z NAJLEPSZYCH w tej dziedzinie - @srom-otnik    👏👏 dla obu Panów 😁

Pierwsze moje wrażenia od wczoraj:

1. przede wszystkim DZIAŁA :D system postawiłem na dwóch sprzętach (lapek i blaszak, oba z ssd) i na dwa różne sposoby: przez rufusa i ventoya, bez żadnych przykrych niespodzianek, po skrypcie odnośnie ssd kompy restartują się tak jak powinny
  2. gruntowne testy robię dziś już na jednym sprzęcie, wszystko co mi potrzebne na chwilę obecną instaluje się i działa: eset, 7zip, opera, free downl.man., driver booster, vlc, kodi+nakładka, office 2021, photo filtre studio, steam, itunes (ze sklepu)
  3. spoko jest ta Twoja wersja lite, tylko brakuje mi ikonki przy zegarku z szybkimi ustawieniami (wł. bt, wifi, sterowanie jasnością ekranu, itd), lecz przynajmniej jeszcze mniej jest procesów w tle niż w wersji full, bo tą zwykle używam 
  4. XBOX - mi to jest niepotrzebne, ale po odpaleniu sklepu coś tam xboxowego się poaktualizowało jak wszedłem w listę aktualizacji aplikacji, jakieś dwie pozycje
  5. na ten moment system jest po optymalizacji, aktualizacji nie włączam na razie, eset nie krzyczy błędem odnośnie platformy azure, aktualki systemu są ;) 
  6. pomyśl nad dodaniem wersji PRO

Pozdrawiam Wszystkich i miłej reszty niedzieli życzę :) 

redbull89 and srom-otnik like this
Posted
19 godzin temu, com2pablo napisał(a):

Czego używacie zamiast defendera?

2 godziny temu, boniek napisał(a):

Na wstępie należą się podziękowania dla @redbull89 za odświeżenie modyfikacji, której twórcą jest NAJLEPSZY Z NAJLEPSZYCH w tej dziedzinie - @srom-otnik    👏👏 dla obu Panów 😁

Dzięki za dotychczasowe test.  Ciesz się że wszystko puki co działa.  Omyłkowo usunąłem swoją zaktualizowaną bazę więc ciężko będzie mi coś naprawić w przypadku większej awarii. 

W międzyczasie czasie pracuje nad swoją wersja 10 maksymalnie okrojoną ale z zachowaniem możliwie największej funkcjonalności. Mój cel to ISO o rozmiarze 1gb z zachowaniem sklepu i Xbox.  Na pierwszy rzut oka jest to nierealne ale zobaczymy jak bardzo zbliżę się do tego ambitnego celu.

Kosiara likes this
Posted
17 godzin temu, stens napisał(a):

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Proszę w skrypcie narzędzia> czyszczenie usunąć defragmentację dysków, bo na ssd leci.

@stens czy aby na pewno bez problemów przeszedł u Ciebie pierwszy krok po instalacji, czyli wybór dysku?

U mnie podczas czyszczenia defragmentacja nie uruchamia się.