kamilo23 Posted February 26, 2024 Report Posted February 26, 2024 Mam problem na starym kompie z windows 10 - dysk c się samoistnie zapełnia... tzn. nawet jak odinstalowywałem jakieś stare programy i zyskałem kilka GB to po krótkim czasie znów mam dosłownie 0B wolnych .... Próbowałem wbudowanego oczyszczenia dysku itd ale nawet jak odzyska pare MB to zaraz znowu 0 Co się dzieje? Quote
Widzior Posted February 26, 2024 Report Posted February 26, 2024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
s3ba__ Posted February 27, 2024 Report Posted February 27, 2024 Uruchom Spacesniffer z uprawnieniami administratora i zobacz co zajmuje najwięcej [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
BartAcid Posted February 27, 2024 Report Posted February 27, 2024 Co do linku Widziora to mam tylko do Step 2 zastrzeżenia. Powinien wybrać Wyczyść pliki systemowe, zaznaczyć niemal wszystko poza miniaturami, oczywiście sprawdzając jakie ilości są danych w poszczególnych kategoriach co tez może naprowadzić. Może windows się rypie tak, że nie ogarnia nawet ilości DUMPów. Torrentów kolego nie ściągasz? Quote
Nieobecny Posted February 27, 2024 Report Posted February 27, 2024 4 minuty temu, BartAcid napisał(a): zaznaczyć niemal wszystko poza miniaturami Z czystej ciekawości - dlaczego poza miniaturami? Quote
BartAcid Posted February 27, 2024 Report Posted February 27, 2024 Bo nie lubię jak muszą mi się od nowa w czytywać, a lubię je widzieć. I nie zajmują zwykle aż tak wiele. Ale fakt, miniatury też można jak najbardziej, najwyżej się od nowa załadują. Quote
Nieobecny Posted February 27, 2024 Report Posted February 27, 2024 3 minuty temu, BartAcid napisał(a): Bo nie lubię jak muszą mi się od nowa w czytywać, a lubię je widzieć. A ja nie lubię i nic mi się od nowa nie wczytuje. Podgląd i buforowanie mam zawsze wyłączone. Oczywiście to poza tematem, bo nie ma większego wpływu na zapełnianie dysku. Quote
BartAcid Posted February 27, 2024 Report Posted February 27, 2024 Jak najbardziej masz rację. To jest strikte opcja pod użytkownika jak lubi widzieć system. Zajmuje tyle co kot napłakał, instalator Adobe Readera chyba już więcej zwykle zajmuje niż miniatury. Quote
Nieobecny Posted February 27, 2024 Report Posted February 27, 2024 22 godziny temu, kamilo23 napisał(a): jak odinstalowywałem jakieś stare programy i zyskałem kilka GB to po krótkim czasie znów mam dosłownie 0B wolnych .... 22 godziny temu, kamilo23 napisał(a): Próbowałem wbudowanego oczyszczenia dysku itd ale nawet jak odzyska pare MB to zaraz znowu 0 Hmmm... Nie będę dublował powyższych porad/kwestii, więc zaproponuję sprawdzenie czegoś innego. Piszesz, że odzyskałeś kilka GB, czyli, że dysk był i tak cały czas prawie pełen, a to może nasuwać 2 rzeczy: 1. Windows Update - próbuje pobrać i zainstalować aktualizacje lub zaktualizować system do wyższej/nowszej wersji. 2. Rozrasta się pamięć wirtualna, bo masz ustawienia domyślne czyli automat, a jakiś program jest żarłoczny, zwłaszcza jeśli masz mało RAM. Sprawdź obydwie rzeczy. Quote
Recommended Posts