Pete Y Posted February 8 Report Share Posted February 8 Uszanowanie wszystkim! Wydaje mi się, że sprawa tyczy się hardware'u, więc piszę w tym dziale. Czy ktoś z Was wie, co z tym fantem zrobić? Posiadam komputer Dell Inspiron 5748, ma już trochę lat i połowę życia ciężko, ale dzielnie pracował bez większych usterek. Chciałem go nieco odświeżyć - preinstalowany na nim jest Windows 8.1. Próbowałem na nim zainstalować wiele różnych wersji systemu, niestety - za każdym razem komputer odmawia współpracy. Obrazy iso pochodzą zarówno z tego forum (w10 oraz w 8.1 od Sromotnika ) oraz oryginalne z Microsoftu. Zbiór objawów (w zależności od obrazu): - system instaluje się poprawnie, działa bez zarzutu ok 10 sekund, po czym następuje reset. I tak cały czas. - komputer resetuje się pod koniec instalacji systemu, po czym nie chce wstać z powodu błędu instalacji - instalator pod koniec pracy wywala jakiś błąd, widoczny przez ułamek sekundy (więc nie wiem jaki), po czym... reset - generalnie komputer nie pozwala na ruszenie żadnemu systemowi poza zainstalowanym, albo w trakcie instalacji albo tuż po. Dodam tylko, że nie widzi problemu z klonowanymi dyskami z preinstalowanym systemem - przenoszony z hdd na ssd klon i jego backupy działają plug and play, jakby nigdy nic. W celach testowych podłączyłem dysk z klonem partycji komputera żony z Windowsem 11 - podziałał bez zarzutu przez kilka sekund, po czym nastąpił restart... Nie próbowałem (jeszcze) z iso Linuxów, ale nie wiem, czy to ma w ogóle coś do rzeczy. Kurka, chciałbym, żeby pohulał jeszcze trochę z jakimś nowszym systemem ktoś ma pomysł, co mu jest? Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
starcraft2fan Posted February 8 Report Share Posted February 8 Podepnij inny dysk pod laptopa oraz sprawdź ramy memtestem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C9S Posted February 9 Report Share Posted February 9 linux z tego co pamietam wykrywa uszodzenia dysków i wyświetla komunikat chyba nawet odrazu memtest jest w grubie jak dobrze pamiętam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pete Y Posted February 9 Author Report Share Posted February 9 Problem występuje niezależnie od dysków - sprawdzane na dwóch różnych, w tym jeden fabrycznie nowy. Memtest nie wykazał żadnych błędów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof80 Posted February 10 Report Share Posted February 10 Próbowałeś przywrócić bios do ustawień fabrycznych i puścić instalkę windowsa. Czy go otwierałeś i sprawdzałeś płytę główną pod kątem uszkodzeń. Jak temperatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pete Y Posted February 11 Author Report Share Posted February 11 Dzięki za sugestię, przywrócę bios do fabryki, natomiast - jako że nie mam o tym zupełnie pojęcia, zapytam: w jaki sposób hipotetyczne uszkodzenia płyty głównej mogłyby wpłynąć na instalowanie nowego sytemu, skoro na starym wszystko działa bez problemów? na trzech dyskach wgrywałem klona starego systemu i śmigał, za każdym razem problem pojawia się przy próbie instalacji czegoś innego, niż to, co miałem preinstalowane. Nawet teraz piszę z tego komputera, z podłączonym nowym dyskiem i klonem starego systemu 8.1; Instalacja innego 8.1 też kończy się niepowodzeniem. Osobiście obstawiałem coś z okolic 'zapisany w biosie klucz oem nie pozwala na instalowanie innego systemu'. Ale czy to w ogóle możliwe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted February 11 Report Share Posted February 11 4 godziny temu, Pete Y napisał(a): zapisany w biosie klucz oem nie pozwala na instalowanie innego systemu'. Ale czy to w ogóle możliwe? Niemożliwe. Musi działać każdy świeżo zainstalowany (bez sterowników) system Win 8.1, 10, 11 na innym dysku i innym sprzęcie, a następnie przełożony do Twojego laptopa. Jest tylko 1 warunek - ustawienia biosu muszą być takie same - najprawdopodobniej UEFI + GPT. Podobnie musi dać się zainstalować każdy system z odpowiednim ustawieniem biosu i dostosowaną do niego instalką. Podobnie jest tylko 1 warunek - sprawny sprzęt, a w szczególności dysk. Skoro obecnie wszystko działa, to może być ewentualnie tylko dysk (w jakiś sposób hipotetycznie może omijać uszkodzony sektor), ale jednak stawiam, że coś robisz źle. Zacznij od oryginalnego obrazu MS ze zgodnymi sumami kontrolnymi i zmień pendrive. W dniu 8.02.2024 o 13:00, Pete Y napisał(a): - komputer resetuje się pod koniec instalacji systemu, po czym nie chce wstać z powodu błędu instalacji - instalator pod koniec pracy wywala jakiś błąd, widoczny przez ułamek sekundy (więc nie wiem jaki), po czym... reset To może przemawiać za jakimś błędem sprzętowym lub instalki (obrazu lub pendrive). W dniu 8.02.2024 o 13:00, Pete Y napisał(a): - system instaluje się poprawnie, działa bez zarzutu ok 10 sekund, po czym następuje reset. I tak cały czas. Jeśli zainstalował się do końca i chwilę działał, a potem crash, to ten sam efekt byłby na obecnym systemie. Niemożliwe. W dniu 8.02.2024 o 13:00, Pete Y napisał(a): - generalnie komputer nie pozwala na ruszenie żadnemu systemowi poza zainstalowanym, albo w trakcie instalacji albo tuż po. Przy złych ustawieniach biosu względem systemu byłoby możliwe w trakcie instalacji lub po przełożeniu innego dysku, ale niemozliwe, aby pojawiało się po poprawnym zainstalowaniu jeśli, to samo nie dzieje się na obecnym systemie. Generalnie coś tu ściemniasz lub niewłaściwie opisujesz problem. Ale ja znam 100% lekarstwo na Twoje problemy, aby zmienić system. Skoro posiadasz działające klony swojego systemu, to niczym nie ryzykujesz. Pobierasz Media Creation Tool i aktualizujesz system online lub robisz instalkę na pendrive lub robisz obraz ISO: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Uwaga: Korzystając z oryginalnego instalatora Windows 11, Twój komputer musi spełniać wymogi: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czyli w praktyce procesor Intela 8 gen wzwyż lub Amd Ryzen, a Dell 5748 nie spełnia wymagań Win 11. Przy Twoich problemach z bootowaniem, zalecam instalację online lub zaktualizowanie systemu z rozpakowanego obrazu z pliku setup.exe Jeśli niepowodzeniem zakończy się instalacja online lub z rozpakowanego obrazu na Twoim dysku, to znaczy, że masz jakiś problem sprzętowy, który musi występować również obecnie. Nie ma innej opcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pete Y Posted March 3 Author Report Share Posted March 3 Udało się coś wskórać. Rozebrałem dziada na atomy, do gołej płyty podpiętej do matrycy. I... normalnie przyjął ten dysk z klonem Win 11 z innego kompa, bez wysypywania się. Widocznie jakieś urządzenie, płytka, karta etc powodowało jakiś notoryczny konflikt, którego stary system nie uznawał za problem, ale każdy inny już tak. Czemu? Nie mam pojęcia. Dziękuję za rady w stylu "coś tu ściemniasz" i "niemożliwe". Starzy moi nigdy nie umniejszali mojej wiarygodności, więc nie mam w zwyczaju tłumaczyć się z niej oryginalne iso z microsoftu też nie dawały rady, aktualizacje systemu do wyższej wersji skutkowały resetem. W dniu 11.02.2024 o 20:35, wiktorynek napisał(a): Ale ja znam 100% lekarstwo na Twoje problemy, aby zmienić system. A w skromności nie znasz granic, medice cura te ipsum xD Szczególnie dziękuję ludziom dobrej woli, podrzucający życzliwe pomysły. Temat do zamknięcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts