Jump to content

Problem z polaczeniem sie z siecia wi fi toshiba c850-19p

Recommended Posts

Posted

mam problem z polaczeniem sie z swoim domowym wi fi, swiezo zainstalowany windows 10 pro, sterowniki do wszystkiego znalazły się same, problem w tym ze znajduje wszystkie inne sieci oprócz mojej domowej, zmieniałem juz  w swoim routerze te kanały itp itd ale nic to nie daje. Internet po kablu w pełni działa.

karta sieciowa od wi fi w lapku to RTL8723AE data sterownika 31.03.2016

net domowy to upc router connect box 

Posted

juz to wylaczalem i nawet zmienialem recznie te kanaly wlasnie po dezaktywacji, najgorsze jest to ze myslalem ze zewnetrza karta Tl-wn823n czy jakos tak, omine ten problem, ale tam jest to samo nie znajduje mojej sieci, a tej karty uzywalem w stacjonarce i znajdowalo normalnie.

Tak jak na ss to jest domyslnie, ale tak jak mowie bawilem sie juz tymi ustawieniami na rozne sposoby.

telefony i inny laptop znajduje normalnie domowa siec.

Tak samo jak sobie zrobie z telefonu router to tez normlanie znajduje i sie lacze z siecia.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Nie ładuje się obrazek. Czyli telefony prawidłowo pokazują ci dwie różne sieci wifi? Tak dopytam. Nazwe zmieniałeś na swoją?  Nie masz na wszelki wypadek spacji w nazwie?

Wywal kartę z menadżera urządzeń i potem daj wyszukaj ponownie nowy sprzęt. Nie baw się w szukanie sterów. To jest na tyle wiekowy układ, że te z okienek spokojnie dadzą radę.

Czekaj, Tośka potrzebowała czasami jakiś dodatek by włączyć prawidłowo wifi. Ale już nie pamiętam dokłądnie. Ten badziew od ikonek funkcyjnych.

Posted
1 godzinę temu, BartAcid napisał(a):

Nie ładuje się obrazek. Czyli telefony prawidłowo pokazują ci dwie różne sieci wifi? Tak dopytam. Nazwe zmieniałeś na swoją?  Nie masz na wszelki wypadek spacji w nazwie?

Wywal kartę z menadżera urządzeń i potem daj wyszukaj ponownie nowy sprzęt. Nie baw się w szukanie sterów. To jest na tyle wiekowy układ, że te z okienek spokojnie dadzą radę.

Czekaj, Tośka potrzebowała czasami jakiś dodatek by włączyć prawidłowo wifi. Ale już nie pamiętam dokłądnie. Ten badziew od ikonek funkcyjnych.

Nie telefony znajdują 1 sieć, nazwe czego? bo nie zrozumialem.

karte juz usuwalem z menadzera po chwili robił od nowa ale dalej sieci nie widzi, za to widzi sieci ktorych nawet tele mi nie wychwytuje odległe.

Nie wiem toshiby wcześniej nie miewałem (tego lapa dzisiaj przygarnełem) wiem tylko ze w starych fujitsu byly chyba boczne on/off wi fi, bądź skrot klawiszowy.

Posted
40 minut temu, BartAcid napisał(a):

Wyłącz sieć 5Ghz na testy. Zresztą 5GHz nie ma co puszczać na mniej niż AC i AX. Wyłącz ja na razie całkiem.

Bez zmian lapek dalej sieci nie widzi

Posted
11 godzin temu, brygada69 napisał(a):

Pobierz inną wersję sterownika

Skoro widać inne sieci oprócz Twojej. To czy w  routerze nie jest ukryte SSID

pobieralem różne te sterowniki ale nic to nie daje.

ukryta siec raczej nie, bo ostatnio przewinęło mi się kilka sprzętów przez rece i z zadnym nie bylo problemu, mam takie wi fi pod usb ale w tym laptopie tez widzi wszystkie sieci poza moją, a w innych sprzętach zawsze widziało moją siec bo mialem to pod stacjonarką.

Cos mi sie wydaje ze bede musial zmienic system bo cos w nim jest nie tak.

Posted

Spróbuj jeszcze ustawić  sieć 2,4 na g/n czy coś w tym rodzaju nie na mieszany. Poza tym wyłącz router z sieci na 1 min i włącz ponownie. Jeżeli to nie pomoże to zmień system. W10 masz oryginalny czy mod ?

Posted

no i niestety na w11, w10, w8.1 nie znajduje nadal tej sieci, z tym ze na w10 i 11 jest ta sama wersja sterownika do karty wi fi a na 8.1 jest starsza, agh nie wiem co z tym sprzetem jest nie tak, juz brak pomysłów

Ostatnio mialem nawet leciwego juz notebooka eee pc 1015bx ktory bez problemu odnajdował sieć.

Posted

Tu są różne wersje sterowników możesz je wypróbować

Zobacz jeszcze Tl-wn823n na różnych sterownikach. W sumie to dziwna sprawa

Posted
9 godzin temu, BartAcid napisał(a):

5GHz wyłączyłeś, na 2,4GHz zmieniłeś Tryb WiFI na 802.11n lub 802.11g/n, koniecznie by nie było tam ax dopisu w trybie?

tak wylaczalem juz 5GHz, wylaczalem inteligentne wi fi, zmienialem kanaly na 2.4GHz, ale w kazdej mozliwej opcji do wyboru jest dopisek ax.

To są mozliwe opcje do wyboru :

802.11b/g/n/ax mieszany

802.11g/n/ax mieszany

802.11n/ax mieszany

802.11ax

Posted

W Windowsie wejdź w ustawienia -> Sieć i internet ->Wi-FI -> Zarządzaj znanymi sieciami. Wybierz swoją sieć i daj zapomnij.

Wejdź w menadżer urządzeń, karta Wi-FI, prawy i odinstaluj urządzenie - usuń sterowniki.

Pobierz i zainstaluj ten sterownik (najnowszy ze strony Realteka): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na routerze ustaw tryb: 802.11b/g/n/ax mieszany i wyłącz "inteligentne Wi-Fi", żeby rozdzielić sieci 2,4 i 5GHz - najlepiej zmień im nazwy na Twojasiec-5GHz np., żeby mieć to rozdzielone.

Powinno się połączyć. Jakby się nie połączyło odpal menadżer urządzeń, prawy na kartę Wi-Fi, właściwości i pokaż screen z zakładki zaawansowane.

Masz inną kartę Wi-Fi do ewentualnej wymiany/kartę pod USB? Sama karta może też być uszkodzona.

Posted
Godzinę temu, razor1995 napisał(a):

W Windowsie wejdź w ustawienia -> Sieć i internet ->Wi-FI -> Zarządzaj znanymi sieciami. Wybierz swoją sieć i daj zapomnij.

Wejdź w menadżer urządzeń, karta Wi-FI, prawy i odinstaluj urządzenie - usuń sterowniki.

Pobierz i zainstaluj ten sterownik (najnowszy ze strony Realteka): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na routerze ustaw tryb: 802.11b/g/n/ax mieszany i wyłącz "inteligentne Wi-Fi", żeby rozdzielić sieci 2,4 i 5GHz - najlepiej zmień im nazwy na Twojasiec-5GHz np., żeby mieć to rozdzielone.

Powinno się połączyć. Jakby się nie połączyło odpal menadżer urządzeń, prawy na kartę Wi-Fi, właściwości i pokaż screen z zakładki zaawansowane.

Masz inną kartę Wi-Fi do ewentualnej wymiany/kartę pod USB? Sama karta może też być uszkodzona.

Zaraz bede sprawdzał opcje które podałeś do sprawdzenia.

Odnośnie karty to tak jak wspomnialem wyżej mam TL-wn823n wersję V2, ale odziwo w innych sprzętach ona zawsze widziała moją sieć, a w tym nie widzi mojej.

Posted

Dziwne.

Inne urządzenia (np. telefon) widzą twoją sieć? Jeśli po przestawieniu na 802.11b/g/n/ax mieszany jej nie będzie, to wg. mnie problem z routerem i pasowałoby dzwonić do UPC/Playa - mają możliwość zdalnego zresetowania tego routera.

Posted
Teraz, razor1995 napisał(a):

Dziwne.

Inne urządzenia (np. telefon) widzą twoją sieć? Jeśli po przestawieniu na 802.11b/g/n/ax mieszany jej nie będzie, to wg. mnie problem z routerem i pasowałoby dzwonić do UPC/Playa - mają możliwość zdalnego zresetowania tego routera.

Tak inne sprzęty widzą, inny laptop telefony(android/ios), ostatnio mialem nawet przez chwile leciwego notebook asus eee pc 1015bx ktory po wgraniu systemu od razu kazał laczyc sie z siecia i widział moją sieć, ta toshiba jest jakas zaczarowana..

1 godzinę temu, razor1995 napisał(a):

Beztytuu.png.3d0130052c09c2e5c9702c37ad46bc63.png

razor1995 likes this
Posted
Godzinę temu, razor1995 napisał(a):

wg. mnie problem z routerem i pasowałoby dzwonić do UPC/Playa - mają możliwość zdalnego zresetowania tego routera.

Kolega dobrze radzi Reset możesz wykonać samemu. Z tyłu routera jest przycisk reset wciśnij do na 5 sekund lub dłużej na załączonym zasilaniu routera. Wszystkie ustawienia powrócą do fabrycznych łącznie z nazwą sieci i hasłem Tu masz instrukcję

Posted

Nie do wiary. Trzy systemy, dwie karty- wewnętrzna i zewnętrzna, inne sieci widoczne w 2,4 i 5GHz, pozostałe sprzęty widzą  a tylko Twoja Toshiba - czarna dziura.

Pozostaje urok ... bez pół litra nie razbieriosz.   :)

Ps  Co da reset?  Myślę, że już to robił. Skoro dwa inne laptopy i telefon dają radę to coś musi być z Toshibą lub jakiś błąd przy instalacji.

Nie poddawaj się, również czekam na rozwiązanie i pewnie jak zwykle to jakaś drobnostka.

Posted

No juz robiłem reset i ustawienia fabryczne routera, myśle ze to nie z nim problem skoro inne sprzety widzą bezproblemu sieć.

Dziwi mnie tylko ze zewnetrzna karta ma ten sam objaw co wbudowana w toshibe.

Posted

News, podlaczylem zewnetrzna karte tą sama co zawsze, tylko ze laptop jest teraz na drugim koncu mieszkania i szok, karta zewnetrzna widzi moja siec , ale karta z toshiby nadal jej nie widzi.

Posted

To jednak urok. Ale zawsze jakiś krok do przodu. Może jakieś ograniczenia w pasmach choć nie podejrzewam. Skoro możesz poczekać i Ci zależy ... zamów taką kartę i podmień. Luknąłem i koszt 15-20 zeta więc to tylko kiepski czteropak. Myślę, że warto choćby dla satysfakcji z pokonanego wroga.     :)