Pampalini Posted January 12, 2024 Report Posted January 12, 2024 Witam. Zrobiłem kiedyś taki pliczek w Excelu 2007 który mi "generuje" skrypt bat który wyłącza niepotrzebne usługi systemu Windows 7 Tabelkę wziąłem ze strony BlackViper, dodałem polskie nazwy usług, ładnie pokolorowałem i pozmieniałem teksty żeby zgadzały się z poleceniem sc (demand, disabled, auto, delayed-auto) Przechodzę właśnie na Windows 10 z powodu zakończenia aktualizacji Mozilli dla Win7 i niestety między zoptymalizowanym Win7 a Win10 mocno czuć różnicę. I mam takie pytanie: czy mógłby mi ktoś pomóc uaktualnić tę tabelkę dla Win10, bo porady dla Win10 na stronie Blackviper są nieaktualne (2018r). Widzę że nazwy niektórych usług się nie zgadzają z tym co mam (Win10 2021 LTSC) W zamian mój fajny pliczek dla wszystkich w dodatku kompletnie za darmo (format xlsx oraz ods ) EDIT: napiszę jescze jak to użyć: po prostu w tabelce Win7 sutawiamy sobie własną tabelkę np. Tweaked-zmienione i konfigurujemy słowami This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I całą kolumnę kopiujemy do tabelki ze "skryptem" możemy wcześniej powielić tablkę Patrzymy jescze żeby się zgadzało z nazwami. A polecenie sc start/stop powinno się dostosować do polecenia sc start=auto/disabled Następnie jak mamy pewność żę wszystko się zgadza, kopiujemy całą tablekę ze skryptem i wklejamy do notatnika, i zapisujemy jako bat uruchamiamy cmd jako admin i w cmd uruchamiamy bat. This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Pampalini Posted January 16, 2024 Author Report Posted January 16, 2024 A mógłby mi ktoś powiedzieć co to są te dziwne usługi typu: BluetoothUserServic_JAKIŚNUMER - nie mam bluetootha czy BcastDVRUserService_JAKIŚNUMER - albo MessagingService_JAKIŚNUMER Jak je mogę wyłączyć? Jak kliknę "wyłączony" -> zastosuj to wyświetla się error "Parametr jest nie poprawny" Quote
razor1995 Posted January 16, 2024 Report Posted January 16, 2024 2 godziny temu, Pampalini napisał(a): BcastDVRUserService_JAKIŚNUMER Funkcja systemu Windows 10, która umożliwia strumieniowanie i/lub nagrywanie rozgrywki. 2 godziny temu, Pampalini napisał(a): MessagingService_JAKIŚNUMER Usługa obsługująca wiadomości tekstowe i powiązane funkcje. 2 godziny temu, Pampalini napisał(a): BluetoothUserServic_JAKIŚNUMER Usługa użytkownika Bluetooth obsługuje prawidłowe działanie funkcji Bluetooth odpowiednich dla każdej sesji użytkownika. Możesz spróbować usunąć całkowicie te usługi: This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przestrzegam, że możesz uceglić sobie system. Quote
Recommended Posts