Jump to content

W10 czy 11 po zakończeniu wsparcia w10

Recommended Posts

Posted

Cześć 

Mam takie pytanie posiadam laptopa z win 10 ,którego żywotność będzie jeszcze 2 lata. I tu pojawia się kłopot mam wlutowany procesor w płytę główną i ani w11 ani w12 nie pójdą na tym laptopie chyba ,że pójdę do jakiegoś serwisu żeby mi ten wlutowany procesor zmienili na inny i mogę w11 instalować. Czy lepiej płacić ms ,żebym mógł jeszcze przez 5 lat korzystać z w10.

Posted

Jak ci nie pójdzie?
Wgraj sobie obraz chociażby rufusem i omiń sprawdzanie TPM i gotowe.
I jakie płacić bo albo ja coś przegapiłem albo nie wiem bo nie wydaje mi że żebym gdziekolwiek widział jakiś oficjalny cennik typu 20zł za aktualizacje.

Czym ty się przejmujesz?. Działa to korzystaj i tyle, skąd wiesz co będzie za 2-3 lata może nas putin atomówką usunie :L 

Posted

Hahahaha ale wy ludzie macie wyprane mózgi, żeby 2 lata naprzód się martwić, że wasz kochany windowsik straci wsparcie. Po 1sze, to do tego czasu ten lutowany badziew musi dożyć, po 2gie - ty też musisz dożyć i ten świat musi istnieć, co wcale nie jest takie pewne, po 3cie - bez problemu Win11 idzie zainstalować na niewspieranym sprzęcie, co ci wyżej już napisano :22 Ja do dziś używam Win7, robię z niego wszelkie finansowe akcje, i jakoś śpię spokojnie.

brygada69 likes this
Posted
18 godzin temu, razor1995 napisał(a):

Te same poprawki pasują do Windows 10 22H2, wystarczy instalować ręcznie.

Nie ma co lamentować, Windows 10 będzie wspierany jeszcze bardzo długo.

W Nowym Roku i na spodziewane za kilka dni zakończenie działalności forum, pozwolę sobie ostatni raz coś napisać na pamiątkę (po długiej przerwie), aby było do odczytu i sprostuję dla potomnych.

Kolega @razor1995 dołączył niewłaściwy zrzut ekranu - poprawki od 1809 LTSC 2019 nie pasują do 22H2, tylko od 21H2 LTSC 2021 pasują do 22H2 i wsparcie zakończy się w 2032 roku, czyli mamy jeszcze 8 lat wsparcia dla Win 10 (oczywiście po zakończeniu oficjalnego wsparcia dla 22H2 w październiku 2025, konieczny będzie na pewno bypass, ale to żaden problem, chyba, że MS ugnie się pod falą krytyki i oficjalnie udostępni poprawki):

Przechwytywanie.jpg

Lista urządzeń na których zainstalowany jest Win 10 (i przesiądą się użytkownicy Win 7 i 8.1 po zakończeniu wsparcia przez przeglądarki) jest tak duża, że przez wiele lat po zakończeniu oficjalnego wsparcia w październiku 2025 nie będzie problemu z przeglądarkami, ani programami - nikt sobie sam nie strzela w stopę, ani w kolano. Tym bardziej, że różne edycje Win 10 kończą swój oficjalny żywot dopiero kolejno w latach 2026, 2029 i 2032.

razor1995 likes this
Posted

w10 poki co do czasu az nie naprawia w11 chodz w miedzyczasie cos tam przebakuja o w12 wiec wiesz jak jest zaraz w11 bedzie pasee bo bedzie w12 a potem w 13...14...15 najlepiej system 2-4 lat po premierze instalowac najmniej bledow ;)

Posted
45 minut temu, ripek napisał(a):

w10 poki co do czasu az nie naprawia w11 chodz w miedzyczasie cos tam przebakuja o w12 wiec wiesz jak jest zaraz w11 bedzie pasee bo bedzie w12 a potem w 13...14...15 najlepiej system 2-4 lat po premierze instalowac najmniej bledow ;)

Windows 12 to hipotetyczny system operacyjny firmy Microsoft, o którym nie ma żadnych oficjalnych informacji, ale pojawiają się różne spekulacje i plotki.

Posted

Gdyby nie to że przeglądarka mi cały czas krzyczy ze kończy wsparcie na w7 oraz apki typu steam również nie zainstalujesz na w7 to nawet bym nie pomyślał i zmianie tego systemu najlepszy, najstabilniejszy bez problemu a im wyżej w11 tym tylko gorzej o samym w11 się nie wypomnę... To tylko moje odczucia co do w7 :)

Posted
6 minutes ago, tom-asz said:

Gdyby nie to że przeglądarka mi cały czas krzyczy ze kończy wsparcie na w7 oraz apki typu steam również nie zainstalujesz na w7 to nawet bym nie pomyślał i zmianie tego systemu najlepszy, najstabilniejszy bez problemu a im wyżej w11 tym tylko gorzej o samym w11 się nie wypomnę... To tylko moje odczucia co do w7 :)

Brak wsparcia od aplikacji przeglądarek i AV, brak możliwości odpalenia DX12 (oficjalnie ale nieoficjalnie wiadomo jak działa), brak wsparcia dla poprawek i pakietów jak SQL itp.
No sorry ale ten system nie ma żadnego sensu w obecnych czasach i tylko ludzie co są na bakier ze zmianami tego używają bo inaczej tego nie widzę. A to o złym działaniu 10,11 to taki sam mit jak z XP czy 7ką. Każdy widzi co chce widzieć, ja od zawsze spotykałem problemy z Windowsami czy to 98, XP Vista itp co nie oznacza że mam siedzieć na prehistorycznym sprzęcie i używać systemu który już dawno powinien umrzeć. 

Posted

Tak naprawdę wszystko zależy do czego używasz systemu ?? Ja praktycznie nigdy (chyba że jakaś aplikacja krzyczała o jakąś poprawkę) nie instalowałem aktualizacji zawsze była na off i tak jest do tej pory a ewentualnie jak robiłem format to ściągałem w miarę najnowszy obraz. Grać też nie gram mało co wiec DX12 mi nie potrzebny itp wszystko zależy od człowieka i tego w jaki sposób używa system.

brygada69 likes this
Posted
5 godzin temu, tom-asz napisał(a):

Gdyby nie to że przeglądarka mi cały czas krzyczy ze kończy wsparcie na w7

Przecież FF ESR i inne forki Firefoxa działają bez problemu.

AV MSE i kilka innych również.

Aktualizacje nadal są i to niemal wszystkiego.

Do 2025 na pewno możesz spokojnie używać Win 7 w sieci w tym bankowości elektronicznej. Potem zaczną się problemy lub brak komfortu.

Jak ktoś nie gra i ma starszy komputer, to na razie nie musi się przesiadać. Może wsześniej komp padnie niż wsparcie dla Win 7.

Potem Win 10 i wsparcie nawet do 2032, a potem... i tak deska sosnowa lub dębowa lub urna. 🤣 Ile tym czasie wymienisz sprzętu? - więc po co martwić się na zapas?

Posted

Chrome od dawna przy każdym uruchomienia wywala pasek o zaprzestaniu wsparcia dla w7 ale głównie steam czy epic games brak wsparcia a chcę mieć oficjalne oprogramowanie żadne lewe.

Posted
9 godzin temu, tom-asz napisał(a):

Chrome od dawna przy każdym uruchomienia wywala pasek o zaprzestaniu wsparcia dla w7

Przecież wiadomo, że zakończyli. Tylko FF. Kto używa Chrome i chomopodobnych?

9 godzin temu, tom-asz napisał(a):

steam czy epic games brak wsparcia

Chcesz grać to Win 10 lub 11.

Posted
11 minut temu, tom-asz napisał(a):

aby pooglądać jakieś gale np: mma to chrome jest wymagane na innej nie pójdzie a przynajmniej nie na FF

Gdzie? - na oficjalnej płatnej platformie? - pytam, bo nie wiem, nie oglądam. Wszystkie lewe streamingi działają przecież na każdej przeglądarce.