Jump to content

odwieczne ;) pytanie - jakiego windowsa 10 wybrać

Recommended Posts

Posted

jako żem mentalny boomer i najchętniej siedziałbym dalej na windows 7 to szukam czegoś czego nie będę musiał zmieniać ładnych parę lat

zdecydowanie windows - używam od czasu 3.11 (95, nt 4.0, 98, 2000, xp, 7) i jakoś mi z nim było po drodze, czasem odpale w konkretnym celu jakieś live dvd, albo zainstalowane na laptopie czy wirtualce ubuntu, ale po prostu znam windowsa na tyle dobrze, że nie chce mi się kombinować z niczym innym

nie używam żadnych dodatkowych opcji i wodotrysków - jeżeli drukarki, veracrypt, przeglądarki, steam, i dwie garście zwykłych programów będą działały, to ok

w11 mnie odrzuca, łamie mi wszystkie utarte schematy interfejsu, a nie chce mi się ani zmieniać przyzwyczajeń, ani używać protez, które przestają działać po aktualizacjach

czytam właśnie o Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 ale brakuje mi prostego podsumowania - czy można go używać jako zwykłego windowsa - daily driver - czy czegoś istotnego mu brakuje?

da się to bezproblemowo (nie musi być całkowicie zgodnie z licencją, ale chamski pirat z kombinowaną aktywacją też mi średnio pasuje) odpalić na ryzenie 5900, 128GB ramu, RTX3090, kilku dyskach HDD i SSD, czy ma jakieś ograniczenia sprzętowe jak to czasem w MS bywa?

Posted

Mod LTSC admina, na którym on sam pracuje, i który wygląda jak Win7. U mnie już od roku czeka na instalacje, ale jestem większym boomerem niż ty i dalej twardo siedzę na Win7. Aktywacja jest banalna - wpisujesz jedną komendę w Shellu i masz dożywotnią licencję cyfrową.

m4rkiz likes this