arti71 Posted December 4, 2023 Report Posted December 4, 2023 Witam Mam problem z lokalna siecia: Kilka lat temu stworzylem domowa siec, oparta na routerze TP-link Archer D2, do tego komputer z win7 jako serwer wymiany plikow, w szafie opok routera, podlaczony kablem do niego, po za tym kilka laptopow po wifi, plus kilka telefonow i tabletow, kilka urzadzein IoT; odkurzacz, pralka, czy lodowka, plus kilka smart TV, ktore poprzez Kodi mialy dostep do dyskow na serwerze, przez te kilka lat wszytsko pracowalo bez zadnych problemow, ale postanowilem wymmienic router na TP-link AX55, no i dostep do internetu jest, nawet szybki, duzo szybszy, szczegolnie na nowoczesnych urzadzeniach, ale siec lokalna zniknela kompletnie, stalo sie to dokladnie w momencie zmiany routera, szukalem ustawien w TP linku, ale niczego specjalnego nie znalazlem. konfiguracja sieci: modem od ISP podpiety kablem do portu WAN w TPlink AX55, w modemie staly IP 193.168.1.2 dla TPlinka, tplink wlaczone DHCP w zakresie 192.168.0.1-192.168.0.200, przy zmianie routera, ustawilem wszytsko dokladnie tak samo i niestety zadne urzadzenia nie widza sie w sieci. Do obslugi serwera uzywalem Rvnc na komputerze i telefonie, teraz po mimo wprowadzenia poprawnego adresu IP nie ma dostepu, ping takze nie dochodzi. Szczerze nie mam juz pojecia co zrobic, bo ten serwer plikow jest wlasciwie niezbedny i cos musze z tym zrobic. Co ciekawe jeden koputer z win 10 widzi dwa laptopy w sieci......czasami, pozostale laptopy, jeden z win 10 pro i 11 nie widza nic, czasami nawet siebie, kazdy ma udostepnione foldery. Zakladam, ze problem tkwi w ustawieniach routera TPlink......ale nie wiem gdzie. Quote
Recommended Posts