Nero Posted November 9, 2023 Report Posted November 9, 2023 Dlaczego potrzebuję dużego pliku stronicowania na SSD i skrócić jego żywotność? Obecnie mam 2x64GB RAM fizycznej. Ustawienie np. Minimum 800 MB oraz Maximum 800MB powodowało niestabilność i 'zacinanie" się wszystkiego od aplikacji po System. Więc ustawiłem na automatyczne i widzę, że teraz mam ogromny plik OKOŁO 200 GB pagefile.sys na dysku SSD! Świetnie utworzyło mi tak wielki plik i co dalej? Skracanie żywotności przyspiesza... tak duży zapis Owszem mam stabilniejszy System teraz, ale to przesada, aby zwyczajnie przeglądając przegladarkę potrzebowało tyle pamięci stronicowania. Podobno System może utworzyć 1,5 x rozmiar pamięci fizyczne czyli 1,5 razy 128 GB = 196GB pagefile.sys Jest to Windows 10 Pro. Nie wiem czy w widndows 11 lepiej to wygląda, wydajność jeszcze lepsza dla aplikacji? Quote
Widzior Posted November 9, 2023 Report Posted November 9, 2023 20 minut temu, Nero napisał(a): Świetnie utworzyło mi tak wielki plik i co dalej? Przenieś pagefile.sys na HDD jak ja to zrobiłem i mam spokój Nic to nie zmienia, nic nie zamula, bo i tak z tego badziewia przy dużej ilości ram system praktycznie nie korzysta, no ale musi być, bo tak chce M$ U mnie akurat kochany Win7 bez tego śmiga normalnie, ale niestety gierka mmorpg, w którą pykam, wymaga. Bez sporego pliku wymiany nie odpala się w ogóle albo wysypuje po chwili. Quote
Nero Posted November 9, 2023 Author Report Posted November 9, 2023 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]HDD po kilku latach czesto dochodzilo do awarii, teraz mam SDD Pro 2x15,36TB i mam spokoj na lata z 10 letnia gwarancja (z pakietem dodatkowej ochrony). [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
VACek Posted November 9, 2023 Report Posted November 9, 2023 9 godzin temu, Nero napisał(a): Ustawienie np. Minimum 800 MB oraz Maximum 800MB Ustaw na sztywno 4gb greg-1974 likes this Quote
Achon Posted November 11, 2023 Report Posted November 11, 2023 Czasami nie ogarniam . Masz dwa dyski kosztujące na premierę 12 500 zł za sztukę. (Plus ubezpieczenie) I się ruchasz z plikiem stronicowania, zamiast dokupić pamięć ram 2x64gb za 1400 zł? Quote
VACek Posted November 11, 2023 Report Posted November 11, 2023 4 minuty temu, Achon napisał(a): Czasami nie ogarniam . Masz dwa dyski kosztujące na premierę 12 500 zł za sztukę. (Plus ubezpieczenie) I się ruchasz z plikiem stronicowania, zamiast dokupić pamięć ram 2x64gb za 1400 zł? Ale to nie tak działa, są gry/programy że nawet jak byś miał 256GB Ramu to plik stronicowania musi być bo inaczej program czy gra będzie się wywalać Quote
Achon Posted November 11, 2023 Report Posted November 11, 2023 Od wieków mam wyłączony plik stronicowania i nic mi się nie wywala, nie zawiesza. Lepiej niech kolega Nero powyłącza zbędne aplikacje, a nie zwala winę niestabilności systemu na plik wymiany. Nie wiem co tam tworzy, że potrzebuje tyle ramu, ale nie sądzę, że problemem są gry. No chyba, że odpala coś we VR w rozdzielczości 16k, ale wtedy prędzej braknie pamięci graficznej vram, niż standardowej ram. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytat Zanim zadecydujesz czy warto korzystać z pliku wymiany, musisz wiedzieć jak on działa. Gdy w systemie zabraknie pamięci RAM, zrzuci on część jej zawartości do pliku wymiany - dzięki temu zwolni się przestrzeń bez wyłączania czy zawieszania się programów. Czy warto więc korzystać z tej technologii? W pierwszej kolejności oczyść system ze zbędnego oprogramowania i zwolnij możliwie dużo pamięci. Po drugie, jeśli tylko masz możliwość, dokup kość RAM do twojego komputera - nawet najwolniejsze z nich są wielokrotnie szybsze od dysków. Quote
VACek Posted November 11, 2023 Report Posted November 11, 2023 1 godzinę temu, Achon napisał(a): Od wieków mam wyłączony plik stronicowania i nic mi się nie wywala, nie zawiesza. Lepiej niech kolega Nero powyłącza zbędne aplikacje, a nie zwala winę niestabilności systemu na plik wymiany. Nie wiem co tam tworzy, że potrzebuje tyle ramu, ale nie sądzę, że problemem są gry. No chyba, że odpala coś we VR w rozdzielczości 16k, ale wtedy prędzej braknie pamięci graficznej vram, niż standardowej ram. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mając ustawione plik stronicowania na sztywno na 2gb miałem wiele razy w grach BSODy, przez długi czas winiłem za ten stan rzeczy RAM, po ustawieniu pagefiles na 8gb problem bezpowrotnie znikł I żeby nie było spotkałem się z tym problemem na kilku różnych sprzętach G77 likes this Quote
G77 Posted November 11, 2023 Report Posted November 11, 2023 daj sztywno plik stronicowania na 4096=4096 lub 8192=8192 Quote
Recommended Posts