Jump to content

Poszukuje Laptopa do kwoty 5000 PLN

Recommended Posts

Posted

Witam

Poszukuje Laptopa gamingowego do 5000 po rabatach, upustach cenowych, promocjach itd .

Propozycje mogą być ciut wyższe np. 5300 - zbliża się listopad - miesiąc cudów cenowych w sklepach

Dziękuje za pomoc

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] z upustem - 4%

Mam taki podobny model świetnie nadaje do multimedii i do gier bardzo polecam

m4s likes this
Posted

fajna propozycja, dziekuje

ja znalazłem takiego:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

mocniejsza grafika - cena większą - może będą jeszcze promocje w listopadzie .

niemniej dalej czekam na propozycje

Posted
12 godzin temu, m4s napisał(a):

Poszukuje Laptopa gamingowego do 5000

Takie nie istnieją. 🤣

Ale można kupić w tej kwocie używanego z RTX2080 lub RTX3070, a nawet RTX3080, które oczywiście gwałcą RTX4050 i RTX4060.

m4s and Ryzenek like this
Posted
W dniu 20.10.2023 o 07:47, m4s napisał(a):

Poszukuje Laptopa gamingowego do 5000 po rabatach, upustach cenowych, promocjach itd .

Osobiście polecam Lenovo :) Jak do tej pory chodzi wszystko okej... jeśli miałbyś jakieś pytania to wal śmiało ;) Gierki chodzą na wysokich/ultra w 60fps przykładowo rdr2 praktycznie wszystko na ultra było ustawione jak se grałem 😜

m4s likes this
Posted
15 godzin temu, damian5142 napisał(a):

Osobiście polecam Lenovo :) Jak do tej pory chodzi wszystko okej... jeśli miałbyś jakieś pytania to wal śmiało ;) Gierki chodzą na wysokich/ultra w 60fps przykładowo rdr2 praktycznie wszystko na ultra było ustawione jak se grałem 😜

ten symulator jazdy konnej przy obecnych standardach to nie ma wcale dużych wymagać. Powiedz jak Ci Starfield chodzi, albo the last of us 😂 

m4s likes this
Posted
18 godzin temu, TomOlej napisał(a):

Powiedz jak Ci Starfield chodzi, albo the last of us

trudno odpowiedzieć na to pytanko bo nie grałem jeszcze w te gierki, aczkolwiek można podejrzeć przecież jak komuś chodził na yt...

Polecany laptop -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

m4s likes this
Posted

Na laptopowej 3060 130W starfield na niskich można grać w 60fps lub średnio-wysokich z fsr 1080p. Ogólnie gry co wyszły na ps4/one działają na tej karcie dobrze, nawet wysokie-ultra 60fps 1080p. Jeśli gra została wydana tylko na series/ps5 już zaczynają się schody.

m4s likes this
Posted
W dniu 23.10.2023 o 14:32, podlos napisał(a):

nowych gamingowych na teraz do 5000zł

Proszę nie używać takich określeń. Ewentualnie można zaakceptować określenie typu: pseudo gamingowy albo stylizowany na gamingowy.

Wszystkie tego typu twory obarczone są tymi samymi wadami:

- tandetny plastyk

- uginająca klawiatura

- przegrzewanie

- wyrywające się zawiasy

- niemal zerowe możliwości rozbudowy

- mała ilość portów w problematycznej lokalizacji

- bardzo słaba bateria

- niska trwałość

- przeciętne matryce

- słabe parametry wyjściowe - spójrzmy na link wyżej: mały dysk 512GB o podłej jakości, tylko 16GB RAM na dzisiejsze czasy o standardowych parametrach, karta graficzna ledwo tylko na dzisiaj (wąska szyna - za rok/dwa w nowych tytułach polegnie na całej linii), słabe lub podstawowe karty sieciowe.

P.S. W 2015r. GTX980M miała 8GB RAM i szynę 256 bit - do dzisiaj da się zagrać w nowe gry w FHD na najniższych detalach. Na tej samej zasadzie RTX 2070, RTX 2080, RTX 3070, RTX3080 będzie dużo dłużej używalna od RTX 4060.

m4s likes this
Posted
2 godziny temu, wiktorynek napisał(a):

Proszę nie używać takich określeń. Ewentualnie można zaakceptować określenie typu: pseudo gamingowy albo stylizowany na gamingowy.

Wszystkie tego typu twory obarczone są tymi samymi wadami:

- tandetny plastyk

- uginająca klawiatura

- przegrzewanie

- wyrywające się zawiasy

- niemal zerowe możliwości rozbudowy

- mała ilość portów w problematycznej lokalizacji

- bardzo słaba bateria

- niska trwałość

- przeciętne matryce

- słabe parametry wyjściowe - spójrzmy na link wyżej: mały dysk 512GB o podłej jakości, tylko 16GB RAM na dzisiejsze czasy o standardowych parametrach, karta graficzna ledwo tylko na dzisiaj (wąska szyna - za rok/dwa w nowych tytułach polegnie na całej linii), słabe lub podstawowe karty sieciowe.

P.S. W 2015r. GTX980M miała 8GB RAM i szynę 256 bit - do dzisiaj da się zagrać w nowe gry w FHD na najniższych detalach. Na tej samej zasadzie RTX 2070, RTX 2080, RTX 3070, RTX3080 będzie dużo dłużej używalna od RTX 4060.

Praktycznie wszystkie gry będą działały z wysokim klatkarzem na rozdziałce matrycy więc jest to jak najbardziej laptop gamingowy. Przynajmniej ja to tak rozumiem.

To co dałem to laptop jak ktoś chce max wydajność do ceny 5000zł. Jak chce się lepsze wykonanie, matrycę, porty i ich rozmieszczenie itd. to trzeba kupić półkę wyżej legion 5  lub jeszcze wyżej legion 5 pro albo odpowiednik innego producenta tylko zaś karty tam będą sporo gorsze typu rtx 3060 lub 3050.

Rozbudowa obecnie w laptopach nawet tych najdroższych kończy się na możliwości wymiany 2 dysków, ram,  wifi.

Co do przegrzewania laptopy z wydajnymi cpu mają tak że cpu dobijają do 100 stopni aby był jak największy Ghz. Z kartami nie ma problemu zazwyczaj 70-80 stopni.

m4s likes this
Posted

Idąc stylem myślenia wiktorynka to nie warto brać nic poniżej 10-15k.

mój poprzedni laptop wytrzymał 15 lat !

z grafiką NVIDIA GeForce 9600M GT 🤣

damian5142 likes this
Posted

Od jakiegoś czasu oglądam zmagania serwisantów i faktycznie zjazd jakości towarów jest faktem, montaż komponentów watpliwej jakości przez producentów i przedziwne oszczędności. Może i Przemek to troszkę za mocno uwypukla ale w mojej ocienie ma rację szczególnie że obcuje z tymi sprzętami trochę lat. Konkluzja taka że sprzęt masowy idzie w kierunku jednorazówek nieopłacalnych w naprawach i coraz większym problemem jest dostępność komponentów.

m4s likes this
Posted
23 godziny temu, podlos napisał(a):

Praktycznie wszystkie gry będą działały z wysokim klatkarzem

Obecnie - słowo klucz.

23 godziny temu, podlos napisał(a):

max wydajność do ceny 5000zł

Nie dodałeś, że max wydajność grafiki. W tej cenie można mieć porządnego laptopa biznesowego w porządnym wykonaniu lecz bez grafiki dedykowanej.

13 godzin temu, m4s napisał(a):

nie warto brać nic poniżej 10-15k

W tej cenie też nie ma nic porządnego - jedyna różnica to droższe komponenty (mocniejsza grafa, cpu, większy dysk, więcej RAM), ale wykonanie nadal tandetne.

Nie ma co się oszukiwać - prawdziwy, niemal idealny laptop kosztuje powyżej 20k.

13 godzin temu, m4s napisał(a):

mój poprzedni laptop wytrzymał 15 lat !

Mój obecny ma 9 lat i świetnie działa. Czy masz coś przeciwko tak długiej bezawaryjnej pracy? Ten pseudo gamingowy za 5k zepsuje się chwilę po gwarancji (i nikt go nie naprawi) - nie mam co do tego żadnych złudzeń.

Moja dobra rada - chcesz kupić sprzęt do gier, to kup konsolę lub PC albo wydaj na laptopa 20k+

P.S. Nie dziw się różnym poglądom, bo każdy ma inne spojrzenie i inne priorytety. Mam nadzieję, że o to chodziło.

m4s likes this
Posted
42 minuty temu, wiktorynek napisał(a):

Obecnie - słowo klucz.

Nie dodałeś, że max wydajność grafiki. W tej cenie można mieć porządnego laptopa biznesowego w porządnym wykonaniu lecz bez grafiki dedykowanej.

W tej cenie też nie ma nic porządnego - jedyna różnica to droższe komponenty (mocniejsza grafa, cpu, większy dysk, więcej RAM), ale wykonanie nadal tandetne.

Nie ma co się oszukiwać - prawdziwy, niemal idealny laptop kosztuje powyżej 20k.

Mój obecny ma 9 lat i świetnie działa. Czy masz coś przeciwko tak długiej bezawaryjnej pracy? Ten pseudo gamingowy za 5k zepsuje się chwilę po gwarancji (i nikt go nie naprawi) - nie mam co do tego żadnych złudzeń.

Moja dobra rada - chcesz kupić sprzęt do gier, to kup konsolę lub PC albo wydaj na laptopa 20k+

P.S. Nie dziw się różnym poglądom, bo każdy ma inne spojrzenie i inne priorytety. Mam nadzieję, że o to chodziło.

Ale zdajesz sobie sprawę że to co piszesz to już taki laptop idealny a takich do 5k nie ma? To tak jakbyś napisał komuś że do taniego pc dobrał zasilacz bronze, karta nie ma topowego chłodzenia, obudowa budżetowa z tanich materiałów  itd. i za 20k miałby wszystko o wiele lepsze.

42 minuty temu, wiktorynek napisał(a):

Temat jest najlepszy laptop gamingowy do 5000zł a co za tym idzie celuje się w jak najlepsze gpu.

m4s likes this
Posted

@m4s Panie kochany z mojego doświadczenia a nie jest ono małe proszę mi uwierzyć, nie warto kupować mocnego sprzętu na dziś lepiej kupić coś wystarczającego np. za 3,5-4 koła i cieszyć się, za około 3-5 może więcej lat zależne od postępu techniki kupić coś lepszego itd. szkoda przepłacać bo technika tak goni że hej. Lepiej mieć lapka wystarczającego na dziś i dokupić w przyszłości też nowego w miarę na nowy czas. Dwa laptopy to większa korzyść i zawsze na tz. poziomie nie szał ale poziom zachowany i multum możliwości. Piszę może nie za bardzo zrozumiale dla wszystkich ale kto się bawi komputerkami ten wie co i jak. Nie podaję konkretnej oferty żeby nie było że chciałem tak a ten h. mi doradził tak itd. trzeba sobie samemu dobrać co potrzebne, jedni lubią to inni cos innego ale jeżeli o mnie chodzi to wybrał bym coś z GeForca i procek AMD, pamięć minimum 16 z możliwością na 32. Moja pisownia wiadomo 😜.

m4s likes this
Posted

Z dyskusji wynika ze lepiej kupić co 3-5 lat nowego laptopa niż na jednym siedzieć 9-15 lat.

Z tym kupnem za 20 to trochę odjechane...

Posted

Używałem z 10 lat gamingowy MSi GX-740 - w codziennym użytkowaniu (filmy, internet, itp.) nie odstawał od nowych tanich sprzętów, w starych grach typu Neverwinter Nights 1 i 2 spokojnie sobie dawał radę (FPS nigdy nie sprawdzałem, nie jestem z tych maniaków co przy spadku paru klatek sprzęt wymieniają). Sprzedałem go w końcu i kupiłem nowego ASUS ROG Strix G17 na AMD Ryzen™ 7 6800H (nie lubię tej firmy ale trafiłem na super promocję, chyba ok. 1600 zł. taniej niż w innych sklepach ), uczucia do do niego mam mieszane - dobra matryca 2K, niezłe podzespoły, ale tylko 2 porty USB i beznadziejne oprogramowanie ASUS. Na OLX udało mi się później wyrwać za 2300 zł MSI GT73VR Titan Pro z przebiegiem 220 godzin -  sam nie wierzyłem w tę liczbę jak mi sprzedający wysłał screeny dysków z CDI, drążyłem temat i okazało się, że kupili taki wypasiony sprzęt jako zapasowy do drukarni, pobawili się nim trochę i trafił do pudełka do magazynku. Osobiście uważam, że lepiej od razu kupić coś w miarę dobrego, ale z drugiej strony wydatek powyżej 6-7 tyś. na  laptopa jest nieracjonalny, lepiej kupić komputer stacjonarny do grania. Szum wentylatorów w laptopie podczas grania w nowe tytuły skutecznie mnie zniechęca na dłuższą metę do takiego rozwiązania, czy to Lenovo Legion, MSI ACER, czy ASUS (porównywałem u kolegów) ale niektórym to nie przeszkadza.

Posted
11 godzin temu, m4s napisał(a):

Z dyskusji wynika ze lepiej kupić co 3-5 lat nowego laptopa

Tylko, że żaden nowy pseudo gamingowy nie wytrzyma 5 lat. Oby wytrzymał 3. W tym czasie wymienisz baterię, dołożysz RAM, wymienisz dysk na większy i lepszy, wymienisz klawiaturę, taśmę matrycy i być może matrycę. Z 5k zrobi się 7-8k. Oby nie padły jakieś porty.

niż na jednym siedzieć 9-15 lat.

Do gier już na pewno się nie nada. Z resztą obecne topowe konstrukcje nie wytrzymają więcej jak ok. 8 lat. W tym czasie wymienisz tylko baterię, pewnie ze 2 razy.

Z tym kupnem za 20 to trochę odjechane...

Oczywiście. To jest dla tych co nie liczą się zbytnio w pieniędzmi. Dlatego lepiej PC lub konsolę.

P.S. Tani laptop pseudo gamingowy w grach będzie pracował non stop na 100% mocy karty graficznej i procesora. Będzie przegrzewał się non stop. Wentylatory będą wyć non stop. Wykonany ekonomicznie z tandetnych materiałów wykończy się szybko. W tych laptopach szybko postępuje nieodrwacalna degradacja. Po roku wymiana past już nie pomoże. Kultura pracy wyraźnie spadnie.

Posted
12 minut temu, m4s napisał(a):

a ten?

3080 na pokładzie

Jakoś super nie wypada bo i 7000zł i rtx 3080 tylko 100W

Posted
W dniu 14.11.2023 o 14:56, m4s napisał(a):

a ten?

3080 na pokładzie

Niedługo black friday więc może będą jakieś ciekawe okazje. Polecam w tym czasie obserwować pepper, a w szczególności użytkownika o nicku zhurq([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]). Ona wrzuca naprawdę dobre okazje na laptopy. 

m4s likes this
Posted

Laptop ASUS ROG Strix G17 G713RS-LL063WA R7 6800H 17,3" 240Hz WQHD 16GB 512SSD RTX3080 W11 - DELKOM IT Dla Biznesu

a ten

?

Posted

Jest promocja na stronie ASUSa - można ugrać 15% od ceny !

jeden rabat 10% za zakup 2 rzeczy

drugi rabat 5% za kod 5WEEK

w sumie rabat wyniósł 820,41 groszy

image.png

damian5142 likes this
Posted
Godzinę temu, m4s napisał(a):

Jest promocja na stronie ASUSa - można ugrać 15% od ceny !

no no spoko cena jak 4800zł -> rtx 4060, aby ino spoko chłodzenie było+matryca :) Niech Ci służy jak najdłużej bez problemów!

m4s likes this
Posted

Dobra, teraz temat dysku 2TB jako drugi

co warto wziąć?

Samsung Pro, Crucial, inne?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  - 607 PLN

Posted

Kto wie może komuś się  przyda. Szukasz prezentu na święta? MSI ma świetne laptopy z kartami GeForce RTX 40