Jump to content

Problem z wyświetlaniem zawartości dysku sieciowego na świeżo zainstalowanym windows 11

Recommended Posts

Posted

Wczoraj postawiłem świeżą instalkę win 11 22h2 .

Do domowego routera jest podłączony przewodowo  dysk sieciowy .

W zakładce ''sieć '' exploratora windows jest tylko ikonka urządzenia sieciowego WD MY CLOUD .

Nie wyświetlają się foldery i pliki z tego urządzenia .

W  zakładce '' ten komputer '' wyświetlona jest lokalizacja sieciowa WD MYCLOUD ale po kliknięciu tej ikony jest

tylko ; MUSIC , PHOTOS , VIDEOS ,

Nie ma normalnego widoku folderów z tego urządzenia .

Jak przywrócić normalne wyświetlanie folderów z urządzenia sieciowego ?

Z góry dzięki za porady

Posted

Wykonałem twoje porady , napromieniowany  , ale niestety nadal jest problem  .

W aktualizacjach opcjonalnych pojawiły się 2 sterowniki do ''network mass storage ''

ale pomimo ich zainstalow ania nadal jest źle . Pojawiły się 2 nowe ikonki w foledrze ''sieć''

ale po kliknięciu na taką ikonkę lewym  - pojawia się panel konfuguracyjny urządzenia sieciowego .

A po kliknięciu prawym na ikonkę wd  i wybraniu ''otwórz '' przez chwilkę jest ''piaskowy zegarek ''

i nie otwiera zawartości . Z ciekawości uruchomiłem live linuksa - Zorin - i na linuksie jego menedżer plików nie ma problemu 

Z dyskiem sieciowym . Chyba jest więc jakiś błąd  w najnowszym win 11 24H2 .

Nawet zainstalowany dodatkowy menedżer plików ''ab commander'' nie może wejś na dysk sieciowy .

Posted

Dzięki napromieniowany za szybką odpowiedź .

Zaraz sprawdzę to co napisałeś .

A  tego posta piszę siedząc na linuksie Zorin i zobaczcie jak tu menedżer plików bez problemu

radzi sobie z dyskiem sieciowym .

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Tylko jest 1 problem ; z poziomu linuksa partycja windows jest widoczna jako tylko do odczytu .

Muszę  coś zmienić w ustawieniach linuksa , aby móc zapisywać na partycji windows .

Zrobiłem dziś taką próbę ; zmieniłem router z Funbox 6 na własny tplink ax 1500 .

Efekt ten sam ; na linuksie i androidzie na smartfonie jest ok , a na win 11 24H2 nie ma dostępu do dysku sieciowego 🤐

Zainstalowałem z powrotem wersję 23H2 win 11 i problemu nie ma 😀

Posted

Ja mam to samo na 24h2. Windows coś mocno skopał i żadne opcje nie pomagają co gorsza,  oni chyba w ogóle nie mają zamiaru nic z tym zrobić... Na 23h2 zero problemów z przeglądaniem zawartości mojego serwera.

Posted
16 minut temu, szymibtw napisał(a):

Ja mam to samo na 24h2. Windows coś mocno skopał i żadne opcje nie pomagają co gorsza,  oni chyba w ogóle nie mają zamiaru nic z tym zrobić... Na 23h2 zero problemów z przeglądaniem zawartości mojego serwera.

Witam.
U mnie na dwóch laptopach służbowym i prywatnym jest zainstalowana ta sama instalka aktualizacyjna z Systemu Windows 10 na Windows 11 wersja 23H2 na jednym wszystko śmiga na drugim ni huhu, sieci przeglądać nie modę, internet działa, działa też zdalny pulpit np do Windowsa 2003 serwer ale żadnych zasobów sieci przeglądać nie mogę.

Posted

To kwestia nowych zabezpieczeń które nie pozwalają się łączyć do niezabezpieczonych udziałów SMB

If you're running Windows 11 Home edition, the guest fallback option is still enabled by default, so you're probably not reading this blog post. But if for some reason it is on, or you need to turn off SMB signing due to some third-party NAS, you will need to use PowerShell to configure your machine because there is no gpedit tool by default. To do this:

a. On the Start Menu search, type powershell then under the Windows PowerShell app, click Run as administrator. Accept the elevation prompt.

b. To disable SMB signing requirement, type:

d. Hit enter, then hit Y to accept.

c. To disable guest fallback, type: 

e. Hit enter, then hit Y to accept.

U mnie to pomogło.

Posted
W dniu 19.01.2025 o 18:23, arti93 napisał(a):

To kwestia nowych zabezpieczeń które nie pozwalają się łączyć do niezabezpieczonych udziałów SMB

If you're running Windows 11 Home edition, the guest fallback option is still enabled by default, so you're probably not reading this blog post. But if for some reason it is on, or you need to turn off SMB signing due to some third-party NAS, you will need to use PowerShell to configure your machine because there is no gpedit tool by default. To do this:

a. On the Start Menu search, type powershell then under the Windows PowerShell app, click Run as administrator. Accept the elevation prompt.

b. To disable SMB signing requirement, type:

d. Hit enter, then hit Y to accept.

c. To disable guest fallback, type: 

e. Hit enter, then hit Y to accept.

U mnie to pomogło.

Na wersji W11Pro 24H2 też to rozwiązanie działa.