Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Przygotowując nowe laptopy dla pracowników zauważyłem pewną przypadłość: otóż laptop na oryginalnie zainstalowanym systemie uruchamia się zdecydowanie szybciej niż na systemie zainstalowanym na czysto przeze mnie.

Gdy dostaje komputer jest on zazwyczaj z systemem wymagającym wielu aktualizacji, zawalony oprogramowaniem producenta oraz próbnymi wersjami programów (głównie antywirusowych). W celu skrócenia sobie czasu konfiguracji robię tak:
- instaluję świeży system z pena (usuwając wszystkie istniejące partycje) używając najnowszego obrazu systemu
- instalację systemu przeprowadzam bez połączenia internetowego
- uruchamiam Snappy Driver Installer Origin dla zainstalowania sterowników
- przeprowadzam podstawową konfigurację (głównie wyłączam wszystko w zakładce Prywatność)

I tak zainstalowany system startuje wolniej niż ten który był oryginalnie od producenta... Nie dotyczy to jednego laptopa, ale wielu - niezależnie od modelu. Głównie zamawiamy komputery Della, ale ostatnio dla jednego pracownika zamówiłem Acera i też wystąpiło takie zachowanie. Start systemu nie jest jakiś ekstremalnie długi, ale różnica jest wyraźnie zauważalna. Czy moglibyście wytłumaczyć mi dlaczego tak się dzieje? Czy coś robię źle?

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka