martinii Posted October 8, 2023 Report Posted October 8, 2023 Cześć, Przygotowując nowe laptopy dla pracowników zauważyłem pewną przypadłość: otóż laptop na oryginalnie zainstalowanym systemie uruchamia się zdecydowanie szybciej niż na systemie zainstalowanym na czysto przeze mnie. Gdy dostaje komputer jest on zazwyczaj z systemem wymagającym wielu aktualizacji, zawalony oprogramowaniem producenta oraz próbnymi wersjami programów (głównie antywirusowych). W celu skrócenia sobie czasu konfiguracji robię tak:- instaluję świeży system z pena (usuwając wszystkie istniejące partycje) używając najnowszego obrazu systemu- instalację systemu przeprowadzam bez połączenia internetowego- uruchamiam Snappy Driver Installer Origin dla zainstalowania sterowników - przeprowadzam podstawową konfigurację (głównie wyłączam wszystko w zakładce Prywatność) I tak zainstalowany system startuje wolniej niż ten który był oryginalnie od producenta... Nie dotyczy to jednego laptopa, ale wielu - niezależnie od modelu. Głównie zamawiamy komputery Della, ale ostatnio dla jednego pracownika zamówiłem Acera i też wystąpiło takie zachowanie. Start systemu nie jest jakiś ekstremalnie długi, ale różnica jest wyraźnie zauważalna. Czy moglibyście wytłumaczyć mi dlaczego tak się dzieje? Czy coś robię źle? Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Quote
Widzior Posted October 8, 2023 Report Posted October 8, 2023 Może kwestia wyłączonego FastBoot? Quote
martinii Posted October 8, 2023 Author Report Posted October 8, 2023 Jest włączony. Tymbardziej że ta opcja jest domyślnie włączona w świeżym systemie. Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Quote
Kosiara Posted October 8, 2023 Report Posted October 8, 2023 2 godziny temu, martinii napisał(a): - uruchamiam Snappy Driver Installer Origin dla zainstalowania sterowników Może w tym jest właśnie problem, że ten program ci dobiera nieodpowiednie sterowniki? starcraft2fan and Franz Maurer like this Quote
Franz Maurer Posted October 8, 2023 Report Posted October 8, 2023 @Kosiara Bardzo dobry trop, takie szajs programiki potrafią dużo namieszać. Instalując sterowniki wchodzimy na oficjalne strony producenta i stamtąd ściągamy sterowniki, nie inaczej. Quote
starcraft2fan Posted October 8, 2023 Report Posted October 8, 2023 Zainstaluj sterowniki przez Dell Command Update i ew najnowsze intela do grafiki, wifi i bt i zbadaj czy jest szybciej w stosunku do driverów oferowanych przez Snappy Driver Quote
wlodarek1 Posted October 9, 2023 Report Posted October 9, 2023 Zainstaluj obok Windows jakiegoś łatwego w obsłudze na początek Linuxa na przykład ubuntu i sprawdź jak Linux startuje Czy lepiej niż te Windows na który narzekasz. Quote
Recommended Posts