andrzejwalrus Posted October 1, 2023 Report Posted October 1, 2023 Poszukuję dobroczyńcy co mi pomoże w instalacji XPeka na dysku USB (mam zwykły adapter i dysk SATA do tego.) Chcę takie coś zastosować bo mam laptopa z dyskiem na ZIF i nie chcę szukać pod niego specjalnie taśmy i jakiegoś adaptera + SSD, kiedy mogę użyć to co już mam. Wiem, że Windows Embedded POS Ready 2009 wspiera dyski USB jako główne partycje, niestety nie mogę jego instalacji sfinalizować. Laptop się blokuje przy drugiej części instalacji na pustym ekranie gdzie jest tylko kursor i się freezuje. Po reboocie wpada w pętle i się blokuje na oknie Resetting Setup Flag. Embedded POS Ready 7 (oparty na 7 SP1) działa mi bez problemu na takiej konfiguracji, ale wolałbym XP by móc wcisnąć trochę więcej mocy z niego podczas gry czy nawet zwykłych multimediów. Już samo to, że system okupuje 500MB RAM gdzie w laptopie mam tylko 1GB mi przeszkadza Linuxy pokroju Debiana na LXDE czy pochodnych od niego w formie antiXa też działają ale są znacznie bardziej przymulone i nie lubią tego, że procesor jest 1 rdzeniowy. Samo APT żyłuje proca na 100% a w idle działa to na 30-40% Nie zależy mi na systemie co ma być na codzień i wiem, że przy takim czymś trzeba trochę dłużej poczekać. Nie mniej prędkości USB 2.0 nie są straszne w przypadku XP bo to podchodzi pod to samo co jest na dysku IDE. Nie wiem czy brnąć dalej w próby instalacji POS Ready 2009 czy nie posiłkować się jakąś modyfikacją XP SP3 co ma zintegrowane sterowniki pod pnp, jeśli takie coś w ogóle istnieje. Quote
ampa Posted October 1, 2023 Report Posted October 1, 2023 Wczoraj instalowałem na starociu xp i się dowiedziałem tym sposobem że nie da się go od tak z pena instalować, trzeba specjalną instalkę zrobić i zrobiłem tym programem WinSetupFromUSB...zainstalował się bez problemu, może w twoim przypadku też się da. Quote
andrzejwalrus Posted October 1, 2023 Author Report Posted October 1, 2023 1 godzinę temu, ampa napisał(a): Wczoraj instalowałem na starociu xp i się dowiedziałem tym sposobem że nie da się go od tak z pena instalować, trzeba specjalną instalkę zrobić i zrobiłem tym programem WinSetupFromUSB...zainstalował się bez problemu, może w twoim przypadku też się da. Tobie chodzi o stworzenie nośnika instalacyjnego Mi chodzi o zainstalowanie systemu na dysku USB Quote
RobertsW Posted November 26, 2023 Report Posted November 26, 2023 Na wstępie chcę się przywitać z racji ,że jestem tu nowy.Dzisiaj dokładnie przerabiam ten problem tyle ,że instalowałem z CD a dysk HDD wpięty w USB i nie idzie Quote
Recommended Posts