Jump to content

Jak myślicie ile jeszcze pociągnie ten dysk ssd?:)

Recommended Posts

Posted

Te % to odnośnie TBW jakie przewiduje producent, dysk może jeszcze żyć długo były już takie testy i są dostępne w necie niektóre dyski przekraczają wielokrotnie TBW na jakie zostały przewidziane.

Posted

Wiem że to tylko jakiś marny goodram i wiem że to wszystko jest szacunkowe i wiem że różnie może być, ale wrzuciłem jako ciekawostkę bo dysk ma ze 3 lata, a jak dla mnie jest zajechany jak sandały Jezusa, rozumiem też że to zależy od tego kto jak korzysta, no ale nie wiem, sam mam Cruciala bx300 który ma prawie 4 lata i ma 94% sprawności.

Screen z sentinela:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
15 minut temu, darude123 napisał(a):

Wiem że to tylko jakiś marny goodram i wiem że to wszystko jest szacunkowe i wiem że różnie może być, ale wrzuciłem jako ciekawostkę bo dysk ma ze 3 lata, a jak dla mnie jest zajechany jak sandały Jezusa, rozumiem też że to zależy od tego kto jak korzysta, no ale nie wiem, sam mam Cruciala bx300 który ma prawie 4 lata i ma 94% sprawności.

Screen z sentinela:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ale wiesz że co dysk to inna historia, kwestia zastosowanych kości, kontrolera, wiele zależności. 

Tu masz mój 7 letni dysk na lepszych kościach i oczywiście na MLC

sHtKF24.png

Posted

Wiem wiem, ale uważam że kiedyś dawno temu jednak robili te dyski lepsze w sensie długiej żywotności, a jak się upowszechniły to już trzeba na wszystkim oszczędzić żeby jak najtaniej wypchnąć, stąd moim zdaniem teraz to loteria, nawet wyższa cena nie gwarantuje że będziemy mieli jakościowo lepszy sprzęt.

Ale to dotyczy praktycznie wszystkiego w dzisiejszych czasach, od telefonów po jakąś elektronikę.

Mam starego kompa z płytą główną i zasilaczem kupionym w 2007 roku i to działa do tej pory od strzała, na dużo nowszym kompie zasilacz padł po roku, a po dwóch dysk.

Taka to teraz jakość.

Posted
4 minuty temu, darude123 napisał(a):

Wiem wiem, ale uważam że kiedyś dawno temu jednak robili te dyski lepsze w sensie długiej żywotności, a jak się upowszechniły to już trzeba na wszystkim oszczędzić żeby jak najtaniej wypchnąć, stąd moim zdaniem teraz to loteria, nawet wyższa cena nie gwarantuje że będziemy mieli jakościowo lepszy sprzęt.

Dla tego przed zakupem sprawdzasz w sieci na jakich kościach jest dany dysk itp 

Posted

To też jest ciekawa kwestia sprawdzenia jakie kości są w danym ssd, z tego co pamiętam jak szukałem jakiegoś softu ogólnego do ssd do swojego cruciala to nic takiego nie było. Oficjalnej apki od cruciala nie dało się uruchomić bo jakiś błąd wyskakiwał.

W specyfikacji wyczytałem że na początku robili z lepszymi kościami, potem ten sam model robili z gorszymi kościami, ale już nie pamiętam o które chodziło. Także do tej pory nie wiem jakie mam kości w środku bo niczym nie da się sprawdzić, a to co producent pisze nie zawsze jest prawdą.

Dla mnie to cyrk na kółkach. Jaki problem żeby choćby cristal disk wyświetlał jakie kości ma dany dysk?

No chyba że jest od tego jakiś soft o którym nie wiem, w razie jakbym się mylił to mnie poprawcie.

Tyle że nie chodzi o soft danego producenta jak coś.

Posted
4 minuty temu, darude123 napisał(a):

To też jest ciekawa kwestia sprawdzenia jakie kości są w danym ssd, z tego co pamiętam jak szukałem jakiegoś softu ogólnego do ssd do swojego cruciala to nic takiego nie było. Oficjalnej apki od cruciala nie dało się uruchomić bo jakiś błąd wyskakiwał.

W specyfikacji wyczytałem że na początku robili z lepszymi kościami, potem ten sam model robili z gorszymi kościami, ale już nie pamiętam o które chodziło. Także do tej pory nie wiem jakie mam kości w środku bo niczym nie da się sprawdzić, a to co producent pisze nie zawsze jest prawdą.

Dla mnie to cyrk na kółkach. Jaki problem żeby choćby cristal disk wyświetlał jakie kości ma dany dysk?

No chyba że jest od tego jakiś soft o którym nie wiem, w razie jakbym się mylił to mnie poprawcie.

Tyle że nie chodzi o soft danego producenta jak coś.

Najprościej odczytać bezpośrednio z kości na ssd wtedy masz niemalże 99% pewności ale są też strony typu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Dzisiaj się mocno zdziwiłem.

Będąc u znajomego sprawdziłem mu stan jego dysku ssd Samsung 650 w starym lapku Asusa kupionym w 2016 roku i trochę się zdziwiłem.

Dysk po  tylu latach ma 89% żywotności przy 23000 GB zapisów hosta, 8 letni dysk ssd.