tom-asz Posted January 7, 2024 Author Report Posted January 7, 2024 Może mam takie szczęście bo jak to możliwe że na znajomej córki sprzęcie nic tam nie robiłem sprzęt nówka sztuka z sklepu posiadał już zainstalowane stery itp gotowy do pracy też ma coś takiego jak długie ładowanie zwartości folderów ?? Ja sobie już z tym poradziłem ale zostało to menu start i ono jest tylko na tym sprzęcie moim, menu start w moim poprzednim lapku czy u znajomej z tego co pamiętam chyba nie ma tego lagowania. Stery co wymieniłeś mam chyba najnowsze nvidia wiadomo natomiast od zintegrowanej mam to co mi system pobrał i nie ruszałem bo są nowsze niż te co znalazłem na necie. Nie wiem skąd się wziął Game Bar, ISO systemu pobrałem chyba oficjalnym narzędziem od MS czyli MediaCreationTool22H2 wybrałem jako obraz ISO więc skoro jest już po zainstalowaniu (pokazał się chyba dopiero po podłączeniu neta lub zainstalowaniu sterów od grafy nie pamiętam) tzn: że normalnie jest w obrazie. Co do dysków lapek ma gniazdo normalne SATA3 i te M.2 ale tylko SATA nie obsługuje NVME a nie posiadam innego dysku aby sprawdzić, na tym SATA3 mam za dużo danych aby formatować dysk i instalować na nim może kiedyś dorwę jakiś inny M.2 to sprawdzę. Quote
Nieobecny Posted January 7, 2024 Report Posted January 7, 2024 Daj linka do strony Asus z Twoim laptopem, bo nie chce mi się wierzyć, że wypasiony Asus 6 gen z i7 i 4 bankami pamięci nie ma portu NVMe - wręcz niemal niemożliwe - to byłaby potwarz dla Asusa totalna. 5 godzin temu, tom-asz napisał(a): Nie wiem skąd się wziął Game Bar, ISO systemu pobrałem chyba oficjalnym narzędziem od MS czyli MediaCreationTool22H2 wybrałem jako obraz ISO więc skoro jest już po zainstalowaniu (pokazał się chyba dopiero po podłączeniu neta lub zainstalowaniu sterów od grafy nie pamiętam) tzn: że normalnie jest w obrazie. Nie, nie ma. Instalujesz online i podczas instalacji zanim ukończy, pobiera już wszystkie aktualizacje systemowe, sterowniki i aktualizacje oraz nowe crapware. Syf totalny! 5 godzin temu, tom-asz napisał(a): od zintegrowanej mam to co mi system pobrał i nie ruszałem bo są nowsze niż te co znalazłem na necie. Pobiera sterowniki DCH. Z resztą w przypadku wersji Home i tak bez znaczenia, bo pobiera co chce - nie można zablokować, więc i tak bez sensu instalowac ręcznie. Niestety WU czasem się myli i pobiera złe sterowniki, albo niewłaściwą wersję. Czy Ty stosujesz jeszcze ten tweak z pierwszego postu? Najbardziej podoba mi się wpis z ery XP dotyczący msahci. Ja mam nadzieję, że Win 10 ignoruje ten wpis, bo oryginalnie go w ogóle nie ma. Tak jak połowę tych, które tam masz. Skąd wziąłeś te archaiczne tweaki? Quote
tom-asz Posted January 7, 2024 Author Report Posted January 7, 2024 Tweaki z forum chyba z tego jak dobrze pamiętam natomiast z tego pierwszego postu nie mam nic zainstalowanego ponieważ mam program old Explorer (tak na marginesie przed tym programem również mi to ścinało więc ten program mi nic nie psuje) Na obudowie mam napisane M2 SATA i podczas kupowania dysku właśnie nie byłem pewny czy ma M2 Sata czy M2 Nvme i poszedłem do serwisu gościu mi podłączył kość właśnie Nvme i w ogóle komputer nie uruchamiał się w sensie no BIOS go nie wykrywał więc ma tylko M2 Sata no niestety Asus tak w ciula poleciał podejrzewam wina biosu. Skoro oficjalny program którym można pobrać ISO Windowsa jest złem to skąd mam pobrać oryginalny czysty obraz Windows 10 jak coś zapodaj mi link na PW a tak na marginesie podczas instalacji teraz czy kiedykolwiek ja zawsze odłączam kabel od internetu więc podczas instalacji nie może pobrać nic z neta ewentualnie już po i zakończonej instalacji jeżeli chodzi o sterowniki to miałem to wyłączone a i tak sobie sterowniki właśnie obrazu pobierało. Używam w10 pro x64 Quote
stens Posted January 7, 2024 Report Posted January 7, 2024 Tu masz linki z najnwszą 10-tką, tylko po ściągnięciu musisz programem znajdującym się w komplecie na stronie skompilować j.polski. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted January 7, 2024 Report Posted January 7, 2024 1 godzinę temu, tom-asz napisał(a): poszedłem do serwisu gościu mi podłączył kość właśnie Nvme i w ogóle komputer nie uruchamiał się w sensie no BIOS go nie wykrywał Chyba nie do serwisu Asus, bo tam by od razu wiedzieli. Swoją drogą jak włożył dysk NVMe do portu SATA, skoro klucz jest niezgodny, a dyski NVMe mają tylko 1 klucz? Obejrzałem na YT możliwe laptopy Asusa z 6 gen i te co miały gniazdo M.2 Only SATA też miały tylko 1 klucz (przeciwny). Quote
tom-asz Posted January 7, 2024 Author Report Posted January 7, 2024 Nie wiem gniazdo w laptopie jest normalnej szerokości jest jedna przerwa więc wchodzi ten i ten dysk generalnie te dyskie różnią się tylko tym że jedno ma jedną przerwę drugi ma dwie przerwy generalnie podłączyć można oba dyski ale działa tylko jeden byłem w normalnym serwisie nie Asusa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzwoniłem również do Asusa który również potwierdził że tam jest m2 SATA chyba że wszyscy się mylą a w serwisie dysk mieli zepsuty, dodam że BIOS mam najnowszy. Quote
Nieobecny Posted January 7, 2024 Report Posted January 7, 2024 Jeśli gniazdo tylko SATA, to po lewej stronie ma wypustkę, czyli wchodzą tam dyski M.2 z wcięciem po lewej stronie lub z obydwu stron (tylko niektóre dyski SATA mają 2 wcięcia). Wszystko w porządku, tylko jak ktoś w serwisie włożył tam dysk NVMe nawet tylko dla próby, który ma wcięcie tylko po prawej stronie? A co z tym linkiem do laptopa? Quote
Widzior Posted January 7, 2024 Report Posted January 7, 2024 Na ali jest masa zdjęć klientów, którzy wystawili negatywa sprzedawcy, bo wsadzili dysk m.2 nvme do adaptera USB m.2 sata. Na odwrót też dają radę A to zdjęcie powyżej jest błędne, chyba że plextor dał foty od spodu dysków Quote
christopher732 Posted January 7, 2024 Report Posted January 7, 2024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
tom-asz Posted January 8, 2024 Author Report Posted January 8, 2024 No link masz w moim poprzednim poście Dysku M.2 NVMe nie idzie odwrotnie wsadzić bo on ma jedno szersze drugie węższe złącze. Quote
Nieobecny Posted January 8, 2024 Report Posted January 8, 2024 20 godzin temu, BartAcid napisał(a): Odwrotnie Co masz odwrotnie? - chyba, że po arabsku patrzysz. Dysk SATA ma wcięcie po lewej stronie (6 pin klucz B), a dysk NVMe ma wcięcie po prawej stronie (5 pin klucz M) o czym napisałem wyżej: 20 godzin temu, wiktorynek napisał(a): Jeśli gniazdo tylko SATA, to po lewej stronie ma wypustkę, czyli wchodzą tam dyski M.2 z wcięciem po lewej stronie lub z obydwu stron (tylko niektóre dyski SATA mają 2 wcięcia). Wszystko w porządku, tylko jak ktoś w serwisie włożył tam dysk NVMe nawet tylko dla próby, który ma wcięcie tylko po prawej stronie? Zdjęcie ze strony Plextor jest błędne - już nie zmienią, bo firma upadła. Usuńcie je, bo tylko wprowadzają w błąd i robią chaos. 9 godzin temu, tom-asz napisał(a): No link masz w moim poprzednim poście Tak myślałem, że to ten laptop. Posiada port M.2 SATA tylko nie rozumiem, dlaczego na dolnym zdjęciu jest wypustka w gnieździe po prawej stronie i 5 pin??? Skąd to zdjęcie? Quote
tom-asz Posted January 8, 2024 Author Report Posted January 8, 2024 Jak to skąd oba zdjęcia są z mojego laptopa wrzuciłem dla podglądu Quote
Nieobecny Posted January 8, 2024 Report Posted January 8, 2024 W takim razie, to chyba wyjątkowa sytuacja, że 6 gen, a port M.2 SATA gdzie na dodatek zastosowali gniazdo M.2 NVMe lub dual, ale obsługuje tylko SATA. To potrafi chyba tylko Asus. A tutaj prawidłowy diagram, ten sam co dał @Widzior, ale po polsku (po lewej SATA, po prawej NVME): Żeby było jeszcze bardziej zagmatwane, to przypomnę, że klucz M czyli standardowo NVMe (PCIE 3.0/4.0/5.0 x4) posiadają też dyski PCI-E 2.0 x2 AHCI (mało było takich dysków) i w laptopach można spotkać dyski M.2 PCI-E Samsung SM951 z intefejsem NVMe i AHCI. Innym znanym dyskiem PCI-E 2.0 x2 AHCI był Sandisk A110. Quote
tom-asz Posted January 9, 2024 Author Report Posted January 9, 2024 No dziwne podejrzewam że może tylko bios ma poblokowane ale nie wiem nawet czy są modowane biosy a i tak chyba bałbym się instalować . Jeszcze jedno zainstalowałem od nowa tym razem pobrałem ISO od basewin sumy kontrolne się zgadzają i tak menu start działa jak by normalnie (chociaż na w7 zdaje mi się jak by płynniej) natomiast ładowanie zawartości folderów dalej ścina okropnie, ustaje to po zainstalowaniu zapory od antywirusa. Na tą chwilę jest wszystko jak by OK piszę jak by bo to w10 a on nigdy nie będzie jak w7 w moim odczuciu. Na koniec jeszcze pytanko bo system sobie sam pobrał stery od grafy dedykowanej jak i zintegrowanej mimo że mam wyłączone chyba że jeszcze gdzieś się wyłącza ?? Quote
Recommended Posts