tom-asz Posted August 25, 2023 Report Posted August 25, 2023 Siema, chcąc nie chcąc trzeba przesiąść się na w10 i mam problem nie tylko na tym sprzęcie ale na dwóch innych lapkach też miałem to samo czyli długie ładowanie zawartości folderów normalnie otwieram dajmy Pobrane i zamiast pokazać się od razu zawartość to białe tło i napis pracujemy nad tym normalnie nawet jak się pokaże przeważnie trwa ułamek sekundy ale są foldery zwłaszcza takie gdzie jest dużo plików .exe że potrafi to dość długo się ładować. Procek: Intel i7 6700HQ RAM: 32GB DUAL 2x16 DYSK: Samsung 870 EVO 500GB nowy Także nie powinno się coś takiego dziać na pozostałym sprzęcie również jest/był SSD dodam że na Windows 7 nie ma tego zjawiska oraz że mam czysty Windows 10 Home 22H2 19045.2965 używałem to co znalazłem na necie plik .reg ale za dużo to nie dało praktycznie nic bo i tak połowa z tego domyślnie jest wyłączona. Kolejna sprawa jak usnuć te zakreślone elementy z explorera bo denerwują mnie, ponoć idzie to dość prosto ale nie znalazłem nigdzie opcji. Ten wpis po lewej nie wiem dlaczego się dubluje jego też chcę usunąć aby się nie dublowało. Quote
Nieobecny Posted August 26, 2023 Report Posted August 26, 2023 13 godzin temu, tom-asz napisał(a): zamiast pokazać się od razu zawartość to białe tło i napis pracujemy nad tym Znany komunikat z Win 10 - występuje niezbyt często, ale na różnych sprzętach, nawet bardzo wydajnych. 13 godzin temu, tom-asz napisał(a): Kolejna sprawa jak usnuć te zakreślone elementy z explorera Można to usunąć - wpisy rejestru, ustawienia w gpedit.msc, jakieś narzędzia typu DISM++, O&O ShutUp itp. Quote
ampa Posted August 26, 2023 Report Posted August 26, 2023 Jesteś tym co czekał lata aż system będzie stabilny i działał poprawnie jak to niektórzy doradzają aby się wreszcie przesiąść pod koniec jego żywota? Win 11 działa tak samo a może lepiej według niektórych. VACek likes this Quote
stens Posted August 26, 2023 Report Posted August 26, 2023 Cytat Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderDescriptions\{B4BFCC3A-DB2C-424C-B029-7FE99A87C641}\PropertyBag] "ThisPCPolicy"="Hide" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderDescriptions\{35286a68-3c57-41a1-bbb1-0eae73d76c95}\PropertyBag] "ThisPCPolicy"="Hide" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderDescriptions\{f42ee2d3-909f-4907-8871-4c22fc0bf756}\PropertyBag] "ThisPCPolicy"="Hide" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderDescriptions\{0ddd015d-b06c-45d5-8c4c-f59713854639}\PropertyBag] "ThisPCPolicy"="Hide" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderDescriptions\{7d83ee9b-2244-4e70-b1f5-5393042af1e4}\PropertyBag] "ThisPCPolicy"="Hide" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderDescriptions\{a0c69a99-21c8-4671-8703-7934162fcf1d}\PropertyBag] "ThisPCPolicy"="Hide" Skopiuj do notatnika i zapisz jako "usuwanie folderów z okna ten komputer.reg" i scal. Foldery powinny zniknąć. Quote
tom-asz Posted August 26, 2023 Author Report Posted August 26, 2023 Super o to chodzi a ten folder Obiekty 3D też idzie wpisem usunąć i to dublowanie co bym nie podłączył pod USB pokazuje sie dwa razy Dobra Obiekty 3D udało się usunąć do tego co podał stens należy dopisać: [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\MyComputer\NameSpace\{0DB7E03F-FC29-4DC6-9020-FF41B59E513A}] Jeszcze zostało to dublowanie ktoś wie jak się tego pozbyć ?? Quote
Nieobecny Posted August 26, 2023 Report Posted August 26, 2023 DISM++ opcja "Ukryj urządzenia wymienne w okienku nawigacji w Eksploratorze Windows" obok masz też suwaki żeby usunąć Sieć i Szybki dostęp. Te foldery też usuwa się w DISM++ jednym suwakiem. Quote
Mr.T Posted August 26, 2023 Report Posted August 26, 2023 OldNewExplorer 1.1.9 czyli wygląd Windows 7 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] seba007 and starcraft2fan like this Quote
tom-asz Posted December 31, 2023 Author Report Posted December 31, 2023 OK, wracam do tematu może ktoś będzie się znał i pomoże wszystko fajnie ale ten posrany błąd czy jak to nazwać z dość długim ładowaniem zawartości folderów idzie to jakoś wyeliminować dodam że zdecydowanie robi się to tylko/m.in na stylu kafelki na zawartość , szczegóły czy średnie ikony trybi całkiem OK jednak od zawsze używam kafelki jakoś tak przez te lata utkwiło mi w głowie że innego stylu ciężko mi się używa. Wiem że to idzie jakoś zrobić bo już nie pamiętam czyj mod razor czy wiktorynek itp ale u nich działało to całkiem OK, jednak sam mod powodował kłopoty w codziennym użytkowaniu np: obsługa drukarki itp dlatego wolę czyściocha . Quote
TheStraight Posted December 31, 2023 Report Posted December 31, 2023 Spróbuj Explorer Patchera : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Powinien przywrócić funkcjonalność tego z 10tki do tego dając jeszcze opcje zmian EDIT : To o 10tkę chodzi to w sumie ten fix nie da nic. Wybaczcie ale wróciłem o pierwszej w nocy Quote
tom-asz Posted December 31, 2023 Author Report Posted December 31, 2023 No nie dało za dużo, zainstalowałem OldNewExplorer i to samo jak mam lapka juz odpalonego i wejdę na tą partycję/dany folder to potem już śmiga fajnie ale jak uruchomię znów to dalej to samo. Quote
stens Posted December 31, 2023 Report Posted December 31, 2023 1 godzinę temu, tom-asz napisał(a): błąd czy jak to nazwać z dość długim ładowaniem zawartości folderów To nie błąd to Defender, a dokładnie " inteligentna kontrola aplikacji" Quote
TheStraight Posted December 31, 2023 Report Posted December 31, 2023 1 hour ago, tom-asz said: No nie dało za dużo, zainstalowałem OldNewExplorer i to samo jak mam lapka juz odpalonego i wejdę na tą partycję/dany folder to potem już śmiga fajnie ale jak uruchomię znów to dalej to samo. A nie masz przypadkiem odpalonego OneDrive'a? Quote
Nieobecny Posted January 1, 2024 Report Posted January 1, 2024 W dniu 26.08.2023 o 10:21, wiktorynek napisał(a): Znany komunikat z Win 10 - występuje niezbyt często, ale na różnych sprzętach, nawet bardzo wydajnych. @tom-asz Powtórzę, to co napisałem kiedyś. Widywane na różnych sprzętach. Najlepiej zrobisz jak zainstalujesz jeszcze raz system offline i upewnisz się, że problem nie występuje. Później instalując sterowniki i/lub programy jeśli problem wystąpi, to będziesz wiedział, że coś go powoduje. Od czasu do czasu spotykam ten problem i raczej występuje tam gdzie jest w systemie "kaszana". Trudno jednoznacznie zdiagnozować przyczynę, tym bardziej, że potrafi dotkąć super wydajne maszyny. Win 10 ma wiele nienaprawionych i nienaprawialnych błędów, więc nie dziw się niczemu. Każdy kolejny system ma i będzie miał powielane te same błędy + nowo powstałe. Efekt wykorzystywania tego samego rejestru rodem z Win 98, a może i nawet Win 95. Znajdziesz wpisy kolejno z XP, Visty, 7, 8, 8.1, 10 i tak dalej (w przyszłości). Bałagan to oczywiscie mały pikuś, bo większość tych wpisów jest wyłączona, ale w systemach istnieją działające programy i elementy rodem sprzed 20 i 25 lat. Niedawno MS chciał zatrudnić jakiegoś starego programistę znającego Win 98, aby posprzątać. Napisanie systemu od podstaw, to zadanie zbyt karkołomne nawet dla MS, dlatego ciągle tylko łatają, poprawiają, naprawiają, zmieniają, usuwają, dodają nowe elementy, leczą syfa pudrem. Quote
tom-asz Posted January 1, 2024 Author Report Posted January 1, 2024 OneDrive zostaje wyłączony a następnie zaraz odinstalowany. Jeżeli chodzi o defendera to jak na foto został wyłączony chyba ze gdzieś jeszcze ale to i tak nic nie dało. Zabawy z dostosowaniem folderów itp tez lipa. Instalowałem kilka razy zawsze to samo,przed sterami po sterach tak samo się zachowuje ewentualnie wina pendrive ale to musiałbym ogarnąć jakiś nowy. Quote
Nieobecny Posted January 2, 2024 Report Posted January 2, 2024 20 godzin temu, tom-asz napisał(a): Instalowałem kilka razy zawsze to samo Ta odpowiedź zawęża ilość możliwości błędu podczas instalacji: 1. Dysk - wadliwy lub źle przygotowany (format to za mało) - uruchom diskpart podczas instalacji lub wyzeruj dysk przed innym narzędziem 2. Obraz systemu - suma kontrolna zgadza się? 3. Pendrive - wyzerowany? - a najlepiej użyj innego. 4. Narzędzie do tworzenia bootowalnego pendrive - zmień. Nurtuje mnie to: W dniu 25.08.2023 o 20:51, tom-asz napisał(a): mam problem nie tylko na tym sprzęcie ale na dwóch innych lapkach też miałem to samo czyli długie ładowanie zawartości folderów Moim zdaniem, to nie jest możliwe. Takie przypadki są jednak odosobnione, a u Ciebie to norma. Gdzieś leży tego przyczyna. Czy nie ma czegoś, czego trzymasz się kurczowo podczas instalacji systemu lub tuż po instalacji? Pomijam już, to że kilka wpisów rejestru, które podałeś są ze sfery mitów. System oryginalny tak jak go stworzył MS musi działać poprawnie zwłaszcza na średnio wydajnym sprzęcie. P.S. Systemu Home używasz z tytułu posiadania licencji? Jeśli nie, to instaluj tylko Pro albo Ent LTSC. Nie sądzę, aby to samo z siebie rozwiązało ten problem, ale ... zawsze masz pełen dostęp do zasad lokalnych. Quote
tom-asz Posted January 4, 2024 Author Report Posted January 4, 2024 Zawsze instalowałem tak samo w7 jak i w10 skoro w7 działa ideolo więc raczej nic źle nie robię dodatkowo znajomej córka dostałą nówkę sztukę nowego lapka na urodziny gdzie jest w11 z już zainstalowanymi sterownikami itp gotowy do pracy i u niej jest tak samo laguje (długo wczytuje zawartość folderów) a SSD od samsunga jak dobrze pamiętam. Co do mojego zainstalowałem z innego pendrive oraz zainstalowałem antywirusa z jego zaporą i działa jak na razie OK więc wychodzi że to wina zapory lub pena lub jednego i drugiego ale raczej wina zapory windowsowej, ponieważ w7 instalowany na tym penie co instalowałem w10 który działał bardzo dobrze i to mnie boli że muszę się przesiąść ;/ Quote
tom-asz Posted January 4, 2024 Author Report Posted January 4, 2024 Mam jeszcze pytanko wiem że w regedit to się zmieniało a mianowicie szybkość otwierania menu start/folderów, mianowicie jak klikasz na ikonę start idzie przyspieszyć to jak się menu pokazuje ?? To samo otwieranie folderów (nie zawartość tylko jak sam folder się otwiera od kliknięcia na niego) Kiedyś miałem te kody ale dysk mi się zj... i straciłem dużo danych. Quote
Nieobecny Posted January 4, 2024 Report Posted January 4, 2024 9 godzin temu, tom-asz napisał(a): Co do mojego zainstalowałem z innego pendrive oraz zainstalowałem antywirusa z jego zaporą i działa jak na razie OK więc wychodzi że to wina zapory lub pena lub jednego i drugiego ale raczej wina zapory windowsowej To na pewno nie jest wina zapory systemowej. Do tego zanim zainstalowałeś innego antywira, musiało działać również dobrze. Raczej jednak pendrive, co też jest spotykane. 3 godziny temu, tom-asz napisał(a): Mam jeszcze pytanko wiem że w regedit to się zmieniało a mianowicie szybkość otwierania menu start/folderów, mianowicie jak klikasz na ikonę start idzie przyspieszyć to jak się menu pokazuje ?? Zostaw to w spokoju. Przecież menu start otwiera się w 0,0000000000000000000000000000000001 sekundy. Po prostu natychmiast. 3 godziny temu, tom-asz napisał(a): To samo otwieranie folderów Przecież to też otwiera się zawsze i wszędzie natychmiast - nawet na Celeronie i HDD. Zdecydowanie nie zalecam stosowania tweaków "polepszających i przyspieszających" - w 90% pogarszają od razu lub po czasie. Jest kilka-kilkanaście znanych praktycznych ustawień , które rzeczywiście mogą coś polepszyć, ale to głównie w słabszych komputerach. Wyłączenie kilku funkcji zauważalnie nic nie przyspieszy, ale może być ewentualnie praktyczne jesli wyłączysz IE i/lub WMP. Wyłączenie kilku usług może coś przyspieszyć na wolniejszych maszynach i dyskach (szczególnie indeksowanie, ale jeśli korzystasz z wyszukiwania to kicha) oprócz tego: telemetria, SysMain, raportowanie błędów, przywracanie systemu, Bitlocker, Xbox - oczywicie pewne usługi zmniejszają funkcjonalność jeśli korzystasz z nich. Na koniec zablokuj kilka rzeczy w zaporze. To wszystko. Oczywiście najmniej zbędnych pierdół ma Win 10 LTSC i tu też proporcjonalnie do wersji: 1607-1809-21H2 Różnica w działaniu i responsywności między 1809 LTSC, a 22H2 jest już zauważalna na takiej konfiguracji jaką podajesz: SSD SATA + i7 6700HQ + 32GB RAM Quote
tom-asz Posted January 5, 2024 Author Report Posted January 5, 2024 OK, jestem pewien że to była wina zapory ja antywirusa instaluję praktycznie na sam koniec i do tej pory jak instalowałem w10, w11 nie instalowałem antywirusa bo długo ładowało właśnie zawartość folderów więc nawet nie myślałem o antywirusie. Z tego pena co instalowałem teraz szybciej też i również ścinało. Zainstalowałem jak zawsze od lat Avasta i jak podczas instalacji dasz dostosuj to możesz zaznaczyć zapora bo domyślnie jest odznaczone przynajmniej u mnie było i po restarcie już nie mam tego laga. Co do menu start to właśnie jest takie mikro opóźnienie być może kwestia dysku że to zwykły SSD a nie m.2 nvme. A posiadam już 16GB ram przez mój błąd uwaliłem jedna kość mało ważne Posiadam licencję na w10 home i pro teraz mam zainstalowane PRO z tego co wiem że żaden z kluczy nie działa na tej wersji LTSC więc muszę zostać na PRO bo wolę nie bawić się w witaminki itp. Quote
Nieobecny Posted January 5, 2024 Report Posted January 5, 2024 9 godzin temu, tom-asz napisał(a): posiadam już 16GB W działaniu systemu żadnej różnicy w porównaniu do 32GB. 9 godzin temu, tom-asz napisał(a): być może kwestia dysku że to zwykły SSD a nie m.2 nvme Ale SSD SATA w tej kwestii może być nawet szybszy (mikro ułamki sekund) od SSD NVMe, podobnie jak w starcie systemu. Błędny trop. Hmmm... a może jakimś dziwnym zrządzeniem po instalacji uruchamia się Tobie zaplanowane skanowanie systemu przez Defendera? Albo skanowanie folderu/partycji/dysku? Normalnie nie dzieje się tak, ale nie można wykluczyć. Jeszcze jedno przychodzi mi do głowy - masz coś podłączone do laptopa/komputera podczas instalacji albo po uruchomieniu świeżego systemu w momencie jak występuje ten lag? Słuchawki, moduł BT, hub, karta sieciowa na USB, moduł myszki/klawitury bezprzewodowej, cokolwiek? W laptopie masz tylko ten 1 dysk systemowy? Takie urządzenia potrafią robić lagi i to o wiele mocniejsze. Są po prostu wadliwe lub porty są wadliwe. Quote
Widzior Posted January 5, 2024 Report Posted January 5, 2024 Przecież stens wyżej też potwierdził, że to wina Defendera, a dokładnie winna jest " inteligentna kontrola aplikacji", więc coś musi być na rzeczy. Quote
BartAcid Posted January 6, 2024 Report Posted January 6, 2024 @tom-asz a takie mi cos przyszło do głowy. Dbasz nadmiernie o czystość systemu? Bo rozumiem, że chodzi ci o ładowanie podglądów kafelków? Quote
Nieobecny Posted January 6, 2024 Report Posted January 6, 2024 19 godzin temu, Widzior napisał(a): wina Defendera, a dokładnie winna jest " inteligentna kontrola aplikacji", więc coś musi być na rzeczy Absolutnie nie potwierdzam. Domyślnie jest to wszędzie włączone i nie ma żadnych problemów. sabrex11 likes this Quote
tom-asz Posted January 7, 2024 Author Report Posted January 7, 2024 Dzieje się to na czystym prosto od MS systemie żaden mod itp nagranie z tyle co uruchomionego systemu jeszcze nie klikane w menu start każde kolejne jest delikatnie lepiej ale również jak by delikatny lag nie wiem może zbyt przesadzam ale na w7 tego nie zauważyłem więc jest to dla mnie dziwne a też wiem że są tweaki na przyspieszenie ale nie mogę znaleźć co za kod w regedit za to odpowiada. To samo z otwieraniem folderów (nie ładowanie zawartości bo teraz jest już OK) tylko czas reakcji na przycisk LPM na otwarcie folderu i tez wiem ze jest na to kod przyspieszający dlatego jak ktoś wie to proszę o podanie. This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted January 7, 2024 Report Posted January 7, 2024 OK, masz laga, tylko, że to nie jest czysty system, tylko sponiewierany m.in. czymś tak strasznym jak K-Lite Codec Pack. Wytłumacz nam tutaj po co Tobie ten niszczyciel systemu? Do czego on jest potrzebny? Game Bar, wyszukiwanie i pewnie inne niespodzianki - to powoduje spowolnienie systemu. Żadne tweaki przyspieszające (w teorii) czas reakcji w milisekundach nic nie pomogą. Quote
tom-asz Posted January 7, 2024 Author Report Posted January 7, 2024 K-lite mam od lat również na w7 i tam nie ma żadnych problemów a daje mi on program MPC i kodeki. Opisana sytuacja dzieje się na świeżo postawionym systemie bez sterów programów itp więc ślepy szczał z K-lite. Reszta co wymieniłeś jest bo to niemodowany jak już napisałem system ściągnięty za pomocą MediaCreationTool22H2. Windows Search został wyłączony nic nie zmieniło, Game Bar nigdy nie odpalony nic nie mam co mogło by pogorszyć skoro od momentu pojawienia się pulpitu tak się dzieje. Quote
BartAcid Posted January 7, 2024 Report Posted January 7, 2024 To ty walisz takie programy nim zainstalujesz sterowniki? I jeszcze w ogóle się zamęczasz działaniem nie skończonego systemu bez sterowników? A o MPC zapomniałem dawno temu, teraz raczej wolę VLC. Aaaa i jeszcze jedno. Z klawiszy na lapku tak samo się dzieje? Tak samo się dzieje jak na klawiaturze lapka naciśniesz klawisz Win? Quote
Nieobecny Posted January 7, 2024 Report Posted January 7, 2024 23 minuty temu, tom-asz napisał(a): MPC i kodeki Proponuję zmienić na VLC portable, albo w ostateczności na VLC wersja instalacyjna dla leniwych. 25 minut temu, tom-asz napisał(a): systemie bez sterów To akurat jest możliwe w zależności od grafiki i skalowania. Muszą być zainstalowane podstawowe sterowniki systemowe + sterowniki grafik(i) - pewnie masz tam technologię Optimus. Skalowanie najlepiej ustawić na natywne czyli 100%. Jeszcze dopiszę tutaj jedną zależność, z którą mieli wcześniej problemy inni użytkownicy forum. Podczas instalacji systemu i sterowników musi być podpięta bateria do laptopa, bo inaczej mogą być spore problemy. Quote
tom-asz Posted January 7, 2024 Author Report Posted January 7, 2024 Nie rozumiemy się nie jestem debilem system świeżo zainstalowany dzieje się tak samo, instaluję stery dzieje się tak samo dopiero potem instaluje przeglądarkę kodeki itp nie róbcie ze mnie idioty. Tak z przycisku na klawiaturze ta sama reakcja. Nie chce mi się teraz instalować w7 bo mam wszystko poustawiane ale pokazałbym wam że na w7 jest wszystko OK. Jeszcze jedno proszę mi nie wciskać jakie programy ja wam używać, ja nie mówię z czego macie korzystać. VLC < MPC jest minimalistyczne. Bedę chciał to sobie Winampa zainstaluję PS:Fakt ja baterii nie używam cały czas jadę na zasilaczy następnym razem sprawdzę ale u mnie są dwa przyciski jeden blokujący aby bateria nie wypadła a drugi który daje systemowi znać że jest OK no ten model ma jeszcze zewnętrzną co bardzo mnie cieszy bo w każdej chwili mogę sobie wyciągnąć. PS2: Skalowanie mam na 125% bo przy 100 wszystko jest zbyt małe a i system zaleca 125 ale sprawdzałem przy 100 nic nie daje. Quote
Nieobecny Posted January 7, 2024 Report Posted January 7, 2024 2 minuty temu, tom-asz napisał(a): nie róbcie ze mnie idioty Nie myśl, że o czymś takim myślimy. Absolutnie. 3 minuty temu, tom-asz napisał(a): system świeżo zainstalowany dzieje się tak samo, instaluję stery dzieje się tak samo I twierdzisz dalej, że masz tak na 3 laptopach? Ja rozumiem, że 1 specyficzny sprzęt może mieć rzadki przypadek, to jest możliwe, ale nie 3 na dodatek inne. 48 minut temu, tom-asz napisał(a): Game Bar Przecież tego nie ma w czystym systemie 22H2 - chyba, że instalujesz online i od razu pobiera Tobie aktualizacje crapware??? Spróbujmy jeszcze czegoś innego: - podłącz baterię na czas instalacji systemu i sterowników - zmień dysk na inny (SATA lub NVMe), nawet jakiś podły byle sprawny - zmień pendrive instalacyjny i użyj obrazu oryginalnego ISO, a nie MCT (system instaluj offline). Następnie trzeba przyjrzeć się sterownikom (oczywiście instalowanym ręcznie offline): - chipset - IMEI - IRST - nie wiem czy ten laptop posiada jeszcze jakieś systemowe? - grafika zintegrowana Intel (tu bym użył ostatnich sterowników nie DCH) - grafika dedykowana NVidia (zgaduję, że masz taką konfigurację) - w każdym razie stery NV najnowsze z oficjalnej strony. BartAcid likes this Quote
Recommended Posts