Jump to content

Plik SAM jak odczytać hasło z mojego laptopa.

Recommended Posts

Posted

Dzień Dobry,

Zapomniałem hasło do win 10 w moim laptopie i nie potrafię tego sobie przypomnieć, trwa to już ponad rok, a wszystko przez kiepską pamięć po trzech udarach w zeszłym roku i po powrocie do domu musiałem wprowadzić hasło bo miałem włamanie i ktoś korzystał z mojego laptopa gdy ja byłem w pracy. Teraz nie potrafię sobie tego przypomnieć tego hasła. Wiem ze jest ono w pliku SAM  ale to nie jest już takie łatwe odczytanie pod Linuksem już po tylu udarach nie potrafię tak operować pod tym systemem a w Win 10  nie znalazłem rozwiązania korzystam z komputera stacjonarnego  z tym samym systemem win 10 ale na tamtym dysku mam wiele historii mojego życia bo system działał od 2014 roku i ostatnie aktualizacje były na tamtym laptopie chyba w marcu czy kwietniu ale co z tego jak nie mogę sobie przypomnieć hasła i tego czy było  włączone szyfrowanie dysku. Proszę poradźcie coś na tą sytuację.

Posted

Skoro masz dostęp do dysku, użyj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i zmień/usuń hasło jednym z tych narzędzi.

Czy było włączone szyfrowanie, przecież system Ci pokaże czy masz BitLockera/TrueCrypta itd. jak go zaczniesz uruchamiać.

Posted

Dziękuję za zainteresowanie się tematem. Udaje się podłączyć dysk pod PC stacjonarny ale po znalezieniu tego pliku SAM wszystko w nim jest nie zrozumiałe. Nie mam pojęcia czy BitLocker był włączony włączony a na dodatek nie mam zasięgu z internetem mobilnym i muszę kombinować z kartami operatorów komórkowych.

Posted
W dniu 2.08.2023 o 21:01, younnach napisał(a):

Zapomniałem hasło do win 10 w moim laptopie i nie potrafię tego sobie przypomnieć

Zapomnianego hasła do systemu nie da się odtworzyć - są one szyfrowane "jednokierunkowym" algorytmem tzn. na podstawie zaszyfrowanej formy nie da się odtworzyć oryginału. System porównuje tylko zahaszowane formy i na tej podstawie zezwala (bądź nie) na zalogowanie. Jedyna możliwość to zresetowanie hasła - jest mnóstwo narzędzi do tego w necie. Gorsza sprawa jest z Bitlockerem - jeśli się odpowiednio nie zabezpieczyłeś (konto M$) to pozostaje ci tylko modlitwa do patrona od spraw beznadziejnych.

razor1995 likes this
Posted

Dziękuję za informacje, udało mi się hasło usunąć programem:  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]nie było włączone chyba szyfrowanie Bitlockerem  bo widać wszystkie pliki.

razor1995 likes this