Ko66 Posted June 4, 2023 Report Posted June 4, 2023 Witam, kupiłem dwie obudowy 1. Obudowa dysku dla M.2 NVME Obudowę można podłączyć do urządzeń wyposażonych w złącze USB typ A lub USB typ C Obudowa została wyposażona w złącze USB 3.1 (Gen. 2) - 10Gbit/s (1,25 GB/s) Wyposażenie: Kabel USB Type-C do USB Type-A, Kabel USB-C 2. Obudowa dysku dla SATA III HDD/SSD 2,5” Obudowę można podłączyć do urządzeń wyposażonych w złącze USB typ A lub USB typ C Obudowa została wyposażona w złącze USB 3.1 - 5Gbit/s (625 MB/s) Wyposażenie: Kabel USB Type-C do USB Type-A, Kabel USB-C Na laptopie zainstalowany jest Windows 10 64-bit. Mam porty: Port USB 3.2 Gen 1 (>5Gbit/s) Port combo USB 3.2 Gen 2 Type-C® / DisplayPort (>10 Gbit/s) W obudowie M.2 NVME były zamontowane i testowane dwa szybkie dyski 500GB i 1TB. H2testw_1.4 ----dysk 1---- Typ połączenia USB Warning: Only 1024 of 976744 MByte tested. Writing speed: 286 MByte/s Reading speed: 250 MByte/s Typ połączenia USB-C Warning: Only 1024 of 976744 MByte tested. Writing speed: 295 MByte/s Reading speed: 264 MByte/s ----dysk 2---- Typ połączenia USB Warning: Only 1024 of 488256 MByte tested. Writing speed: 283 MByte/s Reading speed: 247 MByte/s Typ połączenia USB-C Warning: Only 1024 of 488256 MByte tested. Writing speed: 286 MByte/s Reading speed: 258 MByte/s W obudowie dla SATA III HDD/SSD 2,5” był zamontowany i testowany dyski 960GB. H2testw_1.4 ----dysk 1---- Typ połączenia USB Warning: Only 1024 of 915713 MByte tested. Writing speed: 268 MByte/s Reading speed: 254 MByte/s Typ połączenia USB-C Warning: Only 1024 of 915713 MByte tested. Writing speed: 264 MByte/s Reading speed: 254 MByte/s Próbowałem testować programami "AS SSD Benchmark2.0.7316.34247" i "CrystalDiskMark8.0.4c PL" ale programy bardzo długo pracowały aż w końcu się zawieszały. W programie "H2testw_1.4" jak widać pierwsza obudowa i druga uzyskuje niskie wyniki transferów i co dziwne podobne a przecież to zupełnie inne obudowy i dyski. Co to może być że tak się dzieje? Quote
Ko66 Posted June 4, 2023 Author Report Posted June 4, 2023 2 minuty temu, VACek napisał(a): Zwróć te obudowy Ale są uszkodzone czy co? Quote
VACek Posted June 4, 2023 Report Posted June 4, 2023 3 minuty temu, Ko66 napisał(a): Ale są uszkodzone czy co? Są badziewne, skoro ci zawieszają programy. Kolejna kwestia jakie dokładnie dyski w nich testowałeś? Sprawdź programem CCSIO Benchmark Ko66 likes this Quote
Ko66 Posted June 4, 2023 Author Report Posted June 4, 2023 8 godzin temu, VACek napisał(a): Kolejna kwestia jakie dokładnie dyski w nich testowałeś? Dyski nowe i jedne z najszybszych zarówno NVMe jak i ten SATA, nie przepisywałem bo wiem że obudowy i tak pownny dużo szybciej pracować bez względu na marki dysków. Quote
VACek Posted June 4, 2023 Report Posted June 4, 2023 5 minut temu, Ko66 napisał(a): jedne z najszybszych zarówno NVMe jak i ten SATA No bez przesady Dysk NVMEe w obudowie powinien mieć w granicach 900MB/s+ na USB C, na zwykłym USB dysk NVMe jak i SATA powinien mieć 450MB/s+ Ko66 likes this Quote
Ko66 Posted June 4, 2023 Author Report Posted June 4, 2023 @VACek testy CCSIO Benchmark Obudowa NVMe do wymiany a ta druga ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
VACek Posted June 4, 2023 Report Posted June 4, 2023 32 minuty temu, Ko66 napisał(a): Tak to wygląda. Obudowa NVMe do wymiany a ta druga ? Obie to totalny badziew i są do wymiany Masz dla porównania moją obudowe Orico która też jakaś rewelacyjna nie jest renatan and Ko66 like this Quote
Ko66 Posted June 4, 2023 Author Report Posted June 4, 2023 1 godzinę temu, VACek napisał(a): Obie to totalny badziew i są do wymiany NVMe bym wymienił na tą Obudowa dysku ORICO M2PV-C3-BK-EP, może być Quote
VACek Posted June 4, 2023 Report Posted June 4, 2023 4 minuty temu, Ko66 napisał(a): NVMe bym wymienił na tą [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], może być To jest praktycznie 1 do 1 to co ja mam z tym że ja kupowałem swoją na aliexpress za 1/3 ceny Ko66 likes this Quote
Ko66 Posted June 4, 2023 Author Report Posted June 4, 2023 55 minut temu, VACek napisał(a): To jest praktycznie 1 do 1 to co ja mam z tym że ja kupowałem swoją na aliexpress za 1/3 ceny Fajnie czyli będzie, ja nie umiem zamawiać na aliexpress A tą drugą to jeszcze nie wiem. Quote
VACek Posted June 4, 2023 Report Posted June 4, 2023 10 minut temu, Ko66 napisał(a): ja nie umiem zamawiać na aliexpress Tak samo jak na allegro czy olx Ko66 likes this Quote
Ko66 Posted June 4, 2023 Author Report Posted June 4, 2023 Tą drugą też wezmę ORICO bo wygląda na to że są dobre Quote
TheStraight Posted June 4, 2023 Report Posted June 4, 2023 3 hours ago, Ko66 said: KRUX to Polska firma szkoda że wyszło tak a nie inaczej. Tyle że KRUX to nawet nie firma a marka. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ko66 likes this Quote
Ko66 Posted June 4, 2023 Author Report Posted June 4, 2023 3 godziny temu, TheStraight napisał(a): Tyle że KRUX to nawet nie firma a marka. Marka Polska a firma pewnie gdzieś w ChRL Jak widać dla mnie to okazała się marka słaba która tylko przysporzyła mi problemów ale cóż tak to już jest że jak sam nie przetestujesz to nie będziesz wiedział. Dobrze że jest chociaż ta rękojmia bo inaczej wszyscy by wciskali ludziom każdy badziew. Obudowy ładne podobają mi się że aż przykro je zwracać ale co zrobić jak elektronika słaba. Quote
TheStraight Posted June 4, 2023 Report Posted June 4, 2023 50 minutes ago, Ko66 said: Marka Polska a firma pewnie gdzieś w ChRL Jak widać dla mnie to okazała się marka słaba która tylko przysporzyła mi problemów ale cóż tak to już jest że jak sam nie przetestujesz to nie będziesz wiedział. Dobrze że jest chociaż ta rękojmia bo inaczej wszyscy by wciskali ludziom każdy badziew. Obudowy ładne podobają mi się że aż przykro je zwracać ale co zrobić jak elektronika słaba. To logiczne że czasem możesz trafić na uszkodzoną sztukę i tyle. Co do marki to w sumie są to rebrandowane jakieś chińskie OEMY co mnie nie dziwi w tej cenie ale też jakoś nie mam super powodów żeby to hejtować. Od Kruxa mam klawę Ataxa RGB i jak za cenę chyba 100zł na promocji za mechanika to nie narzekam. Ja tam się marką nie kieruje dla mnie może na niej pisać Adolf ważne żeby działalo Quote
Ko66 Posted June 4, 2023 Author Report Posted June 4, 2023 1 godzinę temu, TheStraight napisał(a): To logiczne że czasem możesz trafić na uszkodzoną sztukę i tyle. Co do marki to w sumie są to rebrandowane jakieś chińskie OEMY co mnie nie dziwi w tej cenie ale też jakoś nie mam super powodów żeby to hejtować. Od Kruxa mam klawę Ataxa RGB i jak za cenę chyba 100zł na promocji za mechanika to nie narzekam. Ja tam się marką nie kieruje dla mnie może na niej pisać Adolf ważne żeby działalo Mi też obudowy jakoś tam działają bo w końcu nie jest tak że nie działają wcale ale nie po to kupuję obudowy pod szybkie dyski półprzewodnikowe a tym bardziej NVMe żebym miał transfery prawie tak jak na zewnętrznym HDD Quote
Ko66 Posted June 5, 2023 Author Report Posted June 5, 2023 Nowe obudowy już zamówiłem ale teraz już wiem co i jak więc raczej nie będę kontynuował tematu. Quote
Recommended Posts