Jump to content

Chrome przy pobieraniu pliku spowalnia PC

Recommended Posts

Posted

Witam.

SYSTEM -  ReviOS 10

Ostatnio kolega nabył używane podzespoły do komputera , po wymianie w systemie przy pobieraniu plików w przeglądarce "Google Chrome"  komputer potrafi się zawiesić albo zamrozić , natomiast kiedy net nie pobiera ze swoją nominalną prędkością to nie możliwe się staję wczytanie stron WWW a następnie potrafi się zawiesić. Kolejna kwestia to monitory wyłączają się a komputer nadal pracuję - pomaga wyłącznie przyciskiem dodatkowo kiedy chrom się zawiesza w menadżer zadań pobór jest bardzo wysoki i z niskiego poboru robi się na bardzo wysoki (Zużycia energii).

- Karta graficzna testowana , sprawdzona brak objawów uszkodzenia/awarii.

SYSTEM -  Windows 11

System był jako pierwszy postawiony ale tutaj był już od początku problemy z tym , system zawieszał się a następnie przy próbie ponownego uruchomienia świeciła się DIODA LED "CPU" , system funkcjonował lecz instalowanie programów była niemal niemożliwa z powodu bardzo długiego uruchamiania się programów a sam proces instalacji trwał bardzo długo a następnie znienacka się zawieszał i restartował cytuję "przy próbie ponownego uruchomienia świeciła się DIODA LED "CPU".

- Części używane -

Specyfikacja
Procesor: Ryzen 5 2600X 3.9 GHz 1.275V
Płyta główna: MSI B450 GAMING PRO CARBON AC
Pamięć RAM: Corsair 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Vengeance RGB Pro
Karta graficzna: Asus R9 270
Zasilacz: SilentiumPC Vero L2 600W 80 Plus Bronze
Dysk SSD: Goodram 120Gb Cl100 G.3 2,5 Sata III
Dysk HDD: Hitachi 7200 obr. 2TB

Pytania
1.Problem może leżeć po stronie sprzętowej w kompatybilności pamięci RAM lub taktowaniem ?
2.Problem może być na poziomie systemu w oprogramowaniu ?
3.A może sam system jest problemem ?
4.Czy raczej problemem jest z kartą sieciową (zintegrowaną) lub ze sterownikiem ?
5.Czy problem może wskazywać na uszkodzony procesor ?
6.Czy problem może leżeć w dysku ?
7.Problemem jest przeglądarka/aktualizacja ?

- Tak problem z przeglądarką jest.
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tak testowane było zarówno na różnych wersjach biosu , domyślnych ustawieniach , bez OC , z OC , X.M.P i bez X.M.P na pierwszym systemie zanim został zrobiony drugi , na drugim wszystko funkcjonuje bez problemu po za jednym wyjątkiem przy pobieraniu plików przez przeglądarkę.

OC - Testy stabilności wszystkie POZYTYWNIE

Jeżeli temat powinien wylądować w dziale "Problem ze sprzętem" proszę o przeniesienie lecz przy takim trudno stwierdzić czy to po stronie sprzętowej.

Posted
14 minut temu, starcraft2fan napisał(a):

Przy takiej specyfikacji zainstaluj po prostu czystą dychę i ew. pozbądź się telemetrii jakims zewnetrznym narzedziem.

Odświeżyłem temat i poprawiłem kilka kwestii , testowaliśmy czysty system ale wersje 11 (Optymalizowana - Usunięcie niepotrzebnych aplikacji zmniejszenie procesów w tle przez redukcję svchost , wyłączenie indeksowania plików , plan zasilania wysoka wydajność , wyłącz dysk po 20 min , selektywne wyłączani USB, trochę telemetrii w ustawieniach itd.) i kolega postanowił , że zainstaluję 10 ale modyfikację.

Też miałem na myśli to więc od tego zacznę i zobaczę czy przyniosło to jakieś poprawy - czy też zostanie bez zmian.

Posted
12 minut temu, Napromieniowany napisał(a):

Odświeżyłem temat i poprawiłem kilka kwestii , testowaliśmy czysty system ale wersje 11 (Optymalizowana - Usunięcie niepotrzebnych aplikacji zmniejszenie procesów w tle przez redukcję svchost , wyłączenie indeksowania plików , plan zasilania wysoka wydajność , wyłącz dysk po 20 min , selektywne wyłączani USB, trochę telemetrii w ustawieniach itd.) i kolega postanowił , że zainstaluję 10 ale modyfikację.

Też miałem na myśli to więc od tego zacznę i zobaczę czy przyniosło to jakieś poprawy czy zostanie bez zmian.

A może tak najpierw zmień przeglądarkę  wypróbuj kilka innych bo chrom ostatnio robił aktualizację i może coś im nie pykło .

Napromieniowany and LAGUNA like this
Posted
8 minut temu, jabirex napisał(a):

A może tak najpierw zmień przeglądarkę  wypróbuj kilka innych bo chrom ostatnio robił aktualizację i może coś im nie pykło .

W sumie też doradzałem koledze aby to zrobił (lecz o aktualizacji bym nie pomyślał) , podobnie również sprawdzenie Wi-Fi czy jest ten sam problem jak i wyłączenie w biosie Wi-Fi.